גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדן: אם השוטרים לא יקבלו תוספת שכר, אקדם ועדים

בעקבות כוונתו של נתניהו להביא להצבעה בממשלה החלטה שלא להעניק לשוטרים ולסוהרים את תוספת השכר שניתנה לאנשי הקבע, אומר השר לביטחון פנים ל"גלובס" שהוא בתגובה יתמוך בהקמת איגוד מקצועי במשטרה, שכיום אסורה לפי חוק

גלעד ארדן / צילום: איל יצהר
גלעד ארדן / צילום: איל יצהר

השר לביטחון פנים גלעד ארדן רותח בימים האחרונים. בניסיון לסכל את ההצעה שראש הממשלה בנימין נתניהו מביא מחר לממשלה, שלא לתת את תוספת השכר בגובה של כשבעה מיליארד שקלים לשוטרים, לסוהרים וכן למוסד ולשב"כ, ארדן מתכוון לשוחח אישית עם כל שרי הממשלה מהליכוד, הבית היהודי וש"ס ולנסות לשכנעם שלא לתמוך בהצעת נתניהו, שזוכה גם לתמיכת שר האוצר כחלון.

בשיחה עם "גלובס" אומר ארדן כי הממשלה עומדת להצביע מחר נגד החלטת בית הדין הארצי לעבודה, וזאת כצעד פוליטי ציני, רגע לפני שהממשלה תצטרך להגן על עמדתה בבג"ץ. "אם הממשלה תצביע לקחת לשוטרים ולסוהרים את השכר שלהם", אמר היום ל"גלובס", "אני, השר לביטחון פנים, אקדם את נושא הקמת ועדי העובדים במשטרה. יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, שהוא חברו של שר האוצר משה כחלון, ישמח לשמוע על הצטרפות עשרות אלפי שוטרים וסוהרים כחברים בהסתדרות".

מנגד, במשרד האוצר טוענים כי קבלת דרישת השוטרים והסוהרים תביא לקיצוץ רוחבי עמוק בתקציבי המשרדים, ובכלל זה בתקציבי הבריאות החינוך וההשקעה בתשתיות. גם אם מניחים שהמספרים שמציג האוצר מנופחים ושבאוצר מנסים להלך אימים, הרי שבשורה התחתונה ברור שעם כל הרצון להיטיב עם השוטרים, יהיה מי שיידרש לשלם על תוספות השכר האלה - שהמדינה לא התכוונה לתת לשוטרים מלכתחילה, ובוודאי שלא התכוונה לשלם לגמלאי השב"כ והמוסד שאינם סובלים מהיעדר  ביטחון תעסוקתי.

לפני כמה שבועות נערכה שיחת ועידה, בהשתתפות ראש הממשלה נתניהו, שר האוצר כחלון, השר גלעד ארדן והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. באותה השיחה ציין מנדלבליט, שכדי להתגבר על החלטת בית הדין הארצי לעבודה ולהכין תשובה ראויה לבג"ץ, על הממשלה להצביע לפי הצעת האוצר ולקבוע שהתוספת המכונה "היעדר בטחון תעסוקתי" תחול רק על המשרתים בקבע ולא על אנשי המשטרה, שב"ס, מוסד ושב"כ. זאת, בניגוד לעיקרון שהנחה את ממשלות ישראל עד היום ולפיו אין פערים בתוספות שכר בין כל הגופים.

"בכל תחנת משטרה בה אני מבקר, או בבתי הסוהר, הנושא הזה עולה", אומר היום ל"גלובס" השר ארדן. "השוטרים בישראל יודעים שמגיעה להם תוספת של 7% לשכר שהוסתרה מהם על ידי האוצר במשך 12 שנה. הם רואים כיצד הממשלה מורידה מסים על פלזמות ועל אלכוהול, ורק מהם שוללים את תוספות השכר, וזה בניגוד לעיקרון שהיה פה תמיד, שלא מבדילים בין רמות השכר של משרתי קבע לבין ארגונים ביטחוניים מקבילים".

ארדן חושש ממצב בו הממשלה תחליט נגד השוטרים, ולאחר מכן המדינה תפסיד בבג"ץ. "אז מה אומרים על מצב כזה?" הוא שואל ועונה מיד: "חברי הממשלה גם יאכלו את הדגים הסרוחים וגם יגורשו מן העיר".

בין עמדת ארדן לעמדת האוצר

׳גלובס׳ פנה לכל שרי הממשלה, למעט שרי מפלגת כולנו, כדי להבין לאן הם נוטים לקראת ישיבת הממשלה מחר. מרבית השרים השיבו ל׳גלובס׳ שהם ילמדו את הנושא עד לישיבה מחר ויקשיבו לשני הצדדים במהלך הדיון לפני שיקבלו החלטה. חלק מן השרים הדגישו שלא מדובר בסוגיה פוליטית, אלא בהחלטה עקרונית. אחד מן השרים הבכירים ביותר בממשלה אמר שהוא נוטה לחשוב שהקו של ארדן מאוד נכון ויתמוך בו מחר. יחד עם זאת, ציין השר, שהוא יהיה קשוב גם לעמדת האוצר בנושא.

גורמים פוליטיים בכירים המנסים לסייע לשוטרים ולסוהרים אמרו לנו, בזהירות המתבקשת, שעשרות אלפי האנשים ומשפחותיהם המשרתים כשוטרים וסוהרים, וכן בשב"כ ובמוסד, מגיעים משכבות ביניים ומטה באוכלוסייה. שכר עבודתם נמוך יחסית. רבים מהם חיים בכפרים הדרוזיים בצפון או בפרברי ערים גדולות. "לא מדובר בציבור בוחרי מרצ, ככל הנראה, אלא באנשים מרקע מגוון ובהחלט ייתכן שרבים מהם מצביעים למפלגות מרכז וימין", נאמר ל"גלובס".

אחד הטיעונים שיוצגו מחר בישיבה הוא כי מדובר בסכום נמוך בהרבה מן הסכום שבו נוקב האוצר. ארדן אומר שההערכה שנכתבה בהצעת ההחלטה שתונח בפני הממשלה - בסך 7.2 מיליארד שקלים לגבי תשלומי עבר ו-620 מליון שקל בשנה בעלות שוטפת - הינה עיוות של הנתונים. לדבריו, הסכומים נמוכים בכ-35%, בניכוי המסים המנוכים מן השכר ממילא.

לטענת ארדן, כל ההצעה עליה מדובר בממשלה היא בלוף: "מבקשים מן השרים להצביע על תוספת ייחודית, אבל אחר כך הממשלה תצטרך לשכנע בבג"ץ שהנושא הוא בכלל 'אי ביטחון תעסוקתי' של משרתי הקבע. הבעיה היא שבכלל מדובר על גמלאות, איזה אי ביטחון תעסוקתי יש לאנשים שפרשו?"

בראיון הבוקר בגלי צה"ל אמרת שיש להחלטת הממשלה משמעות פוליטית עבור השרים. למה הכוונה?

"אם החלטת הממשלה תעבור, עמדתי היא שאתמוך במהלכי התאגדות של השוטרים. החוק כיום מונע מן השוטרים להתארגן בוועד עובדים. הם לא יכולים לפעול ארגונית נגד השימוש הפוליטי שהממשלה עושה בכך והם נאלצים להיעזר בארגונים לא רשמיים, כמו ארגון נשות השוטרים. במהלך השנים הונחו הרבה מאוד הצעות חוק לשנות זאת ולאפשר להם להתאגד בארגון עובדים שילחם על זכויות תעסוקה. אם הממשלה תצביע מחר נגד השוטרים והסוהרים, מעכשיו והלאה אני אתמוך בכל מהלך שיאפשר לשוטרים להתאגד".

התאגדות ושינוי החוק כדי שיותר לשוטרים וסוהרים להתאגד, זה יעד רחוק מאוד.

"ובכן, אם זו תהיה העמדה שלי, בעד התאגדות השוטרים, אז אולי יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן יתחיל ללחוץ על שר האוצר משה כחלון לשנות את החלטתו, כי ניסנקורן יבין שהוא יוכל להשיג עוד עשרות אלפי מצטרפים להסתדרות".

נשמעת הבוקר זועם על ראש הממשלה נתניהו. אתה מרים נגדו ראש פוליטית עכשיו, לקראת מערכת הבחירות?

"אני ענייני לגמרי בנושא הזה. אם אני חושב שהוא טועה. אחרי שלוש שנים שאני עובד קשה כדי לשפר את איכות תנאי השירות והעבודה של השוטרים, אני רוצה שיתנו להם את התנאים שהובטחו לאחרים בצה"ל והוסתרו מפניהם. צריך להבין שמדובר בשוטרים, אנשים שנותנים מענה לציבור בכל דבר קטן בחיים, ציבור שעומד בחזית התקפות הטרור".

זו לא הפעם הראשונה שהשר גלעד ארדן מנסה לנתק ולבדל עצמו מראש הממשלה נתניהו. הפעם, הרקע הוא תקציבי ופועלו למען האנשים המשרתים במשרד הממשלתי שנתון בידיו. ארדן חייב להעביר את המסר שהוא נלחם עבור השוטרים והסוהרים, אחרת עלול להיות לכך מחיר פוליטי אישי גם עבורו.

אבל שאלת כוחם הפוליטי של עשרות אלפי אנשים, שוטרים, סוהרים ובני משפחותיהם אינה ברורה. הרי קיימות כיום קבוצות לחץ גדולות בישראל - מתנחלים, אבות גרושים, בעלי דירות (אלה שמחזיקים מעל 3 דירות), ארגוני נכים, עובדי נמלים, עובדי תעשיות צבאיות - ובכל פעם קבוצה אחרת מנהלת מאבק, לא תמיד בהצלחה. כיום לשוטרים וסוהרים אסור להתארגן בוועד עובדים (לפי חוק) וממילא אין להם נוכחות מובהקת כיום במרכז הליכוד או הבית היהודי. ייתכן שארגון נשות השוטרים ינוע מכאן הלאה להתארגנות פוליטית בעלת אוריינטציה מפלגתית מוגדרת יותר.

ארדן אינו מבין השרים המוזמנים מדי פעם ללוות את ראש הממשלה נתניהו במסעותיו בעולם. גם הצ׳ופר של מינוי לממלא מקום ראש הממשלה, בזמן שנתניהו נמצא בנסיעותיו הרבות מחוץ למדינה, מעולם לא ניתן לו, ללמדנו על מערכת היחסים האישית הצוננת בין השניים.

אולם כעת, עם הכרזת המאבק בתוך הממשלה, באמצעות שרי הליכוד, נגד החלטת נתניהו וכחלון, ייתכן שארדן יורחק ויענש אף יותר מכך. זה אופן ההתנהלות בצמרת הליכוד - מי שיוצא בפומבי נגד ראש הממשלה, משלם על כך מחיר פוליטי. גם זה, בלי ספק, לא נעלם מעיניו של ארדן. 

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה