גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליך קצר והוגן: שקד הציגה רפורמה בתקנות סדר הדין האזרחי

כחלק מהרפורמה נקבעה דרך מרכזית אחת לפתיחת הליך משפטי, ובין היתר בוטלו הסדרים בלתי נדרשים כגון סדר דין מקוצר והמרצת פתיחה ● שקד: "מדובר באחת מהרפורמות הכי חשובות שאני עושה בקדנציה שלי, שתשנה את כל ההתנהלות של בתי המשפט בהליכים האזרחיים" ● הרפורמה תיכנס לתוקף בעוד שנה מהיום

המשנה ליועמ"ש רז נזרי, שרת המשפטים איילת שקד ומנהל בתי המשפט יגאל מרזל / צילום: שלומי יוסף
המשנה ליועמ"ש רז נזרי, שרת המשפטים איילת שקד ומנהל בתי המשפט יגאל מרזל / צילום: שלומי יוסף

שרת המשפטים איילת שקד הודיעה היום (ד'), במסגרת מסיבת עיתונאים בקריית הממשלה בתל-אביב, על רעידת אדמה הצפויה להתרחש בעולם המשפט. זאת, עם השלמתו של "הקודקס האזרחי החדש", המהווה רפורמה מהותית ורחבת-ההיקף בתקנות סדר הדין האזרחי, שייכנס לתוקפו עוד שנה מהיום (ב-5.9.2019).

"רעידת האדמה האזרחית" עליה הכריזה היום שקד, המכונה גם "רפורמה בתקנות סדר הדין האזרחי", התחילה בתחילת שנת 2014, עת הוסמך השופט (בדימוס) ומנהל בתי המשפט לשעבר, משה גל, לערוך רביזיה בתקנות סדר הדין האזרחי, המונות נכון להיום יותר מ-530 תקנות.

לפי שרת המשפטים שקד, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי ומנהל בתי המשפט יגאל מרזל, מטרת הקודקס החדש היא להביא להליך הוגן יותר, לקצר משמעותית את הימשכותם של ההליכים האזרחיים, לייעל את המערכת המשפטית כולה ועוד.

הקודקס האזרחי עבר גלגולים שונים, שתי שרות משפטים (השרה שקד והשרה לשעבר ציפי לבני אצלה החלה מלאכת העבודה), 3 נשיאים של בית המשפט העליון (יוזם הקודקס והנשיא לשעבר אשר גרוניס, הנשיאה לשעבר מרים נאור והנשיאה המכהנת אסתר חיות). הקודקס הוצג לראשונה להערות הציבור כבר בחודש נובמבר 2014 וזכה להד תקשורתי וציבורי רב, אשר הוביל למספר שינויים ולהצגתו מחדש היום, כ-4 שנים לאחר מכן.

שותפים נוספים ליצירת הקודקס, עליו עבדו באינטנסיביות ב-3 השנים האחרונות, הם מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, המחלקה המשפטית בהנהלת בתי המשפט ואף לשכת עורכי הדין, אשר ביולי 2015 הגישה נייר עמדה ביחס לקודקס.

עדכני, מודרני ויעיל יותר

הקודקס החדש צפוי להיות עדכני יותר, מודרני יותר ובעיקר יעיל יותר, והוא אמור להחליף את תקנות הסדר הדין האזרחי המיושנות, שהותקנו בשנת 1963, ומאז תוקנו בשיטת טלאי על טלאי. הקודקס החדש 180 סעיפים שיחליפו את מאות התקנות הקודמות. 

כחלק מהרפורמה נקבעה דרך מרכזית אחת לפתיחת הליך משפטי, ובכלל זה להגשת תובענה. בהתאם, ובין היתר, בוטלו הסדרים בלתי נדרשים כגון סדר דין מקוצר והמרצת פתיחה, מספר התקנות צומצם משמעותית, הפרקים והסעיפים סודרו באופן כרונולוגי התואם את סדר ההליך המשפטי, וכן נקבעה מסגרת אחידה של מועדים.

התקנות החדשות שמות דגש על "זמנים וכמויות" ולמעשה צועדות כברת דרך לכיוון לתפיסה הרווחת בעולם, המכירה בכך שמימוש אפקטיבי של צדק הוא פונקציה של גישה שווה והוגנת לליטיגציה המשפטית. התקנות מנסות לתת לכך מענה באמצעות מספר עקרונות חשובים שמלווים לסעיפי התקנות.

בין אותם עקרונות אפשר לציין את מדדי זמן והיקפים של כתבי טענות (11 עמודים בבית משפט שלום ו-14 עמודים בבית המשפט המחוזי, ובתביעה לסעד כספי מעל ל-2.5 מיליון שקל - לא יעלה על 30 עמודים) וקביעת פורמט אחיד לכתבי בי-דין. בנוסף, נקבע עיקרון חדש, ולפיו ימונה מזכיר משפטי שימנע קבלת מסמכים שאינם ממלאים אחר ההוראות החדשות שנקבעו בתקנות או אחר הוראות בית המשפט. 

"ליטול יוזמה ככל שנדרש"

חידוש נוסף הוא בנושא דיוני "קדם-המשפט", אשר התקנות החשדות קוצבות אותם לשני דיונים בבית משפט השלום ול-3 דיונים בבית המשפט המחוזי. כמו כן, עוגן בתקנות נושא דחיית מועדי דיון, לאחר שנים בהם נושא זה הוסדר בנוהל של נשיא בית המשפט העליון. בכל הקשור לסיכומי טענות הצדדים, אלה ככלל ייעשו בעל-פה ולא בכתב - עניין אשר גם בו יש להביא להתייעלות מסוימת ההליך ולצמצום הניירת.

 נושא מהותי שמוסדר בתקנות הוא קריאה לשופטים "ליטול יוזמה ככל שנדרש" ולהפוך אקטיביים יותר. כך לדוגמה, יוכלו השופטים לתחום את זמן הדיון (לרבות החקירות), לנהל את קדם-המשפט בצורה אקטיבית יותר, ובכלל זה לשמוע עדויות של כל הנוכחים באולם בית המשפט על עובדה שבמחלוקת, ולקבל מענה לשאלות בעניינים הנוגעים לסכסוך נושא התובענה.

נושא זה, חשוב לציין, מהווה צעד לכיוון הגמשת שיטת המשפט האדברסרית הנהוגה במדינה, המקנה לבעלי הדין את השליטה בהתנהלות ההליך. הלכה למעשה, שופטי בתי המשפט לא יהפכו ל"שופט חוקר" או "שופט מתערב" (כפי שנהוג בשיטת המשפט הקונטיננטלית), אלא יהיו מעין "שופט מנהל", כדבריה של שרת המשפט שקד במסיבת העיתונאים.

נזכיר כי התקנות עצמן אמנם נכנסו היום לתוקפן, אך תחולתן היא מעוד שנה מהיום - זמן שבו יצטרכו כל הנוגעים לדבר להסתגל לשינוי ההיסטורי.

"התקנות הישנות לא התאימו לחיים המודרניים"

במסיבת עיתונאים חגיגית - בה השתתפו, מלבד שרת המשפטים שקד, גם מנהל בתי המשפט, השופט יגאל מרזל, והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים ציבוריים-חוקתיים, עו"ד רז נזרי, הוצגה הרפורמה בסדר הדין האזרחי.

לדברי שקד, "מדובר באחת מהרפורמות הכי חשובות שאני עושה בקדנציה שלי, שיש בה לשנות את כל ההתנהלות של בתי המשפט בהליכים האזרחיים".

השרה הוסיפה כי היוזמה לקידום הקודקס החלה כבר אצל נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אשר גרוניס, ובתמיכת שרת המשפטים הקודמת, ח"כ ציפי לבני, אשר הבינו ש"ההליכים היום הם מאוד מסורבלים".

לפי השרה, כיום הליכים בבתי משפט השלום נמשכים בממוצע במשך שנה, כאשר בבית המשפט המחוזי נמשכים ההליכים האזרחיים כשנה וחצי בממוצע.

"יש הרבה ניירת מיותרת, דיונים מיותרים, סחבת, ולכן היה צורך לאפס את המצב ולהכניס תקנות חדשות שלתפיסתנו הן יותר יעילות", הוסיפה השרה.

שקד הדגישה כי הקודקס שהתקבל, נעשה לאחר שיתוף הציבור ושיתוף לשכת עורכי הדין: "לי ולנשיאת העליון אסתר חיות היה חשוב שהתקנות יהיו מקובלות על הדרג המקצועי, ושזה גם יהיה מקובל על-ידי לשכת עורכי הדין, כי בסופו של דבר השופטים יצטרכו להשתמש בתקנות האלה, כדי לנהל את המשפט".

מנהל בתי המשפט, השופט יגאל מרזל, ציין כי הרפורמה "היא בשורה חשובה, היא מתן כלים לשופטים לנהל את ההליך בצורה אפקטיבית יותר, ובסופו של דבר להביא את ההליכים המשפטיים לידי סיום מהיר ויותר ויעיל יותר ולתת לציבור שירות טוב יותר תוך כדי חיסכון במשאבים".

מרזל, שקודמו בתפקיד היה "הרוח החיה" מאחורי הקודקס, ציין כי "התקנות הישנות לא התאימו לחיים המודרניים". לדבריו, "הן כוללות עקרונות יסוד שמסבירות מהן המטרות, וביניהן: אמירה ברורה שהשופט או השופטת צריכים לנהל את ההליך המשפטי, זאת אומרת שהם צריכים להיות אקטיביים".

עיקרון נוסף עליו עמד מנהל בתי המשפט הוא "החובה של השופט, כאשר הוא מנהל את ההליך המשפטי, לעשות איזון בין עורכי הדין שמופיעים מולו, אלא גם את האינטרס של הציבור כולו. ההליך צריך להתנהל בצורה שוטפת ואפקטיבית".

המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז נזרי, התייחס לנקודה נוספת, והיא הליך המהו"ת (מרכז הדרכה ותיאום), שהוא הליך מקדים להליך המשפטי, הקיים היום בתיקים של 75 אלף שקל ומעלה.

"נקודה אחת שפחות הוזכרה, זה נושא ההליך המקדים להליך המשפטי. היום יש מה שנקרה מרכזי מהו"ת, מרכז הדרכה ותיאום. בהליכים של מעל ל-75 אלף שקל נפגשים אצל מגשר ומנסים להבין האם צריך לפתוח בהליך משפטי כן או לא".

בהקשר להליך זה ציין עו"ד נזרי כי כ-50% מהתיקים שביצעו הליך זה התייתרו. נוכח נתונים אלה הוחלט במסגרת הקודקס להוריד את הרף שבו יגיעו צדדים להליך משפטי לפגישת מהו"ת, מתיקים על סך 75 אלף שקל לתיקים של 40 אלף שקל ומעלה.

באמצעות שינוי זה, טוען המשנה ליועמ"ש, הצדק ייעשה מהיר יותר, "הצדדים לא ייגררו שנים, ולשופטים יישאר יותר זמן לדון בהליכים שכן צריכים להיות בבית המשפט".

בכל הקשור לביקורת שהטיחו בקודקס החדש, על כך שהוא מקדש יעילות על חשבון צדק תוך פגיעה בדרך בזכות הטיעון וזכות הגישה לערכאות, ציין נזרי כי בעיניו "זו ראייה צרה של הדברים".

חיזוק לכך מצא נזרי בפרשת "שופטים", שם מוזכר הפסוק הידוע, המנחה את השופטים "צדק צדק תרדוף". לדברי נזרי, "גם אחרי הצדק צריך לרדוף בצדק. לא רק התוצאה חשובה, גם הדרך חשובה".

בהתאם ציין נזרי כי "בעולם האזרחי זה מתחבר... בשביל לעבור את הצדק המהותי צריך לעבור את הצדק הפרוצדורלי. במצב כיום, שבו אנשים נכנסים לבית המשפט ויוצאים רק אחרי כמה שנים, הצדק נפגע". 

התקנות יגרמו דווקא לעומס?

עו"ד רפאל ליבא, שותף בכיר וראש מחלקת הליטיגציה במשרד איתן מהולל שדות, מסר: "החלפת תקנות סדר הדין עלולה לגרום דווקא לעומס התדיינות משפטיות שייסובו סביב הפרשנות של התקנות החדשות. משכך, בטווח הזמן המיידי הרפורמה לא תוביל בהכרח לחסכון בזמן ובמשאבים, אלא ההפך הוא הנכון.

"בעניין היקף כתבי הטענות, אין בהכרח קשר ישיר בין אורכם לבין הזמן המוקדש לקריאתם ולימודם. לעתים, ודאי עת מדובר בסכסוכים מורכבים, יש צורך בהגשת כתב טענות המתפרש על פני מספר עמודים גדול. הדגש צריך להיות על אופן הצגת הדברים (איכות) ולא על הכמות. ההגבלה בדבר מספר העמודים שכתבי הטענות יכללו, ללא התייחסות כלל ועיקר לאופי ההליך המתנהל ולמאפייניו הייחודיים (למעט סכום התובענה), עלולה לפגוע באפשרות של הצדדים למצות את טענותיהם ובסופו של יום לפגוע בזכות הגישה לערכאות.

"צמצום הכתיבה הטיעונית והמעבר לטיעון בעל-פה עלולים לפגוע בבעלי הדין, כיוון שהם ישללו מבעלי הדין את היכולת לכלכל את צעדיהם תוך חשיבה והפעלת שיקול-דעת בסביבה שקטה, ויחייבו אותם לטעון ביחס להליך בכללותו (לעתים הליך מורכב) תחת הלחץ המאופיין באולמות בתי המשפט.

"בנוסף, הקשחת התנאים לדחיית מועד דיון פוגעת בשתי עקרונות יסוד במשפט, האחד מעמד הצדדים כ'בעלי הדין' הזכאים מכוח 'בעלותם' שהסכמתם תהווה סיבה לשינוי מועד דיון, בתיאום מול יומנו של בית המשפט. השני יעילות ההליך הדיוני, אין טעם להשקיע זמן ומשאבים בהליך שקיים סיכוי שיגיע לסיומו מחוץ לכותלי בית המשפט (עקב משא ומתן או הליך גישור), שלא לדבר על כך שההוצאות שיהיו כרוכות בהמשך ניהול ההליך עלולות להעיב על הסיכוי לסיים אותו בפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט. אין לומר כי ככלל השינויים המוצעים במסגרת הרפורמה בסדרי הדין שגויים מיסודם, כך למשל מבורכת ההצעה לפסוק הוצאות ריאליות בסיום ההליך".

עיקרי הרפורמה:

■ צומצם מספר התקנות מ-532 ל-180 תקנות בלבד.
■ נקבעו עקרונות יסוד שתכליתן לשמש "מורה דרך" לשופט בכל הנוגע להתנהלות בהליכים אזרחיים וכלי פרשני ראשון במעלה לסוגיות דיוניות שונות.
■ ימונה מזכיר משפטי שימנע קבלת מסמכים שאינם ממלאים אחר התקנות החדשות או אחר הוראות בית המשפט.
■ הוספו מדדי זמן וכמויות מחייבים אותם ניתן יהיה לאכוף באמצעות המזכיר המשפטי.
■ צמצום החלופות לקביעת מקום שיפוט.
■ הבניה ברור בעניין כתבי בי-דין ובכלל אלה, הגבלה של היקף העמודים, פתיחת כל ההליכים בדרך אחת.
■ דיון מקדמי ללא שופט.
■ הרחבה משמעותית של תוכנית המהו"ת (מידע, הערכה ותיאום).
■ כללים לפסיקת הוצאות בבקשות.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו