גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאוששות בשוק הנפקות החוב? MRR גייסה 265 מיליון שקל

אחרי כמה חודשים חלשים בשוק גיוסי האג"ח הקונצרניות, תחילת ספטמבר עשויה לסמן שינוי מגמה ● בתוך שבוע בלבד הבטיחו קרוב ל-10 חברות גיוסי חוב בהיקף כולל של כ-2.5 מיליארד שקל ● חברת גב ים שבשליטת נכסים ובניין הבטיחה גיוס חוב בסכום של כ-600 מיליון שקל

רותם רוזן / צילום: תמר מצפי
רותם רוזן / צילום: תמר מצפי

אחרי כמה חודשים חלשים יחסית בשוק גיוסי האג"ח הקונצרניות, תחילת ספטמבר עשויה להעיד על שינוי כיוון עם התעוררות ניכרת בפעילות. זו באה לידי ביטוי בגיוסים בהיקף נרחב הנרשמים בימים האחרונים, שלהם נלווים בדרך כלל ביקושים ערים (שבחלק מהמקרים הובילו להגדלת סכום הגיוס). זאת, בתמיכת הכסף המצטבר בקרב הגופים המוסדיים, לצד סימנים ראשוניים של רגיעה בפדיונות קרנות הנאמנות והמשך המגמה החיובית בשווקים.

במספרים, בתוך שבוע בלבד הבטיחו קרוב ל-10 חברות גיוסי חוב בהיקף כולל של כ-2.5 מיליארד שקל. זאת לאחר שבחודש אוגוסט כולו הסתכם סכום גיוסי החוב בפחות מ-900 מיליון שקל, והצטבר בחודשי הקיץ (יחד עם חודש יולי) ל-3.7 מיליארד שקל.

בין המנפיקות האחרונות שוב ניכרת הדומיננטיות של חברות הנדל"ן, האחראיות על עיקר הגיוסים. ביניהן בולט הגיוס שהשלימה היום חברת הנדל"ן האמריקאית אמ.אר.אר (MRR Thirteen Limited). החברה הבטיחה כבר אתמול בשלב המוסדי של ההנפקה את מלוא הסכום שביקשה לגייס, 265 מיליון שקל - לו נרשמו ביקושי יתר, ואשר בסיומו נקבעה הריבית השקלית על האג"ח בשיעור של 4.5%.

מההודעה המשלימה שפרסמה הבוקר אמ.אר.אר עולה כי בין הגופים שלקחו חלק בגיוס היו כמה גופים מוסדיים בולטים, ובהם בתי ההשקעות אלטשולר שחם, ילין לפידות, מיטב דש ומור וחברות הביטוח הראל והפניקס.

מלבד הגופים שלקחו חלק בהנפקה, ההודעה חשפה שוב את העמלות השמנות שמקבלים המעורבים בהנפקה, אותה הובילה דיסקונט חיתום, דבר המאפיין בדרך כלל הנפקות החברות האמריקאיות.

במקרה הנוכחי, אמ.אר.אר תשלם עמלות הפצה, ייעוץ, ריכוז והתחייבות מוקדמת של קרוב ל-6 מיליון שקל. זאת בנוסף להוצאות אחרות בהיקף של יותר מ-3 מיליון שקל, כך שהתמורה נטו בגיוס תעמוד על 256 מיליון שקל.

את כספי ההנפקה מייעדת אמ.אר.אר למימון רכישת בית המלון אינדיגו, הממוקם בלואר איסט סייד שבמנהטן. המלון נרכש תמורת כ-163 מיליון דולר מידי קבוצת המלונאות אינטרקונטיננטל, שתנהל אותו, וקבוצת בראק קפיטל של שמעון וינטרוב ושותפו רונן פלד. 

גיוסי אג"ח קונצרניים בולטים מתחילת ספטמבר

גיוס בולט על רקע היעלמות האמריקאיות

המהלך של אמ.אר.אר בולט לאור היעלמותם המוחלטת מהשוק המקומי של גיוסי חוב שביקשו לבצע חברות אמריקאיות חדשות בחודשים האחרונים - למעט גיוסי חוב בודדים שהשלימו חברות נדל"ן אמריקאיות שכבר נסחרות בשוק מזה זמן מה.

כבר חודשים ארוכים שמספר דו ספרתי של חברות אמריקאיות שהנפקת חובן האפשרית עמדה על הפרק, בהיקף מצטבר של כ-3.5 מיליארד שקל, החליטו לבטל או לדחות את המהלך. זאת על רקע הסנטימנט השלילי שאפיין בתקופה זו את המסחר בסדרות האמריקאיות והביצועים הדלים שהציגו.

עניין נוסף המבליט את הצלחתה של אמ.אר.אר היא העובדה שהחברה הונפקה ללא דירוג. ככל הידוע, זוהי הנפקת החוב הראשונה שנעשית ללא דירוג מאז החלו להגיע לישראל החברות הזרות לגייס חוב.

את אמ.אר.אר הביא לשוק המקומי יזם הנדל"ן רותם רוזן, שבעבר עמד בראשה של חברת הנדל"ן אפריקה ישראל ארה"ב וגם היה שותפו של אלכס ספיר (אח של אשתו של רוזן) בחברת אי.אס.אר.אר הבורסאית (היום ספיר קורפ). את אמ.אר.אר מחזיק רוזן יחד עם שני שותפים זרים - אננד מהינדרה, אחד מאנשי התעשייה הבולטים בעולם וג'רארד רוטונדה, לשעבר סמנכ"ל כספים בדויטשה בנק.

לירן רזמוביץ', מנכ"ל דיסקונט חיתום, שהובילה את הנפקת אמ.אר.אר, אמר היום כי "ביולי ואוגוסט הייתה פעילות מצומצמת גם בגלל חולשת השוק וגם בגלל תקופת החופש, בה חברות לא אוהבות להנפיק. חולשה זו המשיכה את הכיוון בו התאפיין השוק בסוף הרבעון השני, כך שנוצר רצף של כמה חודשים עם היקפי פעילות נמוכים".

אבל, לדברי רזמוביץ', "בינתיים הצטבר כסף באפיקים ארוכי הטווח וצריך לעשות בו שימוש, כך שלמרות ששוק הקרנות עדיין לא התייצב, הגופים המוסדיים לטווח ארוך מתחילים להתעורר ומעירים את השוק. זה גם מה שתומך בביקושי היתר הנרשמים בהנפקות, ובסך הכול נראה שהפעילות חוזרת למסלול".

גב ים זכתה לביקוש כפול

יתר גיוסי החוב שבוצעו בימים האחרונים "משעממים" יותר, וכוללים בדרך כלל חברות יציבות וגדולות, ובעלות דירוג גבוה. בין אלה, חברת גב ים, שנמצאת בשליטת נכסים ובניין מקבוצת דסק"ש של אדוארדו אלשטיין, עדכנה הבוקר כי הבטיחה סכום של כ-600 מיליון שקל. זאת, לאחר ביקושים בהיקף כפול שהגיעו בשלב המוסדי של ההנפקה שכללה הרחבת סדרה (לה קיבלה במקור דירוג AA מ-S&P מעלות) לסכום של עד 360 מיליון שקל, שהוגדל בעקבות הביקושים הגבוהים.

נוסף אליה, ענקיות הנדל"ן המניב מליסרון וגזית גלוב עדכנו על גיוסים של כ-450 מיליון שקל וכ-415 מיליון שקל בהתאמה, והצטרפו לאשטרום נכסים שהשלימה בימים האחרונים גיוס של כ-260 מיליון שקל.

לצד חברות הנדל"ן גיוס חוב בולט נוסף מקדם בנק אגוד, שנהנה גם הוא מביקושי יתר גבוהים בשלב המוסדי של ההנפקה שבוצעה מוקדם יותר השבוע - בה הבטיח סכום של כ-420 מיליון שקל, בריבית נמוכה של כ-0.3%.

נתוני שוק קרנות הנאמנות מראים כי בסיכומו של חודש אוגוסט הפדיונות שאפיינו את התעשייה בחודשים האחרונים נחלשו בצורה משמעותית. עם זאת קרנות אג"ח כללי המשיכו לבלוט לשלילה והיו האפיק הפודה ביותר, בהיקף מצטבר של 1.1 מיליארד שקל, המתקרב ל-8 מיליארד שקל מתחילת השנה. למרות זאת, גורם בשוק קרנות הנאמנות אמר היום כי "נראה שקצב הפדיונות פחת משמעותית במחצית השנייה של החודש, עם השיפור בתשואות הקרנות".

עוד כתבות

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה ע"י ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: האם גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש של שר האוצר סמוטריץ', שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל־130 דולר, נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו, והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו החדש בדרך לביטול? ● גלובס עושה סדר

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים