גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקי הבאזז שמבשרים את עליית מחירי הנדל"ן

נדמה שתזזית ההתחדשות העירונית בערי ישראל פסחה על העסקים הקטנים במרכזי המסחר הקטנים ובקומות הקרקע ברחובות, אבל לפעמים הם גם יכולים בעצמם להיות המנוע לשינוי אופי האזור ולעלייה במחירי הנכסים ● האתגרים של העסקים הקטנים והבינוניים בישראל. סדרת כתבות

בית קפה פועה בשוק הפשפשים \ צילום: רוי פרידמן
בית קפה פועה בשוק הפשפשים \ צילום: רוי פרידמן

מה יקבע אם עיר תחיה או תמות, תשגשג או תיפול? ג'יין ג'ייקובס, אולי חלוצת הדיון הזה, הבינה כבר לפני יותר מחצי מאה כי הצלחתן של ערים תלויה במידה רבה באינטראקציות שנוצרות בהן וביכולתן להתאים את עצמן לצרכים המשתנים של האוכלוסיות המגוונות שחיות בהן. לעסקים קטנים ובינוניים היה תפקיד משמעותי בתפישה שלה, שהוצגה בספרה המשפיע "מותן וחייהן של ערים גדולות באמריקה" שיצא לאור ב-1961. קיומם של עסקים מקומיים לאורך הרחוב לא רק תורמים לתחושת הביטחון של התושבים, הם גם מקום לפתח בו יחסים אישיים ולהחליף מידע.

נראה שבשנים האחרונות, הדיון בישראל על תפקידם של העסקים הקטנים קצת נשכח. תזזית ההתחדשות העירונית כמעט פסחה עליהם, ותמ"א 38 היא דוגמה לכך.

תוכנית המתאר הארצית, שיצאה לדרך במטרה לחזק מבנים נגד רעידות אדמה ולמגן אותם, מחוללת בפועל מהפך אורבני: שכונות שלמות נהרסות ונבנות מחדש, צפוף יותר וגבוה יותר, והמבנים הישנים, הצנועים, שאפיינו פעם את המרכזים הוותיקים משנים את פניהם, מתנפחים והופכים למגדלונים. מרכזי הקניות הקטנים או החנויות בקומות הקרקע במרכזי הערים ובשכונות אינם זוכים להתחדשות כזאת. זה המצב במרכז המסחרי של שכונת נווה עופר (תל כביר) וברחוב שינקין, בלב העיר תל אביב, כמו גם ברחוב הרצל, הרחוב הראשי של מרכז רמלה.

תמיר בן שחר, מחברת הייעוץ הכלכלי שחר צ'מנסקי, לא ממהר להספיד את העסקים הקטנים. "כל המדינה הזאת בנויה מעסקים קטנים. ברחובות יש עסקים קטנים, כמו שיש רשתות. ברור שיש רחובות שדועכים, אבל מי שיש לו אסטרטגיה שמתאימה את עצמה למציאות המשתנה - מצליח. נכון שבמקומות מסוימים המסחר הלך למקום אחר, אבל אפשר לראות שמשהו קורה גם ברחובות: תראה מה קורה בשדרות רוטשילד, ברחוב דיזנגוף. עסקים קטנים לא נגמרו, הם משתנים".

דרושים לפחות שלושה לטרנד

העסקים לא רק משתנים, אלא יותר מכך - הם גם משנים את סביבתם, ולפעמים גם מעלים את ערך הנדל"ן באזורם, עד שאוכלוסיות ותיקות נאלצות לעזוב את המקום. במקומות מסוימים הם אלו שמזרזים את תהליך ההתחדשות בשכונה, אך לצורך כך צריך שיתוף פעולה מוסדי.

בן שחר נותן כדוגמה את העיר התחתית חיפה, שמשרדו היה שותף לתכנון האסטרטגיה של שיקום האזור המסחרי החצי-נטוש בה. עסקים מיתולוגיים כמו מעיין הבירה או קלמן לא הצליחו להביא להתרחשות סביבם, ו"הבנו שנוצר מצב שבו כל התל-אביבים קונים נכסים, משביחים את הנדל"ן, וקומת הקרקע לא מתקדמת. העירייה לקחה את החללים שלה, או חללים ששכרה, בחרה עסקים שהתאימו לחזון שלה, והם אלה שחוללו את הביקוש. מאז, מתפתחים סביבם הרבה מאוד עסקים".

בשנים האחרונות אף התפתחה בצפון אמריקה משנה סדורה של ניהול רחובות מסחר, המכונה BID (business improvement direct): חברת ניהול מנהלת את הרחוב כמו שמנהלים קניון או פאוור סנטר, ותפקידה הוא לשלב בין האינטרס של בעלי העסקים לאלה של הרשות המקומית. גם בישראל נעשו כמה ניסיונות כאלה - בניהול חברת עדן את מרכז העיר ירושלים, בשיתוף הפעולה בין עיריית תל אביב-יפו לחברת Build, בפעילות מעג"ל (מרחב עסקים גיאוגרפי לקידום) באזור גן החשמל וכיכר גבעון.
האם סנונית אחת מספיקה כדי לבשר על התחדשות עירונית קרובה, או שצריך מסה של עסקים?

מבחינת הדינמיקה של התנהגות הקהל, כל מי שמבין משהו בקמעונאות יודע שככל שאתה משוטט יותר זמן במקום, כך היקף הקניות גדל. כמות הכסף שתבזבז תלך ותעלה. כשאני נכנסתי לשוק הפשפשים, המסחר היה מנוון. לא היה שם שום מוסד אוכל חוץ מפועה, בפאתי השוק, ועוד איזו פיצוצייה. חיזרתי בטירוף אחר עסקי הסעדה. ברגע שהיו שלושה, נוצרה מגיפה והתחיל הטרנד", אומרת שרון בנד, יועצת להתחדשות עירונית ועסקית לרשויות מקומיות.

"עוד לא ראיתי מקרה שמקום אחד באמת חולל התחדשות עירונית. אתה צריך לייצר מסה קריטית כדי לייצר שינוי תודעתי. כשאנחנו מדברים על בית הקפה פועה או על קפה מזרחי בשוק מחנה יהודה בירושלים, אנחנו צריכים לזכור שלקח להם הרבה מאוד זמן להצליח. מדובר במקומות סואנים, שמושכים הרבה אנשים. הדברים קרו כי היו שם הרבה אנשים, ישראלים ותיירים".

ד"ר רינה דגני ממכון גיאוקרטוגרפיה מוסיפה וטוענת שגם אם עסק מוכר ומצליח, לדוגמה זארה, ייכנס לאזור מסחר פריפריאלי, הוא לא יצליח. "גלריה לא מעניינת אף אחד, סביב מוזיאון לא קורה הרבה. כל שימושי הקרקע שאנחנו מכירים לא מצליחים למשוך אנשים, אלא אם כן מדובר במקבץ. המאסה היא קריטית", היא אומרת.

ובכל זאת, המציאות מוכיחה שמדי פעם גם עסק קטן אחד יכול לחולל שינוי תודעתי. 

מלון בוטיק יהלים בערד \ תמונה פרטית

"פתאום הבינו בערד שאם מתנהגים נכון עם אורחים, אז באים אנשים"

המקום: מלון בוטיק יהלים בערד
הבעלים: גילי וגלי סופר

בשנות ה-70 של המאה הקודמת, ערד נודעה כעיירת הפיתוח האיכותית ביותר. היו בה אוכלוסייה משכילה ואמידה יחסית, מערכת חינוך מפוארת וגם אזור בתי מלון שהשקיף על הנוף המרהיב של הרי יהודה וים המלח. עם השנים, איבדה העיר ממעמדה, ואף שהאוכלוסייה גדלה, היא נחלשה בעקבות עזיבתם של רבים מהוותיקים. היום, אזור בתי המלון נטוש בחלקו ולמעשה המלון היחיד שפועל בו מיועד לאוכלוסייה חרדית. על הרקע הזה, בולט מלון הבוטיק יהלים שנפתח ב-2012 בטיילת מואב, בדרך לאזור המלונות. בתוך שנים ספורות הוא הפך מודל לחיקוי של יוזמות תיירותיות נוספות בעיר.

מייסדי המלון, גילי וגלי סופר, הגיעו לערד מתל אביב. "היינו מחוברים למדבר, לנופים של הנגב", מספרת גלי. "קנינו מבנה שהיה בנוי למחצה וכבר נעשה בו ניסיון להקים מלון בוטיק שנכשל. הסתכלו עלינו כמו על משוגעים. אמרנו שלא יכול להיות מקום עם נוף כזה ומזג אוויר משובח כזה שלא ימשוך אנשים. פתאום הבינו בערד, שאם מתנהגים נכון עם אורחים, אז באים".

גילי: "כשהגענו, התיירות בערד הייתה בקיפאון. מאז ההתרסקות הגדולה של ערד, היה פה מיתון. אחרי שהמלון הפך למצליח, קרה משהו. אני רוצה להאמין שההצלחה שלנו הייתה אחד הגורמים המרכזיים ללבלוב המחודש של התיירות הפרטית בערד. ב-2017 נפתחו פה 14 מקומות אירוח, 67 חדרים. חיפשנו את האתונות ומצאנו את המלוכה". 

מסעדת תלפיות בחיפה \ תמונה פרטית

"הרבה תל אביבים קונים פה נכסים להשקעה"

המקום: מסעדת תלפיות, חיפה
הבעלים: אילן פרון

אזור הדר תחתון בחיפה לא היה אף פעם להיט. זהו אזור תווך שמשמר זיכרון כואב של גירוש והגירה; אזור מעורב, עני, חצי הרוס. הבניין המרכזי בו הוא שוק תלפיות, שהוקם בשנת 1940. בשנות ה-60 של המאה הקודמת, הוא עבר לניהול עיריית חיפה ומאז מצבו הידרדר, עד כדי כך שכיום רק קומת הקרקע שלו פתוחה. הקומות העליונות, שהייתה בהן תקרה שקופה ומרפסת שמשקיפה אל הנוף, סגורות לציבור.

בשנת 2015 קמה שם מסעדת תלפיות, ומאז הפכה לשם דבר. העדות הברורה ביותר להצלחתה ולהשפעתה של המסעדה היא מגוון העסקים החדשים שנפתחו לידה. כבר לא רק חנויות ירקות, פיצוחים או סדקית, אלא "סטודיו לבישול ואירוח", מבשלת בירה ובתי קפה קטנים ומגניבים.

המייסד אילן פרון, בן לאם יהודייה ואב ערבי נוצרי, גדל בכפרים ערביים, בשכונת שועפט בירושלים, בכרמל בחיפה, ובעג'מי ביפו - מה שהפך אותו, לפי עדותו, ל"מחוץ לקופסה", וגם לרומנטיקן. כל אלה איפשרו לו לראות את הפוטנציאל באזור.

"חיפה סובלת המון שנים ממחלת המיינסטרים. הייתה נוסחה קבועה של מקומות המציעים אוכל שמתאים לכולם, ולכן הרבה חיפאים היו נוסעים לתל אביב. כשפתחתי את החנות, אמרו לי שהחיפאים לא מוציאים כסף, ולי היה ברור שהם מדברים שטויות. בחיפה יש אוכלוסייה אמידה, צריך לתת לה את החוויה, המקצועיות, והיא תגיב. ברגע שהמסעדה קיבלה ביקורות התחילו להגיע יותר חיפאים.

"מבחינתי, הפרויקט שלי היה השוק. החמארה, כלומר המסעדה, הייתה המנוע הקטן. זאת שכונה יפהפייה, בתים מנדטוריים, עם רצפות טמפלריות. התאהבתי. השקעתי המון אנרגיות בשיווק של השוק, והיום הרבה תל-אביבים קונים פה נכסים להשקעה. יש פריחה מהבחינה הזאת".

בית קפה מזרחי בשוק מחנה יהודה \ צילום: אריאל ירוזולמסקי

"הימרנו על הקונספט והעיצוב. לא התייעצנו עם אף אחד"

המקום: בית קפה מזרחי (שנסגר), שוק מחנה יהודה
הבעלים: אלי מזרחי ובתו מורן

ביום העצמאות האחרון הדליק יו"ר ועד הסוחרים של שוק מחנה יהודה, אלי מזרחי, משואה בטקס הממלכתי בהר הרצל. בית הקפה שהקים בשוק, "קפה מזרחי", נסגר אמנם לפני כשנה, אך הוא היה מוסד מפתח בהפיכת השוק ממקום מזדקן, פונקציונלי, לאתר בילוי ומוקד עלייה לרגל.

מורן מזרחי, בתו של אלי, בוגרת Le Cordon Bleu בפריז ומי הייתה שותפתו בהקמת בית הקפה, מספרת שאחרי האינתיפדה של 2001, בתקופת אהוד אולמרט כראש העירייה, התחושה הייתה שבכוונת העירייה להביא לדרדור של המקום כדי שניתן יהיה לפנות את יושביו ולהקים בו מגדלים. "לאבא שלי היה דוכן פיצוחים, אבל הוא בא ממשפחה פשוטה ואנינה. הם אהבו את החיים הטובים. זה הצטבר אצלו. יחד עם החוש הטבעי ליזמות ועשייה, נולד הרעיון לבית קפה. הוא פתח אותו בשנת 2002, שנה איומה. אחרי האינתיפאדה השנייה, רוב החנויות היו סגורות. אני זוכרת את השיחות במשפחה שלנו. אף אחד לא האמין שמישהו יבוא לשתות אספרסו בשוק מחנה יהודה.

"הימרנו, מבחינת הקונספט, העיצוב. לא התייעצנו עם אף אחד. אבא שלי אמר שצריך להצעיר את האוכלוסייה. זאת הייתה סימטה מתה, לא היה בה כלב. התהליך היה אטי. אבא קיווה שעוד בעלי עסקים יזהו את הפוטנציאל ויפתחו שם. בשנים הראשונות לא הייתה תמיכה עירונית, ממש כלום. הייתה כתבה בערוץ 2 וגם השף חיים כהן ביקר בבית הקפה במסגרת תוכנית הטלוויזיה שלו, ואז זה קרה. היה דור צעיר של סוחרים שרצו לעשות שיפוץ בחנות של אבא או סבא והתחיל להגיע גל של אנשים שפתחו עסקים.

"אבא שלי אומר במפורש שהוא לא כל כך אוהב את מה שקרה לשוק. כרגע הוא קצת פלסטיקי. אנשים לקחו מודל ופשוט שכפלו אותו בצורה לא חכמה, לא אסתטית, בלי שום קונספט. עוד בר, עוד מסעדה".
ההחלטה לסגור התקבלה אחרי שהאב חלה ורצה להקדיש את זמנו לדברים אחרים, וגם משום שהעסק הפך פחות כלכלי. "בכל מקרה, יש לנו עסק נוסף בשוק, בר בשם 'קזינו דה פריז', כך שאנחנו עדיין בסביבה".

בית קפה גצל בתל אביב \ צילום: גיא נרדי

"ראיתי את הג'יפה, אבל זיהיתי פוטנציאל למפגש מעניין"

המקום: בית קפה גצל, שכונת שפירא, תל אביב
הבעלים: אפרת פלנר

כבר הרבה שנים שמנבאים ששכונת שפירא תהפוך לנווה צדק הבאה, אבל זה לא ממש קורה. בינתיים, זה האזור הקשוח של דרום תל אביב, וגם אם רואים כאן יותר ויותר צעירים ב"סטייל אמנותי" ו"ג'נטריפקטורים", האוכלוסייה הדומיננטית יותר ברחובות היא זו הוותיקה, שכוללת קהילה מגובשת של יוצאי בוכרה, מהגרי עבודה ושב"חים. המבנים של הרחוב הראשי, מסילת ישרים, מוזנחים והעסקים הקטנים נראים כמו מעידן אחר, שוממים למדי. אז יש כאן מסעדה בוכרית ומאפיה בוכרית שזכו למוניטין, אבל התחושה היא שהרחוב רדום. מנגד, ישנו בית הקפה גצל, שנפתח לפני כארבע שנים, והוא שוקק חיים.

הבעלים של המקום, אפרת פלנר (29), מספרת שכל חייה חלמה לעשות משהו שקשור לאירוח, ובעקבות ההיכרות שלה עם קבוצת יזמי "ון" (יזמים חברתיים-עסקיים שהתחילו את דרכם בשכונה), הגיעה לכאן. "שכונת שפירא זה מקום קשוח, אבל אני אוהבת הרפתקה. גדלתי במושב, ומרכז תל אביב אף פעם לא קרץ לי. הרגשתי שדווקא בגלל זה יש סיכוי לייצר פה מקום מעניין. רציתי משהו מעבר לעוד בית קפה שמוכר קפה ועושה כסף. באתי עם אפס ניסיון. ראיתי את הג'יפה, אבל זיהיתי פה קרקע פורייה למפגש מעניין ובטח שלא ידעתי למה אני נכנסת".

האם חל שינוי מאז שהגיעה? "אני חושבת שהיה הרבה באזז על השכונה. בפועל, אני לא בטוחה שיש שינוי. יש פה יותר חבר'ה צעירים. סיורים שקשורים לאמנות ואוכל, אבל אין שינוי היסטרי. המבנים פה נמוכים ולא יכולים לאכלס הרבה צעירים שרוצים לבוא, ואין 'פסיליטיז'. מבחינה עסקית, אני רואה עלייה, אבל לא התעשרנו. וחוץ מזה, אנחנו לא רוצים להפוך למפעל".

פלנר לא ממהרת לקבל אחריות על שינוי שחל ברחוב, ובכל זאת, מי שיציץ בקבוצת הפייסבוק "shishi shapira" יוכל להיווכח בהתעוררות המקומית, שקשורה גם לדיון בסוגיות מקומיות מעוררות מחלוקת, אבל גם לביקוש האדיר לדירות. בתקופה האחרונה נפתחו ברחוב מסילת ישרים, ליד קפה גצל, עסק "פופ-אפ", דוכן פלאפל, חנות בגדים משומשים ועסק חברתי של פיצה בשם "פיצה פיפל". אפילו המאפייה הבוכרית, שעד לאחרונה התמחתה רק באפיית גוז'גז'ה, מתרחבת בימים אלה ונפתחה לידה מסעדה.

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי