גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קידום בריאות אישית קשור בזמן איכות עם המשפחה וחברים"

לקראת השנה החדשה, יו"רית האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, נשיא ומייסד תשלובת ד"ר פישר, מנכ"ל ניאופרם ישראל, מנכ"ל קמהדע, יו"ר המועצה הישראלית לסוכרת, מנכ"ל אבוג'ן והמנכ"לית (בהתנדבות) של עמותת "מדעת" למידע לבריאות המשפחה מפרסמים את איחוליהם למערכת הבריאות, וגם לעצמם

 

"יש חשיבות לריכוז הטיפול בידי גורם אחד תוך מתן מענה רב תחומי מקצועי ויעיל"

פרופ' איריס דותן, מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי רבין-בילינסון, יו"רית האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד

בתחום הטיפול בחולה אחד התהליכים החשובים שיש לקדם הוא רפואה רב תחומית - בייחוד בתחום המחלות הכרוניות ואוכלוסיות הגיל השלישי. החולים במחלות כרוניות, בכל התחומים ובכל הגילאים, זקוקים פעמים רבות למענה רפואי ממספר תחומים וממספר מקצועות. יש חשיבות לריכוז הטיפול בגורם אחד תוך מתן מענה רב תחומי מקצועי ויעיל. מענה כזה אפשרי כאשר מרכזים את כל היועצים והמטפלים בכפיפה אחת, ובסביבה מודרנית ומכבדת. סוג כזה של רפואה מחייב היערכות עוד משלב בית הספר לרפואה וההתמחות, תוך דגש על חינוך לעבודה וקבלת החלטות משותפת וגמישות מחשבתית. מעשית, יש להיערך לעידוד פעילות משותפת, תגמול נאות שלה וכן התייחסות למרכיבים לוגיסטיים השונים לעתים במהותם מרפואה במשרד הרופא/ה. אתגר זה אינו חלום רחוק. חלק מהפעילות כבר נעשית ברמה מסוימת. כאנשי מקצוע אנו פועלים לקידום פתרונות בנושא, וכפרטים במערכת בריאות חשוב שניערך כדי לקדמו באופן מערכתי כבר בשנה הבאה עלינו לטובה.

עיסוק בפעילות גופנית הוכח כבעל השפעה מיטיבה במחקרים רבים, ואני באופן אישי אוהבת מאוד פעילות כזו - ריצה על החוף, חדר כושר, יוגה. לעתים אנו תולים אי ביצוע פעילות גופנית בסדר היום שהולך ונעשה תובעני. בשנה הקרובה אעשה כל מאמץ (נפשי...) לבצע יותר פעילות (גופנית...) באותה רוח, אין לי ספק שקידום בריאות אישית קשור בזמן איכות עם המשפחה, עם חברים, ובעיסוקים שאינם קשורים לעבודה ובוודאי שבשנה הקרובה אפעל לכך.

פרופ' איריס דותן/ צילום: Falk Symposia

"עדיף לטפל במניעת מחלות מאשר במחלות ובמקרים רבים המניעה אפשרית"

ד"ר אלי פישר, נשיא ומייסד תשלובת ד"ר פישר

לקראת השנה החדשה, הייתי מאחל למערכת הבריאות להשקיע עוד מאמצים בתחום הרפואה המונעת. לפני מספר שנים, נכנסה לסל התרופות תרופה המסייעת להפסקת עישון - צעד גדול ומבורך. יחד עם זאת, רפואה מונעת צריכה להיות חלק בלתי נפרד מהטיפול באוכלוסייה. עדיף לטפל במניעת מחלות מאשר במחלות ובמקרים רבים המניעה אפשרית. כאשר מטופלים פוגשים את רופא המשפחה, זו הזדמנות לדון איתו על הרגלי אכילה, שמירה על משקל, הרגלי ספורט ואפילו התייחסות לסביבה חברתית תומכת. כל אלה מסייעים למניעת מחלות ושמירה על בריאותו של כל אחד ואחת מאתנו. בנוסף לכך, חשוב שמערכת הבריאות תטפל בגישה של הציבור לרופאים המומחים. ההמתנה למומחים עשויה לארוך היום שלושה חודשים ויותר המצב הזה גורם לחוסר איזון בטיפול באוכלוסייה. מי שידם משגת פונים לרפואה הפרטית ומי שאינם יכולים לעשות זאת נאלצים לחכות חודשים ארוכים. לדעתי זה יוצר חוסר שוויון במערכת הבריאות ויש לתקן את זה.

מידי שנה אנו מברכים את יקירינו בברכת שנה טובה ושנת בריאות. כאשר שואלים אותי מה כל אחד יכול לעשות עבור עצמו, בכדי להבטיח שנת בריאות, אני ממליץ על טיפול אנטיאייג'ינג עצמי - עד היום עוד לא הומצאה התרופה נגד הזדקנות, אך אנו יודעים היום מספיק בכדי להבין כי הבריאות שלנו מורכבת מאורח חיים נכון: תקפידו על פעילות גופנית, על אכילה נכונה ומאוזנת, מנעו השמנה, תעקבו אחרי מדדי הכולסטרול, לחץ הדם והסוכר, צאו לשמש אך ורק עם קרם הגנה. אלה הם הדברים שיבטיחו נקודת פתיחה טובה לשנת בריאות ולתוחלת חיים ארוכה ואיכותית.

אלי פישר/ צילום: ישראל כהן

 

"הגיעה השעה להקצאת אחוז קבוע מתקציב הסל לתרופות ל'מחלות יתום'"

אפי שנידמן, מנכ"ל ניאופרם ישראל

בשנים האחרונות אנו עדים לשיח ער על מעמדם של תרופות המיועדות לקבוצות חולים מצומצמות במיוחד, בין שמדובר במוטציה או תת קטגוריה של מחלה מוכרת או במחלות המוגדרות "יתום" (מחלות שמספר החולים בהן הוא מצומצם ביותר). עסקינן בתרופות שנותנות מענה טיפולי לחולים שלא היה להם מענה עד כה, והן בדרך כלל תרופות מצילות או מאריכות חיים.

השקעה בפיתוח תרופה חדשה מוערך כיום בכמיליארד דולר ונדרשות מעל עשר שנים של מחקר מעמיק וניסויים קליניים. מתוך הבנת החשיבות שבעידוד חברות התרופות להמשיך ולפתח תרופות אלה, הכירו רשויות הבריאות בארה"ב ובאירופה במחלות אלה כמחלות הזקוקות להתייחסות מיוחדת, והגדירו הקלות ספציפיות לפיתוח, רישום והנגשת התרופות. בארה"ב לדוגמה, קובע חוק תרופות יתום מגוון תמריצים עבור חברות התרופות המפתחות אותן, ביניהם מתן בלעדיות שיווק למספר שנים; הטבות מס כגון זיכוי במיסוי לביצוע מחקר קליני; השתתפות בעלויות פיתוח; סיוע בהליכים הרגולטורים (כדוגמת קביעת מסלול רישום מהיר); ועוד. גם בישראל אנו נדרשים לנושא, והגיעה השעה להגדרות דומות גם כאן ביחד עם הקצאת אחוז קבוע מתקציב הסל לתרופות למחלות יתום. הדבר יגביר את נגישותם של החולים לטיפולים הדרושים להם ויעזור בהצלת חיים.

בנימה אישית, אם להתייחס לברכת החג הנפוצה, שתהיה שנת בריאות, אני ממליץ על שילוב פעילות גופנית בחיי היומיום. ההמלצה האישית שלי היא ריצה - מדובר בספורט נגיש, שלא דורש דבר מלבד נעלי ריצה טובות, ואם אוהבים אז גם אזניות למוזיקה טובה. לרוץ אפשר בכל מקום בארץ או בחו"ל, בחופשה או בנסיעות עסקים. אני משלב ריצה עם רכיבה על אופניים בשדות עם הכלבים שלי - זה זמן שהוא נטו השקעה בגוף ובנפש. מעבר לשמירה על כושר זהו פרק זמן בו אני מנקה את הראש "מרעשים" ומרגיע את הלחצים מה שמאפשר לי לראות הדברים בבהירות ובצלילות טובה יותר לאחר מכן. אז צאו לרוץ. ושתהיה שנה טובה ובריאה.

אפי שנידמן/ צילום: עמי סיאנו

 

"שת"פים אסטרטגיים יכולים לספק לחברות ישראליות מימון, ואלידציה וניסיון רגולטורי"

עמיר לונדון, מנכ"ל קמהדע

בשנים האחרונות מתחזקת המגמה העולמית בה חברות התרופות והציוד הרפואי הבינלאומיות מתבססות יותר ויותר על חדשנות ויוזמה המגיעה מכיוון חברות ביוטק ומדיקל קטנות שהינן יזמיות, זריזות וממוקדות יותר באופיין. לשם כך רוב החברות הגדולות הקימו בשנים האחרונות חממות מו"פ וקרנות השקעה העוסקות באיתור ומימון הזדמנויות שכאלו.

שיתופי הפעולה הנרקמים כתוצאה ממגמה זו מאפשרים לחברות קטנות המוגבלות במשאביהן להתמקד בשלבים מוקדמים של מחקר ופיתוח חדשני, בעוד חברות הענק הבינלאומיות מרכזות את מיקודן בניסויים קליניים מתקדמים, קידום מתווים רגולטוריים וכמובן ייצור, מיסחור, שיווק ומכירות.

מגמה בינלאומית זו היא בעלת משמעות חיובית לתחום הביוטק והמדיקל בישראל המתאפיין במו"פ חדשני, פורץ דרך ויזמי באופיו. שיתופי פעולה אסטרטגיים אלו יכולים לספק לחברות הישראליות את המימון, הואלידציה והניסיון הרגולטורי הנדרש להביא "מוצרים כחול לבן" כל הדרך עד לאישורי שיווק בינלאומיים.

אני מאחל שבשנה הקרובה תתרום מגמה זו להמשך פיתוח תעשיית הביופארמה הישראלית, תוך העמקת והרחבת הסכמי שיתוף הפעולה בין חברות ישראליות פורצות דרך לחברות בינלאומיות מובילות.

עמיר לונדון/ צילום: נטי לוי

 

"אין סיבה שרופא המשפחה לא 'ירשום' למטופליו פירות, ירקות, לחם מקמח מלא ופעילות גופנית"

פרופ' איתמר רז, מנהל רפואי במרכז DMC לטיפול בסוכרת והשמנה, ויו"ר המועצה הישראלית לסוכרת 

הרפואה מתקדמת בקצב מסחרר - אנו עדים לפיתוחן של תרופות המבוססות על פיצוח גנטי של מוטציית המחלה, ויש תרופות חדשות מדויקות, בעלות פחות תופעות לוואי עם תוצאות טובות יותר. אין ספק, שאנחנו נמצאים בעידן מרגש בתחום הפיתוחים הרפואיים כמו גם במכשור הרפואי. לצד אלה, אחוז ניכר מהמחלות הנפוצות ביותר נגרם כתוצאה מהקצב ומסגנון החיים במאה העשרים ואחת. אנחנו פחות מוביליים ואוכלים יותר ויותר מזון מתועש, חלקנו מעבירים ימים שלמים מבלי שאכלנו פירות או ירקות. מערכת הבריאות צריכה להידרש גם לטיפול באמצעות מניעה, באמצעות תזונה ופעילות גופנית. אין סיבה שרופא המשפחה לא "ירשום" למטופליו פירות, ירקות, לחם מקמח מלא ופעילות גופנית כחלק מטיפול רפואי כולל. אם מטופל סובל מכאבי ראש רבים, עייפות כרונית או דיכאון, יש לבדוק גם את הרגלי החיים של המטופל, לשאול שאלות על תזונה, תעסוקה, האווירה בבית, מצב הרוח ואיכות חייו. הרופא צריך להיות איש המקצוע המלווה את בריאות הציבור; ובריאות הציבור תלויה לא רק בתרופות שאנו רושמים להם, אלא גם בהרגלי החיים שלהם.

בנימה אישית, השנה היא התחלה חדשה ומהווה הזדמנות פז לכל אחד מאתנו לאמץ הרגלי בריאות חדשים שישפיעו לטובה על בריאתנו ואורח חיינו. כמעט לכולנו יש את הרגע הזה ביום בו אנחנו "חייבים" משהו מתוק. נסו להחליף את הדבר המתוק הזה בפרי. בנוסף, גם בקרב ילדים נסו לתת גם להם פירות. ברור לי שאי אפשר למנוע לגמרי חטיפים מילדים ולכן, אני ממליץ לתת מראש כמות קטנה. אין צורך לתת לילד לאכול את כל החטיף, אפשר להקציב לו כמות קטנה כבר מגיל קטן שאליה הוא יתרגל. ככה נרגיל את הגוף שלנו לאורח חיים בריא יותר.

פרופסור איתמר רז/ צילום: נינה מיקריוקוב

 

"המחקר סביב חיידקי המעי האנושי התקדם בשנה האחרונה"

עופר חביב, מנכ"ל אבוג'ן

השנה האחרונה הייתה שנה משמעותית בתחום הבריאות העולמי, כאשר המודעות של בני האדם למזון אותו הם צורכים, עלתה באופן ניכר. דגש רב ניתן לגורמים המשפיעים על בריאות האדם מבפנים ומבחוץ, והם אלו שהובילו את המגמות הבולטות בעולם הבריאות.

אחד הגורמים החיצוניים המשמעותיים ביותר היה נושא חומרי ההדברה והמזון הבריא, כאשר מחד קיימת ההבנה כי בעולם שבו האוכלוסייה גדלה יש צורך בשימוש בחומרי הדברה על מנת לספק די מזון, ומאידך קיים צורך בשיפור הסטנדרטים הבטיחותיים במזון. אנחנו שמחים להיות חלק ממגמה זו.

במקביל, מתחזקת ההבנה כי גם לגורמים פנימיים הקיימים בגופנו, כגון בקטריות, ישנה השפעה מכרעת על הבריאות. המחקר סביב חיידקי המעי האנושי, המיקרוביום, עשה קפיצת מדרגה מהותית בשנה האחרונה. ההבנה כי ייתכן וניתן יהיה לסייע לטיפול במחלות ובעיות מעיים שונות באמצעות מיקרובים הפך את עולם הרפואה על פיו. טיפולים חדשניים ופורצי דרך מתחילים לקרום עור וגידים ואני בטוח שבשנים הקרובות תתרחש מהפכה בתחום זה, בו אנו שותפים פעילים דרך חברת הבת שלנו, ביומיקה.

עופר חביב / צילום: באדיבות אבוג'ן

"יש לתחזק את מערכי בריאות הציבור, כולל מערך טיפת חלב"

אדוה לוטן מנכ"לית (בהתנדבות) של עמותת "מדעת" למידע לבריאות המשפחה

כשמדברים על בריאות, אנחנו תמיד צריכים להתחיל מהדברים הבסיסיים, שנראים כמעט ברורים מאליהם: מים נקיים, היגיינה, חיסונים ורפואה מונעת. אלה הדברים שכאשר שהם מתקיימים ועובדים, הם כמעט בלתי מורגשים ומהווים מעטפת הגנה ששומרת על רווחת התושבים בישראל.

מעטפת ההגנה הזו היא דבר שביר ועדין, כי היא דורשת שתמיד נדאג ונשמור עליה.
קל לתקצב איומים שכרגע מתקיפים אותנו, ולא כאלו ש"השארנו בעבר". אבל כדי שהם ישארו בעבר, אנחנו צריכים לתחזק את מערכי בריאות הציבור, כולל מערך טיפות חלב שדואג לבריאות הילדים מהיום הראשון. המערך הזה נמצא בשנים האחרונות תמיד במחסור תקציבי ואיום הפרטה, ואת ההשלכות אנחנו פוגשים מדי יום. 

לצד אחריות המדינה בשמירה על בריאות הציבור, ישנה גם אחריות אישית וחברתית. בעמותת מדעת אנחנו עוסקים מדי יום בהסברה והנגשה של מידע בנושאי בריאות הציבור. המסר שלנו לתושבי ישראל הוא לקחת אחריות על עצמם, משפחתם וסביבתם, ולקבל החלטות בריאותיות תוך שימוש במידע מבוסס, מקצועי ואמין. שתהיה לכולנו שנת בריאות טובה.

אדוה לוטן/ צילום:פליקס לוטן

עוד כתבות

ציקי קורלנד-פוקס / צילום: שלומי גבאי , באדיבות וואלה חדשות

מנהל החברה הציג מצגים כוזבים וזייף מסמכים – ויפצה את המשקיעה במיליוני שקלים

הקרן הצ'כית KKCG תבעה דרך הזרוע הבינלאומית שלה בישראל ספרינגטייד את חברת הסייבר ביו נקסוס שייסד וניהל ציקי קורלנד-פוקס, לאחר שלטענתה הגישה לה דוחות כספיים מזויפים והציגה מצגי שווא • בית המשפט קבע כי התובעת זכאית לפיצוי חריג של מלוא סכום התביעה, 17.3 מיליון שקל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית נכנסת למשחק הגרעין ומציתה מרוץ אזורי חדש

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לוין מינה רשמית את בן-חמו למפקח על חקירת הפצ"רית; בג"ץ הוציא צו שמעכב את המינוי

לפני יומיים הודיע שר המשפטים כי בכוונתו למנות את שופט המחוזי בדימוס לתפקיד, וזאת למרות שאינו עובד מדינה בכיר כפי שדרש בג"ץ ● ואולם, הנשיא עמית הוציא צו שמקפיא את המינוי בינתיים "מטעמי שימור המצב הקיים" ● לשכת עוה"ד הודיעה כי תעתור נגד המינוי לבג"ץ

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הנשיא טראמפ חתם על שחרור מסמכי ג'פרי אפשטיין

אחרי שהקונגרס העביר חוק שיחייב לפרסם את כל החומרים של העבריין המורשע - הנשיא חתם עליו כפי שהבטיח ● טראמפ הצהיר על כך ברשת Truth ותקף את המפלגה הדמוקרטית: "השתמשו בסוגיה כדי להסיח את הדעת מההצלחות שלנו, האמת תתגלה בקרוב" ● הוא טען כי כבר הורה להעביר כ-50 אלף עמודים מהמסמכים לקונגרס - ועקץ את ביידן: "לא העביר אפילו קובץ או עמוד אחד"

אביגדור ליברמן, ישראל ביתנו פרסום ברשתות החברתיות, 07.11.25 / צילום: שלומי יוסף

"זכות שלא מתעסקים איתה": מה הניסיון בעולם מלמד על איסור הצבעה בבחירות?

בצרפת ובגרמניה אוסרים הצבעה בצו בית משפט, בנורווגיה ובאוסטרליה הזכות נשללת ממורשעים בבגידה ● מספר מדינות מגבילות משמעותית את זכות ההצבעה, וגם גופים בינלאומיים הכירו באפשרות הזאת ● אבל ההצעה של לפיד וליברמן הולכת הרבה יותר רחוק

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

בשורה לחוסכים / אילוסטרציה: Shutterstock

העברות כספים בשוק הגמל: אנליסט, מיטב ומור בצמרת המגייסים. ומי איבד הכי הרבה?

בית ההשקעות מיטב ממשיך להתקרב לאלטשולר שחם מבחינת היקף הכספים המנוהלים, מור מסמן ציון דרך וחוצה שווי נכסים בגמל של 100 מיליארד שקל ● אוקטובר היה החודש שבו איבד ילין לפידות הכי הרבה כספים למתחריו מעולם - 703 מיליון שקל

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

LeapMotor C10 פלאג־אין / צילום: יח''צ

הפלאג-אין הסינית החדשה מרווחת ומתומחרת היטב, אבל יש מקום לשיפור

לגרסת הפלאג־אין החדשה של הקרוס־אובר הסיני יש עדיין מה לשפר באגף התוכנה, אבל היא משלבת תא נוסעים מרווח ומאובזר היטב ביחד עם יכולת שיוט חסכונית למרחקים ארוכים

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

מחבלי חמאס לאחר הפסקת האש / צילום: ap, Jehad Alshrafi

חמאס מעכב במכוון את איתור החטופים החללים: "מנסה למשוך זמן"

בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● טראמפ נפגש עם שורדי שבי בבית הלבן: "אתם לא חטופים - אתם גיבורים" ●  צה"ל והשב"כ עצרו את מרוואן אלהמץ שהיה שותף בקביעת מותו של סגן הדר גולדין וחשוד כמי שידע היכן נקבר במנהרה ברפיח ● עדכונים שוטפים

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

זוג חתם על הסכם ממון. האם הם יכולים לקבל שתי הקצאות קרקע בפטור ממכרז?

ביהמ"ש דחה עתירה של אישה שביקשה לקבל נחלה במושב בפטור ממכרז, אף שבן זוגה כבר קיבל מגרש בפטור במושב אחר ● העותרת טענה כי קיים הסכם ממון המפריד רכושית ביניהם, אך ביהמ"ש קבע כי מדובר ב"הטבה שהתא המשפחתי כולו נהנה ממנה"

פתח תקווה / צילום: Shutterstock

דירה קטנה בפתח תקווה בכמעט 2 מיליון שקל: הגורם המפתיע שמושך את המחירים למעלה

מחירי דירות 1-2 חדרים רשמו קפיצה ברבעון השלישי, ובתל אביב ובמרכז דירות קטנות חדשות נמכרות בסכומים הגבוהים ב־40%-50% בהשוואה לישנות ● שבע ערים רושמות עליות דו־ספרתיות בסגמנט זה, והביקושים מגיעים ממשקיעים ומצמצמי דיור

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים ● עורל דינו של פנחסי: "הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"