גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנת השערוריות והקללות של הפוליטיקאים

לעיתים קרובות מדי אנחנו מוותרים לנבחרי הציבור על דברים לא ראויים שהם אומרים ● עונת החגים היא הזדמנות טובה לבוא איתם חשבון ● מה הסיכוי שבשנת תשע"ט נזכה לפחות השמצות ופחות שנאה?

איתן ברושי/ צילום: איל יצהר
איתן ברושי/ צילום: איל יצהר

תִּכְלֶה שָׁנָה וְקִלְלוֹתֶיהָ, תָּחֵל שָׁנָה וּבִרְכוֹתֶיהָ. ימי סוף אלול הם הזדמנות טובה להיפטר ממעשים רעים, אמירות מעליבות ומהלכים פוגעניים. זה השלב הראשון לחשבון הנפש לקראת השנה החדשה. כל אחד יכול לתהות על דרכו והמורשת הרוחנית שהותיר בשנה שחלפה, התשע"ח. דתיים - וגם חילונים, מנצלים את הימים האלה לחטט בפצעים, לחשוב על מה להתנצל, לפתוח את המבט הלאה לשנה הבאה ולהתחילה בצורה טהורה. 

החטא שלי, ככותבת טורים, הוא שמספר רב של פעמים דילגתי מעל לאמירות שערוריתיות של נבחרי ציבור. נתתי למילותיהם לזרום מתחת לגשר. התעלמות אינה גישה ראויה, אך לעיתים היא מאפשרת להדחיק ולעבור הלאה. הנה הזדמנות, בטור אחרון לתשע"ח לנבור בכמה דברים שעליהם פסחתי.

נתניהו נגד "הקרן החדשה"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ניצל לא מעט הזדמנויות כדי לתקוף את הקרן החדשה לישראל. צריך לשאול מדוע מנהיג דמוקרטי מתעמת עם אזרחים ישראליים מצוינים ואוהבי מדינתם, כמו טליה ששון ומיקי גיצין, שעמדותיהם לא עולות בקנה אחד עם עמדותיו.

באפריל 2018, כמה שעות אחרי שביטל את ההחלטה שלו-עצמו (שבאה אחר מו"מ עם האו"ם) להסכים להוציא מישראל כמחצית מן המסתננים, חיפש נתניהו את מי לתקוף כדי להסיט את האש ממנו. "הגורם המרכזי שהפעיל לחץ אירופי על ממשלת רואנדה לסגת מההסכם להוצאת המסתננים מישראל זוהי הקרן החדשה לישראל", הוא כתב בעמוד הפייסבוק שלו, והוסיף שביקש מיו"ר הקואליציה, ח"כ דוד אמסלם, להקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתחקור את פעילות הקרן. בהזדמנת אחרת הוא תקף את גיצין אישית, בשמו.

היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון שלל הקמת ועדת רדיפה מהסוג הזה. הקרן הכחישה כל קשר לרואנדה, ואף התכוונה לתבוע לשון הרע. נתניהו מצידו בחר לאפשר לכל שדי השנאה נגד אנשי הקרן להשתולל.

לקראת יום כיפור אפשר לבקש מנתניהו להתחיל את תשע"ט - שתהיה שנת בחירות על כל המורכבויות ושגרת ההשמצות הפוליטיות - בלי לטנף על אזרחים ישראלים, בלי להכפיש אותם ולהמציא עליהם שקרים.

מיקי זוהר נגד ערביי ישראל

ח"כ מיקי זהר (ליכוד) כתב ברשתות החברתיות לפני כמה ימים - בימי חג הקורבן (עיד אל אדחא) - כאשר אזרחים ישראלים-מוסלמים נוהגים לנפוש ולנוח את הדברים הגזעניים הבאים: "בניסיון להתריס, הגיעו מאות ערבים ישראלים לחוף הים בתל אביב בחולצות בצבעי דגל הרשות יחד עם הכיתוב: פלסטין 48. נאמר לכם באופן ברור: נכון, יש לכם הזכות הדמוקרטית להגיע לחופים שלנו ובלבד שאתם שומרים על החוק. אך לגבי השאיפה שלכם לקחת בעלות על ארצנו המדהימה, אני מציע שפשוט תשכחו מזה".

זהר פנה ל"ערבים ישראלים" ודבריו לא ספגו כל גינוי. הרי מדובר באזרחים ישראלים. האם חופי המדינה הנם פחות שלהם מאשר כל אזרח אחר? האם זהר החליט לכונן חוף ליהודים בלבד?

לזהר מוצע לגשת בעצמו לחוף הים ולקיים טקס תשליך (וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצֻלוֹת יָם כָּל-חַטֹּאותָם), שבו יזרוק את חטאיו. חגי תשרי, הם הזדמנות מצוינת להיפטר מן הרוע וההתנשאות.

בצלאל סמוטריץ' נגד עהאד תמימי

ח"כ בצלאל סמוטריץ׳ (הבית היהודי) נחסם ל-12 שעות כאות אזהרה על ידי החברה-חסרת-המוסר-טוויטר. אפילו בסרגל חסר המידות שלהם, אי-אפשר היה להכיל את האלימות המילולית של ציוצו. "אני דווקא ממש עצוב שהיא במעצר" הוא כתב על עהאד תמימי, "לדעתי היא היתה חייבת לחטוף איזה כדור, לפחות בפיקה של הברך. זה היה מכניס אותה למעצר בית לכל החיים" הוא כתב. כדור בברך כתגובה לפלסטינית שסטרה לקצין. בישראל, כרגיל, זה עבר בשתיקה. כוכבו הפוליטי של סמוטריץ׳ עולה והציבור שלו מחליק דיבורים אלימים כאלה בגרון, עם כוס יין אדום לכבוד החג.

אביגדור ליברמן נגד הח"כים הערביים

שר הביטחון, אביגדור ליברמן, מכנה נבחרי ציבור שדעתם שונה משלו ואשר יצאו להפגין עם הציבור כך: "מקומם של המחבלים האלה הוא לא בכנסת, אלא בכלא". באותו המקרה, חברי הכנסת מן הרשימה המשותפת מימשו את זכות ההפגנה שלהם נגד אלימות משטרתית. מותר להם. חיוני שהם יפגינו, ידברו, יכתבו ויאמרו את אשר על ליבם. זו היא הדמוקרטיה. רק במדינות כמו איראן, רוסיה, טורקיה נשלחים מפגינים נגד הממשל לכלא. זה מה שליברמן רוצה עבורנו כאן בישראל?

תכלה שנה וקללותיה. תחל שנה וברכותיה.נשתוקק למנהיגים שאינם מנבלים ומשפילים. ששוקלים כל מילה. שפותחים את השנה הבאה במירוק המצפון. שתהיה להם שנת בחירות טובה, ערכית, ללא השתלחויות אישיות.

איתן ברושי נגד נחמיאס-ורבין 

ח"כ איתן ברושי (עבודה) תפס לחברת כנסת איילת נחמיאס ורבין בישבן. בבוטות, באדנות, בהיעדר מחשבה על היות גופה של אישה - שלה ולא שלו. She is not your toy. ברושי לא רצה להתנצל ורק אחרי איומים מהמפלגה ניסה לערוך עמה שיחת הבהרה וקשקש משהו בפייסבוק על הסליחה. השבוע הור נעדר מאירוע הרמת הכוסית לחג של המפלגה. לא פלא, הוא הפך לפרסונה נון-גרטה בקרב צמרת המפלגה, והיו"ר אבי גבאי הבהיר לו זאת בנחרצות. ברושי צריך היה להתחיל עם מסכת הסליחות כבר במוצאי שבת שעברה או בנוסח עדות אחרות להקדיש לכך את כל חודש אלול.

ערביי ישראל ומדיניות החוץ של המדינה

כשנשקיף על תשע"ח שנים קדימה, חוק יסוד: הלאום יהיה לאירוע הפוליטי של השנה. החטא שלי, כותבת טור זה במשך 12 החודשים האחרונים, הוא שסברתי שהחוק הזה לא יעבור. ואם יעבור - אולי לא ישפיע. היום אני יודעת שהוא מטלטל את החברה הישראלית באופן עמוק. בימין מבקשים לקרוא את המילים על הנייר ולראות שהשד אינו כה נורא, אך הכלים שחוק היסוד מעניק למי שרוצה לפגוע במיעוטים, הם נרחבים. זו היא רק ההתחלה.

בשנת 2014 כתב ב"הארץ" השר לשעבר ואיש מרצ יוסי שריד מאמר נוקב נגד חוק הלאום. זה חוק ש"מוריד את המדינה הדמוקרטית לתחתית כלימתנו", כתב. שריד לא חשש להיות נוקב בטורו גם עם חברי הכנסת הערביים: "וחברי הכנסת הערבים ממשיכים לשבת בכנסת, כאילו היו הימים ימי תופיק טובי, ובעצם נוכחותם שם נותנים לפרלמנטריזם הישראלי הכשר. אמנם, מעת לעת, רוצים לגרש אותם בגלל כאפייה, אבל גם רוצים שיישארו: איך נוכיח ונדגים את רוחב הדמוקרטיה הישראלית ועומקה בלעדיהם? אצלנו, גם ערבים רוקדים, ויש להם חליל משלהם".

השבוע, אותם חברי הכנסת, בראשות ח"כ איימן עודה ואחמד טיבי, ובליווי מרכז מוסאוא בראשות ג׳עפר פרח, יצאו לנגן על העצבים הרופפים של אנשי האיחוד האירופי. פעלו בחוץ - מחוץ לגבולות המדינה כדי להשיג הסתייגות בוטה של שרת החוץ של האיחוד פדריקה מוגריני. את זה הם לא קיבלו ממנה, אבל לטענתם הצליחו להגיע ולשוחח עם שגרירי המדינות החברות באיחוד ועם פונקציונרים נוספים. מיותר לציין, שביולי, בעת ההצבעה על חוק היסוד, הם לא שיתפו פעולה.

במכון מתווים, מכון ישראלי למדיניות חוץ איזורית בראשות ד"ר נמרוד גורן, נכתבה לאחרונה עבודת מחקר של החוקרת סנא כנאנה, מומחית ליחב"ל בוגרת האוניברסיטה העברית וה-London School of Economics. כנאנה בדקה את הפעילות של נבחרי הציבור הערבים בתחום יחסי החוץ של מדינת ישראל. 

לדבריה, שנת 2015 היתה שנת מפנה באופי המעורבות בזירת יחסי החוץ של המדינה. "בינאום הקול של האזרחים הערבים הפלסטינים גבר באופן ניכר מאז הקמת הרשימה המשותפת, שבה בחרו 88% מהאזרחים הערבים-פלסטינים בישראל. הפנייה של יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה לקהילה הבינלאומית נעשית כעת בשם כלל האזרחים הערבים הפלסטינים בישראל, וזוכה ללגיטימיות רבה יותר מאשר בתקופה שלפני הקמת הרשימה המשותפת" היא כותבת. עוד היא מציינת, שהקשר של נבחרי הציבור הערבים עם העולם הערבי הוא דווקא על רקע חברתי-תרבותי ופחות על הרקע הפוליטי-מדיני. כמובן, בהיותם של הח"כים הערבים יושבי אופוזיציה תמידיים, אין להם השפעה על התהליך הפלסטיני-ישראלי.

בהקשר זה, בולטת העובדה שנציגו של טראמפ לאיזור, ג׳ייסון גרינבלט, מנסה לשכנע את אבו-מאזן לבוא לשולחן המו"מ, לחזור ולהיפגש עמו, עם נציגי הממשל. אבל אבו-מאזן עומד בסירובו המוחלט מאז דצמבר 2017, כאשר טראמפ הכריז על העברת השגרירות לירושלים. גרינבלט לא ניסה לפעול דרך הנתיב הזה, של נציגי הציבור הערבי בישראל - חברי הכנסת של המשותפת. הממשל האמריקאי לא סופר אותם. הם אוויר עבורו, לא קיימים.

עוד כתבות

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כ-15 מיליון שקל בשנה: תקציב הפרסום של הלוטו עובר ידיים

פרסום הגרלת הלוטו עובר ממשרד באומן בר ריבנאי למשרד אדלר חומסקי - שלמעשה יטפל מעתה במרבית תקציב הפרסום של מפעל הפיס, העומד על 60 מיליון שקל בשנה ● מקס ממתגת מחדש את הלייב פארק בראשון לציון כ־אמפי MAX ● חברת הפינטק הישראלית april חותמת על שיתוף פעולה עם פייפאל ● וגם: שורת מינויים חדשים בגלידות שטראוס תחת הבעלים החדשים ● אירועים ומינויים

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

ביטקוין / צילום: Shutterstock

שוק הקריפטו איבד 2.2 טריליון דולר משוויו, מה אומרת ההיסטוריה ומה צפוי בהמשך?

חורף הקריפטו חוזר: הביטקוין קרס ב-48% משיאו לרמה של 65 אלף דולר למטבע ● בשוק נותנים שלל הסברים מדוע המטבעות הדיגיטליים מתמוטטים עכשיו, ומנסים להעריך האם מדובר בהזדמנות קנייה או בתחילתה של תקופה ארוכה של חולשה. ומה קרה בפעמים הקודמות שהביטקוין קרס? ● גלובס עושה סדר

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכבים הפופולריים

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט נצבעה ירוק; הדאו בשיא, מניית אמזון צונחת אחרי הדוחות

מגמה מעורבת בבורסות אירופה ● אמזון צונחת אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, בשעות האחרונות רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 68 אלף דולר

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

הזבל עולה על גדותיו / צילום: Shutterstock

בין ההצהרות למעשים: ישראל לא נגמלת מקבירת הפסולת באדמה

בישראל, בניגוד לעולם, עדיין רוב הפסולת מוטמנת בקרקע ● מדובר במצב בעייתי ממגוון סיבות, כשאחת מהן היא שהמקום הולך להיגמר ● מאמצי הממשלה לא הביאו לשינוי בשטח, והמשבר מעבר לפינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הטיפול בפסולת

זום גלובלי / צילום: Reuters

מילה אחת מיותרת ברוסיה עלתה בשש שנות מאסר

ארה"ב והודו הגיעו להסכם מכסים חדש - לפחות לטענת טראמפ • גזר הדין החריג שהוטל על קומיקאי רוסי • ומי רצח את בנו של קדאפי? פרטים חדשים נחשפים • זום גלובלי, מדור חדש

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

שווארמה על גחלים ב–BBQ Mirage / צילום: וליד שרוף

בתחנת דלק מצאנו מסעדה אגדית שהתור אליה ממלא את החניון

יין וגבינות ממקרר שפועל בשיטת האמון, קטיף של פירות אדמה, סדנת תחפושות באווירת "משחקי הכס" וסניף חדש לשווארמה האגדית מהכרמל ● ביקור באבירים