גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה-OECD: הכיתות בישראל צפופות, הסטודנטים מקבלים פחות

דו"ח חדש של ארגון ה-OECD: ההשקעה על החינוך בישראל ביחס לתוצר - גבוהה מהממוצע ● למורה בישראל לוקח עשר שנים יותר להגיע לשכר המקסימלי ● התלמידים לומדים יותר ימים מהממוצע בארגון

 

 

תלמידי תיכון / צילום: Shutterstock
תלמידי תיכון / צילום: Shutterstock

דו"ח חדש של ה-OECD שעוסק במערכות החינוך במדינות הארגון פורסם היום ונותן תזכורת נוספת על הבעיות והאתגרים של מערכת החינוך הישראלית. בעיקר בולט גידול תקציבי מובהק בעשור האחרון, שכידוע לא בהכרח בא לידי ביטוי בתוצאות משופרות של תלמידי ישראל. הגידול נותב בעיקר להגדלת שכרם של המורים, אך בישראל עדיין לומדים יותר ימים בשנה, מספר התלמידים גבוה, וההשקעה במערכת ההשכלה נמוכה.

עם זאת, חייבים לציין כי ביחס לתוצר - ההשקעה התקציבית על כלל מערכת החינוך גדלה בשנים האחרונות, והיא גבוהה מממוצע ה-OECD. בשנת 2015 עמדה ההשקעה הכוללת על 6% מהתוצר, לעומת 5% בממוצע ב-OECD. ההשקעה בבתי הספר היסודיים היתה המשמעותית ביותר ועמדה על 2.1%, לעומת 1.5% ב-OECD.

כמה נקודות חשובות נוספות שעולות מהדו"ח:

1. ההשקעה בגיל הרך עדיין נמוכה

מערכת החינוך לגיל הרך של ישראל מפוצלת - בגילאי 0-3 נמצאים חלק מהפעוטות תחת אחריות משרד העבודה ורוב הילדים עדיין נמצאות במסגרות פרטיות; בגילאי 3-6 עוברת האחריות למשרד החינוך. לאחר המחאה החברתית, המליצה ועדת טרכטנברג לספק חינוך חינם כבר החל מגילאי 3-4, דבר שהוביל לכך שישראל מובילה בגידול בהשקעה בגילאים האלו. כך, מספר הגננות גדל ב-53% בין השנים 2005 ל-2016, והשכר שלהן גבוה ב-15% מזה של מורות בבתי ספר יסודיים. ב-OECD ציינו כי שיעור ההשתתפות של נשים בשוק העבודה בישראל עלה, בכל רמות ההשכלה שלהן. זאת, בניגוד למגמה בארגון.

עם זאת, הבעיה בישראל נובעת מההשקעה בפעוטות בגילאי 0-3 (לא כולל 3), שרק כרבע מהילדים נמצאים במסגרות מסובסדות (ברמה של 50%). שנת הלימודים החלה בשבוע שעבר בשביתה בת יום אחד של חלק מהארגונים שמפעילים את מעונות היום. בארגונים טוענים כי ההשקעה נמוכה מדי, פוגעת בילדים וגורמת לתחלופה רבה של מטפלות. במשרד האוצר הסכימו לתת מענקי חגים למטפלות ולהקים ועדה שתבחן את הנושא. לפי ה-OECD, ההשקעה של ישראל נמוכה ועומדת על 2,700 דולר בלבד, לעומת כ-19.5 אלף בפינלנד, 15.5 אלף בניו זילנד וכ-7,000 בהונגריה.

2. הרבה ימי חופשה? התלמידים לומדים יותר ימים

חופשת ראש השנה והחופשות הצפויות בשבועות הקרובים בשל חגי תשרי גרמו לכך שההורים צריכים להעסיק את הילדים שלהם במשך ימים ארוכים ולאורך זמן, זמן קצר לאחר תחילת שנת הלימודים. ואולם הדו"ח של ה-OECD מזכיר לנו שבעצם מספר ימי הלימוד במערכת החינוך הישראלית הוא הגבוה ביותר מבין כל המדינות בארגון - 209 ימים, לעומת 201 ביפן, 188 בפינלנד, ו-162 בצרפת. הממוצע בקרב מדינות הארגון הוא 183 ימים.

כך, גם מספר שעות הלימוד של תלמידים ישראלים גבוה יותר. בבתי הספר היסודיים לומדים התלמידים הישראלים 5,755 שעות בסך הכל, נמוך מצ'ילה, דנמרק ואוסטרליה, אבל גבוה משאר מדינות הארגון. בנורווגיה, למשל, לומדים 5,272 שעות ובפינלנד 3,905 שעות בלבד. הממוצע בארגון עומד על 4,620 שעות.

הדו"ח של ה-OECD כולל גם פילוח של תחומי הלימוד בבתי הספר היסודיים, ממנו עולה כי בישראל מוקדש 22% מהזמן ללימודי קריאה, לעומת 25% בממוצע בארגון. 18% מהזמן מוקצה ללימודי מתמטיקה, לעומת 17% בארגון. לימודי דת וערכים מקבלים 14% מהזמן של התלמידים, לעומת 7% במדינות הארגון.

3. למורה בחט"ב לוקח 36 שנים להגיע לשכר המקסימלי

מספר התלמידים הממוצע בכיתה בבתי הספר היסודיים בישראל עומד על 27 תלמידים, לעומת 21 בממוצע ב-OECD. בחטיבת הביניים לומדים בישראל 29 תלמידים בממוצע בכיתה, בהשוואה ל-23 ב-OECD. מספר התלמידים למורה בישראל עומד על לבין 12 ל-15, בדומה ל-OECD, כך שנשאלת השאלה האם ניתן לנצל אותם באופן אפקטיבי יותר.

הרפורמות במערכת החינוך ובמודל התגמול של המורים שהונהגו מתחילת שנות ה-2000 הובילו לגידול של 15%-20% בשעות העבודה של המורים. למרות זאת, מלבד בבתי הספר היסודיים, מספר שעות העבודה של המורים עדיין נמוך יותר מהממוצע בארגון. בישראל יש לוותק משקל גדול, אולי גדול מדי, בשכר המורים. ועדיין, ב-OECD מציינים כי למורה בחטיבת ביניים בישראל לוקח 36 שנים להגיע לשכר המקסימלי אליו הוא יכול להגיע, לעומת 26 שנים בממוצע בארגון. שכר המורים גדל בעקבות הרפורמות - בין שנת 2000 ל-2017 גדל שכר מורים ביסודי ב-33%, שכר מורים בחטיבת ביניים ב-45% ושכר מורים בתיכון ב-34% - ועדיין, הוא יותר נמוך מהממוצע בארגון. למרות זאת, השכר של מורים בישראל עומד על בין 81% ל-95% מהשכר הממוצע של בעלי השכלה דומה, ואילו של מנהלים גבוה ב-60% מבעלי השכלה דומה.

4. השכלה גבוהה: ההשקעה בסטודנטים ירדה

ב-OECD הצביעו על כמה מגמות ונתונים מעניינים הקשורים למערכת ההשכלה הגבוהה בישראל, לתקציב שלה וליכולת שלה לתרום למוביליות חברתית. מספר הסטודנטים עלה בין 2010 ל-2015 ב-22%, אך התקציב של המערכת עלה ב-13% בלבד, כלומר התקציב לכל סטודנט רשם ירידה של 7%. באותן שנים נרשמה עלייה של 12% בממוצע במדינות ה-OECD.

ל-51% מבני גילאים 25-64 יש השכלה גבוהה (בדומה ליפן, הכי גבוה בארגון), ובקרב גילאי 25-34 שיעורם יורד ל-48%, אך עדיין גבוה מהממוצע ב-OECD (44%). בעשור האחרון נרשמה מגמה מעניינת - גדלו הפערים בין ההשכלה האקדמית של נשים לזאת של הגברים. ב-2017 58% מהנשים בגילאי 25-34 היו בעלי תואר אקדמי, לעומת 38% מהגברים. ב-2007 הפער עמד על 13%, והוא צמח כאמור ל-20%.

כדי לבדוק אפשרות למוביליות חברתית, בחנו ב-OECD את השיעור מהאוכלוסיה של צעירים בגילאי 18-24, שההורים שלהם הם בלי תואר אקדמי. בסך הכל, שיעורם מכלל אוכלוסיית הגיל עומד על 56% ובקרב הסטודנטים החדשים - 39%. כלומר מתקיים כאן קשר בין הורים נעדרי השכלה גבוהה לילדיהם, דבר שמשפיע גם על השכר שלהם. עם זאת, יכול להיות שסטודנטים מרמה סוציו-אקונומית נמוכה יותר מתחילים ללמוד בגילאים מעט יותר מאוחרים. לפי ה-OECD, בעל תואר בישראל נהנה משכר גבוה יותר בשיעור של 59%, לעומת 54% בממוצע בארגון.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "הדוח מוכיח באופן מובהק שמדינת ישראל הציבה את חינוך דור העתיד בראש סדר העדיפויות הלאומי, עם השקעה חסרת תקדים בחינוך וקידום נושאים שבמשך שנים נותרו מאחור. כך למשל, הועלה שכר המורה המתחיל בצורה משמעותית, צומצם מספר התלמידים בכיתה (רפורמה שצפויה להתרחב בשנים הקרובות) והוכפל מספר התלמידים ב-5 יחידות מתמטיקה בשנים האחרונות .

" הדוח מציין באופן ברור כי ההשקעה הציבורית (היקף המשאבים המושקעים ע"י המדינה) בחינוך בישראל גדולה פי 4.6 מההשקעה הפרטית. גם הגידול בשכר המורים תפס את המקום הראשון בשיעור העלייה מבין כלל המדינות החברות בארגון: ביסודי חל גידול של 42% לעומת 9% בממוצע ב-OECD, בחטיבות הביניים חל גידול של 41% לעומת 5% בממוצע ה -OECD, ובחטיבה העליונה חל גידול של 31% לעומת 2% בממוצע ב -OECD.

"הדוח מצביע על שורה של מדדים חיוביים, בהם העובדה ששיעור האזרחים המשכילים בישראל הוא מבין הגבוהים בעולם, וכן היותם מורי ישראל צעירים יותר, דבר המצביע על טיפוח ההון האנושי במערכת, וכן נוכחים יותר בבית הספר. בנוסף, התלמידים בישראל לומדים יותר מדעים, מתמטיקה וקריאה . בד בבד, הדוח מצביע גם על תחומים בהם עדיין דרוש שיפור, דבר טבעי במערכת גדולה ורוויית אתגרים כמערכת החינוך בישראל . יצוין, כי בהקשר הפערים, הדוח אינו לוקח בחשבון את רפורמת צמצום מספר התלמידים בכיתה שהיום מוחלת עד כיתות ד', וכן אינו מתייחס להסכם השכר החדש שנחתם עם מורי החטיבה העליונה, שקבע כי שכרו של מורה מתחיל יעמוד על כ-8,000 שקל".

"משרד החינוך ימשיך להשקיע משאבים וחשיבה ללא לאות על מנת להבטיח את המשך המגמות החיוביות שעליהן מצביע הדו״ח, לצד שיפור התחומים בהם יש עדיין לצמוח, למען מטרת על אחת ויחידה: חינוך ילדי ישראל". 

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"