גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסופר שמועמד לפרס רנודו היוקרתי בצרפת מדירתו בפלורנטין

ספרו של הסופר היהודי מרקו קוסקס נבחר השבוע כמועמד לפרס רנודו היוקרתי שניתן ל"יצירה ספרותית יוצאת מגדר הרגיל" • בראיון ל"גלובס" הוא מספר על האנטישמיות, על ההחלטה לעלות לישראל ועל הקשיים בהוצאה עצמית באמזון של ספרו: "עשיתי הכל לבד. זו השפלה גדולה"

מרקו קוסקס / צילום: שלומי יוסף
מרקו קוסקס / צילום: שלומי יוסף

"אני חושב שזה בגלל שאני סופר יהודי, שעזב את צרפת ועבר לישראל", אומר ל"גלובס" הסופר הצרפתי יהודי מרקו קוסקס, 67, שחי בתל אביב וכותב בצרפתית. ספרו האחרון, "חבורה של צרפתים" (BANDE de FRANCAIS) נכלל ברשימת המועמדים לפרס היוקרתי רנודו (Prix Renaudot), על אף שנדחה לפרסום בכל הוצאות הספרים הגדולות בצרפת ויצא בהוצאה עצמית. "יש דמוניזציה בכל מה שקשור לישראל וזה קיים בכל רבדי החברה הצרפתית. המו"לים התקשו לקבל ספר עלילתי שעוסק בצרפתים שעזבו לישראל".

קוסקס נולד בתוניסיה, היגר לצרפת כילד, פרסם 15 ספרים, וזכה בשנת 1979 בפרס הצרפתי 'ספר ביכורים' על ספרו הראשון (Balace Bounel). אך למרות היותו סופר ידוע ומי שמוכר היטב, בשנים האחרונות לא הצליח לשכנע אף הוצאת ספרים לפרסם את "חבורה של צרפתים".

כך התגלגל קוסקס, החי בישראל מאז שנת 2011, לפרסום עצמי של הרומן-מותחן שלו. עלילת הספר מתרחשת בין תל אביב, ירושלים וכפר בדואי ועוסקת במשולש אהבה בחייהם של שלושה: אליאס, אולגה וג'ולייט, צרפתים לשעבר. הספר העלילתי זכה לשבחים רבים והסופר הנודע פטריק בסון פרסם מאמר בשבחו. בסון הוא יו״ר ועדת הפרס היוקרתי רנודו, והוא זה שהכניס את ספרו של קוסקס לרשימת המועמדים לפרס, שאמור להינתן בפריז בנובמבר.

מרגע שנודע שקוסקס מועמד לפרס היוקרתי, החלה מהומה במילייה הצרפתי. דב אלפון, סופר ועיתונאי ישראלי ולשעבר עורך "הארץ" כתב בעמוד הפייסבוק שלו, "מעטים בתל אביב ערים לכך, אבל ב-2011 עלה ארצה סופר צרפתי עתיר תשבוחות, מרקו קוסקס, אשר עזב את צרפת בטריקת דלת בגלל אנטישימות במילייה הספרותי. קוסקס גר בפלורנטין, וממשיך ליצור בשפת האם שלו, צרפתית".

הדבר עורר את תשומת לבנו. אלפון הישראלי-צרפתי (אף הוא יליד תוניסיה) חי כיום בפריז, ואת ספר המתח העלילתי שלו, "לילה ארוך בפריז", פרסם בשפה העברית. קוסקס חי בתל אביב ואת רומן המתח "חבורה של צרפתים" פרסם בשפה הצרפתית. בעוד אלפון לא היה צריך לעבור מסכת מתישה של דחיות מהוצאות הספרים הגדולות, וספרו יצא בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר, זכה לתשואות ותורגם לאנגלית, גרמנית, איטלקית והולנדית, צרפתית וספרדית - קוסקס סובל בשנים האחרונות מיחס מעליב של המו״לים הצרפתים.

לפני כמה שנים כתב קוסקס מאמר שכותרתו ״האם עדיין ניתן להיות סופר יהודי בצרפת״ ועסק בהיסטוריה של רגשות אנטישמיים בחוגים הספרותיים שם. גם את המאמר הזה התקשה לפרסם ובסוף הוא הודפס בעיתון ג'רוזלם פוסט.

משהבין קוסקס כי אף הוצאת ספרים לא מוכנה לפרסם את ספרו האחרון פנה ביזמתו לטכנולוגיה חדישה: באמזון הוצע עד לאחרונה שירות תוכנה בשם CreateSpace (אותו אמזון שדרגה באוגוסט). אמזון מציעה לסופר לערוך את ספרו בתוכנת מעבד תמלילים פשוטה ולהעלות את הספר לתוכנה של אמזון. כל ספר מודפס על בסיס דרישה - כלומר, רק כאשר יש קונה לספר. הספר לא מגיע כלל לחנויות הספרים הרגילות וקוסקס הצליח בכך לעקוף את המו״לים ואת חנויות הספרים בצרפת. בשיטה של אמזון, הסופר שהופך למו״ל רואה נתחים משמעותיים יותר מן ההכנסות על הספר (כ-50%), אך נאלץ לעבוד בעצמו בהגהה, עריכה, תיקונים, הבאה לדפוס, עיצוב כריכה, ושיווק הספר. משימה קשה עד בלתי אפשרית עבור סופרים רבים, אך זה מה שקוסקס לקח על עצמו בגיל 67, בשנים בהן הוא עולה חדש בישראל, כאשר מאחוריו כבר 15 ספרים שיצאו לאור בדרכים המסורתיות.

בשיחה עם "גלובס" סיפר קוסקס על הסיבות לכך שעזב את צרפת, האנטישמיות בחברה הצרפתית ועל הוצאה לאור עצמאית של ספרים. עברית הוא אינו מדבר והראיון התקיים באנגלית.

הרגזת את חנויות הספרים בצרפת וזו הסיבה שהם אינם רוצים אותך ברשימת המועמדים לפרס, ובטח שלא כזוכה?
"כן, ניסיתי להוציא את ספרי בדרך הרגילה, אך אף אחד לא רצה את הספר שלי ולכן החלטתי לפרסם אותו באופן עצמאי. מו"לים פרסמו ספרים שלי בעבר, כך שהסיבה היא לא האיכות הספרותית. אני סופר, זה מה שאני עושה ולא הייתי מוכן לכך שמישהו ישלול את ספרי".

אם כך, מה היתה הסיבה לדחיות?
"הספר הוא על מהגרים צרפתיים החיים בישראל, אם כי העלילה אינה עוסקת בסיבות שכל אחד מהם עזב את צרפת, אלא מספר על חייהם פה. בשנים האחרונות קשה מאוד לנהל ויכוח בצרפת בנוגע לישראל. אבל עבורי, החיים שלי הם הכתיבה ואני סבור שפרסמתי מספיק ספרים ב-39 שנות יצירה, ולכן הסיבות שהמו"לים סיפקו לי בנוגע לאי קבלת הספר שלי לדפוס, לא היו אמינות בעיני".

הבעיות שיש בצרפת בנוגע לישראל הן כה עמוקות עד כדי אי פרסום יצירה? איפה חופש הביטוי והיצירה, מגוון הדעות?
"אני חושב שהבחירה הצרפתית הייתה נגועה באנטישמיות עמוקה עד למלחמת העולם השניה ועד לאושוויץ. לאחר מכן הם ניסו לתקן ולכן כיום האנטישמיות אינה ישירה וגלויה, אבל יש שנאה לישראל ובקרב האליטות חושבים שהמשמעות של להיזהר מן האנטישמיות היא דווקא לחבק ולהכיל את המוסלמים. כך נוצרה תופעה הפוכה, קטסטרופלית, שלא דורשים מן המוסלמים שיתאימו עצמם לתרבות ולחיים הצרפתיים. בקרב המוסלמים יש אנטישמיות כלפי יהודים, שהיא אנטישמיות מסוג שונה מאשר האנטישמיות העתיקה. אבל העובדה שהחברה הצרפתית קיבלה לתוכה מליוני מוסלמים, והם אנטישמיים כלפי היהודים בדרך שלהם, היא עובדה קיימת ונוכחת בלב איזורים שלמים, בפרברי פריז. היום החברה הצרפתית נמצאת בשלב של סתירה פנימית, בין דחיה של האנטישמיות הישנה לבין היחס לאנטישמיות המגיעה מן המוסלמים נגד היהודים".

כיצד קיבלת את ההחלטה להוציא לאור את ספרך לבד ולשווק אותו בעצמך?
"זו הייתה השפלה גדולה עבורי. האמיני לי, זו לא הנאה גדולה. אני מפיק הנאה מלראות את הספרים שלי בחנויות הספרים, אבל אנשי הספרות בצרפת לא נתנו לי מקום וזה הוביל אותי למקום מאתגר מבחינתי. ידעתי שהספר טוב והחלטתי שעלי להתמודד עם הטכנולוגיה, מבלי שיש לי מוציא לאור".

מי סייע לך בשימוש בתוכנה ובעריכה?
"עשיתי הכל לבד. כתבתי את הספר בתוכנת וורד - זה היה סיוט עבורי, היו לי המון שגיאות וטעויות, הייתי צריך לעבור אינסוף גרסאות ותיקונים. השלב של הקופי (הכנת עותק לדפוס) היה ממש סיוט".

עם זאת, ייתכן שההתנגדות כלפיך בחוגים הספרותיים מגיעה גם בשל נושא עקיפת חנויות הספרים וההוצאות לאור? האם הפרס הזה ניתן בעבר לסופרים שפרסמו את ספריהם בחנויות מקוונות ולא בדרכים של פעם?
"כן, לפני כמה שנים זכה בפרס סופר שפרסם את ספרו באופן עצמאי. הוא לא עבד עם הפרסום העצמי של אמזון, כי זכייתו התרחשה לפני שאמזון העמידו את התוכנה הזו לרשות הסופרים. אבל ספר עצמאי שאינו מוצא לאור בהוצאות הספרים ואינו מונח בחנויות - זכה כבר בפרסים, כך שזה לא תקדים".

מי הגופים היותר חזקים ומשפיעים במקרה הזה - הוצאות הספרים או חנויות הספרים שדורשות שהכל יעבור דרכן?
"שתי הקבוצות הן רבות עוצמה. המו״לים חייבים לעבוד עם חנויוות הספרים, הם לא יכולים להימנע מהן, ואילו החנויות צריכות את ספרי הנייר. אלה ואלה חזקים ומשפיעים, אך בעיית היסוד היא של החברה הצרפתית כולה, שחוששת מקידמה ושינויים. הציבור קונה ספרות באמזון ולאנשים בצרפת קשה להתרגל לכך. יש כאן פרדוקס מסוים, כי צרפת היא המדינה שהביאה לעולם את המהפכה ורוחות של שינוי, ויחד עם זאת החברה הצרפתית שמרנית מאוד ומתקשה להסתגל להמצאות מודרניות. כל חידוש הופך למשבר".

מתי עלית לישראל ומדוע?
״אני כיום בן 67. הגעתי לכאן כאשר הייתי בן 60, באתי בעקבות הבן היחיד שלי שחיפש את דרכו בזרם האורתודוכסי היהודי. הוא רצה להתגייס, הוא רצה ללכת ברחובות פריז עם כיפה וזה הפך להיות מסוכן מדי עבורו. הוא עבר תקופה של חיפוש עצמי, מעין משבר נעורים - כתבתי על כך את הספר Mon cœur de père ובאתי לישראל בעקבותיו. אני חי פה לבד, איני אדם דתי. מדי בוקר אני יורד לבית הקפה השכונתי, אך לא למדתי לדבר עברית, כך שאני מפטפט קצת בצרפתית עם האנשים בבית הקפה. כיום הבן שלי הוא אינטלקטואל המפרסם מאמרים וחי בצרפת ואני נשארתי פה, בישראל".

אז אפשר לומר שעלית לישראל בעקבות הבן, שהגיע לישראל בגלל האנטישמיות בצרפת?
"כל עליה והגירה מגיעה מסיבות מורכבות. כן, אנטישמיות בצרפת היא גם אחת מהן. הבן חווה זאת באופן ישיר ואני באתי כדי להיות עם הנער וגם אני חוויתי דחייה מן הממסד הצרפתי הספרותי".

ספר לנו מעט על עלילת ספרך המועמדת לפרס
"אישה מגיעה מירושלים כדי להיפגש עם המאהב שלה בתל אביב, אך בזמן שהיא ממתינה בתחנה מתרחש פיגוע טרור - וכך היא מאחרת בבואה לתל אביב בכמעט 24 שעות. כאשר היא מגיעה לתל אביב, היא מוצאת את הבחור שלה עם אישה אחרת. הסיפור מתחיל באשליה של אישה צעירה בנוגע לאהובה, בדרך יש אירוע פלילי שבו מעורבים בדואים ועיתונאים שמנסים להרוג אותו. זה קומדיה, שהיא גם ספר מתח ורומן. הספר ייצא בישראל במרץ 2019 בתרגום לעברית".

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות