גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפגנת השרירים של רוסיה וסין מול ארה"ב

מזרח-18 הוא שמו של "התמרון הצבאי הגדול ביותר בתולדות רוסיה" ● הסינים מוזמנים להשתתף ● הם באים ● פוטין ושי מתלוננים על ה"חד-צדדיות" של טראמפ ● אבל כשייגמרו משחקי המלחמה, שי יצטרך לנסות ולחדש את המשחק הגדול באמת: עסקים עם אמריקה ● שם אין מקום לפוטין ● פרשנות

הנשיאים פוטין ושי מכינים פנקייקים / צילום: רויטרס
הנשיאים פוטין ושי מכינים פנקייקים / צילום: רויטרס

בוב וודוורד, מנפיק הסנסציות הנצחי על נשיאי ארה"ב, כותב בספרו החדש ("פחד", אשר נפלט השבוע לחנויות), כי ההתמקדות בסכנה הרוסית עוררה את חמתם של נאמני טראמפ, לא רק מפני שהיא "ציד מכשפות" נגד הנשיא ואנשיו, אלא מפני שהיא טיפשית.

"סין היא האויבת האמיתית. רוסיה אינה הבעיה. כלכלת רוסיה משתווה בגודלה לזו של מדינת ניו-יורק - בערך טריליון וחצי דולר - בעוד שכלכלת סין עשויה לחלוף על פני זו של ארה"ב, אולי בתוך עשר שנים" (למען האמת, בדירוג העולמי על פי שווי כוח הקנייה [PPP], סין כבר מקדימה את ארה"ב, בהרבה).

כוח המיקוח של רוסיה אינו נובע מהשפעתה על השוק האמריקאי. הסחר איתה בטל בששים לעומת הסחר עם סין, או מערב אירופה, או יפן או מזרח אסיה. הארץ המטיסה אסטרונאוטים אמריקאיים לתחנת החלל (סידור המתקרב אל קצו), ומפתחת מערכות נשק אולטרה-מתוחכמות, עדיין אינה מייצרת כמעט שום דבר המעניין צרכן מערבי ממוצע.

כוח המיקוח של רוסיה נובע מגודלה, ממיקומה, מנכונותה לתקוף שכנות חלשות ממנה (גיאורגיה, אוקראינה), ובמידת מה מהפגנות השרירים שלה. השבוע רוסיה עושה ניסיון מעניין להעניק תוקף סיני להפגנות השרירים.

לביבות משותפות

בפעם הראשונה מאז ומעולם, כוח סיני משתתף בתמרונים מסיביים של רוסיה לאורך החוף המזרחי שלה, בצפון האוקיאנוס השקט. הרוסים מתרברבים זה זמן מה, ש"מזרח-18" הוא "התמרון הגדול ביותר בתולדות רוסיה", גדול אפילו מ"מערב-81" (1981), שהיה הגדול ביותר בתולדות ברית המועצות, והתרחש בזמן קודר במיוחד של המלחמה הקרה בין מזרח למערב.

חלקם של הסינים בתמרון אינו עולה על אחוז אחד של סך כל המשתתפים, אבל הכוונה היא הנותנת.

במקביל לתמרונים, משהו המכונה "הפורום הכלכלי המזרחי" התכנס אתמול בוולדיבוסטוק בהשתתפות נשיאי סין ורוסיה. הם הצטלמו כמו פוליטיקאים אמריקאיים לעת בחירות: אופים פנקייקים, חגורי סינר. לפי עיתון בשנחאי, הם הסבו אחר כך לסעוד את לבם בלביבות החמות והטריות מעשה ידיהם להתפאר, והוסיפו וודקה וקוויאר, בשביל הטעם.

הם גם הטעימו את תפקידם המשותף ב"הגנה על המטרות של מגילת האו"ם ועל עקרונותיה, אגב התנגדות משותפת ל"חד-צדדיות ולפרוטקציוניזם מסחרי". חד-צדדיות ופרוטקציוניזם מתארות במידה ניכרת של דיוק את הדיפלומטיה האמריקאית בימי טראמפ.

הקטר מושך, ומושך

איש בארה"ב כמובן אינו מתעניין בדעותיו של פוטין על פרוטקציוניזם. שי הוא עניין אחר. מלוא הכובד של הסחר העולמי מוטל עכשיו על כתפי שי. ההערכות על מצב העניינים חוזרות ומשתנות לפחות אחת לשבוע.

ביום ד׳ שעבר הודיע משרד המסחר בוושינגטון, שגירעון הסחר של ארה"ב עמד כמעט על 338 מיליארד דולר בשבעת החודשים הראשונים של השנה, הרמה הגבוהה ביותר מאז המשבר הפיננסי הגדול של 2008, עלייה של 22 מיליארד לעומת השנה שעברה. זה כשלעצמו אינו מפתיע: כאשר ארה"ב עומדת בעיצומה של גאות, העולם החיצון נהנה ממנה. בלשון המטאפורה הקלאסית, ארה"ב היא "הקטר המושך את הקרונות". אבל התובנה ההיסטורית הזו אינה מתקרבת להניח את דעת הנשיא. היא רק מגבירה את שכנועו שהעולם החיצון "מסדר" את אמריקה.

הגיון הדיפלומטיה החד-צדדית שלו הוא הצורך לרמוז לשותפים וליריבים על נחת זרועה של ארה"ב. ברור למדי שטראמפ התכונן לקראת סירובים סיניים. אבל נראה שהוא קיווה כי נחת הזרוע תגבה מחיר מיידי. הוא הביע שביעות רצון פומבית מן הנזק המיידי שסנקציות ומכסי עונשין גרמו לאיראן ולטורקיה; והוא זוקף את התגמשות צפון קוריאה לזכות החמרת המצור הכלכלי עליה. משהו מעין זה היה צריך לקרות גם לסין.

כמה מטוסים ב-20 שנה?

לפי שעה סין לא שילמה את המחיר הצפוי. אף כי ארה"ב הטילה מכסים על חצי היצוא הסיני לאמריקה, היתרון הסיני במאזן המסחרי הוסיף לגדול באוגוסט, והגיע אל שיא חדש, 31 מיליארד דולר. המספרים האלה, הנוטים להקפיץ את הנשיא ממושבו, באים בשעה שהבית הלבן מתכונן להחיל את המכסים למעשה על כל היבוא מסין, שעמד ב-2017 על יותר מחצי טריליון (505 מיליארד) דולר.

מעניינת התגובה הסינית. בחודשים הראשונים של השנה, הסינים הגיבו בחריפות. הם הבטיחו עין-תחת-עין, דולר-תחת-דולר. והנה ראו זה פלא, ה"וול סטריט ג׳ורנל" כותב הבוקר, כי נציגים של חברות אמריקאיות שמעו זה לא כבר דברי הרגעה מפי האיש המופקד על המשא ומתן עם ארה"ב, ליו הא, יועצו הכלכלי הראשי של הנשיא שי. ליו אמר להם, שסין אינה מתכוונת להצר את צעדיהן של חברות אמריקאיות בסין.

בשבוע שעבר הוזמן מנכ"ל אקסון-מוביל אל ראש ממשלת סין, ופגישתם אפילו הוקרנה בטלוויזיה הסינית. ענק האנרגיה, שבסיסו בטקסס, מתכנן להשקיע עשרה מיליארד דולר בתשלובת פטרוכימית בדרום סין, אשר תתחרה במישרים בבתי הזיקוק של חברת הנפט הלאומית. היא תהיה בבעלותה המלאה של אקסון-מוביל.

אתמול אמרה בואינג, כי חברות תעופה סיניות עומדות לרכוש 7,690 מטוסים ממנה ב-20 השנה הבאות, בסכום כולל של 1.2 טריליון דולר (1,200 מיליארד). לשם השוואה, גודלה של כלכלת רוסיה השנה עומד להיות 1.7 טריליון דולר.

המחוז היהודי הסיני

לשון אחר, במונחים של אנשים פרגמטיים, רק משחק אחד מתנהל כיום על בכורה בזירה הבינלאומית, בין ארה"ב לסין. כל השאר הוא לא בלתי חשוב כשלעצמו, אבל מחוויר לעומת העיקר. ולדימיר פוטין יכול לצפות בכמה תמרונים שהוא רוצה, אבל אין לו מקום של ממש בשולחן החשוב.

אפשר גם לתהות על עצם ניסיונו של נשיא רוסיה לכונן שותפות צבאית עם סין. גם אם הוא מתעב את הדמוקרטיה הליברלית של המערב, וגם אם חברתם של עריצים נעימה לו יותר, לא ברור מה הוא מקווה להשיג, חוץ מאשר להקניט את ארה"ב.

סוף סוף, אם חברות נאט"ו קטנות וחלושות מטרידות אותו בגבולו המערבי במידה כזאת שהוא מוכן לסבול חרמות, נידויים וסנקציות מכאיבות כדי לפגוע בהן, האומנם הוא שווה נפש לחלוטין לנוכח עלייתה המטאורית של סין, לאורך 4,200 ק"מ של גבול משותף עם רוסיה?

לפי דמוגרפיית רוסיה באקדמיה למדעים במוסקבה, הסינים הם כבר הקבוצה האתנית השנייה בגודלה ברוסיה, תוצאה של הגירה מעבר לגבול. מושל "המחוז היהודי" בירובידז׳אן, על גבול סין, אמר לפני שנתיים כי 80% מן הקרקעות במחוזו נמצאים בבעלות סינית.

איבתו העמוקה של פוטין למערב, לצד הפנטזיות האנטי-מערביות של אינטלקטואלים רוסיים (המאמינים במה שהם קוראים "חזון אירו-אסיה" בהנהגה רוסית), דוחפות את רוסיה אל חיקה של סין, אולי כפי שדחפו את סטאלין אל זרועות היטלר.

אגב, השבוע שמענו הערכה, שמיליון מוסלמים מוחזקים במחנות ריכוז בצפון סין, כדי להופכם לפטריוטים סיניים. זה בהחלט רעיון שרודני סין ורוסיה יכולים להחליף עליו דעות ולשתף פעולה בשיפורו. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד