גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משולש היחסים תקשורת-יח"צ-פוליטיקה נחשף בבית המשפט

בעדות שהפתיעה אפילו את שופט המחוזי ירון לוי, חשף עובד "צור תקשורת" ניסן זאבי חלק מהפרקטיקות שבהן נהג משרד צור תקשורת לקדם את עניינה של חה"כ לשעבר פאינה קירשנבאום בתקשורת ● גילוי מלא: מספר פרטים בכתבה דויקו לאחר פרסומה, בהתאם להכרעת הדין בפרשה

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet
בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

יועץ התקשורת ניסן זאבי, עובד לשעבר במשרד יחסי הציבור "צור ייעוץ אסטרטגי בע"מ" בבעלותו של רונן צור, מסר היום (ד') עדות במסגרת פרשת התביעה בפרשת השוחד ב"ישראל ביתנו" (242), שהצליחה להפתיע אפילו את שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ירון לוי.

מובהר כי עדותו של זאבי ניתנה לבקשת הפרקליטות, על מנת לבסס את כתב האישום ולחשוף שחיתות.

בטרם נצלול לעדותו של זאבי, אשר קצרה היריעה מלהביא את כולה כאן, נזכיר כי עדות זו, נועדה, בין היתר, להוכיח את טענת הפרקליטות כי פאינה קירשנבאום ויד-ימינה דאוד (דוד) גודובסקי, ששימש כמנהל אגף הארגון של מפלגת ישראל ביתנו, הגיעו ב-2014 לסיכום מושחת עם עמותת "איילים", לפיו בתמורה לכספים קואליציוניים שתדאג קירשנבאום להעביר לעמותה, "איילים" תשלם על שירותי יחסי ציבור של צור, שייראו כאילו יינתנו ל"איילים", אך בפועל יינתנו לקירשנבאום.

לפי זאבי, השירות אותו סיפק המשרד לקירשנבאום נועד "להביא לידי ביטוי את הערכים שפאינה ביקשה להעביר לציבור ולהגדיל את החשיפה התקשורתית שלה". לצורך כך העיד זאבי, התקיימו פגישות סטטוס דו-שבועיות בהן השתתפו קירשנבאום, הדובר שלה (יקותיאל-קותי צפרי), גודובסקי, מזכיר הממשלה לשעבר והיועץ האסטרטגי בהווה עובד יחזקאל וצוותו וכן צור וצוותו (שכלל מלבד זאבי, גם את המנכ"ל אמיר נעמי ואת חגי פיינגולד).

השופט ירון לוי: אין סיכוי שסגן שר ינאם ויהיה על זה דיווח ניטרלי?

במסגרת הפגישות, ציין זאבי, נקבעו שורה של נושאים שבהם קירשנבאום תעסוק בזירה הציבורית, וביניהם: תאגידי מים אזוריים, חוק הנכבה, ארנונה לעסקים קטנים, תעשיית דוחות החניה, בניית קמפיין בנושא עבירות של תכנון ובניה ועוד.

כחלק מהמעקב אחר הטיפול, שלח זאבי פעם בשבוע לממונים עליו סטטוס שבועי, הכולל "דברים שפורסמו בתקשורת, דברים שצפויים להתפרסם, ואייטמים על הפרק". נוכח תשובה זו, התערב השופט לוי, וביקש מזאבי שיפרט כיצד עובד עולם יחסי הציבור, מה הממשק בין משרדי היח"צ לגופי התקשורת השונים וכיצד בא לעולם דיווח תקשורתי:

השופט לוי: "אין סיכוי שסגן שר ינאם ויהיה על זה דיווח נייטרלי בתקשורת?"

ניסן זאבי: "אין דיווח על סגני שרים, אלא אם כן הם יקשרו עצמם באזיקים"

השופט לוי: "לא יכול להיות שאתה זוקף לזכותך פרסום אמיתי בתקשורת שלא אתה עשית?"

זאבי: "קותי (הדובר של פאינה; מ"ש) ואני עבדנו בשיתוף-פעולה. כל פרסום בדרך-כלל הוא פרסום יזום... העבודה שלי הייתה להביא את פאינה לבמה התקשורתית".

השופט לוי: "מה אתה עושה בעצם? אתה מתקשר לנציגים בנענע, ערוץ 7 וכו' ומבקש מהם לפרסם?"

זאבי: "לא. הלוואי שזה היה עובד ככה..."

שאלות הפרקליטות מצד אחד וחידודיו של השופט לוי מצד שני בנוגע ל"כנס הצעירים" שיזמה פאינה קירשנבאום בכנסת וסוקר על-ידי אתר ynet, הביאו את זאבי לשתף את בית המשפט בפרקטיקה נוספת הנוגעת למשולש היחסים והיא והיא הפקת כנסים העוסקים בנושאים הנמצאים על סדר היום הציבורי.

בהתאם העיד זאבי כי במסגרת השירות שקיבלה פאינה ממשרדו של צור, סוכם כי זו תוביל כנס של צעירים בכנסת, אשר יעסוק בירידה מישראל, ובו ייטלו חלק עמותות כגון איילים, רוח חדשה ועוד, אשר יגבירו את "הבאז" סביב הכנס. "באותה עת היה שיח ציבורי מאוד רחב על ברלין וירידה מהארץ וזו הייתה הזדמנות נהדרת לייצר אוריינטציה תקשורתית...", אמר זאבי.

לדבריו, המטרה העיקרית שעמדה מאחורי הכנס, "הייתה לייצר שיח שיגיע לתקשורת וימצב את פאינה כמי שפועלת ויוזמת להיאבק נגד הדבר". לדבריו של זאבי, לקראת עריכתו של כנס הצעירים בכנסת, אשר התקיים בסוף חודש יוני 2014, הוא הציע ל"צוותה של פאינה", אשר כלל את דאוד גודובסקי וקותי צפרי הדובר, לתגבר את הסיקור התקשורתי של הכנס, ולקיים שיתוף-פעולה עם אתר ynet בעניין זה.

בעדות היום, סיפר זאבי כי מדובר בפרקטיקה נהוגה בעולם יחסי הציבור והתקשורת, המהווה את אחת הדרכים להבטיח את הצלחת הכנס מבחינה תקשורתית. שיתוף-פעולה כאמור, מסביר זאבי, עולה כסף והמון: "זו לא פעולה שחבר כנסת יכול לעשות מתקציב שיש לו מהקשר עם הבוחר. זה לא משהו שח"כ יכול להרשות לעצמו מבחינה תקציבית". למרות העלות הכלכלית הנכבדת, אשר בסופו של דבר הסתכמה ב-76 אלף שקל, העיד זאבי כי קותי וגודובסקי "התלהבו מהרעיון, ואמרו שלא אדאג מהכסף".

השופט לוי: "אז קניתם את זה. שיתוף-פעולה זו קצת מילה מכובסת, לא?

השופט ירון לוי, לא הסתיר את פליאתו מהגילויים השונים בדבר הקשר שבין עולם היח"צ לבין עולם התקשורת, וביקש מזאבי להסביר לו מדוע, אם בכל מקרה יש עניין חדשותי בפרסום כנס הצעירים מצד אתר ynet, מדוע נדרש היה לשלם בעבור אותו פרסום:

זאבי: "ynet רוצה לשמור על...הם לא יעלו משהו שהוא לא חדשותי.... זו לא פרסומת בטלוויזיה לסנו, זה כן מחייב ממערכת החדשות למצוא את העניין"

השופט לוי: "אם זה מעניין למה צריך כסף?"

זאבי: "כי לא ידענו שהכנס יצליח"

השופט לוי: "אז קניתם את זה? שיתוף-פעולה זו קצת מילה מכובסת, לא?

זאבי: "כן"

השופט לוי: "אתה מוכר שטח פרסום"

זאבי: "צריך דחיפה"

השופט: "דחיפה זה כסף"

לפי כתב האישום, ואת זה ניסו באי כוח הפרקליטות, עורכי הדין נטלי קוקוי ויונתן קרמר להוכיח היום, לאורך כל התקופה הרלוונטית, קירשנבאום הייתה מודעת לכך שאיילים היא שמממנת את השירותים שהיא מקבלת מצור ומ-ynet, התייחסה לכספים שמשלמת העמותה ככספים שמצויים בשליטתה, עקבה אחר התוצרים שמתקבלים והנחתה את גודובסקי לסיים את ההתקשרות מקום שחשבה שאין בה עוד תועלת עבורה.

זאבי התייחס בעדותו גם לרגע שבו הבין מגודובסקי וקותי כי עמותת איילים משלמת על שיתוף-הפעולה עם ynet: "זה היה מוזר מאוד, לא הכרתי סיטואציה כזו. שבה איילים נכנסים לתמונה... במערכת יחסים שלי עם הלקוח הם לא היו גורם בתמונה התקשורתית. ופתאום הם נכנסנו בבת אחת".

לשאלת בא כוח הפרקליטות עו"ד יונתן קרמר, מדוע בחקירתו במשטרה אמר "שזה היה מוזר, חשוד ומטריד", השיב זאבי כי נוכח העובדה שהסיקור בynet נועד לשרת את פאינה ואת האינטרסים שלה, "זה מטריד שגוף חיצוני ממן את שיתוף-הפעולה עם ynet".

זאבי, לא זכר האם לאחר שהתברר לו שעמותת איילים היא זו שנושאת בתשלום עבור שיתוף-הפעולה עם אתר ynet, הוא הציף זאת לממונים עליו, אך "הניח שכן". יחד עם זאת, הוא זכר שהוא שוחח על כך עם רן לבנה, אז עובד במשרד הייעוץ האסטרטגי ת.א.ר.א (בבעלותו של עובד יחזקאל) וכיום מנכ"ל קרן רמון, אשר "אמר שזה נשמע כמו משהו שיתפוצץ בפנים או משהו בסגנון הזה ושגם הוא מוטרד מהדבר הזה".

לשאלת הפרקליטות האם רן ידע להסביר לו מדוע פאינה נהנית מהפרסום ואיילים נושאת בתשלום, השיב זאבי כי רן חשף בפניו "חלק מהסיפור, הנוגע לכספים הקואליציוניים, שפאינה מעבירה והם (עמותת איילים; מ"ש) החיילים שלה".

חקירתו הנגדית של זאבי

בחקירתו הנגדית של זאבי, שבוצעה על-ידי עו"ד גיורא אדרת המייצג יחד עם בנו עו"ד אורן אדרת את קירשנבאום, ניסו אלה, למצוא בקיעים בעדותו של זאבי, בין השאר, בכל הקשור לטענה כי פאינה היא זו שקיבלה את שירותי היח"צ ולא עמותת איילים ששילמה עבור שירותים אלה. בנוסף, עומת זאבי עם העובדה, שהוא נחקר לראשונה במשטרה, לאחר שהפרשה התפוצצה ופורסמה בתקשורת. בהקשר זה נטען כלפי זאבי כי במסירת עדותו, הוא הגיע עם מספר השערות, שהפכו לקביעות נחרצות, שלטענת ההגנה, לא היה להן על מה להתבסס, מלבד פרסומים בעיתון.

בנוסף הטיח עו"ד אדרת בפניו של זאבי כי אין כל ראיה לכך שלאחר שגילה כי מי שמשלם עבור שיתוף-הפעולה עם אתר ynet הם עמותת איילים ולא קירשנבאום, הוא פנה לממונים עליו ויידע אותם על כך. בכל הקשור לכנס הצעירים עצמו, ניסה עו"ד אדרת להוכיח דרך עדותו של זאבי כי הכנס תאם את האג'נדה הן של פאינה והן של עמותת איילים. זאבי, דחה ניסיון זה וטען בלהט כי "הכנס לא היה בהלימה למטרות עמותת איילים, והמטרה שלו הייתה בסופו של דבר שהנושא יקבל תודעה, ובמרכז הנושא עומד הלקוח (פאינה; מ"ש)".

■ נזכיר כי ניסן זאבי ורונן צור (שצפוי להעיד בהמשך פרשת התביעה), כמו גם עובד יחזקאל ורן לבנה, הם עדים בלבד במשפט, ואין כל חשד למעורבות שלהם במעשים הפליליים לכאורה. נגד חברת הכנסת וסגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום הוגש כתב אישום, והיא בגדר נאשמת במעשים האמורים. קירשנבאום היא עדיין בחזקת חפה מפשע, אלא אם תורשע בדין. 

עוד כתבות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?