גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך עומד חיזבאללה להשתלט על שוק הקנאביס של לבנון

בלבנון שורר כיום כאוס פוליטי שמצטרף למצב הכלכלי המעורער ● חלק גדול מהתושבים עוסקים בחקלאות, אולם הגידול הרווחי ביותר אינו חוקי – קנביס ● דוח של חברת מקינזי קובע כי גידול מפוקח של הקנאביס, שהביקוש לו גובר, עשוי לתת למדינה חבל הצלה כלכלי ● בפרלמנט הלבנוני הוחלט לפתח את הענף, אבל מי שישלוט בו הוא החיזבאללה - שיהפוך לארגון פשע במסווה חוקי

חקלאי לבנוני בשדה קנביס בבקעת הלבנון/ צילום: רויטרס Mohamed Azakir
חקלאי לבנוני בשדה קנביס בבקעת הלבנון/ צילום: רויטרס Mohamed Azakir

לבנון, המדינה שמצפון לנו, אשר זכורה כאן בעיקר בשל שתי המלחמות שלנו שם והשהות הממושכת בה, היא סוג של נס - פוליטי, מדיני וגם כלכלי. ארבעה חודשים לאחר הבחירות לפרלמנט, עדיין לא הצליח ראש הממשלה היוצא סעד א-דין אל-חרירי להרכיב ממשלה - משימה שהטיל עליו הנשיא מישל עאון - וזו לא הפתעה גדולה.

אוכלוסיית לבנון מורכבת מקבוצות אתניות לאומיות, תרבותיות ודתיות שונות. הנוצרים מהווים כ-40% מהאוכלוסייה ומפולגים גם הם, המוסלמים נחלקים בין הסונים לשיעים שרבים מהם (לא כולם) תומכי חיזבאללה. גם לדרוזים חלק חשוב בפוליטיקה המקומית, ויש עוד עדות כמו עלאווים וארמנים. הבחירות התקיימו במאי השנה לאחר דחיות רבות, ובסיומן התברר כי הגוש בראשות חיזבאללה, הנתמך על ידי איראן, חיזק מעט את כוחו לעומת הגוש הנתמך על ידי ערב הסעודית.

לחרירי המוסלמי הסוני אין יכולת להקים ממשלה בלי יריביו מחיזבאללה. המצב הזה אבסורדי במיוחד לאור העובדה שבימים אלה מתחדש משפטם של החשודים ברצח אביו, רפיק אל-חרירי שחוסל בפיגוע בפברואר 2005. החשודים העיקריים במעשה הם אנשי חיזבאללה, שלפי כתב האישום שימשו קבלני ביצוע של נשיא סוריה בשאר אסד. הם מוגדרים כנמלטים והמשפט נערך ללא נוכחותם. הנאשם החמישי היה מפקד הזרוע הצבאית לשעבר של הארגון, מוסטפא באדר א-דין, שחוסל בנסיבות מסתוריות בנמל התעופה הבינלאומי בדמשק במאי 2016.

חרירי הבן, לאחר עוד כישלון בניסיונות להקמת הממשלה, יצא להאג לצפות בדיונים - אם תרצו, צעד מתריס כלפי חיזבאללה שאנשיו נאשמים בחיסול. מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, ניצל את אחד מנאומיו האחרונים כדי להזהיר את מתנגדיו בלבנון שלא יתלו תקוות בהחלטת בית הדין הבינלאומי: "לבית הדין הבינלאומי אין משמעות בעבורנו בשום צורה ולהחלטות שלו אין שום ערך, כיוון שאנחנו לא מכירים בבית הדין. אנחנו אומרים למי שמסתמך על כך - אל תשחקו באש".

לבנון

חיזבאללה: התפסן בשדה הקנאביס

הכאוס הפוליטי ולצדו המלחמות התכופות, ובשנים האחרונות הנטל של פליטי מלחמת האזרחים בסוריה, עושים את שלהם והכלכלה הלבנונית מדשדשת. 12 שנים לא העבירה הממשלה הלבנונית תקציב מסודר, וכשהעלתה את המסים לפני כשנה כדי לממן העלאות שכר בסקטור הציבורי, הדבר גרר מחאות והפגנות שדרשו שקיפות של התקציב.

הנתונים לא מעודדים: גירעון מסחרי של 14 מיליארד דולר בשנת 2016, חוב חיצוני עצום של כ-80 מיליארד דולר המהווה כ-150% מהתוצר השנתי, מהגבוהים בעולם. על-פי נתוני העוני הרשמיים נכון לשנת 2012, 15% מהאוכלוסייה נמצאים מתחת לקו העוני, אבל ההערכות להיום מדברות על שיעור כפול. מספר המובטלים הוא כשליש מהאוכלוסייה, והמספר גדול יותר בקרב צעירים. בשל האבטלה בקרב האקדמאים, העריך הבנק העולמי כי בעשור האחרון 40% מקרב הצעירים בעלי השכלה אקדמאית יצאו מלבנון לחפש תעסוקה במקומות אחרים, בעיקר במערב.

זרם הפליטים ממלחמת האזרחים בסוריה הביא ללבנון יותר מ-1.5 מיליון פליטים, כרבע משיעורה של האוכלוסייה המקומית, המונה מעט יותר מ-6 מיליון תושבים. הפליטים מתחרים עם המקומיים על מקומות עבודה ומורידים את השכר הממוצע. הם שוהים במחנות מאולתרים ומטופלים על ידי נציבות האו"ם לפליטים אונצ'ר (UNHCR). במערכת הבחירות לפרלמנט שהתקיימה באביב, כל המפלגות הבטיחו לדאוג להחזיר את הפליטים לארצם, אך אלה חוששים מנחת ידו של משטר אסד ומתנגדים לשוב לסוריה. לבנון, נזכיר, מאוכלסת גם בפלסטינים שכחצי מיליון מהם עדיין מוגדרים כפליטים ושוכנים במחנות שהפכו לשכונות ענק. לרובם אין זכויות אזרחיות, ומוטלות עליהם מגבלות במסחר, בתנועה וזכויות בקניין.

לצד כל זה, קיימת לבנון מוטת המערב. כלומר, החלקים באוכלוסייה ובמשק הנמצאים בקשר הדוק עם מדינות מערביות ובראשן צרפת. המשתייכים לקבוצה זו הם בעיקר נוצרים ומוסלמים סונים, והם שולטים בפועל על רוב ענפי הכלכלה. כך בבנקאות, למשל: לבנון הייתה בעבר מרכז הבנקאות הערבי, ובעשור האחרון היא חוזרת למעמדה זה; כך בתיירות, אתרי הסקי בהר הלבנון ובצפון המדינה, כמו גם חופיה, מושכים תיירים מארצות המפרץ הערביות ומאירופה. לצד שכונות שיעיות בביירות שבהן מראה פניה של אישה נעלם כמעט, אפשר למצוא חופים מלאי ביקיני וברים המוכרים אלכוהול, מחזה בלתי אפשרי ברוב מדינות ערב האחרות.

ומה עם יתר התושבים? הרוב עוסקים בחקלאות. לבנון, בניגוד לרוב מדינות ערב במזרח התיכון, איננה מדבר. היא משופעת במשקעים והגידולים בה מגוונים, מחיטה ועד גפנים ליין. אלא שהגידול המכניס ביותר בה הוא זה שאינו חוקי - הקנאביס לתעשיית החשיש והפרג לאופיום. שדות הקנאביס בעמק בקאע הלבנוני מפרנסים עשרות ואולי מאות אלפי חקלאים, וגם, לפי גורמי ביטחון ישראליים ואחרים, את החיזבאללה. ארגונו של נסראללה מממן לפי הערכות חלק ניכר מפעילותו באמצעות המסחר בחשיש ובסמים אחרים המועברים לאירופה.

ממשלת לבנון, כלפי חוץ לפחות, נאבקה עד לאחרונה בשדות הקנאביס, אך אלה פורחים בשנים האחרונות הודות למלחמה בסוריה, שכן צבא סוריה לפני המלחמה, מסיבותיו שלו, נהג לפשוט על השדות ולהציתם.

בשאיפה לארגון פשע בינלאומי

הפריחה הבינלאומית בשימוש בקנאביס הרפואי ותהליכי הלגליזציה לקנאביס במערב הביאו לתפנית גם בלבנון. דוח שהפיקה חברת הייעוץ הכלכלי מקינזי קבע בקיץ כי גידול מבוקר ומפוקח של הקנאביס לסיפוק הביקוש החוקי הגובר לצמח ולמוצריו, עשוי לתת למדינה את חבל ההצלה הכלכלי שאותו היא מחפשת.

שר הכלכלה (הזמני) ראאד ח'ורי, שהציג את הדוח בפני הפרלמנט, אמר כי הצפי הוא שבתוך שנים ספורות הרווחים מהקנאביס לאוצר הלבנוני יגיעו לכמיליארד דולר. הדוח של מקינזי, יש לומר, התנה את הצלחת המהלך במלחמה של ממש בשחיתות הממסדית ובביורוקרטיה, וגם בשליטה ממשלתית על הגידול והשיווק. בהתחשב בכך שחיזבאללה שולט על הענף כעת, מדובר במהלך כמעט בלתי אפשרי. ח'ורי התייחס לכך ואמר כי היות שחיזבאללה הוא חלק מהשלטון, מן הסתם משרד בראשותו יהיה זה שיפקח על הענף. הפרלמנט קיים דיון בנושא והוסכם שעם הקמת הממשלה תוגש תוכנית אסטרטגית לפיתוח הענף.

גם האקדמיה התגייסה לטובת הנושא, ונשיא האוניברסיטה הלבנונית-אמריקנית, ד"ר ג'וזף ג'ברה, הודיע על הקמת מרכז לחקר ופיתוח הקנאביס במוסד, שיעסוק בפיתוחים הרפואיים מהצמח.

לפי תחקיר של ה-BBC, תעשיית הקנאביס הלא חוקית בלבנון שווה כ-4 מיליארד דולר בשנה, מה שהופך את המדינה למעצמת הקנאביס החמישית בגודלה בשוק העולמי. החשיש הלבנוני נחשב לאיכותי במיוחד. ללבנון יש את האקלים האידיאלי לגידול, ויצרני החשיש המקומיים משתמשים בשיטות ייחודיות כדי להפיק תוצר איכותי ביותר.

אבל הדרך אל האושר רצופה מכשולים. ראשית כאמור, חיזבאללה שעבורו הלגליזציה של הקנאביס היא דרך נפלאה ללגליזציה של פעילותו כיום בתחום, ומעורבותו בשוקי הסמים העולמיים. לצד זה, גם ההכנסות הגדולות הנחוצות לשיקומו לאחר מעורבותו המדממת במלחמה בסוריה והקיצוץ בתקציבים שמועברים לארגון מאיראן בשל המשבר הכלכלי שלה.

לפי דוחות מודיעיניים של ארצות הברית וישראל, כמעט מחצית מתקציב חיזבאללה מגיע מהפעילות הפלילית הבינלאומית, שעיקרה סחר בסמים, והיא מנוהלת על ידי עבדאללה סיף א-דין, בן דודו של חסן נסראללה. לפי תחקיר של "פוליטיקו" האמריקני, ארצות הברית של אובמה נמנעה מפעילות נגד רשת הסמים של חיזבאללה כדי שלא לטרפד את הסכם הגרעין עם איראן.

שורה תחתונה: אם אכן הפרויקט יתממש, הכלכלה הלבנונית אולי תרוויח מעט, ככל שהארגון השיעי ירשה, אבל חיזבאללה יהפוך לארגון טרור שיש לו מדינה, ולארגון פשיעה בינלאומי, הפעם בכסות חוקית לכאורה. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביותר מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי