גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הכריע העליון מי התובע שינהל הנגזרת נגד דירקטורי טבע

בהמשך להגשת 3 בקשות שונות לתביעה נגזרת נגד חברת טבע באותו עניין, ביהמ"ש העליון קבע כלל מנחה שיכריע מי יהיה "הזוכה המאושר" שיזכה לנהל את התביעה ● נקבע כי בתחרות בין תובעים פוטנציאליים בתביעה נגזרת, תינתן עדיפות לראשון בזמן

השופט ניל הנדל
השופט ניל הנדל

פסק דין חדש של בית המשפט העליון שניתן אתמול (ד'), מאמץ (עם מספר דגשים) פסיקות שונות של המחלקה הכלכלית בביהמ"ש המחוזי בת"א, ומתווה את ההלכה בשאלה המשפטית מהו הכלל אשר יכריע מי יהיה התובע שינהל תביעה נגזרת במקרה שבו הוגשו לביהמ"ש מספר בקשות שונות, על ידי תובעים פוטנציאליים שונים.

השופט ניל הנדל, שכתב את פסק הדין העיקרי (בהסכמת יתר חברי ההרכב השופטים מני מזוז ונעם סולברג), קבע ככלל מנחה, כי בתחרות בין תובעים פוטנציאליים בתביעה נגזרת, תינתן עדיפות לראשון בזמן, אשר בקשתו מניחה תשתית ראייתית ראשונית העומדת ברף הנדרש. לצורך כלל זה השווה העליון את מעמדם של בקשה לגילוי מסמכים לבין בקשה לאישור תביעה נגזרת. בהתאם לכלל זה, קבע העליון, כי הגשת בקשה לגילוי מסמכים העומדת ברף הנדרש תהיה עדיפה אף על בקשה מאוחרת לאישור תביעה נגזרת.

ביהמ"ש העליון הטעים, כי בקשה מאוחרת להגשת תביעה נגזרת תיסוג בפני בקשה מוקדמת אשר עומדת ברף הנדרש של תשתית ראייתית ראשונית, "אלא אם הבקשה המאוחרת תורמת לאיכות התביעה בכך שהיא מוסיפה נדבך משמעותי נוסף", כפי שנקבע בפסיקות שונות של ביהמ"ש הכלכלי בת"א. לצד מבחן "הנדבך הנוסף", הוסיף ביהמ"ש, כי ההכרעה "בתחרות העיתוי" שונה מהכרעה ב"תחרות האיכות". בעוד שהראשונה עניינה בבחינה טכנית גרידא, דהיינו - מי הגיש בפועל ראשון את הבקשה, עניינה של השנייה - וזה גם החידוש של פסק הדין - נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט, "אשר ייבחן את התרומה הייחודית של הבקשה המאוחרת במכלול הנסיבות".

המחוזי: בקשת טלמור איכותית, מבוססת ורצינית 

הרקע להלכה החדשה שיצאה תחת ידו של ביהמ"ש העליון, הוא ב"תחרות" בין שלושה תובעים פוטנציאליים, שביקשו כל אחד בנפרד להגיש תביעה נגזרת מטעם חברת טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ ("טבע") נגד נתבעים שונים אשר היו מעורבים בפרשת שחיתות בזיקה לטבע, על פי הנטען והנקבע בהליך פלילי נגדה.

נזכיר, מנגנון התביעה הנגזרת נועד להבטיח מימוש של זכות תביעה העומדת לחברה במצבים בהם ישנו חשש שמא החברה עצמה לא תממש אותה. ההסדר של תביעה נגזרת מהווה חריג לכלל אי-ההתערבות של בעל מניות בזכויות התביעה של החברה.

השתלשלות האירועים שהביאה להיווצרות התחרות בין התובעים הפוטנציאליים, החלה בתאריך 15.11.16, אז הודיעה טבע לבורסה על כך שהיא מנהלת מגעים לקראת הסדר פשרה עם הרשויות האמריקאיות, ועל הפרשת 520 מיליון דולר לטובת ההסדר הצפוי. הודעה זו, הובילה לפנייה של חברת רבקה טכנולוגיות בע"מ במכתב מקדים לטבע לפי סעיף 194(ב) לחוק החברות, ביחס לאפשרות הגשת תביעה נגזרת ולגילוי מסמכים. באותו יום (17.11.16) הגיש שלומי טלמור, בעל מניות בטבע, בקשה לביהמ"ש המחוזי בת"א לגילוי מסמכים לפי סעיף 198א לחוק החברות. שלושה ימים לאחר מכן ובדומה לחברת רבקה, פנתה יעל מנואלה עידו גם היא לטבע במכתב מקדים.

רק כעבור כשבוע (28.11.16), הגישה רבקה בקשה לבית המשפט לגילוי מסמכים לפי סעיף 198א לחוק, כאשר לטענתה לא ידעה על בקשתו של טלמור. כחודש אח"כ (22.12.16) הודיעה טבע כי היא מודה בכתבי האישום המפורטים שהוגשו באותו יום על ידי הרשויות האמריקאיות, וכי הושגה פשרה לפיה תשלם לרשויות 519 מיליון דולר. נוכח הודעת טבע, הגישה חב' רבקה בקשה לאישור תביעה נגזרת, כאשר שבוע אחריה הגישה עידו גם היא בקשה לאישור תביעה נגזרת.

בקשות אלו של התובעים הפוטנציאליים הן שניצבו בפני בית משפט המחוזי (השופטת רות רונן), אשר קבע, כי יש לתת העדפה לבקשה הראשונה בזמן, "אם כי לא בכל מקרה, והחריגה מסדר הגשת הבקשות תתקיים בהינתן שהבקשה המאוחרת מוסיפה נדבך משמעותי לתביעה". לעניין קביעת התובע הראשון בזמן, פסק המחוזי כי יש מעמד שווה לבקשה לאישור תביעה נגזרת ולבקשה לגילוי מסמכים. נוכח קביעות אלה, קבעה השופטת רונן, כי מאחר שבקשתו הראשונה של טלמור איכותית, מבוססת ורצינית - היא העדיפה, וכי בקשותיהן של רבקה ועידו יימחקו.

3 תחנות לגיבוש הכלל

על החלטת השופטת רות רונן הגישו רבקה ועידו שני ערעורים נפרדים לביהמ"ש העליון. השופט הנדל, חילק את הכרעת פסק הדין לשלוש תחנות, באמצעותן גיבש את הכלל המנחה בסוגיה זו:

בתחנה הראשונה קבע הנדל, כי הבקשה הראשונה בזמן עדיפה על בקשות מאוחרות. בהקשר זה ציין, כי "ישנה חשיבות לשיקולי ההגינות, מעשיות, ויציבות במנגנון", כאשר "השילוב ביניהם רק מחזק את חשיבותו של כל אחד מהם בנפרד". לפי השופט הנדל, שילובם של שיקולים אלה: "מעצבים תוכן, פרשנות, ואף בלמים לכלל הראשון קודם", כאשר אין פירוש הדבר שהראשון בזמן, יוכל להסתפק בהגשת "בקשה חפוזה ובלתי מבוססת רק על מנת לקנות מקום בתור". במקרים אלה הובהר כי "מובן ונכון" שעל ביהמ"ש להעדיף את הבקשה המאוחרת, אשר היא הראשונה בתור העומדת ברף הנדרש.

בתחנה השנייה, התייחס בית המשפט להבדלים בין הבקשות שהגישו התובעים הפוטנציאליים, תוך שהוא משווה את מעמדה של בקשת לגילוי מסמכים (בעניין זה) למעמדה של בקשה לאישור תביעה נגזרת. ביהמ"ש ציין, כי אמנם "יתרונה המרכזי של הבקשה לאישור תביעה נגזרת בהקשר זה הוא הרף הראייתי הגבוה יותר בו נדרש המבקש לעמוד על מנת שבקשתו תאושר. ברם, כאשר נדרש בית המשפט להכריע מי התובע שינהל את ההליך - אין הוא נדרש להכריע האם אותו תובע כבר עומד בתנאים הדרושים לאישור התביעה".

לשיטת העליון, בשלב המקדמי שבו מצויה התחרות בין התובעים הפוטנציאליים, "השיקולים המרכזיים הם הרצון למנוע הגשת בקשות לקוניות ובלתי מבוססות לאישור תביעה נגזרת, ותגמול התובע הראשון שחשף את עילת התביעה".

התחנה השלישית והאחרונה, היא תחנת "איכות הבקשה" שהוגשה לביהמ"ש. בהתקיים מבחן זה קובע העליון, ניתן יהיה לגבור על "מבחן העיתוי", דהיינו, מגיש הבקשה המאוחרת יוכל לגבור על "כלל הראשון קודם". התחנה השלישית, בשונה מ-2 התחנות הקודמות, דורשת מביהמ"ש "הפעלת שיקול דעת רחב, רגישות למקרה הנדון, ובחינת המדיניות המשפטית הראויה".

לפי העליון, "איכות שאיננה משמעותית, ופער שאינו גדול, אין בהם להצדיק את ביטול הבכורה למבקש הראשון". על כן, ונוכח הקושי "לכמת פער בין טוב, למעט יותר טוב", יש להוכיח כי הפער בין הבקשות (מבחינת איכותן) הוא משמעותי או לכל הפחות "מדבר בעד עצמו בקול רם", כאשר פסיקות המחוזי שירטטו את מבחן "הנדבך הנוסף", הדורש כי הבקשה המאוחרת בזמן תוסיף "נדבך מהותי, ייחודי ומשמעותי" על פני הבקשות לאישור שהוגשו קודם לכן

מבחינה מעשית מסביר העליון, כי מכיוון שלעיתים על בתי המשפט להשוות בין תפוחים (בקשה לגילוי מסמכים) לבין תפוזים (בקשה לאישור תביעה נגזרת), "אין לראות בבקשה לאישור התביעה כמכילה נדבך נוסף, רק מעצם היותה בקשה מסוג זה, אם הבקשה לגילוי מסמכים מגשימה את טובת החברה".

ביהמ"ש הציע להוסיף נדבך נוסף למבחן "הנדבך הנוסף". נדבך זה, בא לידי ביטוי בהיקף שיקול הדעת של ביהמ"ש וקובע שני עקרונות המנחים את בית המשפט בבואו להכריע האם להעדיף את הבקשה המאוחרת שהוגשה.

העיקרון הראשון הוא טובת החברה במקרה הקונקרטי. הווה אומר, שעל ביהמ"ש לבחון האם ניהול ההליך על ידי המבקש המאוחר תקדם את טובת החברה באופן משמעותי, לעומת המבקש הראשון. העיקרון השני המנחה את בית המשפט "הוא המדיניות השיפוטית הכללית הרצויה, ומערך התמריצים שיעמוד בפני תובעים פוטנציאליים עתידיים".

"על כן, העדפת בקשות מאוחרות ללא הצדקה מספקת - ואף הייתי מוסיף, ללא הרגישות הנדרשת - תפגע בתמריצים להגיש את הבקשה הראשונה", קובע השופט הנדל.

לאור האמור, נקבע כי טלמור הוא שהגיש ראשון בקשה לגילוי מסמכים; בקשה זו, הינה שוות ערך לבקשה לאישור תביעה נגזרת (מבחינת תפיסת מקום בתור לניהול ההליך) ולכן, בקשתה המאוחרת של רבקה לאישור תביעה נגזרת אינה עדיפה מבחינת העיתוי על בקשתו המוקדמת לגילוי מסמכים של טלמור. עוד נקבע, כי בקשתה של רבקה איננה עומדת בחריג לכלל הראשון קודם ואינה מוסיפה נדבך נוסף כנדרש (מבחינת איכות הבקשה), ומשכך אינה מצדיקה את התערבות בית המשפט. זאת, בין השאר, נוכח קביעת ביהמ"ש המחוזי, כי בקשתו של טלמור לגילוי מסמכים, "מבוססת, רצינית ויסודית".

ביהמ"ש העליון חייב את חב' רבקה ואת עידו בהוצאות טלמור בסך 15 אלף שקל כל אחת.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ