גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ממנה את הממנים: הסטירה שספג מנדלבליט מהעליון

היועמ"ש מנדלבליט שמע דברים קשים משופטי בג"ץ על התנהלותו בסאגת הוועדה למינוי בכירים ● אפילו השופט מינץ, מי שהיה התקווה הגדולה של חובבי המשילות, נזף ביועמ"ש ● האם יופקו לקחים? לא בטוח ● בינתיים הפוליטיקאים שוב מתלוננים על בג"ץ במקום ללמוד מה זה "טוהר מידות"

השופט מני מזוז / צילום:רפי קוץ
השופט מני מזוז / צילום:רפי קוץ

אם ניתן היה לתאר בתמונה את מה שהתרחש לפני שבוע בבג"ץ, בעת הדיון בפני השופט מני מזוז, עם נציגי הפרקליטות מחד (עוה"ד רן רוזנברג ושוש שמואלי) ונציגי התנועה לטוהר המידות מאידך (עוה"ד יובל יועז ורפי נץ צנגוט) - היינו רואים את מזוז מוריד סטירת לחי של הורה לילדו - היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

נושא הדיון היה התפרים הגסים של הרכבת ועדת הבכירים, שאמורה לאשר את מינויים של שבע המשרות הבכירות ביותר במדינה: רמטכ"ל, מפכ"ל, נגיד בנק ישראל (שלושת אלה אמורים להתמנות כבר בחודשים הקרובים) והמשנה שלו, ראש המוסד, ראש השב"כ ונציב שירות בתי הסוהר. אתמול, כתוצאה מאותו הדיון אך בלי שהנושא הגיע לכדי פסק דין, פרשו אחד אחרי השני חברי הוועדה איריס שטרק, יו"ר לשכת רו"ח, ותא"ל יעקב נגל, לשעבר ממלא מקום ראש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה.

"לאורך כל השנים, מניסיוני, שרים וגם ראשי ממשלה שהיו בסטטוס של נחקרים, הדירו עצמם, בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה, ממעורבות במינויים שהיתה להם נגיעה לעובדה שהם נחקרים", הטיף מזוז לנוכחים בדיון בשבוע שעבר. אגב, היועץ המשפטי לממשלה המדובר הוא מזוז. ראש הממשלה הנחקר הוא אריאל שרון. התיק שנחקר - פרשת האי היווני, אשר נסגר בסופו של דבר על ידי מזוז. מדובר בניסיון אישי וישיר של השופט. לגופו של עניין, מזוז באמירתו זו לפרוטוקול דיבר מעל לראשיהם של עוה"ד רוזנברג ושמואלי הישר לאוזניו של מנדלבליט: מה פתאום אישרת מראש את חברותם?

"זה לא רק שבן אדם 'מתפרנס' ממשרדי הממשלה, יש לו תלות בהם ויש לו אינטרס לרצות אותם. השאלה היא אם הוא יכול להיות המפקח על משרדי הממשלה. היא (שטרק, ט"ש) אדם שקשור בעבותות משמעותיות לממשלה על זרועותיה, רוב משרדיה, האם היא יכולה באופן בלתי תלוי לבחון שיקול הדעת של שרים ושל ראש הממשלה?" שאל מזוז.

דבריו של מזוז לא נותרו תלויים באויר. הם אינם פסק דין ולא תקדים משפטי במובן המחייב, אבל הם בגדר שיגור הנחיה ברורה למנדלבליט ולשרי הממשלה: חידלו מלהיות חותמות גומי ושטיח הניגוב בכניסה לבית ותתחילו למלא את תפקידכם הממלכתי. ראש ממשלה במדינה דמוקרטית, עם איזונים ובלמים, אינו רשאי להכתיב את זהות כל הפקידים בכל האגפים, כדי שכולם יהיו חייבים לו ורק לו.

בהמשך הדיון, כאשר טען עו"ד רוזנברג בפני בית המשפט כי "עובדתית מזכיר הממשלה (צחי ברוורמן, ט"ש) הוא זה שפנה למועמדים (נגל ושטרק, ט"ש). לא ראש הממשלה",  סתר אותו מזוז מיד. "טיעון כזה לא נוכל לקבל ללא תצהיר", אמר מזוז, "מזכיר ממשלה לא עושה על דעת עצמו. מזכיר הוא זרועו של ראש הממשלה. הוא פועל כיד ימינו". נראה היה שמזוז עושה כל שביכולתו כדי לא לקרוא לדברי נציגי הפרקליטות "שקרים".

מנדלביט, כיועץ המשפטי לממשלה, חטף לא רק ממזוז, אלא גם מן השופט העליון החדש (יחסית) דוד מינץ, אשר מונה לכאורה כדי לספק את תשוקותיהם של "אנשי המשילות" - הימין שרוצים למשול ללא הפרעה. כבר בראשית דרכו הוא לא מספק להם את הסחורה (מי באמת חשב ששופטים עליונים ישבו ויתנו פסיקות רק כדי לרצות צד פוליטי אחד?).

מנדלבליט חטף פעמיים. פעם אחת, מאחר שהוא אישר את מינוי שטרק ונגל למרות הטענות נגדם. גם אחרי שהונחו בפני הממשלה טענות התנועה לטוהר המידות, הנחה מנדלבליט את הממשלה לקיים את הליך המינוי פעם נוספת. אז עלו טענות התנועה בפעם השלישית - ושוב תיקן מנדלבליט את החוסרים בדיון ואשרר את ההליך.

עצם העובדה ששמותיהם הונחו בפני הממשלה שלוש פעמים היתה צריכה היתה להטריד את השרים. שלוש פעמים פנה אליהם היועץ המשפטי לממשלה וביקש מהם לאשרר את שמות האנשים. מי הולך ומבצע מספר כה רב של פעמים את אותו ההליך? אולי מי שמודה שההליך הראשוני לא היה תקין. ושרי הממשלה שוב הוכיחו שהם כחבר בובות - אף אחד לא מתריע, אף אחד לא מתעניין בטוהר המידות ובטענות המועלות. התוצאה: מבוכה כוללת בשיטת המינויים.

המכה השנייה שספג מנדלבליט, היא אמירת האגב של מזוז בנוגע לתיפקודו של מזכיר הממשלה כזרועו של ראש הממשלה. רצוי לגזור ולשמור את האמירה הזאת. אם טוענים שמזכיר הממשלה פעל עצמאית - יש לגבות זאת בתצהיר, אמר מזוז. מדוע זה מעניין כאשר אנחנו צופים פני עתיד? מנדלבליט היה מזכיר הממשלה בעת בה עבר חוק "ישראל היום", תהליך שנמצא תחת חקירת תיק 2000 והוא גם היה מזכיר הממשלה בחלק מן התקופה הנוגעת לפעילות סביב נושא הצוללות, הנמצאת תחת חקירת תיק 3000. מזוז רשם לו הערת אזהרה.

הנושאים הללו נמצאים בלב ליבה של העבודה של התנועה לטוהר המידות, עמותה שבראשה עומד ראש המל"ל לשעבר פרופ׳ עוזי ארד ודמויות ציבוריות בולטות אחרות, כמו האלוף במיל׳ מנדי אור, מעוזיה סגל, ד"ר דליה חלק, עורכי הדין שמואל שנהר, גל לברטוב ואביה אלף - שני האחרונים אנשי פרקליטות המדינה לשעבר.

פעמיים בחודשים האחרונים הצליחו עוה"ד יועז ונץ-צנגוט לפזר ועדות מינויים שהורכבו ונתפרו במיוחד כדי להביא למינויים שירצו את ראש הממשלה.

הזירה הפוליטית כבר מייבבת ומתלוננת על שופטי הבג"ץ, אך הנה רעיון - האם חשבו למנות אנשים מתאימים לוועדות המינויים ולא להתעקש של שיבוצים המדיפים ריח פוליטי קלוקל?

עכשיו כולם ממתינים לייעוץ של מנדלבליט בנוגע לזהות המועמדים הבאים בוועדה למינוי בכירים. בדמוקרטיות אחרות בעולם נהוג לעיתים למנות לוועדות כאלה דמויות בכירות, שאינן קשורות בקשרים עבותים למנהיג המדינה. מינוי "אחר" שכזה נותן מעמד ציבורי מיוחד להחלטה.

יש הרבה אנשים מוכשרים בישראל, שיכולים להתייצב למשימות ממלכתיות מן הסוג הזה, גם אם הם לא מגישים שירותי ביקורת פנים למשרדי הממשלה, גם אם הם לא ישבו סמוך על שולחנו של נתניהו עד לפני שנה. על הדרך הם יקפידו על נהלים ואז גם השמות שיובאו על ידם יזכו ל"הכשר" מהיותם של נציגי ציבור הללו בעלי מוניטין ולא מזוהים עם נתניהו אישית.

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד