גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית אופקו תיקנה מעט את הצניחה; פרוסט "המום מהתביעה"

לאחר שצנחה ביום חמישי ב-35%, עולה היום המניה של חברת החזקות הביומד בתל אביב ביותר מ-8% ● פרוסט: "המהלך של ה-SEC מטריד לאור הסטייה מגישתה כבר שנים רבות, להודיע לנאשמים עוד לפני הגשת כתב האישום על הכוונה להגישו ולאפשר להם לתת מענה אמיתי לטענות, לפני שהן מתפרסמות"

"אני המום מהתביעה של ה-SEC ומכחיש את הטענות שהיא מכילה נגדי", אמר במהלך סוף השבוע ד"ר פיליפ פרוסט, בעל השליטה בחברת החזקות הביומד אופקו הלת'   ולשעבר יו"ר טבע, בתגובה ראשונה לכתב האישום שהגישה רשות ני"ע האמריקאית נגדו ונגד 9 אנשים נוספים וכן נגד כמה חברות, ובהן אופקו, בעניין מניפולציה לא חוקית במניות של חברות ביומד קטנות.

"המהלך היה מטריד במיוחד לאור הסטייה של ה-SEC מהגישה שבה היא עצמה נוהגת כבר שנים רבות, להודיע מראש לנאשמים, עוד לפני הגשת כתב האישום, על הכוונה להגישו ולאפשר להם הזדמנות לתת מענה אמיתי לטענות לפני שהן מתפרסמות", הוסיף פרוסט.

מניית אופקו, הנסחרת במדד ת"א-35 , צנחה ביום חמישי ב-35% במסגרת פרק זמן קצר של מסחר שהותר במניה, בעקבות השעיית המסחר בה בנאסד"ק. ביום שישי בשעות הערב התחדש המסחר במניה בארה"ב והיום, בשעות הצהריים, היא נסחרה בת"א בעלייה של כ-9%. בסך הכל נסחרת כעת מניית החברה במחיר הנמוך ב-30% מהמחיר בו נסחרה טרם פורסם כתב האישום בשבוע שעבר ושווי החברה בת"א עומד על 8.1 מיליארד שקל. לאור חידוש המסחר במניה, ביטלה הבורסה בתל אביב תוכנית קודמת להוציא את אופקו מן המדדים, והיא ממשיכה להיסחר כרגיל. 

מניית אופקו מאז הרישום

בתגובתו הוסיף פרוסט כי "ההאשמות נגדי סותרות את השכל הישר, את העובדות ואת ההיסטוריה שלי, של תמיכה בטכנולוגיה מדעית מבטיחה. השקעתי בשתיים מן החברות הללו משום שהבנתי שהן עובדות על פיתוחים מדעיים מבטיחים ושיש להן הזדמנות אמיתית לתת ערך לבעלי המניות, ואני עדיין בעל מניות משמעותי בשתי החברות הללו. אין דבר חשוב לי מהיושרה שלי, ואני מאוד גאה בתרומתי לאורך השנים לפיתוח תרופות וכלים אבחוניים ששיפרו חיים של אנשים רבים. אני מתכוון להילחם בהאשמות שהובאו נגדי וכדי לנקות את שמי".

פרוסט בן ה-81 מואשם כי היה שותף ברשת של משקיעים במניות קטנות, אשר הובלה על-ידי משקיע הביומד בארי הוניג, עימו פרוסט נמצא ביחסים עסקיים קרובים יחסית כבר למעלה מעשור. על פי אישומי ה-SEC, המשקיעים נכנסו באופן מתוזמר למניות ביומד קטנות, ולא תמיד דיווחו על הקשר ביניהם וכי הם מהווים בחלק מן המקרים קבוצת שליטה. לאחר מכן פמפמו את המניות באמצעות יחסי ציבור שלא בכולם נחשף תשלום או אינטרס אחר של המפרסם, ויצאו מן החברות לאחר שהרוויחו מן המניפולציה במניות 27 מיליון דולר.

עלתה ב-53%, ואז איבדה 98%

החברות המדוברות הן MabVax ו-Biozone, ושתיהן מוזכרות באתר האינטרנט של אופקו כחלק מן הפורטפוליו הקיים שלה. Mabvax, שבה השקיעו פרוסט ואופקו ב-2015, מפתחת חיסונים ונוגדנים לטיפול בסרטן. לאחר ההודעה על השקעתו של פרוסט בחברה עלתה המניה במשך כחודש ב-53%, אבל מאז איבדה כ-98% מערכה, כאשר רוב הירידה חלה לפני פרסום ההאשמות, והיא נסחרת כיום לפי שווי של 3.8 מיליון דולר, כשרק באחרונה החלה בניסויים קליניים במוצר שלה. עם זאת, יצוין כי לאחרונה חתמה החברה על הסכם למסחור חלק מהטכנולוגיה שלה תמורת לפחות 11 מיליון דולר.

Biozone, שנקראת היום Cocrystal Pharma, נסחרת לפי שווי של 90 מיליון דולר. החברה עוסקת בטיפול במחלות ויראליות וביניהן הפטיטיס C ושפעת.

ההשקעה של אופקו בביוזון התחילה ב-2012. לאחר מכן היא מוזגה עם Cocrystal שקיבלה ב-2011 השקעה גם מחברת טבע. הטכנולוגיה של קוקריסטל היא הטכנולוגיה העיקרית של החברה היום. מ-2012 איבדה מניית החברה 98% מערכה. בשנה האחרונה איבדה 60%.

משקיע מישראל גם תובע את אופקו

על רקע הסערה באופקו הוגשה במהלך סוף השבוע בת"א תביעה על ידי משקיע בחברה. התביעה הוגשה נגד אופקו ובעלי תפקידים בכירים בה, כולל פרוסט, וכולל בכירים באופקו ששמם לא נכלל באופן ישיר בתביעה של ב-SEC, אך הם כלולים בה בעקיפין מתוקף תפקידם באופקו.

מוביל התביעה הוא משקיע בשם עידן שרון אשר מבקש להכיר בתביעתו כייצוגית, ומזמין להצטרף אליו כל משקיע באופקו מאז שהחלה להיסחר בתל אביב וכל משקיע בתעודות סל על המדדים בהם נכללה אופקו בתקופה זו. משרד עורכי הדין קלעי, רוזן ושות' ומשרד עורכי הדין עמית מנור-יוקי שמש מייצגים את התובע.

כתב התביעה בישראל למעשה חוזר על פרטי כתב האישום של ה-SEC, אך מוסיף כי ההתנהלות של בכירי אופקו בין היתר באישור השקעה של אופקו עצמה בחברות בהן בוצעה לכאורה מניפולציה במניות, ללא בדיקה מספקת של ההשקעה, היוותה הפרה של חובותיהם כלפי החברה - גם אלו מהם שלא היו מעורבים ישירות בפרשה. כמו כן נטען בתביעה כי פרוסט לא חשף שההשקעה של אופקו בחברות הביומד הקטנות, נועדה להיות אך ורק חלק ממהלך של הרצת מניות בחברות הללו - כך לפי כתב התביעה. נציין כי מאז החלה מניית אופקו להיסחר בת"א, בשנת 2013, היא איבדה יותר ממחצית שווייה.

בעל השליטה בחברה, פרוסט, הוא דרמטולוג ואיש עסקים יהודי תושב מיאמי. הוא הקים מספר חברות מצליחות, בהן חברת איווקס שנמכרה לטבע ב-7.4 מיליארד דולר ב-2005. בעסקה זו הפך פרוסט מאיש אמיד מאוד לעשיר ממש - הוא רשם מהמכירה הכנסה של 500 מיליון דולר במזומן וכ-600 מיליון דולר במניות טבע, ומונה לסגן יו"ר החברה. הונו האישי מוערך היום ב-2.5 מיליארד דולר, מה שממקם אותו במקום ה-924 ברשימת עשירי העולם של מגזין פורבס. 

לאחר מותו של אלי הורביץ הפך פרוסט ליו"ר טבע למשך תקופה קצרה, כאשר האירוע העיקרי שהוביל בתפקיד זה היה הגיוס ואחר כך הפיטורין המהירים של המנכ"ל ד"ר ג'רמי לוין. במקביל לתקופה בטבע עסק פרוסט כבר ברכישה ומכירה של חברות שונות, את רובן רכש בשלב השלד. אחת החברות שהוקמה במקביל לתקופה של פרוסט בטבע הייתה אופקו, וכאשר הסתיימה הקדנציה הראשונה שלו בטבע, הוא ציין כי אין לו עניין להמשיך כיו"ר טבע וכי אופקו היא כעת עיסוקו העיקרי.

פרוסט ידוע כבעל דפוס פעילות מיוחד בבורסה. כמעט כל החברות בהן פעל בימיה האחרונים של איווקס ולאחר שנמכרה, כולל אופקו, הגיעו לבורסה דרך מיזוג עם שלדים בורסאיים. מי שמכיר את דפוס הפעילות של פרוסט, יודע כי הוא נוהג לרכוש מניות בחברות שבבעלותו, וככל שהחברה במצב קשה יותר, כך ייטה יותר פרוסט לרכוש מניות. הוא מסביר זאת בכך שכדאי לו לרכוש את המניות כשהמחיר נמוך. 

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם