גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השינוי בסיווג המניות: פחות צפוף בין הענפים, יותר צפוף בתוכם

השינוי הגדול שיחול החודש בהרכב הסקטורים של מדדים מרכזיים, ובראשם S&P 500, נועד בין היתר לתת מענה לבעיית הריכוזיות במדדים, שענף הטכנולוגיה תופס חלקים עצומים מהם ● השינוי, שיכלול הקמה של ענף חדש בשם Communication Services ו"מעבר דירה" של כמה מענקיות הטכנולוגיה, יפחית אמנם את הריכוזיות ברמת המדד, אך יגביר אותה בתוך הענפים עצמם

S&P 500 / צילום: שאטרסטוק
S&P 500 / צילום: שאטרסטוק

החודש יעברו מדדי S&P ,Dow Jones ומדדי MSCI מיני-מהפכה: לראשונה מאז 1999 הם יגדירו מחדש את ההשתייכות הענפית של ענקיות הטכנולוגיה. החל מ-28 בספטמבר 2018 יכיל S&P 500 ענף חדש - Communication Services (שירותי תקשורת), שיחליף את ענף ה-Telecoms הקיים. Communication Services יהווה למעשה מעין יצור כלאיים של טלקום, מדיה וטכנולוגיה, וצפוי להשפיע לא מעט על כמה מהמניות האהובות ביותר בשוק המניות.

הרעיון לשינוי בסיווג המניות הגיע כנראה מהצורך לטפל בריכוזיות המדדים. הודות לפריחת הטכנולוגיה בשנים האחרונות, הענף התנפח לממדים חריגים, וכעת הוא מהווה נתח גדול מה-S&P 500. נכון למועד כתיבת שורות אלו עומד חלקו על כ-26% מהמדד, וזהו משמעותית שיעור גבוה יותר בהשוואה לרוב הבנצ'מרקים האחרים, בוודאי בהשוואה לאירופה, אך גם ביחס ליפן.

המדד היחיד שעובר את S&P 500 בנסיקת משקל הטכנולוגיה הוא MSCI מזרח רחוק, ללא יפן. ענף הטכנולוגיה במדד הזה כמעט שילש את עצמו מאז 2007, וחלקו נאמד כיום בכ-33%. כדי לסבר את האוזן, במניות השורה השנייה והשלישית הדברים נראים אחרת - הטכנולוגיה מהווה כיום כ-16% בלבד מתוך S&P Mid Cap וכ-15% מתוך Russell 2000. 

ההרכב והמשקלות במגזר התקשורת החדש של מדד S&P 500

הגבולות בין התחומים מיטשטשים

נוסף על כך, ענקיות הטכנולוגיות מתפרסות על יותר ויותר תחומים, ועם הזמן מתגבר הקושי לתת להן תווית של תת-ענף או ענף אחד. אם ניקח את אפל כדוגמה, היא נמצאת בענף הטכנולוגיה ובתת-ענף של ציוד תקשורת (Communication Equipment). הקטגוריות נקבעות במסגרת Global Industry Classification Standard, או GICS, שמנוהלת על-ידי MSCI ו-S&P. "הקופסה" הקיימת מגדירה לא רע את פעילות החברה הגדולה ביותר בוול סטריט: אחרי הכול, את רוב הכסף היא עדיין עושה מאייפונים.

מנגד, כיצד נגדיר את ורייזון (Verizon), שרכשה לאחרונה את זרוע המדיה של Oath? האם עדיין מדובר בחברת טלקום טהורה?האם פייסבוק היא עדיין חלוצת המדיה החברתית, אחראית הפצת המדיה, חברת המדיה או הכול ביחד? ברור כי קווי הגבול בין מדיה, תקשורת ותוכן מיטשטשים, והתחומים האלו נעשים חופפים יותר ויותר.

GICS מנסה לעקוב אחרי התפתחות ענף הטכנולוגיה ולא להישאר מאחור. פייסבוק עוד לא הייתה קיימת ב-1999, בשיא בועת ההיי-טק, השנה שבה S&P ו-MSCI יישמו לראשונה את GICS.

עורכי המדדים החליטו על פתרון אלגנטי, ש"תופס שתי ציפורים בבת אחת". על-ידי שינוי סיווג הם מקווים לווסת במידת מה את תיאבון המשקיעים למגה-כוכבות, במטרה לשמר את הפיזור הענפי ככל הניתן. במקביל, שינוי כזה ישדרג את המדדים כך שישקפו בצורה נאמנה יותר את המגמות העסקיות בשטח.

הפעם האחרונה שמהלך כזה התבצע הייתה בספטמבר 2016, אז הוצאו חברות הנדל"ן וקרנות הנדל"ן (REIT) מענף הפיננסים, ואוגדו בענף נפרד. לרוע מזלן, התברר שלהיות תחת קורת-גג של ענף הפיננסים משתלם יותר; ביצועי הענף החדש מאז היציאה לעצמאות לא הבריקו, ועניין המשקיעים בו פחת. 

משקל הענפים במדדי MSCI השונים

אז במה כרוך השינוי?

להלן מפת השינויים הצפויים. ענף הטלקום לא יתקיים עוד, והחל ממועד השינוי בחודש ספטמבר ואילך הוא יכונה Communication Services. לשלוש מניות של טלקום מצטרפות 13 מניות של צריכה מחזורית (S&P Consumer Discretionary) ושש מניות מענף ה-IT.

נראה כי משקל המניות שייוותרו בענף הטכנולוגיה "המסורתית" ובענף הצריכה המחזורית יתעדכן כלפי מעלה, כדי לפצות על היציאה של המניות שיצטרפו ל-Communication Services. 

לפי הערכות, ענף חדש זה יכיל את ההרכב הבא: כ-57% ממנו יהוו המניות שעד כה היו כלולות בענף הטכנולוגיה, 32% - אלו שהיו שייכות לענף הצריכה המחזורית ו-11% לענף הטלקום. כמה חודשים לפני השינוי כבר הושקה ETF על הענף החדש, XLC.

הערכה נוספת: Communication Services יהיה בין הענפים הגדולים של S&P 500, ויהווה כ-10.6% ממנו.

כפי שניתן לראות בטבלה, "רעידת האדמה" הגדולה ביותר כאן היא המעבר של פייסבוק וגוגל (אלפאבית) ממגזר הטכנולוגיה לענף החדש. גם התת-ענף שלהן משתנה מ-internet software & services ל-interactive media & service. יחד איתן עוברות גם חברות קטנות יותר, Activision ,Electronic Arts ו-Take Two.

נטפליקס, שם נוסף מתוך מניות FANG, גם היא "עוברת דירה" - מענף הצריכה המחזורית, שם "התגוררה" לצד מקדונלד'ס וראלף לורן. דיסני ו-Century 21 עושות את אותו מהלך. "השכרת די.וי.די" לא באמת מגדירה היום את פעילותה של נטפליקס, כמו שאמזון לא רק מוכרת ספרים באינטנט.

נראה שאין עוררין כי נטפליקס התמקמה בתודעה הציבורית כנושאת דגל התוכן מקורי. לפיכך, גם כאן יש שינוי בהגדרת תת-ענף מ-Internet & Direct Marketing Retail ל-Movies & Entertainment category. 

הריכוזיות בתוך הענפים לאחר החלוקה החדשה

ההשלכות הצפויות על ריכוזיות הענפים

אמנם הצפי הוא שהריכוזיות הענפית ברמת המדד S&P 500 תרד, אך הריכוזיות בתוך הענפים דווקא צפויה לעלות. התחזיות מצביעות על כך שענף הטכנולוגיה יירד מכ-26% לכ-20% (בעקבות העזיבה של פייסבוק וגוגל), צריכה מחזורית תרד ממשקל של 13% ל-10% וטלקום יעלה מ-2% לכ-11%.

בתוך הסקטורים, התחזית בעייתית יותר. ב-Communication Services יהוו שתי החברות הגדולות, גוגל ופייסבוק, כ-40% מהענף, וחמש המניות הגדולות יהוו כ-72%. זוהי ריכוזית חסרת תקדים.

ב-IT אפל ואמזון יהוו יחד כ-35%, ויחד עם סיסקו, אינטל וויזה הן כבר יגיעו ל-50% מהענף. מדובר בעליה משמעותית בריכוזית - נכון להיום שתי הגדולות מהוות כ-26.6% מהענף.

ב-Consumer Discretionary יהוו אמזון והום דיפו 40% מהמדד, בעוד שחמש המניות הגדולות יגיעו לכ-54% מהמדד. גם היום אמזון מהווה כ-24% מהמדד, אולם במצב החדש מדובר בעליית מדרגה.

שינויים נוספים: נוסף על Communication Services יתבצע גם שינוי סיווג ב-Consumer Discretionary Sector. תת-הענף שלו Internet & Direct Marketing Retail יורחב, ויכלול את איביי ואת עליבאבא, שכיום משתייכות ל-Information Technology. גם אמזון נמצאת היום בתת-ענף הזה. מעורך המדד נמסר כי המטרה הינה לכלול את כל הפלטפורמות הרלוונטיות, מבלי להתייחס לנושא המלאים.

לסיכום, נראה כי הסביבה העסקית המשתנה במהירות מחייבת את עורכי המדדים להיות ערניים יותר מתמיד, ומתוך כך להתאים את ההגדרות לשינויים בתדירות גבוהה מהעבר. כל זאת מתוך הנחה שרק כך ניתן להישאר רלוונטי, ומהנחה נוספת שלפיה רק כך המדדים יצליחו לשקף בצורה נאמנה את המציאות הכלכלית.

כל שינוי כזה מזמין כמובן את היערכות המשקיעים, ובכלל זה גם את משקיעי הקרנות הפסיביות, מה שעשוי להתבטא בכמה ימי מסחר "עמוסים". ניתן לשער כי בעולם שבו המידע זמין ושקוף, מדובר בימי התאמה ספורים, ולא בהשפעה מתמשכת על השווקים. 

■ הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים, מקבוצת אקסלנס. לקבוצת אקסלנס יש עניין בנכסים פיננסיים המוזכרים בסקירה זו. המידע האמור הינו למטרות מידע בלבד ואין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. מובהר בזאת כי המדד הינו קניינה הרוחני של הבורסה לניירות ערך בתל-אביב בע"מ, לרבות סימני המסחר הרשומים. 

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם