גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה זה שנה וחצי: התחלות הבנייה עלו ברבעון השני

נתוני הלמ"ס שפורסמו היום מעידים על עלייה של 12.9% בהתחלות הבנייה ברבעון השני לעומת הרבעון הקודם ● למרות הנתון החיובי - מדובר עדיין ברמת התחלות בנייה נמוכה יחסית לשנים הקודמות, וביחס לרבעון המקביל אשתקד מדובר דווקא בירידה של כ-12% ● בין הסיבות: עלייה בהתחלות בנייה בהתחדשות עירונית וגם הבשלה של פרויקטי מחיר למשתכן

שר האוצר משה כחלון / צילום: יוסי אלוני
שר האוצר משה כחלון / צילום: יוסי אלוני

עלייה בהתחלות הבנייה ברבעון השני של 2018 בהשוואה לרבעון הקודם - כך עולה מנתוני התחלות הבנייה שפרסמה היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

על-פי נתוני הלמ"ס, ברבעון השני של 2018 החלו להיבנות 11,228 דירות חדשות ברחבי הארץ, זאת לעומת 9,945 דירות חדשות בלבד ברבעון הקודם. מדובר בעלייה בשיעור כ-12.9% ברבעון. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, רבעון שני 2017, מדובר דווקא בירידה בשיעור כ-12.2% בהיקף התחלות הבנייה.

מדובר בעלייה ראשונה בהתחלות הבנייה מאז תחילת 2017, כאשר כל הרבעונים האחרונים העידו על ירידה בנתון זה. מדובר בבשורה טובה למשרד האוצר, שספג נתון בעייתי בסוף השבוע שעבר עם פרסום מדד מחירי הדירות שהעיד על עלייה בשיעור 0.3% בחודש יולי לעומת החודש הקודם.

עם זאת, חשוב לציין כי חגיגות על שינוי מגמה בהתחלות הבנייה יהיו מוקדמות מדי, משום שנכון להיום מדובר על רבעון אחד, ונתוני הלמ"ס ארעיים ועוד יתעדכנו בהמשך הדרך. במקביל, חשוב גם להדגיש כי בעוד נרשמה עלייה בהתחלות הבנייה בין הרבעון הנסקר לזה שקדם לו, אבל שיעור התחלות הבנייה עודנו נמוך יחסית לשנים הקודמות וגם ביחס ליעד עליו דיברו במטה הדיור באוצר, של התחלות בנייה של סביב 55 אלף עד 60 אלף יחידות דיור חדשות בשנה. 

עלייה ממוצעת של 12.9% בהתחלות הבנייה לעומת הרבעון הקודם

גורמים בענף מסבירים כי הסיבה לעלייה בהתחלות הבנייה היא ככל הנראה היתרים שהבשילו לכדי ביצוע, כאשר בתקופה האחרונה היקף היתרי הבנייה שהתקבלו לפרויקטים שטרם יצאו אל הפועל עמד על רמה גבוהה של כ-10,000 יחידות דיור. נסביר כי מדובר בקבלנים ויזמים שהוציאו היתרי בנייה לפרויקט אך בחרו שלא להתחיל ולבנות אותו בשל מיעוט העסקאות בענף וקושי במכירת דירות מאז תחילת 2017.

על-פי נתוני הלמ"ס המצביעים על היתרי הבנייה לעומת התחלות הבנייה, מדובר על סביב 10,000 היתרים (ליחידות דיור) שטרם הבשילו להתחלות בנייה, נתון משמעותי שמעיד על הקיפאון והמתנה של קבלנים לפני שיצאו לבנייה. אולם, קבלנים ויזמים אינם יכולים להמתין עם התחלות הבנייה ללא גבול, וזאת בשל התחייבות להתחלת בנייה על-פי היתר שעשוי לפוג במקרה שלא ייבנו ובמקביל גם עלויות מימון על קרקע מכבידות על מי שממתין. זו ככל הנראה הסיבה שלמרות שהאווירה בענף הנדל"ן טרם השתנתה (מיעוט העסקאות), והתחלות הבנייה רשמו עלייה, על אף שרוב פעילי הענף הימרו שהנתון יעיד על ירידה נוספת.

במקביל, יש עוד שתי סיבות שאותן ניתן לקשור לעלייה בהתחלות הבנייה. סיבה ראשונה היא תוכנית מחיר למשתכן, והסיבה השנייה קשורה להתחדשות העירונית. נסביר כי במסגרת מחיר למשתכן קבלנים ויזמים זכו ב-3 השנים האחרונות במכרזים שמאפשרים בניית למעלה מכ-57 אלף דירות מוזלות, ואם נוסיף לכך את הדירות למכירה בשוק החופשי בפרויקטים הללו, נקבל מספרים גבוהים יותר.

משום שהתחלות הבנייה במחיר למשתכן לא פעם התעכבו בשל עיכוב בקבלת הקרקע, התנגדויות שהוגשו נגד תכנון הפרויקט וגם התמהמהות בהוצאת היתרי בנייה ברשויות המקומיות, חלק ניכר מהפרויקטים הללו עוד לא נכנס לרשימת התחלות הבנייה. כך, ככל שעובר הזמן, יותר פרויקטים מבשילים, והתחלות הבנייה מתחילות להיקלט, מה שמוביל לעלייה בהיקף התחלות הבנייה - שנזכיר כי במקרה של מחיר למשתכן אינן קשורות להתנהלות השוק החופשי או מיעוט העסקאות, משום שמדובר בזכאים לתוכנית הממשלתית שזוכים בהגרלות.

הסיבה השנייה, שגם היא הובילה לעלייה בהתחלות הבנייה על אף מיעוט העסקאות והקיפאון בענף, קשורה כאמור להתחדשות העירונית. על-פי הנתונים שמפורסמים אף הם בצמידות להתחלות הבנייה, חלה עלייה לא מבוטלת בהתחלות הבנייה בבניינים שנבנו מחדש (פינוי-בינוי ותמ"א 38). על-פי הנתונים, מדובר ב-1,740 דירות שהחלו להיבנות ברבעון השני של 2018, עלייה משמעותית בהשוואה לרבעון הראשון של השנה, בשיעור כ-36%, כאשר אז עמד נתון זה על 1,278 דירות.

ירידה בבנייה הפעילה מאז רבעון שני 2017

בחזרה לנתונים: לצד התחלות הבנייה, הלמ"ס גם מפרסמת את נתוני גמר הבנייה (דירות שבנייתן הושלמה) ונתוני הבנייה הפעילה (דירות שנמצאות בבנייה).

בכל הקשור לדירות שבנייתן הושלמה - ברבעון השני נרשמה עלייה בנתון זה בהשוואה לרבעון הקודם וגם לרבעון המקביל אשתקד. על פי הנתונים, ברבעון השני של 2018 הסתיימה בנייתן של 12,788 יחידות דיור סך הכל וזאת לעומת 11,514 יחידות דיור ברבען הראשון של 2018 ולעומת 11,788 יחידות דיור ברבעון המקביל אשתקד.

במקביל, בכל הנוגע לבנייה הפעילה, נתוני הרבעון השני של 2018 ממשיכים להעיד על ירידה בנתון זה. כך, ברבעון הנסקר (רבעון שני של 2018) עומד נתון זה על 113,772 יחידות דיור בעוד ברבעון הקודם נתון זה עמד על 115,284 יחידות דיור. נציין כי נתון זה מעיד על ירידה רציפה מאז הרבעון השני של 2017.

ירידה שנתית בשיעור 20% ויותר מ-40% צניחה במחוז חיפה

בראייה שנתית של נתוני התחלות הבנייה, יולי 2017 עד יוני 2018 לעומת יולי 2016 לעומת יוני 2017, התחלות הבנייה מעידות על ירידה משמעותית. על פי הנתונים, בתקופה זו נרשמה ירידה בשיעור 20.2% בהתחלות הבנייה ברחבי הארץ, ירידה המקיפה את כלל המחוזות. בירידה המשמעותית ביותר נרשמה במחוז חיפה (43.4%) ואחריה ניתן לראות ירידה בשיעור 27% במחוז הצפון, ירידה בשיעור 26.3% במחוז הדרום, ירידה בשיעור 18.5% במחוז ירושלים, ירידה של 5.5% במחוז מרכז וירידה בשיעור 2.3% במחוז תל אביב.

במקביל, נתוני הלמ"ס גם מעידים על נתוני התחלות הבנייה בערים בהן החלו להיבנות יותר מ-500 דירות בשנה החולפת. על פי הנתונים הללו, העיר שבה החלו להיבנות בתקופה זו הכי הרבה דירות (בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד) היא אופקים עם עלייה של לא פחות מ-93.7% (376 דירות לעומת 711 דירות בשנה החולפת). במקום השני אפשר למצוא את העיר רעננה עם עלייה בשיעור 81.9% מרמה של 459 דירות בשנה ל-835 דירות בשנה. במקום השלישי העיר הרצליה על עלייה בשיעור 54.8% מרמה של 630 דירות חדשות שהחלו להיבנות בשנה לרמה של 975 דירות חדשות שהחלו להיבנות בשנה החולפת.

במקביל, שלושת הערים בטבלה בהן היקפי הבנייה ירדו בשיעור הגבוהה ביותר הן קריית מוצקין, נתיבות ובאר שבע. בקריית מוצקין מדובר בירידה משמעותית בשיעור 63.2% בשנה, כאשר בשנה החולפת החלו להיבנות בעיר 609 דירות חדשות וזאת לעומת 1,657 דירות חדשות שהחלו להיבנות שנה לפני כן. בנתיבות המצב דומה, עם ירידה בשיעור 50.2%, מרמה של 1,058 דירות חדשות ל-527 דירות חדשות בלבד. במקום השלישי אפשר למצוא את בירת הנגב, באר שבע, שם שיעור הירידה עומד על 40.6% בשנה. כך, בשנה החולפת החלו להיבנות בעיר 819 דירות חדשות וזאת לעומת 1,379 דירות חדשות בתקופה המקבילה אשתקד. נציין כי שלושת הערים הללו מאופיינות בהיצע גדול של פרויקטים במסגרת מחיר למשתכן שחלקם טרם יצאו לדרך, והירידה בהתחלות הבניה משתקפת מהירידה בפעילות השוק החופשי.

למעשה, עיון בטבלה של התחלות הבנייה בסקטור זה מעלה כי מדובר במספר הגבוה ביותר מאז אמצע 2016. כך, גם נתון זה השפיע על התחלות הבנייה, ונזכיר כי פרויקטים של התחדשות עירונית הם פרויקטים ארוכים שהחלו את דרכם עוד לפני שנים, ולעתים הם פחות מושפעים מהאווירה הנוכחית בענף. 

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר