גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נדחתה עתירת החברה להגנת הטבע נגד 2,300 יח"ד במעלות

ביהמ"ש העליון קבע כי הוועדה לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור פעלה במסגרת סמכותה, ובנסיבות העניין אין עילה להתערבות שיפוטית בתוכנית ● השופט פוגלמן ציין כי בקידום תוכנית מועדפת לדיור "נדרשת הוועדה לבחון את הגדלת היצע יחידות הדיור בראייה ארצית רחבה, ולא מנקודת מבט אזורית בלבד"

ניצחון לוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל): בית המשפט העליון ביטל היום (ב') את פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה מינואר השנה, אשר קיבל חלקית עתירה שהגישה החברה להגנת הטבע נגד הוותמ"ל בעניין תמ"ל/1057 לבניית כ-2,300 יח"ד בעיר מעלות-תרשיחא.

השופט עוזי פוגלמן (בהסכמת השופטים עופר גרוסקופף וג'ורג' קרא) קבע כי החלטת הוותמ"ל לאשר את התמ"ל (תוכנית מועדפת לדיור) בעיר מעלות-תרשיחא נעשתה בסמכות, ואין צורך שזו תחזור לדיון נוסף בוועדה.

נראה כי החשיבות הגדולה בפסק הדין היא בקביעת בית המשפט העליון כי מקובלת עליו עמדת הוותמ"ל, לפיה "בקידום תוכנית מועדפת לדיור נדרשת הוועדה לבחון את הגדלת היצע יחידות הדיור בראייה ארצית רחבה, ולא מנקודת מבט אזורית בלבד".

כזכור, בהמשך להסכם-גג שנחתם בתחילת 2017 בין המדינה לעיריית מעלות-תרשיחא, החליטה הוותמ"ל בחודש אוגוסט לאשר את התוכנית שקודמה על-ידי משרד הבינוי והשיכון לבניית כ-2,300 יחידות דיור בשכונה חדשה ביישוב שתוקם על קרקע בגודל 783 דונם, בין העיר מעלות-תרשיחא לבין מושב צוריאל ("מתחם צוריאל). על החלטה זו של הוותמ"ל עתרה החברה להגנת הטבע לבית המשפט המחוזי וביקשה לבטל את התוכנית שאישרה הוותמ"ל.

בית המשפט המחוזי קיבל כאמור חלקית את העתירה, הורה על השבת הדיון בתוכנית לוותמ"ל כדי שזו תבחן טענות שהעלתה החברה להגנת הטבע נגד סמכותה של הוותמ"ל לקדם את התוכנית, אך קבע כי בסופו של דבר ההחלטה הסופית נתונה לוותמ"ל.

בין היתר קבע השופט המחוזי מנחם רניאל כי בניגוד לטענות הוותמ"ל ומשרד השיכון על חשיבות התוכנית למצוקת הדיור, הרי שאין לה השפעה על מצוקת הדיור במרכז הארץ, למשל: "מובן מאליו, ובניגוד לטענות המשיבות, שהתוכנית נועדה להציע פתרונות דיור לעיר מעלות-תרשיחא, ולא לאזור כולו או למדינה כולה. בנייה של אלפי יחידות דיור במעלות או באילת אינה פותרת את משבר הדיור בגוש דן". על החלטה זו הגישו משרד השיכון והבינוי והוותמ"ל עצמה ערעור לבית המשפט העליון.

העליון: "אין יסוד לקרוא ללשון החוק מגבלה גאוגרפית צרה שתתמקד בצורכי היישוב בלבד"

השופט העליון עוזי פוגלמן, שכתב את פסק הדין העיקרי, ציין כי העילות לביקורת השיפוטית על החלטה לקדם תוכנית במסלול מזורז נחלקות ל-3 מישורי הביקורת: "מישור הסמכות, שבמסגרתו נבדק עצם קיומה של סמכות לתכנן במסלול המיוחד; מישור ההליך, שבגדרו יש לבחון את האופן שבו התקבלה ההחלטה שלא לתכנן במסלול הרגיל, ובין היתר את התשתית העובדתית שעמדה ביסודה; ומישור שיקול-הדעת, שבבסיסו נבחן האיזון שערכה הרשות המינהלית בין השיקולים השונים שביסוד ההחלטה, ובפרט החשש מפגיעה מיותרת באיכות התכנון ובאינטרסים ציבוריים שונים כתוצאה מהדיון במסלול המזורז".

בכל הקשור למישור הסמכות, העליון קבע כי התנאים לקניית סמכותה של הוותמ"ל לדון בתוכנית, ובה הכרזה של קבינט הדיור על "מתחם צוריאל" כממ"ל (מתחם מועדף לדיור) בהתאם להמלצת מינהל התכנון - התקיימו. גם "במישור ההליך" קבע בית המשפט כי לא נפל פגם בקידום תמל/1057 במסלול המיוחד הקבוע בחוק.

בכך דחה בית המשפט העליון את קביעת המחוזי, שסברה כי הוועדה לא נתנה את דעתה לשאלות שהתעוררו בדבר סמכותה ובדבר החשש שתמ"ל/1057 אינה מתאימה לקידום במסלול המזורז הקבוע בחוק. בהקשר זה ציין השופט פוגלמן כי הדיון בשאלות אלה "עבר כחוט השני בכל שלבי התכנון", החל בדיון ההפקדה, עובר בדיון לפני החוקר שמונה לדון בהתנגדויות לתוכנית, וסופו בדחיית הצעת ארגון-הגג של החברה להגנת הטבע בגדרה הוצע להעביר את התוכנית למסלול התכנוני הרגיל.

כאמור, החשיבות הגדולה בפסק הדין היא ככל הנראה בקביעה העקרונית של בית המשפט העליון, לפיה "בקידום תוכנית מועדפת לדיור נדרשת הוועדה לבחון את הגדלת היצע יחידות הדיור בראייה ארצית רחבה, ולא מנקודת מבט אזורית בלבד". בהתאם, ובשונה מפסיקת המחוזי, בית המשפט העליון הדגיש כי "אין יסוד לקרוא ללשון החוק מגבלה גאוגרפית צרה שתתמקד בצורכי היישוב בלבד".

בית המשפט הוסיף בעניין זה כי החלטת קבינט הדיור, שקיבלה תוקף של החלטת ממשלה בהחלטה 2457 של הממשלה ה-34, "תוכנית אסטרטגית לדיור" (2.3.2017), מפרטת את העקרונות לקביעת הפריסה הארצית של יחידות הדיור החדשות שבתכנון, ועומדת, בין היתר, על הצורך בהוספת יחידות דיור בהיקף ניכר בפריפריה.

לאור האמור קבע העליון כי גם בנפרד מצורכי הדיור המקומיים של מעלות-תרשיחא, לא נפגעה יכולת הוותמ"ל למצוא כי תמ"ל/1057 מאפשרת להגדיל במהירות את היצע הדיור ובכך מסייעת להתמודד עם משבר הדיור הארצי.

בכל הקשור למישור השלישי, הוא מישור שיקול-הדעת של הוועדה, בית המשפט העליון העיר כי לא נמצאו פגמים בשיקול-דעתה של הוועדה בהחלטה לקדם את התוכנית במסלול מזורז.

בית המשפט ציין כי החברה להגנת הטבע לא הוכיחה כי פיתוח מתחם צוריאל והקמתן של מספר רב של יחידות דיור אינם מקדמים את מטרות החוק, "שביניהן, כאמור, הצורך להגדיל באופן מהיר את היצע יחידות הדיור על-מנת להתמודד עם משבר הדיור, בנתון להיקף הפיתוח הנרחב המוצע בתוכנית".

לשיטת השופט פוגלמן, מסקנה זו נתמכת "אף בהמלצות החוקר שלפיהן מתחם צוריאל הוא עתודת הפיתוח העיקרית של העיר מעלות-תרשיחא בקרקע בבעלות המדינה".

לאור נימוקים אלה, שופטי העליון הורו כי לא הייתה עילה להתערב בהחלטת הוותמ"ל לאשר את תמ"ל/1057, ומשכך, פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים מבוטל, עתירת החברה להגנת הטבע נדחית, והחלטת הוועדה המאשרת את התמ"ל תשוב על כנה. 

הוותמ"ל ומשרד הבינוי והשיכון יוצגו בהליך על-ידי עורכי הדין יונתן ברמן ושי כהן; החברה להגנת הטבע יוצגה על-ידי עו"ד טל צפריר; ועיריית מעלות-תרשיחא יוצגה על-ידי עו"ד משה פרזנצבסקי.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם