גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 כלכלנים בכירים חולקים זיכרון דרמטי אחד מימי המשבר

קרנית פלוג, אפרים צדקה, יוג'ין קנדל, מריו בלכר ועומר מואב חוזרים 10 שנים אחורה וחולקים זיכרון דרמטי אחד מימי המשבר ולקחים שהפיקו ממנו להמשך ● עשור למשבר הפיננסי, פרויקט מיוחד

סוחר בבורסת פרנקפורט ב-16 בספטמבר 2008 / צילום: רויטרס
סוחר בבורסת פרנקפורט ב-16 בספטמבר 2008 / צילום: רויטרס

"ההתארגנות המהירה להחלטת הריבית לא הייתה טריוויאלית"

ד"ר קרנית פלוג

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "זכורה לי סדרת דיונים מרתוניים אל תוך הלילה להחלטה על הפחתת הריבית שלא במועד הרגיל; תהליך החלטת הריבית הוא כידוע תהליך סדור, ארוך ומקצועי מאוד, שהכנתו מורכבת מגורמים מקצועיים שונים בבנק. ההתארגנות המהירה להחלטה שלא מן המניין לא הייתה טריוויאלית מבחינתי, ועצם ההצלחה לייצר במהירות דיון ברמה מקצועית כה עמוקה ומקיפה, הותירה בי רושם חזק מאוד על המחויבות הגדולה של אנשי בנק ישראל ועל יכולת הניתוח המקצועי בזמן אמת".

קרנית פלוג / צילום: איל יצהר

מה לקחתי איתי מהמשבר: "שלושה לקחים מרכזיים, שהפכו להיות רלוונטיים יותר ויותר ככל שנוקפות השנים: האחד, הכינו את עצמכם למשבר בתקופות טובות. לצערנו, משבר יבוא מתישהו, וכנראה לא נדע מתי ומאיפה. לכן חשוב לחזק את עמידותו של המשק בכל היבט. ניתן למנות צעדים כגון צבירת הון, הגדלת רזרבות מט"ח, בדיקה שוטפת של עמידות המערכת במבחני קיצון והפחתת החוב הציבורי כצעדים הכרחיים לחיזוק העמידות. השני, אל תחככו לפעול לכשתתבהר התמונה. כשהיא תהיה בהירה מספיק, כבר יהיה מאוחר מדי. משבר הוא הזמן להסתמך על הידע, הניסיון והתרגול לקראתו משבר. השלישי, עליכם להכיר ולנתח את כל חלקי המערכת הכלכלית, ובפרט המערכת הפיננסית. זה ממש כמו להרכיב פאזל עם המון חלקים. מניסיון, החלקים המועדים לפורענות הם הפחות מפוקחים. מסיבה אנחנו דוחפים להקמת ועדה ליציבות פיננסית מאז המשבר, לצערי בלי מחויבות אמיתית של הממשלה עד כה".

 

"הסטודנטים היו מרותקים למסכי המניות הגדולים"

אפרים צדקה

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "הייתי אז בביקור כמרצה אורח באוניברסיטת קורנל בארה"ב ואני זוכר בכל מקום מסכים גדולים על שערי המניות שריצדו ואת הסטודנטים שהיו מרותקים להם".

מה לקחתי איתי מהמשבר: "יש הרבה השערות לגבי התשובה לשאלה למה נתנו לליהמן ברדרס ליפול ואחת מהן היא שזה היה כדי ללמד לקח. ללמד לקח זה דבר חשוב אבל לא צריך לשפוך את התינוק עם המים. נכון שלמנהלים של ליהמן ברדרס הגיע לקבל על הראש, אבל באותה הזדמנות גם נתתם לעצמכם על הראש. זה כואב להוציא כסף כדי להציל מישהו שבאמת לא מגיע לו, אבל צריך לחשוב על ההשלכות, ואת ההתחשבנות לדחות למועד מאוחר יותר. נכון שזה בחוכמה שבדיעבד, לאחר מעשה, אבל הלקח הוא אף פעם לא לתת לשיקולים אישיים ולנקמנות להכתיב את ההתנהלות. לא בכלכלה ולא בפוליטיקה".

אפרים צדקה / צלם: תמר מצפי

"נשאלתי אם אלמד על קריסה של בנק. למחרת ליהמן קרס"

יוג'ין קנדל

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "לימדתי באוניברסיטה במוסקבה מטעם האוניברסיטה העברית, ואחד הסטודנטים שאל אותי אם אלמד גם על ההשלכות של קריסת בנק גדול. השבתי שזה תרחיש שהסבירות שלו כל כך נמוכה שלא הכניסו אותו לתוכנית הלימודים. למחרת ליהמן ברדרס קרס".

מה לקחתי איתי מהמשבר: "אם גילינו משהו חדש במשבר - זה שתמריצים עובדים. ככל שתמריצים גדולים יותר - ההשפעה שלהם גדלה. התובנה הזו נשמעת אולי טריוויאלית, אך היא איננה כזו. פוליטיקאים למשל, אינם מאמינים בתמריצים. הם משוכנעים שאם הם יחוקקו משהו - הנורמה תיקבע בהתאם. התובנה השנייה מהמשבר היא שלוקח זמן עד שתמריצים מתחילים להשפיע. הבעיה היא שפוליטיקאים לא מבינים את זה, ולכן במקרים רבים הם מתייאשים או שהם מאשימים אחרים ב'כישלון'. לדוגמה חוק הגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי. אני הייתי מהראשונים שהעלו את הנושא הזה לדיון, אבל החוק שעבר בסוף היה פיתרון מטופש, כי לא היו בו תמריצים נכונים. התוצאה של החוק הזה תהיה ירידה באיכות המנהלים במגזר הפיננסי, ובנזק יישאו החוסכים לפנסיה, שהתשואה על ההון שלהם תיפגע. להערכתי מיליארדים עלולים לרדת לטמיון עד שהחוק הזה יתוקן".

פרופ` יוג`ין קנדל / צלם: איל יצהר

"המלצתי לנגיד הבריטי לפעול להצלת בנק נורת'רן רוק"

מריו בלכר

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "בעת קריסת ליהמן ברדרס ועוד קודם לכן, בעת קריסת נורת'רן רוק הבריטי, עבדתי בבנק אוף אינגלנד כיועץ מקצועי בכיר של נגיד הבנק, מרווין קינג. אחרי שביקרתי באחד הסניפים של נורת'רן רוק המלצתי לנגיד לפעול להצלת הבנק, אך הוא סירב בנימוק שלא יהיה לכך אישור של האיחוד האירופי. כשאמרתי לו שהוא לא חייב לדווח לאיחוד האירופי ולבקש את אישורו הוא הסתכל עליי בבוז ואמר משהו כמו, 'פה זה לא דרום אמריקה. אנחנו מדינה מפותחת ואצלנו כבר קרסו בנקים וזה לא הפיל את הכלכלה'. מאז אותה שיחה קינג סרב לפגוש אותי. בשיחת הפרידה שלי ממנו הוא אמר לי: 'אתה יודע למה אני שונא אותך? כי צדקת'".

מה לקחתי איתי מהמשבר: "מה שהפתיע אותי במשבר הוא עד כמה הכלכלנים התעלמו מהסימנים המוקדמים, כמו רמות החוב הגבוהות של משקי הבית ובועות הנכסים, ובראשם מחירי הנדל"ן. מדברים הרבה על הצורך בהקמת מועצה ליציבות פיננסית, אבל במידה רבה דווקא העובדה שבאנגליה הייתה מועצה כזו (שהייתי חבר בה) לא מנעה את המשבר. למה? כי המועצה נמנעה מלדון אפילו בסיכונים בשוק מחשש שהדבר ידלוף ויהפוך להיות בבחינת נבואה שמגשימה את עצמה, בעזרתם של הספקולנטים. במקום למנוע את המשבר המועצה הייתה משותקת מהפחד שהיא תהיה זו שתגרום לו. תובנה נוספת שאני לוקח מהמשבר היא שאסור להתכונן למלחמה הבאה לפי המלחמה הקודמת. המשבר הבא יפרוץ ממקור אחר, בלתי צפוי, למשל ממערכות הכסף הדיגיטלי".

פרופ' מריו בלכר / צילום: עינת לברון

"לא להיכנס לפאניקה ולא להיכנע לאינטרסנטים"

עומר מואב

רגע דרמטי במיוחד שזכור לי מהמשבר: "לא זוכר".

מה לקחתי איתי מהמשבר: "שני לקחים מרכזיים לגבי מדיניות כלכלית:1. לא להיכנס לפאניקה ולא להיכנע לכל מיני אינטרסנטים שלוחצים על הממשלה לעשות שימוש לא אחראי בכספי ציבור. יש לשבח את שרי האוצר רוני בראון ויובל שטייניץ (הייתי יועצו של שטייניץ ב-2009) שלא נכנעו ללחצים מצד התעשיינים וההסתדרות (וגופים נוספים) לשפוך כסף ציבורי למגוון מטרות תחת הכותרת 'רשת ביטחון' וסבסוד השקעות. כפי שחשף ירום אריאב, שהיה אז מנכ"ל משרד האוצר, הלחצים היו רבים, ומאחורי הגב של משרד האוצר, ראש הממשלה אז, אהוד אולמרט, נכנע לדרישה מטורפת של רשת ביטחון למשקיעים, שאם היה צריך להפעיל אותה, היא הייתה מעבירה כסף של הציבור הישראלי מכיס לכיס - בעיקר מהכיס של המעמד הבינוני לכיס של העשירון העליון, ומסכנת את היציבות של הכלכלה הישראלית. הייתה שם דרישה לסבסד השקעות פרטיות בכסף ציבורי בהיקף נרחב, דרישה של מי שהיה אז (וגם היום) נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש. דווקא הגישה של מדיניות שמרנית - לא לשפוך יותר כסף ציבורי בגלל חשש למיתון - הוכיחה את עצמה".

עומר מואב / צילום: איל יצהר

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן