גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 שנים אחרי המשבר: למשק האמריקאי שלום

עשור לאחר הקריסה הפיננסית הגדולה אפשר להודות שהציפיות הקודרות ביותר התבדו ● עשור למשבר הפיננסי, פרויקט מיוחד

 עובד ליהמן ברדרס שפשט רגל / צילום: רויטרס, Andrew Winning
עובד ליהמן ברדרס שפשט רגל / צילום: רויטרס, Andrew Winning

הימים האחרונים עמדו בסימן עומס יתר של ציוני דרך. זה מה שספטמבר מזמן: יום השנה הלא-עגול למלחמת העולם השנייה (79 שנה), למגדלים התאומים (18 שנה), להפיכה הצבאית המפורסמת ביותר של זמננו (נגד איינדה בצ׳ילה, 45 שנה); ועגול היה יום השנה להסכמי אוסלו (25) וכמובן למפולת הפיננסית המזעזעת ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, שהתחילה השבוע לפני עשר שנים.

מיום ההולדת של המפולת היה קשה להתחמק. זו הייתה הטראומה המכוננת בחייהם של מיליונים; והיא טילטלה מבלי דעת את חייהם של מאות מיליונים, אולי מיליארדים.

 

עדיין מוקדם מדי להגיד מה עוללה הטראומה. את זה אנחנו אומרים לא רק מפני הזהירות כי אם גם מפני הניסיון.

בחורף הקודר של 2009, כאשר טורי האבטלה בדמוקרטיות התעשייתיות התחילו להזכיר את השפל הגדול של שנות ה-30, חשבנו שהקיץ הקץ על הסטאטוס-קוו-אנטה. אנשים רציניים מאוד דיברו על קץ הקפיטליזם. עשר שנים אחר כך, הקפיטליזם חי וקיים, וכלכלת ארה״ב עומדת בעיצומה של גאות היסטורית.

בו בחורף לא נשמעו תחזיות על אחרית הדמוקרטיה. הרושם הברור היה שהבוחר המערבי מבכר פתרונות פרגמטיים מן המרכז, או לכל היותר עם נטיות קלות ימינה ושמאלה.

גם אם פה ושם היו סימנים שהקלפים נטרפים, ברוב הגדול של הדמוקרטיות עדיין לא ארבו פופוליסטים שונאי אליטות ושונאי זרים. גם אם ידענו שדמוקרטיות משלמות מחיר כבד על משברים מערכתיים, קווינו שאת המשבר הזה עברנו בשלום.

ההזרמות הגדולות

הציפייה להתמוטטות המערכת בסתיו 2008 הייתה ריאלית מאוד. התאדותו המהירה של עושר פרטי ותאגידי, הסתתמות מקורות האשראי, פיטורי המונים, לחצים דפלציוניים, והתערבות חסרת תקדים של הממשלה בפעילות הכלכלית עוררו את הרושם שהמשבר יוצא מכלל שליטה. לא היה ברור כלל שתצמח איזושהי תועלת מהזרמות מסיביות, תחילה להצלת הבנקים ואחר כך להאצת הפעילות הכלכלית.

בנק ההשקעות ליהמן ברדרס קרס ב-15 בספטמבר 2008. הקונגרס חוקק במהירות מסחררת את "פקודת החירום לייצוב כלכלי" (בראשי התיבות האנגליים שלה,TARP), והנשיא ג׳ורג׳ בוש הבן חתם עליה בשלושה באוקטובר. היא העניקה לאוצר האמריקאי את הסמכות להוציא 700 מיליארד דולר לשם הצלת שוק המשכנתאות, שהפקרותו חוללה את המשבר, או לפחות קירבה אותו.

ב-17 בפברואר 2009 חתם הנשיא החדש ברק אובמה על "פקודת ההתאוששות וההשקעה מחדש", בהיקף של 787 מיליארד דולר. הוא תיאר אותה ״החבילה הכלכלית הסוחפת ביותר בתולדותינו״, והבטיח שהיא תציל 3.6 מיליון מקומות עבודה.

לאובמה היה כוכב אדום

אובמה אמנם הציל. השגו החשוב ביותר היה מניעת התמוטטותן של שלוש תעשיות הרכב האמריקאיות. הוא עשה משהו שאיש לא העז לעשות לפניו, אפילו לא בימי השפל הגדול של שנות ה-30: הוא הלאים למעשה את תעשיות הרכב, וגם בנקים וחברות ביטוח. הן חזרו לידיים פרטיות במהירות ניכרת, וממשל אובמה התפאר שמשלם המסים לא הפסיד אף סנט אחד, אלא אדרבא עשה כסף (11 מיליארד דולר).

אבל כל זה היה כה מדהים, כה חסר תקדים, שאיש לא ידע איך הדברים יעלו. קריקטורות של הימין הלבישו אז את אובמה בחליפת מאו, וחבשו על ראשו כומתה עם כוכב אדום, ללמדכם שהוא גמר אומר להרוס את הקפיטליזם.

הוא מעולם לא התכוון לתוצאה כזאת, לאכזבתו של השמאל הרדיקלי. אבל הוא נתן את הסכמתו לשתי יוזמות חקיקה עצומות ממדים שאיימו על ידו הנעלמה של השוק החופשי.

אחת נועדה למנוע חזרה על משבר הסאב פריים שמוטט את ליהמן ברדרס ואת וול סטריט. היא הטילה הגבלות חסרת תקדים על עצמאותם של הבנקים. היא נקראה "פקודת הרפורמה של וול סטריט והגנת הצרכן", ונקראה בקיצור על שם שני יוזמיה דוד-פרנק.

השנייה לא הייתה קשורה במישרים במשבר, אבל ניזונה מן האווירה שהוא יצר, וניצלה את הרוב העצום שהמשבר העניק לדמוקרטים בקונגרס. זו הייתה "פקודת ההגנה על החולה ונגישות הטיפול הרפואי": רפורמה של שירותי הבריאות, שנועדה לאפשר טיפול רפואי לפחות לחלק מ-35 מיליון אמריקאים ללא כל ביטוח בריאות.

שתי החקיקות ההן היו שירת הברבור של אובמה בענייני כלכלה ופנים. הן עלו לדמוקרטים ברוב שלהם בבית הנבחרים ב-2010, מה ששיתק את פעולת החקיקה בשש השנים הבאות, עד בוא דונלד טראמפ.

״לבחור מנצחים״

בשנתיים הראשונות שלאחר ההתמוטטות, הימין האמריקאי התלונן על יוקר ההצלה ועל אופייה. ב-2010 בלבד החוב הלאומי גדל כמעט בשני טריליון דולר (2,000 מיליארד). המבקרים טענו, כי ההזרמה למשק מתוקף "פקודת ההתאוששות" של 2009 הייתה שקולה כנגד ניסיון של הממשלה ״לבחור מנצחים״, והידקה את החיבוק של הון ושלטון.

מן הימין הפיננסי באה ביקורת על הבנק המרכזי, הפדרל ריזרב, שהתיר את הרצועה הרבה יותר מדי על חשבון היציבות המוניטרית. מאמרי המערכת של "וול סטריט ג׳ורנל" אפילו התחילו לכנות את הדולר "הברננקי", על שם נגיד הבנק המרכזי, שהעיתון האשים בכרסום חסר אחריות בערך הדולר.

הביקורת התבדתה. לדולר שלום. מ-2010, המשק האמריקאי רשם צמיחה רבעון אחר רבעון, שנה אחר שנה. אבל ממוצע הצמיחה הרב שנתי היה הנמוך ביותר של איזושהי תקופת התאוששות בהיסטוריה הכלכלית האמריקאית. יתר על כן, עם תגמולים גבוהים עד אבסורד של מנכ״לים, ההתאוששות ניכרה בוול סטריט הרבה יותר מאשר ברחובותיהן של ערי תעשייה קטנות במערב התיכון. היא העניקה השראה לתלונות השמאל על ״כלכלת האחוז האחד״ ולהתקוממות האלקטורלית מימין, שהעלתה את דונלד טראמפ לשלטון.

הקפיטליזם האמריקאי ניצל מפגיעותיו הרעות ביותר של ״המיתון הגדול״, אבל שטות תהיה להניח שהוא יצא ללא פגע. מחלצי המיתון הזה בקעו אי-אמון ופחד, המוסיפים לכוון התנהגות כלכלית ופוליטית, של יחידים ושל חברות.

השאלה אם ״זה יכול לקרות שוב״ תלויה ועומדת ללא תשובה. הרפובליקאים, שיש להם שליטה מלאה הן בחקיקה והן בביצוע, מורידים מסים ומצמצמים את הפיקוח. הרשות שקמה להגן על הצרכן עוברת תהליך של עיקור. כיוצא בזה קוצצו כנפיה של פקודת דוד-פרנק.

משבר הסאב פריים היה תוצאה של אמון בנצחיות העלייה בערך נדל״ן. אבל זו שגיאה פרטית, השייכת לקטגוריה הרבה יותר רחבה: חובות. דירוג האשראי של 40% מן החברות בארה״ב הוא רק מדרגה אחת מעל ״זבל״. שני שלישים של איגרות החוב מונפקות בידי חברות העומדות בסכנה של חדלון פירעון (נתוני מקינזי, http://tinyurl.com/mckinsey-debt-bubble).

החוב הלאומי של ארה״ב עומד עכשיו על 21 טריליון (21,000 מיליארד) דולר. קשה להאמין שרק לפני 20 שנה דיבר הנשיא קלינטון על פירעון החוב בתוך עשר שנים.

המשבר הגדול הבא כי יבוא יהיה שייך כמעט לא ספק לקטגוריה הרחבה הזו. אנחנו ממתינים באורך רוח. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"