גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 שנים אחרי המשבר: למשק האמריקאי שלום

עשור לאחר הקריסה הפיננסית הגדולה אפשר להודות שהציפיות הקודרות ביותר התבדו ● עשור למשבר הפיננסי, פרויקט מיוחד

 עובד ליהמן ברדרס שפשט רגל / צילום: רויטרס, Andrew Winning
עובד ליהמן ברדרס שפשט רגל / צילום: רויטרס, Andrew Winning

הימים האחרונים עמדו בסימן עומס יתר של ציוני דרך. זה מה שספטמבר מזמן: יום השנה הלא-עגול למלחמת העולם השנייה (79 שנה), למגדלים התאומים (18 שנה), להפיכה הצבאית המפורסמת ביותר של זמננו (נגד איינדה בצ׳ילה, 45 שנה); ועגול היה יום השנה להסכמי אוסלו (25) וכמובן למפולת הפיננסית המזעזעת ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, שהתחילה השבוע לפני עשר שנים.

מיום ההולדת של המפולת היה קשה להתחמק. זו הייתה הטראומה המכוננת בחייהם של מיליונים; והיא טילטלה מבלי דעת את חייהם של מאות מיליונים, אולי מיליארדים.

 

עדיין מוקדם מדי להגיד מה עוללה הטראומה. את זה אנחנו אומרים לא רק מפני הזהירות כי אם גם מפני הניסיון.

בחורף הקודר של 2009, כאשר טורי האבטלה בדמוקרטיות התעשייתיות התחילו להזכיר את השפל הגדול של שנות ה-30, חשבנו שהקיץ הקץ על הסטאטוס-קוו-אנטה. אנשים רציניים מאוד דיברו על קץ הקפיטליזם. עשר שנים אחר כך, הקפיטליזם חי וקיים, וכלכלת ארה״ב עומדת בעיצומה של גאות היסטורית.

בו בחורף לא נשמעו תחזיות על אחרית הדמוקרטיה. הרושם הברור היה שהבוחר המערבי מבכר פתרונות פרגמטיים מן המרכז, או לכל היותר עם נטיות קלות ימינה ושמאלה.

גם אם פה ושם היו סימנים שהקלפים נטרפים, ברוב הגדול של הדמוקרטיות עדיין לא ארבו פופוליסטים שונאי אליטות ושונאי זרים. גם אם ידענו שדמוקרטיות משלמות מחיר כבד על משברים מערכתיים, קווינו שאת המשבר הזה עברנו בשלום.

ההזרמות הגדולות

הציפייה להתמוטטות המערכת בסתיו 2008 הייתה ריאלית מאוד. התאדותו המהירה של עושר פרטי ותאגידי, הסתתמות מקורות האשראי, פיטורי המונים, לחצים דפלציוניים, והתערבות חסרת תקדים של הממשלה בפעילות הכלכלית עוררו את הרושם שהמשבר יוצא מכלל שליטה. לא היה ברור כלל שתצמח איזושהי תועלת מהזרמות מסיביות, תחילה להצלת הבנקים ואחר כך להאצת הפעילות הכלכלית.

בנק ההשקעות ליהמן ברדרס קרס ב-15 בספטמבר 2008. הקונגרס חוקק במהירות מסחררת את "פקודת החירום לייצוב כלכלי" (בראשי התיבות האנגליים שלה,TARP), והנשיא ג׳ורג׳ בוש הבן חתם עליה בשלושה באוקטובר. היא העניקה לאוצר האמריקאי את הסמכות להוציא 700 מיליארד דולר לשם הצלת שוק המשכנתאות, שהפקרותו חוללה את המשבר, או לפחות קירבה אותו.

ב-17 בפברואר 2009 חתם הנשיא החדש ברק אובמה על "פקודת ההתאוששות וההשקעה מחדש", בהיקף של 787 מיליארד דולר. הוא תיאר אותה ״החבילה הכלכלית הסוחפת ביותר בתולדותינו״, והבטיח שהיא תציל 3.6 מיליון מקומות עבודה.

לאובמה היה כוכב אדום

אובמה אמנם הציל. השגו החשוב ביותר היה מניעת התמוטטותן של שלוש תעשיות הרכב האמריקאיות. הוא עשה משהו שאיש לא העז לעשות לפניו, אפילו לא בימי השפל הגדול של שנות ה-30: הוא הלאים למעשה את תעשיות הרכב, וגם בנקים וחברות ביטוח. הן חזרו לידיים פרטיות במהירות ניכרת, וממשל אובמה התפאר שמשלם המסים לא הפסיד אף סנט אחד, אלא אדרבא עשה כסף (11 מיליארד דולר).

אבל כל זה היה כה מדהים, כה חסר תקדים, שאיש לא ידע איך הדברים יעלו. קריקטורות של הימין הלבישו אז את אובמה בחליפת מאו, וחבשו על ראשו כומתה עם כוכב אדום, ללמדכם שהוא גמר אומר להרוס את הקפיטליזם.

הוא מעולם לא התכוון לתוצאה כזאת, לאכזבתו של השמאל הרדיקלי. אבל הוא נתן את הסכמתו לשתי יוזמות חקיקה עצומות ממדים שאיימו על ידו הנעלמה של השוק החופשי.

אחת נועדה למנוע חזרה על משבר הסאב פריים שמוטט את ליהמן ברדרס ואת וול סטריט. היא הטילה הגבלות חסרת תקדים על עצמאותם של הבנקים. היא נקראה "פקודת הרפורמה של וול סטריט והגנת הצרכן", ונקראה בקיצור על שם שני יוזמיה דוד-פרנק.

השנייה לא הייתה קשורה במישרים במשבר, אבל ניזונה מן האווירה שהוא יצר, וניצלה את הרוב העצום שהמשבר העניק לדמוקרטים בקונגרס. זו הייתה "פקודת ההגנה על החולה ונגישות הטיפול הרפואי": רפורמה של שירותי הבריאות, שנועדה לאפשר טיפול רפואי לפחות לחלק מ-35 מיליון אמריקאים ללא כל ביטוח בריאות.

שתי החקיקות ההן היו שירת הברבור של אובמה בענייני כלכלה ופנים. הן עלו לדמוקרטים ברוב שלהם בבית הנבחרים ב-2010, מה ששיתק את פעולת החקיקה בשש השנים הבאות, עד בוא דונלד טראמפ.

״לבחור מנצחים״

בשנתיים הראשונות שלאחר ההתמוטטות, הימין האמריקאי התלונן על יוקר ההצלה ועל אופייה. ב-2010 בלבד החוב הלאומי גדל כמעט בשני טריליון דולר (2,000 מיליארד). המבקרים טענו, כי ההזרמה למשק מתוקף "פקודת ההתאוששות" של 2009 הייתה שקולה כנגד ניסיון של הממשלה ״לבחור מנצחים״, והידקה את החיבוק של הון ושלטון.

מן הימין הפיננסי באה ביקורת על הבנק המרכזי, הפדרל ריזרב, שהתיר את הרצועה הרבה יותר מדי על חשבון היציבות המוניטרית. מאמרי המערכת של "וול סטריט ג׳ורנל" אפילו התחילו לכנות את הדולר "הברננקי", על שם נגיד הבנק המרכזי, שהעיתון האשים בכרסום חסר אחריות בערך הדולר.

הביקורת התבדתה. לדולר שלום. מ-2010, המשק האמריקאי רשם צמיחה רבעון אחר רבעון, שנה אחר שנה. אבל ממוצע הצמיחה הרב שנתי היה הנמוך ביותר של איזושהי תקופת התאוששות בהיסטוריה הכלכלית האמריקאית. יתר על כן, עם תגמולים גבוהים עד אבסורד של מנכ״לים, ההתאוששות ניכרה בוול סטריט הרבה יותר מאשר ברחובותיהן של ערי תעשייה קטנות במערב התיכון. היא העניקה השראה לתלונות השמאל על ״כלכלת האחוז האחד״ ולהתקוממות האלקטורלית מימין, שהעלתה את דונלד טראמפ לשלטון.

הקפיטליזם האמריקאי ניצל מפגיעותיו הרעות ביותר של ״המיתון הגדול״, אבל שטות תהיה להניח שהוא יצא ללא פגע. מחלצי המיתון הזה בקעו אי-אמון ופחד, המוסיפים לכוון התנהגות כלכלית ופוליטית, של יחידים ושל חברות.

השאלה אם ״זה יכול לקרות שוב״ תלויה ועומדת ללא תשובה. הרפובליקאים, שיש להם שליטה מלאה הן בחקיקה והן בביצוע, מורידים מסים ומצמצמים את הפיקוח. הרשות שקמה להגן על הצרכן עוברת תהליך של עיקור. כיוצא בזה קוצצו כנפיה של פקודת דוד-פרנק.

משבר הסאב פריים היה תוצאה של אמון בנצחיות העלייה בערך נדל״ן. אבל זו שגיאה פרטית, השייכת לקטגוריה הרבה יותר רחבה: חובות. דירוג האשראי של 40% מן החברות בארה״ב הוא רק מדרגה אחת מעל ״זבל״. שני שלישים של איגרות החוב מונפקות בידי חברות העומדות בסכנה של חדלון פירעון (נתוני מקינזי, http://tinyurl.com/mckinsey-debt-bubble).

החוב הלאומי של ארה״ב עומד עכשיו על 21 טריליון (21,000 מיליארד) דולר. קשה להאמין שרק לפני 20 שנה דיבר הנשיא קלינטון על פירעון החוב בתוך עשר שנים.

המשבר הגדול הבא כי יבוא יהיה שייך כמעט לא ספק לקטגוריה הרחבה הזו. אנחנו ממתינים באורך רוח. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה