גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בפריים-טיים שפים שלא הייתי נותן להם להכין לי חביתה"

יובל בן נריה, השף המוערך של "טאיזו", פותח בקרוב מסעדה חמישית ונחוש להישאר כוכב רק במטבח ● "לריאליטי אין כמעט קשר לעיסוק שלנו, ומבחינה מקצועית השיפוט שם לא אומר עליהם כלום"

יובל בן נריה לא רוצה שתכירו אותו מהטלוויזיה. גם לא מתמונות סלפי באינסטגרם - ממילא לחייך מול עדשות מצלמה הוא הפסיק בערך בתמונת המחזור השנתית ביסודי. השף והמסעדן הצעיר (36) - שזכה בחצי העשור האחרון ביותר פרסי אוכל מרוב השפים בני גילו גם יחד - יעמוד עד תחילת השנה הבאה מאחורי חמש מסעדות בתל-אביב, ובראשן טאיזו. אף על פי כן, ובאופן חריג למעמדו בתחומו - שמו ופניו נותרו ידועים בעיקר בקרב ברנז'ת הפודיז. "אני פחות נהנה מהצהוב ומהרכילות", הוא אומר. "לא מעוניין לדבר על עצמי, על אשתי ועל הבית. אני בן אדם סגור מטבעי, מתרחק מהצצות לחיים האישיים שלי ולא רוצה שייגשו לשוחח איתי כשאני אוכל פלאפל בחוץ".

אתה מבין שיש לזה מחיר.

"מבין, ועדיין, אני לא חושב שיש בארץ מסעדות שף יותר מלאות משלי. שיווק הוא משהו שחייבים לתת לו את המקום, כי אנחנו חיים בעולם כזה שבו סועדים ממלאים מסעדה גדולה רק מהמלצות מפה לאוזן. אבל אני לא צריך לשפוט בתוכניות ריאליטי או להעלות תמונות מהחיים שלי לאינסטגרם בשביל זה. הקהל לא טיפש - בטווח הארוך, חשובות לו יותר האיכות והתמורה. בקיצור: אין לי צורך, לא אישי ולא כלכלי, להתמסחר בטלוויזיה".

אמרו את זה גם מאיר אדוני ויונתן רושפלד.

"ידוע, לכן אני לא רוצה להיות מהחכמים שיגידו 'בחיים לא'. יכול להיות שבהמשך כן, אבל כרגע לא. לריאליטי אין כמעט קשר לעיסוק שלנו, ומבחינה מקצועית השיפוט שם לא אומר עליהם כלום. יש בפריים-טיים שפים שלא הייתי נותן להם להכין לי חביתה, ויש לצידם גם שפים סופר-מוכשרים. כמו שיש מוזיקאים שממלאים אולמות בלי לשפוט בתוכניות ריאליטי - כך גם במסעדה. ואצלי הפופולריות מגיעה מהאוכל שאני עושה ולא מהטררם מסביב".

עלייתו ונפילתו של השניצל היפני

אחרי שפתח השנה את דוכן הראמן מיאזאקי (שהפך לאחרונה לדוכן ראמן והמבורגר עם טוויסט יפני) ואת מסעדת יא-פאן, יפתח בן נריה בתחילת השנה האזרחית מסעדה יפנית רחבת ממדים ופטיסרי במגדל עזריאלי החדש בפאתי שרונה. "החלל הוצע לנו לפני חמש שנים, כשהמגדל עוד היה על הנייר ועוד לא היה אפילו בור", הוא מספר. "השתכנענו וחתמנו מבלי לתכנן ולדעת מה ייפתח שם. בחמש שנים כל-כך הרבה דברים משתנים, ואתה לא יודע לאן הרוח תנשב. כשפתחתי את מיאזאקי התחלתי להבין שזו תהיה מסעדה יפנית. זה המטבח שמעניין אותי כרגע".

שמה של המסעדה עוד לא נקבע. מה שידוע הוא שבתפריט יושם דגש על סושי לצד גריל יפני מסורתי. בפטיסרי יככבו הקינוחים של קונדיטורית טאיזו המוערכת, אנה שפירו. "במסעדה החדשה אני נכנס הרבה יותר עמוק לסושי מחד ולבשר מאידך. קונספט שונה מאוד מטאיזו, כשיהיו גם יותר פתרונות לצמחונים ולשומרי כשרות. תותקן אסכלה בהשראה יפנית ומכונת אטריות יפנית תייצר ראמן ונודלס. המון השתנה בעשור האחרון בישראל מבחינת היצע חומרי גלם, אבל המצב עבור מסעדות עדיין על הפנים. היבוא מסורבל ולא תמיד יש תחליפים מקומיים ראויים למה שחסר, מה שהביא אותנו לייבא בעצמנו אצות, אורז וגם סאקה".

דמפלינג שנחיזי לחי עגל מרק בשר בוטנים ציר רימונים    /  צילום:איליה מלניקוב

בשנה האחרונה נפתחו מסעדות יפניות רבות, אני אומר לבן נריה. "ידעתי את זה כשהתחלנו לעבוד על המסעדה לפני כשנתיים. יא-פאן אפילו נפתחה גם כדי שנתרגל בה את האוכל שיוגש במקום החדש. ובאמת, עלו בה הרבה תובנות. למשל שטונקאטסו - שניצל יפני בביצוע מסורתי שהגשנו כאן בהתחלה - לא התקבל באופן המצופה. 'לא באנו מהרצליה בשביל לאכול שניצל', אמרו לקוחות. קיווינו שיעריכו את המינימליזם של האוכל ושתהיה שכונתית - וזה לא קרה. מכיוון שבסוף אתה צריך להקשיב לקהל ולא להיפך, שינינו את התפריט, והסיפור הפשוט של המנות התחלף במורכבות רבה יותר".

"לך לרושפלד, לך"

בזמן שילדי הפלא של עולם הקולינריה הישראלי קילפו ארטישוקים ירושלמיים מתחת לאורות הניאון של מטבחי מסעדות תל-אביב וחלמו על מסעדות משלהם - היכלי אנטרקוט, פסטות טריות וכמהין לבן מחבל פיימונטה - בן נריה למד לבחינות הבגרות במתמטיקה ובפיזיקה (5 יחידות). על הדרך, שימש כטכנאי מחשבים עד הבית במכורתו, מבשרת ציון. סיפור שונה בנוף המקומי, שכמעט תמיד מתחיל באוכל משפחתי-עדתי שנוסך השראה. "לא גדלתי בבית של חריימה וסבתא בשלנית. להיפך. גם לא היה לי עניין בבישול עד סוף שנות העשרה שלי. בתקופת השירות הצבאי שלי (כחצוצרן בתזמורת צה"ל, אבל זה כבר סיפור אחר), בזמני החופשי, התחלתי לקרוא על יין ולהתעניין ברמה כזו, שחשבתי ברצינות אז ללמוד אנולוגיה וביולוגיה כדי להיות יינן.

"בין יין לאוכל יש קשר הדוק, והתחלתי לגלות עניין גם בקולינריה, לבשל בבית ומדי פעם גם במטבח של בית קפה שבו עבדתי. זה מצא חן בעיניי ומהר מאוד גיליתי שבישול הוא חיידק אלים. ההורים - שניהם רופאים - לא לקחו את הכיוון החדש בחיים שלי ברצינות. היה ברור להם שאלך לאוניברסיטה, ולדעתי עד היום הם בטוחים שזה עוד יקרה".

אתה מצטער על זה?

"ממש לא. בישול הוא מקצוע שנותן ביטוי לכל-כך הרבה בעיות במירכאות שיש לי - חוסר שקט, זה שאני משתעמם מהר וזקוק לתזוזה ולעניין מתמידים. במטבח, היפראקטיביות היא אשכרה יתרון".

לאחר טיול בדרום אמריקה, עבד במטבחו של שלום קדוש במלון לאונרדו בירושלים ולאחר מכן שנה וחצי לצדו של רפי כהן במסעדת רפאל. "כמו רבים מאלה שעבדו איתו, גם לי היה איתו קשר בעייתי", בן נריה משחזר. "עזבתי תוך כדי שהוא אומר לי: 'אני יודע שאתה הולך לעבוד אצל רושפלד ב'הרברט סמואל'. תלך! אני נותן לו חצי שנה עד שיסגור'. אמרתי לעצמי שאם זה מה שהוא רוצה - זה מה שאעשה. כך הגעתי לרושפלד".

בהרברט סמואל עבד קרוב לשש שנים, רובן כשף המסעדה. במקביל לתפריט הים תיכוני של רושפלד, החל באותה תקופה לבשל בימי ראשון במסעדה אוכל אסיאתי. "מהבישול האסיאתי, שהיה יותר ניסוי לפרקים מבישול אותנטי, ידעתי שאני רוצה לדעת יותר ולהתמקצע במטבחים האלו".

טרטר דגי ים קונוס אורז פריך שומשום שחור קציפת סויה ביצי דג דאון    /  צילום:איליה מלניקוב

למה כל-כך יקר?

את טאיזו פתח בתחילת 2013 אחרי מסע של ארבעה חודשים עם הסו-שפים שלו במזרח אסיה. התפריט שילב בין חומרי גלם מקומיים לאופני הכנה מסורתיים: אסיה פוגשת את אסיה בפיוז'ן 2.0.

הכתבות מהתקופה ציינו שבחלל המעוצב הושקעו כ-8 מיליון שקלים, ושאחד המשקיעים הוא הבעלים של וודקה סטוליצ'ניה, שאותו הכיר השף כשהיה לקוח במסעדת רושפלד - ובכלל, בן נריה מחזיק לצד המשקיעים קרוב לחמישית מקבוצת המסעדות, לא דבר נפוץ קרב מסעדנים.

כמו ביא-פאן, התפריט של טאיזו היה יוצא דופן, ועל אף הביקורות המשבחות, הוא התקבל בתחילה ברגשות מעורבים בקרב הקהל הרחב. "אנשים בהתחלה לא הצליחו להבין את טאיזו, והיו גם מי שהתאכזבו. 'איך במסעדה אסיאתית אין סושי ואין אטריות?', הם תהו. אבל טאיזו לא הייתה ועודנה לא מסעדה טרנדית. פה לא רוקדים על הבר - זה לא מה שמעניין אותנו, מה שאולי בעוכרנו, כי יקר יותר לתת איכות ותוכן ומהות - וגם פופולרי פחות".

יא-פאן סושי טמארי /  צילום: יפית שמחה

המחירים מגיעים בקלות ל-600 שקל לזוג, מה שהופך את טאיזו לאחת המסעדות היקרות בישראל. לא נוצר פה סוג של מועדון סגור?

"אני לא חושב. לטאיזו יש קהל מסוים, אבל בסופו של דבר, 10-9 אלף איש אוכלים כאן כל חודש. לגבי התמחור - לאנשים יש לפעמים מחשבה שגויה שמסעדות בישראל פועלות בפלנטה אחרת. אם חומרי הגלם הביתיים יקרים, גם במסעדה המחירים עולים. וזה עוד לפני משתנים כמו מדיניות החזרי המנות במסעדות, נוהג ישראלי שאין לו אח ורע בעולם. אבל מכיוון שהתחרות פה גדולה והקהל דורשני, כולם מיישרים איתו קו.

"מגיעה ללקוח מנה ולפעמים הוא אפילו לא טורח לטעום לפני שהוא מחזיר אותה ומצפה לזיכוי מלא. 'זה לא נראה לנו', הם אומרים למלצרים ומבקשים שייקחו אותה מהם. מכיוון שנלחמים על כל אורח, אין שאלה בכלל ואנחנו מחזירים את המנות ומזכים".

בקומץ הראיונות שהוא נתן לאורך השנים, בן נריה חזר על כך שלא ישן במשך חודשים לאחר הפתיחה של טאיזו ושסבל מחרדות. אתה עדיין מרגיש ככה לקראת פתיחות כמו זו המצופה לך בקרוב? אני שואל אותו. "היום אני ישן מצוין בלילה כי אני בפוזיציה שונה", הוא משיב. "הימים הם כל-כך עמוסים, שאני רק מגיע למיטה ונרדם. זה לא אומר שאני לא יכול להבין איך מהלחץ שפים בכירים - כל אחד מהסיבה שלו - יוצאים בשנים האחרונות מהמשחק. הססטרס הוא אינסופי, מרוץ בלתי נגמר אחרי כוח אדם, חומרי גלם ומה לא. אתה לא מקיים חיים של בן אדם, לא נמצא עם המשפחה, לא רואה חברים - שלא לומר, אין לך חברים - כי אין מה לעשות, מערכות יחסים צריך לטפח, ואני כל היום בין המסעדות. וכן, קורה שאני שואל את עצמי בשביל מה. במיוחד לאור קשיים כמו הרגולציה החדשה", הוא אומר ומתכוון למשבר הנוכחי הנוגע לתשלומים הרטרואקטיביים לעובדים הזרים במסעדות.

מיאזאקי המבורגר/  צילום: איליה מלניקוב

"יושבים אנשים שלא מבינים, או לא רוצים להבין, כמה אנשים אנחנו מעסיקים מלבד העובדים הזרים, כמה האוכל המקומי חשוב ומשמש כמנוע לתיירות - ומחוקקים חוקים שלטעמי מתבססים על גזענות. אין לזה מילה אחרת. חוקים שנולדו כדי להרחיק מפה פליטים, על חשבוננו ועל חשבון המלונות, משנאה ופחד".

שפים רבים פתחו בשנה האחרונה מסעדות בחו"ל. אתה רואה את עצמך עושה את זה?

"כרגע - ממש לא. יש לי מספיק על הצלחת".

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר