גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות נוחיות: למה השירותים במטוס הולכים ונהיים קטנים יותר

חברות התעופה רוצות למקסם רווחים ע"י הוספת מושבים, ובדרך הן מקטינות את תאי השירותים ● מנגד, יש מי שטוען כי המהלך דווקא יכול להועיל לנוסעים, שכן הוא יאפשר להוזיל את מחירי הטיסה ואפילו יוסיף מרחב לרגליים, אבל בינתיים יש מי שנמנע מלשתות לפני ההמראה

חלק מחברות התעופה מצמצמות את כמות תאי השירותים במטוס / צילום: Shutterstock
חלק מחברות התעופה מצמצמות את כמות תאי השירותים במטוס / צילום: Shutterstock

הבעיה העיקרית של נוסעי התעופה בימינו: השירותים התכווצו, במיוחד במחלקות התיירים; וכשיותר מטוסים מצוידים בתאים צרים - יותר נוסעים מתלוננים שהם לא יכולים להשתמש בהם ושרחיצת הידיים או הפנים בכיור הזעיר מסתיימת לעיתים בבגדים רטובים.

"תאי השירותים במטוסי הנוסעים הפכו למופע אימים", אומר הנוסע המתמיד טד דאוריו. לדבריו, אם זמן הטיסה שלו הוא פחות משעתיים, הוא מפסיק לשתות נוזלים כשעה לפני ההמראה כדי שיוכל להימנע מביקור בשירותי המטוס. "השירותים צרים מאוד ולא נוחים", אומר נוסע אחר המתנשא לגובה 1.90 מטר ושוקל 110 ק"ג. "אני מבין שחברות התעופה רוצות למקסם רווחים, אבל חייב להיות איזון. אני לא חושב שהם מצאו אותו".

איך הכול התחיל? 

לפי החוק, חברות התעופה כלל אינן מחויבות להתקין ולהציע תאי שירותים לנוסעים. אז איך הכול התחיל? אי-שם בשנות ה-30 של המאה הקודמת עבר תחום התעופה תפנית כשמטוסי נוסעים מדגם DC3 שהיו בשימוש של חברת אמריקן איירליינס טסו גם למרחקים של 15 שעות (עם שלוש עצירות לתדלוק בדרך), והצורך בשירותים הפך להכרח. מאז עברו השירותים במטוסים תהפוכות, ובעיקר כאמור הצטמקו. 

שינוי משמעותי נוסף נרשם ב-1975 עם כניסת ההדחה בוואקום לעולמות השירותים, וגם כאן מנסות החברות לצמצם עלויות עם פתרונות הדחה שיצריכו פחות מים. כך, ב-2016 חשפה בואינג תוכנית לתא שירותים חכם בעל מנגנון לניקוי עצמי שמשמיד 99.9% מהחיידקים. מדובר במנגנון הדחה מיוחד ומערכות אוטומטיות שכוללות שטיפת ידיים ושימוש בסבון, לרבות פן לייבוש ידיים. חברת התעופה אף אמרה בשעתו כי היא נמצאת בפיתוח של דלתות שיפתחו ויסגרו ללא מגע יד אדם.

שירותים במחלקת תיירים / צילום: Shutterstock

מקסום הרווחים על חשבונם של הנוסעים 

יצרנית המטוסים הגדולה איירבוס השיקה את הגרסה שלה לתאי נוחיות מכווצים לפני כשש שנים, אחרי שחברות הלואו קוסט חיפשו דרכים להוסיף מושבים. חברות התעופה ה"רגילות" זיהו את הפוטנציאל ומיהרו לעלות על הגל הזה - וההזמנות לתאי נוחיות מוקטנים עולות בקצב מהיר. למעשה, תאי נוחיות קטנים יותר נמצאים בעיקר במטוסים חדשים, בהתאם לבחירת חברת התעופה, אבל גם במטוסים ותיקים שעוברים שיפוץ. הכול שאלה כמובן של חיסכון בכסף, לעיתים על חשבונם של הנוסעים.

כך, אם מכווצים את תאי השירותים בקדמת המטוס ובחלקו האחורי בכ-18 סנטימטר, מקבלים חצי שורה נוספת של מושבים במטוס צר טיפוסי של חברות תעופה לואו קוסט - שיכולות להרוויח עשרות מיליוני דולרים נוספים ממכירת כרטיסים.

ואפשר גם כמובן למקסם את הרווח הזה. לפני כמעט עשור הצהיר מנכ"ל חברת הלואו קוסט ריאנאייר, מייקל או'לרי, כי לחברה שטסה בממוצע שעה וחצי אין כל צורך בשלושה תאי שירותים במטוסים. "אם ניפטר משני תאים נוכל להוסיף שישה מושבים במטוסי ה-737 ואנשים יתרגלו לרוץ לשירותים לפני העלייה למטוס". או'לרי אף הציע אז רעיון 'מהפכני' לפיו כפי שהנוסע משלם על מזוודה, הושבה או על מזון בטיסה, ניתן יהיה לגבות ממנו מחיר נוסף על שימוש בשירותי המטוס. הוא נקב אז בתג מחיר של 1 ליש"ט/1 אירו עבור כל ביקור בשירותים. בינתיים הדבר לא הבשיל למעשים, אבל לא נתפלא אם גם זה יקרה.

המחירים יוזלו בהתאם? 

בדומה למסקנה שאליה הגיע או'לרי, גם גורמים בתעשיית התעופה סבורים כי תאי שירותים קטנים יותר מגדילים את היעילות, ובסופו של דבר גם הנוסעים יוכלו ליהנות ממנה. לטענתם, עם הקטנת תאי השירותים והוספת שורת מושבים על חשבונם ניתן יהיה להוזיל את מחירי הטיסה, או לחילופין להגדיל את המרחב לרגליים.

נציין, כי תעשיית התעופה, שבדרך כלל מוכנה לנדב שפע של נתונים על מטוסים חדשים, נמנעת מפרסום נתונים פשוטים על ממדי תאי הנוחיות במטוסים. החברות נמנעות בייחוד מפרסום העובדה שהשירותים בקדמת המטוס - במחלקת העסקים - גדולים יותר מאלו שבמחלקת התיירים העממית.

כך, בואינג, למשל, לא הסכימה לפרסם נתונים או את שיעור חברות התעופה שהזמינו תאי נוחיות צרים כאלו; דלתא איירליינס מסרה שמטוסיה עם תאי שירותים קטנים מדגמי 737-900 ו-321A של איירבוס, מכילים "אביזרים שלפי הנוסעים חשובים להם יותר", כמו תאי מטען, ערכות בידור בטיסה ושקעי חשמל או טעינה בכל מושב; ואילו הדובר של סאות'ווסט איירליינס מסר שאין לחברה תלונות משמעותיות על השירותים החדשים שלה.

חברות התעופה זיהו את הפוטנציאל

טרבור סקלי, סגן נשיא חברת רוקוול קולינס שעוסקת בתכנון, ייצור ותמיכה במערכות תקשורת ואלקטרוניקה בתחום התעופה, אומר שהשינויים בתכנון תאי השירותים מחזירים קצת מרחב לנוסעים. החברה מייצרת תא נוחיות "מתקדם" שלו קיר שמתעקל כך ששורת המושבים שצמודה לו יכולה להוריד יותר את משענת המושב לשכיבה. "אני שומע את הוויכוח, אבל מבחינתי אתה מדבר על כמה דקות ישיבה בנוחיות מול טיסה שנמשכת חמש שעות", הוא אומר. "אתה מקדיש הרבה יותר זמן למושב שלך מאשר לתא הנוחיות, יש לקוות".

גם אמריקן איירליינס, חברת התעופה הגדולה בעולם בהיקף הפעילות, הציגה את המטוסים המוקטנים הראשונים שלה לפני כשנה - בואינג MAX 737 - אך הטייסים והדיילים התלוננו עליהם בישיבות עם בכירים בחברה. המנכ"ל דאג פארקר סיפר שהתלונות הפתיעו אותו. "אני אישית מעדיף 5 סנטימטרים נוספים בתא הנוסעים מאשר בתא הנוחיות", אמר.

לפי פארקר, החברה קיבלה תלונות על שתי בעיות ספציפיות: לחץ המים בכיורים הקטנים היה חזק מדי והם התיזו על המשתמשים; ושני תאי שירותים שניצבו זה מול זה היו בעלי דלתות לא מתקפלות שהתנגשו בפתיחה והפריעו למעבר אנשי הצוות. פארקר מספר שהחברה הקטינה את לחץ המים והסבה את אחת הדלתות לדלת מתקפלת שלא נפתחת החוצה.

ונסיים במיתוס שכדאי להפריך: הרעש החזק בשירותים לא אומר שהתכולה נשאבת לאוויר הפתוח, אלא שהיא נשמרת במערכת סגורה בתוך המטוס. את מה שנאגר מרוקנים עם נחיתת המטוס בנמל התעופה במסגרת הכנתו להמראה מחודשת. מדובר במיכלים המכילים אלפי ליטרים של נוזל המטופל על-ידי חומרים כימיקלים. 

וככה נראים שירותים במחלקה ראשונה בקאטר איירוויס / צילום: Shutterstock

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט