גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשבר שיא ישראלי: מדטרוניק רוכשת את מזור ב-1.6 מיליארד ד'

חברת מדטרוניק האמריקאית רוכשת את חברת מזור הישראלית ב-1.6 מיליארד דולר ● מזור מפתחת מערכות רובוטיות לניתוחים בעמוד השדרה, הונפקה בבורסה בת"א ב-2007 ועברה ימים קשים מאוד עם החדרה פחות מוצלחת של המוצר הראשון שלה בתקופת המשבר הכלכלי בארה"ב

אורי הדומי / צילום: איל יצהר
אורי הדומי / צילום: איל יצהר

נשבר שיא אקזיט הביומד הישראלי: חברת מדטרוניק  האמריקאית רוכשת את חברת מזור רובוטיקה   הישראלית ב-1.6 מיליארד דולר. מזור מפתחת מערכות רובוטיות לניתוחים בעמוד השדרה. העסקה תבוצע במחיר למניה המהווה פרמיה של 11% על מחיר מניית מזור בנאסד"ק אמש. במסחר שאחרי הסגירה עלתה מניית החברה למחיר נמוך בכ-2% ממחיר המניה בעסקה.

מחיר המניה שלפיו תתבצע רכישת מזור, 58.5 דולר, הוא כאמור פרמיה של 11% על מחיר המניה היום, אך נמוך משמעותית ממחיר השיא של כמעט 75 דולר שאליו הגיעה המניה במארס. בהפחתת ההשקעות שכבר ביצעה מדטרוניק במזור רובוטיקה, שבה היא מחזיקה 11%, היא תשלם עוד 1.3 מיליארד דולר על השלמת רכישת החברה.

העסקה כבר אושרה על ידי הדירקטוריונים של שתי החברות פה-אחד - כך על פי הודעת החברות. במסחר בתל-אביב עלתה אתמול מניית מזור 7% ללא הודעה.

העסקה הזו מהווה סכום שיא לאקזיט של חברת ביומד ישראלית. השיאניות הקודמות היו נוירודרם שנמכרה בשנה שעברה למיצובישי טנבה מיפן ב-1.1 מיליארד דולר וגיוון אימג'ינג שנמכרה ב-2013 לקובידיאן ב-1 מיליארד דולר (ונבלעה בהמשך על ידי אותה מדטרוניק). מזור נמכרה במכפיל של פי 19 על הכנסותיה, ואף שהיא עדיין מפסידה. 

מזור, שהוקמה ב-2001 על בסיס טכנולוגיה שפותחה על ידי פרופ' משה שהם בטכניון, ומנוהלת כמעט מראשיתה על ידי אורי הדומי, פיתחה רובוט הממקם את כלי הניתוח בניתוחי עמוד שדרה ובכך משפר את הדיוק בניתוח בצורה משמעותית.

מאז מאי 2016, המוצר המוביל של החברה משווק על ידי מדטרוניק, תחילה באופן לא בלעדי והיום באופן בלעדי, ומדטרוניק גם השקיעה במזור עד שהגיעה בהדרגה להחזקה של 11% בחברה. מזור הודיעה בעבר כי היא תפתח מוצרים רובוטיים נוספים שלא בתחום עמוד השדרה ותשווקם באופן עצמאי כדי לשמור על עצמאות החברה, אולם קיבלה ממדטרוניק הצעה מפתחה והחליטה להימכר.

מאז החתימה על הסכם מדטרוניק עלתה מניית החברה ב-340% בכשנתיים במקביל לגידול במכירות. הכנסות מזור ב-2017 עמדו על 64 מיליון דולר - צמיחה של 78% לעומת שנת 2016. הצמיחה החדה נבעה מהעברת השיווק למדטרוניק ומהשקה של מוצר חדש על ידי שתי החברות. ב-2018 נכנסו מדטרוניק ומזור לשלב השני של הסכם השיווק ביניהן במסגרתו מדטרוניק משווקת את המוצרים של מזור באופן בלעדי. בעקבות המעבר, הצמיחה החדה בהכנסות מזור התמתנה שכן מתח הרווחים שלה על כל מכשיר ירד, ולמרות שהחברה הזהירה מראש שכך יהיה - המשך גידול מתון יותר בהכנסות אך במקביל שיפור ברווחיות הכוללת עקב ירידה בהוצאות השיווק - השוק לא קיבל זאת יפה. כאשר בדוח הרבעון השני חלה אף ירידה קלה בהכנסות, עלה הדבר לחברה בירידה של כ-20% במחיר המניה. כך הגיעה מזור למחיר שהיה נוח למדטרוניק והיא הציעה לה את הצעה הרכישה. 

תחנות בחייה של חברת מזור רובוטיקה

שתי החברות - מזור ומדטרוניק, דיווחו כי ישיקו את דור 4 של הרובוט של מזור, הממוזג עם מערכת ניווט חדשה שאותה חושפת כעת מדטרוניק לראשונה, בכנס שיחל ביום רביעי בארה"ב. מדטרוניק רכשה את מזור באופן מלא בעיקר כדי למקסם את האינטגרציה בין הרובוט לבין מערכת הניווט והשתלים לעמוד השדרה שאותם היא משווקת.

מזור הפסידה ב-2017 כ-12.4 מיליון דולר ובמחצית הראשונה של 2018 הפסידה 5.1 מיליון דולר.

בעל העניין הגדול במזור מלבד מדטרוניק הוא ז'ק שולר הקשור לקרן אוראקל (אין קשר לחברת אחסון המידע) שהשקיעה במזור ב-2012 ובעצם נתנה לה את הדלק והקשרים לרישום בנאסד"ק. אוראקל השקיעה במזור לפי מחיר של כ-4 שקל למניה לעומת 128 שקל היום. בהמשך מכרה את רוב החזקתה ב-2017 ברווח של כ-2,000%, אולם שולר נשאר עד האקזיט, וחלקו כרגע (5%) עומד על 82 מיליון דולר, רווח של כ-2,600%. מספר מוסדיים ישראלים מחזיקים במניות מזור: מגדל מחזיקה 4.55% בשווי של 70 מיליון דולר; קבוצת מנורה מחזיקה ב-3.21% השווים כ-49 מיליון דולר; ואילו עמיתים והראל מחזיקים כ-1.5% מההון כל אחד.

הצליחה להיחלץ ממשבר 

מזור הונפקה בבורסה בתל-אביב ב-2007 ועברה ימים קשים מאוד עם החדרה פחות מוצלחת של המוצר הראשון שלה בתקופה של משבר כלכלי בארה"ב. סביב 2011 נסחרה לפי שווי של 60 מיליון שקל בלבד.

מספר מהלכים שביצעה החברה חילצו אותה מן המשבר. האחד היה תמחור מחדש של מוצר הדגל שלה. בניגוד להיגיון של האדם הפשוט, מדטרוניק הגיבה לכך שהמוצר שלה לא נמכר באופן שהשביע את רצונה, דווקא על ידי ייקור משמעותי של המוצר (תוך הוספת פיצ'רים חדשים ומיתוג מחדש), ממחיר של כ-100-200 אלף דולר למערכת ועוד חצי מיליון דולר ויותר. בכך, העבירה החברה את ההחלטה האם לרכוש את המוצר ממנהל המחלקה אל מנהל בית החולים. באותה התקופה רובוטים אחרים, בעיקר הרובוט מסוג "דה וינצ'י" של חברת אינטואיטיב סורג'יקל, החלו להוציא בהצלחה שם טוב לרעיון הניתוח הרובוטי. הדומי העריך כי הוצאה על רובוט בהיקף 100-200 אלף דולר תהיה כבדה על מנהל מחלקה, אולם עבור מנהל בית החולים כולו, הוצאה של כחצי מיליון דולר תהיה הגיונית עבור מוצר המשדרג את המוניטין של בית החולים ככזה שנפתח לטכנולוגיה הרובוטית. בעבר אמר הדומי ל"גלובס" כי קיבל ייעוץ בעניין מידידו פרופ' דן אריאלי, העוסק בפסיכולוגיה של קבלת החלטות כלכליות. הגישה הזו הצליחה, והמוצר נמכר טוב יותר במחיר הגבוה ובגישה השיווקית החדשה.

מהלך נוסף שהצליח לחברה מאוד היה מעבר למסחר דואלי בנאסד"ק, בתמיכה של קרן אמריקאית בשם אוראקל (אין קשר לחברת טכנולוגיית המחשוב בשם זה). מזור היית בין חברות הביומד הישראליות הראשונות שהודיעו על רישום כפול בנאסד"ק. היא נרשמה למסחר באמצעות ADR (איגרת מעקב אמריקאית אחרי מניה הנסחרת מחוץ לארה"ב) ובסוף אותה שנה ביצעה הנפקה בנאסד"ק. תוך כדי המעבר למסחר בנאסד"ק הצליחה החברה לשמר ואף לשפר את מחיר המניה שלה כך שבסופו של דבר הצליחה להגיע לגיוס מעמדה חזקה. יצוין כי באותו הזמן כמעט כל בעלי המניות המקוריים של החברה כבר פרשו ממנה והדומי ניהל את המהלך כמעט לבדו, מלבד התמיכה מאוראקל. מחד - הוא לא היה יכול להיעזר בקרנות הון הסיכון בהנפקה. מנגד - הן גם לא מנעו ממנו לבחור את תנאי ההנפקה והמשך גיוס ההון לחברה כאוות נפשו. גורם נוסף שהאמין בחברה עוד מתקופת המשבר ונהנה מהעליות לאחר מכן הייתה חברת מגדל, שנכנסה להשקעה בחברה במחירים נמוכים וקצרה מאוחר יותר את הפירות.

ההחלטה המוצלחת השלישית של החברה הייתה ההסכם עם מדטרוניק. הסכם זה נבנה תחילה לא כהסכם מכירה אלא כהסכם שיווק משותף, באופן שאפשר למדטרוניק לבחון את מוצר הדור השלישי של מזור (MazorX) בשוק לפני ההתחייבות על המכירה. מבחינת מזור היה זה הסכם מוצלח כי מניית החברה עלתה דרמטית על רקע השיווק המשותף והעלתה גם את מחיר החברה בעסקה.

את תגובתו של הדומי לא ניתן היה לקבל בעת מועד כתיבת הידיעה. העסקה זכתה לפרגון ממשקיע הביומד ד"ר אורי גייגר, שותף מנהל בקרן ההשקעות במכשור רפואי אקסלמד, יחד עם מורי ארקין. גייגר קובל לעיתים קרובות על הקושי העצום בבניית חברות מכשור רפואי עצמאיות בישראל, ועל ההישגים הנמוכים יחסית של התעשייה בתחום זה עד כה (והוא עצמו מעדיף מודל של בניית חברות ישראליות-אמריקאיות היברידיות כדי להתגבר על הקושי). לגבי מזור, שעמה אין לו כל קשר עסקי, אמר היום גייגר: "זו עסקה מדהימה. האקזיט הגדול ביותר של חברה ישראלית בתחום הרפואי אי פעם. החברה נוהלה בהרבה נחישות על ידי אורי הדומי ועל ידי היו"ר יונתן אדרת. היא ידעה ימים קשים ושינתה כיוונים בדרך, אבל מוצר ה-MazorX הוא קפיצת מדרגה משמעותית מול הדור הקודם ובעל יתרונות על מוצרים מתחרים. השילוב עם מדטרוניק העלה את החדשנות הישראלית על פלטפורמה מסחרית גדולה ויצר ערך גדול".

היועצים הפיננסיים של העסקה מצד מדטרוניק היו גולדמן סאקס ופרלה ויינברג. את חברת מדטרוניק ייצגו עוה"ד מייק רימון, נועם צור ויסמין זיו ממיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות'. את חברת מזור רובוטיקה ייצגו  Kirkland & Ellis New York.

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת