גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורי הדומי: "הפיתוח של מזור יישאר בישראל. קיבלנו הבטחה"

רגע אחרי האקזיט, אורי הדומי, מנכ"ל מזור רובוטיקה, מדבר ● הדומי חושף לראשונה כי מאמצי הפיתוח של מוצר מזור X, שהוביל למכירה, החלו כבר ב-2011 ● "ב-2016 מדטרוניק רצו לרכוש את מזור על בסיס המוצר הסודי. אמרתי להם – אני עלול לא לצאת טוב מול השוק. בוא נחשוף את המוצר ואת השת"פ וניתן לשוק להעריך אותו"

אורי הדומי / צילום: איל יצהר
אורי הדומי / צילום: איל יצהר

רכישת חברת הרובוטיקה הניתוחית מזור על ידי מדטרוניק ב-1.6 מיליארד דולר, היא גולת הכותרת של שיתוף-פעולה בין הצדדים שהחל ב-2016, אולם לדברי אורי הדומי, מנכ"ל מזור ב-15 השנים האחרונות, מדובר בסיומו של תהליך אסטרטגי שהחל זמן רב לפני כן, אפילו ב-2011, כשמזור נסחרה רק בתל-אביב בשווי המהווה אחוזים בודדים משוויה היום.

"ב-2011 השקנו את מוצר דור ב' שלנו, רנסאנס, ומה שהשוק לא ידע ובמקביל כבר התחלנו לפתח את מוצר מזור X ", זהו המוצר שבסופו של דבר היה מוקד שיתוף-הפעולה עם מדטרוניק. "כבר בתשקיף שלנו ב-2011, כשכתבנו על המתחרים, הערכנו שבסוף 2016 או 2017 יהיו שני מתחרים משמעותיים. משקיע תחום המכשור הרפואי בכלל לא העריכו אז את הרובוטיקה לניתוחי עמוד שדרה כשוק פוטנציאלי, וכך גם לא רבים מתעשיית המכשור הרפואי - אבל אני ידעתי בדיוק על מה אני מדבר. בתוך עמי אני חי. התחרות הגיעה מטכנולוגיות שהכרתי - וידעתי לאן הם הולכים. לו היינו רוצים יכולנו לרכוש את המתחרים האלה, אבל למרות שיידעתי שיתחרו בנו, ידעתי שזה יקח זמן וחשבתי שיש לנו יתרון תחרותי במוצר שלנו".

מדוע בעצם לא רציתם לחשוף את העובדה שאתם מפתחים מוצר חדש במקביל למוצר הקיים? הרי כך נהוג לעשות בכל חברה טכנולוגית. 

הדומי: "רציתי שהשוק יתפוס את הרנסאנס כמתחרה ולא ידע שבמרתף אנחנו מפתחים משהו לגמרי אחר. הפיתוח בוצע עם צוות ייעוד ועובדי מזור לא ידעו על כך עד 2015". גם השוק לא ידע, ומעת לעת עלו שאלות לאן ממשיכה מזור מכאן ומה אסטרטגיית הצמיחה שלה מעבר לרנסאס. גם מול הביקורת הזו, הדומי שמר על חשאיות.

"היה חשוב לי במיוחד, שאנשי המכירות לא ידעו. אנשי מכירות, לעיתים קרובות הנאמנות שלהם היא בעצם ללקוח, וזה טבעי. ידעתי שהם לא ירצו למכור ללקוחות מוצר קיים אם יחשבו כשבקרוב יוצא מוצר אחר, משופר. וגם ידעי שתהליכי פיתוח הם לא צפויים, ואמרתי לעצמי - עד שהמוצר בשל, לא מוציאים אותו החוצה".

ב-2015 תהליך הפיתוח למעשה הסתיים. "הבנתי שיש לנו מוצר שובר שוויון ויש לו ערך משמעותי". במקביל הבינה החברה שלאור השינויים בזירה התחרותית בתחום ניתוחי עמוד השדרה, היא לא יכולה להסתפק ברובוט בלבד, אלא חייבת לשלב את הרובוט עם שתלים לעמוד השדרה. "חשבנו לפתח שתל משלנו, או לרכוש חברת שתלים, והאפשרות השלישית הייתה לשתף פעולה עם חברת שתלים שתשווק את המוצר שלנו", כפי שבאמת קרה.

וכך החלטתם שהגיע הזמן לשיתוף-פעולה?

הדומי: "פיתחנו אסטרטגיה שקראנו לה "גידול מואץ". חשבנו שגם באופן עצמאי נוכל לצמוח באופן נאה עם המזור X החדש, אבל הרגשנו שיש חלון זמנים עד שכל החברות יגיעו לשוק, ורצינו להגיע לסוף התקופה הזו כשיש לנו את המוצר המוביל בשוק - וזה התאפשר רק באמצעות שיתוף-פעולה. ובאמת - חלון הצמיחה המואצת נסגר עוד שבוע, בכנס תחום עמוד השדרה שבו מדטרוניק תציג את המוצר המשלב בין מזור X וטכנולוגיית ניווט ייחודית שלה יחד עם שתלי עמוד השדרה שלה, ויתר החברות יצגו גם הן את המוצרים המחרים. ובהתאם לתוכנית, אנחנו מגיעים לכנס הזה במצב אחר לגמרי מאשר לפני שנתיים. המוצר שלנו הוא מתחרה מוביל. ניצלנו את חלון ההזדמנויות באופן מקסימלי".

ידעתם שהשותפה שאתם רוצים היא מדטרוניק?

הדומי: "לא. ב-2015 התחלנו תחת הסכמי סודיות לחשוף את מזור X לקבוצה מאוד מצומצמת של מנהלים בתעשייה הרפואית. גם זה נעשה בשקט רב - רק אני ושרון לויטה, שהייתה סמנכ"לית הכספים של החברה כל השנים. מהתגובות קיבלתי הבנתי שיש לנו את הפריווילגיה לבחור, שבאמת פיתחנו משהו מעניין.

"אבל אפילו בתקופה הזו השוק עדיין לא הפנים את המהפכה שהרובוטיקה מביאה לשוק. באותו כנס גדול של טכנולוגיות עמוד השדרה שעומד להיערך בעוד שבוע, אבל לפני שלוש שנים, עמד אחד המנהלים שאני מאוד מעריך בתחום עמוד השדרה, ונשא נאום חוצב להבות נגד הרובוטיקה. אמרתי לעצמי - אני חייב לדבר איתו! קבענו בחדר במלון שלו, ישבנו שעתיים, ובסופן הרגשתי שהו מתחיל להבין את החזון שלו, ואמרתי לעצמי שאם הצלחתי לשכנע את גדול הסקפטיים אז כנראה שבכל זאת מצבנו טוב.

"אבל גם ב-2015 התהליך עוד עבר עליות וירידות. היה לנו תהליך שכמעט הבשיל מול חברה אחרת ובשלב מתקדם מאוד ההסכם התפרק פתאום במהומה גדולה, בגלל תהליכים אצלם".

אז למדטרוניק פניתם זמן קצר יחסית לפני חתימת ההסכם?

הדומי: "כמה ימים לפני חג המולד, כשהעסקה שהייתה לי בידיים הופצצה והבנתי שאני חייב למצוא שותף אחר מהר כדי לנצל את חלון ההזדמנויות, הרמתי טלפון למדטרוניק. הייתי סקפטי כי הם לא עשו אז עסקאות גדולות כבר כמה שנים, וידעתי שהם מפתחים משהו בבית שהם מאוד מאמינים בו. אבל אז האדם שדיברתי איתו חזר אלי תוך כמה שעות ואמר לי - אני בא לישראל יום אחרי חג המולד. בתחילת 2016 הם אמרו 'אנחנו רוצים לרכוש את החברה'".

הם רצו לרכוש? אז איך סיימתם בהסכם אסטרטגי?

"בעת הזו אמרתי 'אנחנו לא למכירה'. והסברתי 'אתם מכירים את מזור הרבה שנים. לו רציתם לרכוש את החברה לפי מה שהשוק יודע, הייתם רוכשים אותה כבר. אם תרכשו לפי מה שהשוק לא יודע אלא רק אתם יודעים, אני יוצא לא טוב כלפי השוק.

"הצעתי - בואו נשתף פעולה, וניתן לשוק להעריך את המוצר החדש ואת שיתוף-הפעולה. ואם אז תרצו לרכוש - אנחנו נסחרים בבורסה ואתם יודעים איך לרכוש אותנו".

זו לא הנקודה בה הדומי היה קשוח עם התאגיד הענקי, כך על פי סיפורו. "הם רצו בלעדיות בהמון תחומים ובכל הגיאוגרפיות. אמרנו להם - למה לכם לקחת בלעדיות על תחומים שאתם לא פעילים בהם? כמו מוח למשל? ולשמחתנו הם הבינו את הגישה שלי. בארגון הזה עובדים אנשים מאוד הגונים והגיוניים".

עכשיו אתם כן למכירה.

"בנקודה מסוימת נכון היה לשלב כוחות בצורה יותר אינטגרטיבית. קשה יותר לשווק את הדור החדש של המוצר, כששתי החברות מפוצלות".

החברה תישאר ישראלית?

"מרכז הפיתוח נשאר כאן. הוא יגדל ויתעצם. קיבלנו אישור מלא לכך. אנחנו ממשיכים בתהליכי גיוס העובדים שלנו בדיוק כמו קודם".


אורי הדומי - תעודת זהות

גיל: 50

השכלה: תואר ראשון בכימיה וניהול ותואר שני בכימיה תעשייתית ומנהל עסקים מהאוניברסיטה העברית

קריירה: שימש כסמנכ"ל כספים וסגן נשיא לפיתוח עסקי בחברת DenX למכשור רפואי דנטלי

מ-2003 משמש כמנכ"ל מזור (כלומר מגיל 35 עד גיל 50)

שכר ב-2017: שכר בסיס של 394 אלף דולר, בונוס - 124 אלף דולר, עלות שכר כוללת הלוקחת בחשבון גם מענקים באופציות שחלקן עדיין על הנייר: 1.46 מיליון דולר

אחזקתו בחברה: מחזיק אופציות ל-375 אלף מניות במחירי מימוש משתנים המיתרגמים על פי העסקה להכנסה של כ-19 מיליון דולר

להדומי אופציות נוספות אשר עדיין לא הבשילו ואינן ניתנות עדיין למימוש לפי הסכם השכר שלו אך ייתכן שיבשילו במסגרת ההסכם.

עוד כתבות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה