גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיצוח האנגלי: כך מעודדים השקעה בסלולר

משרד התקשורת יפרסם בקרוב מכרז חדש להקצאת תדרים לדור החמישי בסלולר, שיקבע את עתיד הענף הסובל מהיעדר השקעות בתשתיות חדישות • מתברר כי גם באנגליה הרחוקה סובלים מבעיות דומות, אלא ששם הרגולטור מצליח לנקוט צעדים נכונים להוצאת העגלה מהבוץ

נתי כהן ואיוב קרא/ צילום:שלומי יוסף
נתי כהן ואיוב קרא/ צילום:שלומי יוסף

לאן פניו של שוק הסלולר הישראלי - האם הוא יישאר עם תשתיות מיושנות וגלישה מקרטעת או שנראה שידרוג טכנולוגי משמעותי על-מנת שיעמוד בסטנדרטים הנדרשים לדור החמישי? שאלה זו תוכרע במידה רבה בחודש דצמבר הקרוב, כשמשרד התקשורת יפרסם את מכרז התדרים החדש.

המכרז החדש יאפשר למפעילים הסלולריים לרכוש תדרים לדור חמישי. התדרים החדשים חיוניים מאוד מכיוון שמדובר בטכנולוגיה שזקוקה לפס רחב במיוחד שלא קיים בתחום התדרים הנוכחי. הדור הבא בסלולר יאפשר בעתיד קפיצת מדרגה טכנולוגית שכוללת בין היתר שימוש במכוניות אוטונומיות וערים חכמות. 

בינתיים הדור החמישי עוד רחוק, והענף כולו מתמודד עם אתגרים מורכבים. החברות מתקשות להרוויח כבר תקופה ארוכה, והן אינן ממהרות להכניס את היד לכיס ולהשקיע בטכנולוגיות מתקדמות. גם הרגולטור מבין שאין מנוס מביצוע מהלכים נרחבים כדי שלא נמצא עצמנו בפיגור טכנולוגי גדול מהמערב. לפני כשבועיים נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת, התראיין ל"גלובס" ושם על השולחן את האתגרים הכבדים שעומדים בפני שוק התקשורת בכלל, וענף הסלולר בפרט. הוא הצביע על הקושי ליישם דור חמישי בסלולר בעתיד הנראה לעין ועל הבעיה הקשה שבה נמצא השוק הישראלי בכל הקשור לפריסת סיבים אופטיים. 

ניכר היה שהנושאים הללו בדמו של כהן, ובכוונתו לטפל בשניהם בכל כוחו ומרצו. הוא מבין שישראל חייבת לסגור פערים. כהן הדגיש עד כמה הבעיה בשוק הסלולרי בישראל מורכבת לאור ריבוי המפעילים והתחרות העזה שמקטינים את התמריצים לביצוע השקעות. במחירי הסלולר הנוכחיים, למפעילים (שכבר מפסידים כסף והעובדה שלא רואים זאת בדוחות הכספיים היא אשליה חשבונאית) אין כסף או כדאיות להשקיע מכיוון שההשקעה לא צפויה להביא להחזר עתידי שיצדיק אותה. 

הסיטואציה הזו מזכירה תרגיל שעשתה בעבר חברת פרטנר. עם הטמעת הדור השלישי, היא גבתה פרמיה של כ-20 שקל ממשתמשים שרצו לקבל ביצועי דור שלישי. זה היה תרגיל מדהים שאפשר לה, ואח"כ ליתר החברות הסלולריות, להרוויח מאות מיליוני שקלים מהלקוחות. כמובן שכל המכשירים שהיא מכרה תמכו כברירת מחדל בדור השלישי, כך שכל מי שרכש מכשיר מיד נדרש לשלם את אותם 20 שקל. ההצדקה לכך הייתה שמי שבונה רשת כבישים מהירה, רשאי לגבות תמורה בעד השימוש היעיל שהוא מאפשר לנוסעים. מי שאינו מעוניין, לא חייב להשתמש בו. כך היה קל יותר להחזיר את ההשקעות. 

היום לא נראה שיש סיכוי שמפעיל סלולרי ידרוש פרמיה עבור שימוש בדור מתקדם יותר. גם בגלל התחרות העזה וגם מאחר שנדמה כי משרד התקשורת לא יסכים לכך. אבל בכלל לא בטוח שמדובר בגישה נכונה. האם לקוח לא משלם עבור מהירות יותר גבוהה באינטרנט הביתי? קצב של 100 מגה ביט הרי לא עולה כמו 40 מגה ביט. זאת אומרת שבשוק הנייח, שהתחרות בו מוגבלת, חברות התשתיות כן דורשות תמורה גבוהה יותר בהתאם לקצב. אבל בסלולר זה לא כך, ולכן אין לחברות הסלולריות תמריץ להאיץ את ההשקעות בשיפור התשתית, פשוט מפני שהלקוח לא משלם על כך. 

המודל האנגלי: סובסידיות ונדידה בין חברות

האנגלים מבינים שצריך לעשות התאמות למציאות המשתנה

בהקשר זה, ראוי להתייחס למסמך שפרסמה לאחרונה רשות התקשורת האנגלית אופקום, ואשר מתייחס לבעיית הכיסוי הסלולרי באזורי פריפריה. אמנם מדובר בבעיה שונה, היעדר כיסוי סלולרי ולא מחסור בהשקעות, אך בשני המקרים מדובר על בעיה שמטרידה את הציבור ודורשת ביצוע צעדים מצד המפעילים והרגולטורים. 

הכיסוי הסלולרי באנגליה השתפר בשנים האחרונות בזכות שילוב בין השקעות מסחריות, מדיניות ציבורית ורגולציה פעילה. יחד עם זאת, השיפור עדיין אינו עונה על ציפיות הציבור. 7% מהשטח של אנגליה אינו מכוסה על-ידי כיסוי סלולרי בכלל, ו-30% מהאזרחים אינם מקבלים שירותי דיבור או דאטה על-ידי כל ארבעת המפעילים הסלולריים במדינה. במילים אחרות, רק ב-70% מהשטח זוכים התושבים בתחרות אפקטיבית בין כל המפעילים. בשל החשיבות הציבורית של הנושא, שיפור הכיסוי הוא אחת המטרות החשובות בסדר העדיפות של אופקום. "העלויות הגבוהות בכיסוי באזורי הפריפריה, ביחס לתמורה שהמפעילים יכולים לקבל בתמורה, מביאים לכך שאנחנו לא יכולים לצפות שכוחות השוק לבד יובילו לשיפור בכיסוי שהציבור מצפה לו. נדרשת התערבות רגולטורית", נכתב במסמך. 

הכלי המוכר ביותר של אופקום כדי לשפר את הכיסוי הוא הצבת תנאים ברישיונות התדרים החדשים. ב-2019 אופקום מתכוונת להקצות תדרים בתחום ה-700 מגה הרץ לשירותי סלולר. מדובר בתדר שהוא אידיאלי לשיפור הכיסוי. "לאחרונה התייעצנו ושקלנו כיצד לחייב את המפעילים שרוכשים את התדרים להתחייב לשיפור הכיסוי, כמו חיוב שני מפעילים סלולריים לכסות 92% (גם באנגליה יש איחוד רשתות בין מפעילים) מהשטח הלא מכוסה". 

גם אצלנו הכלי המרכזי לשיפור התשתיות הוא הצבת תנאים במעמד הקצאת התדרים, ולכן המכרז שיפורסם בדצמבר ישפיע במידה רבה על עתידו של הענף המקרטע. אם מקבלי ההחלטות במשרד התקשורת רוצים להוציא את עגלת הסלולר מהבוץ, הם חייבים למצוא דרכים יצירתיות שיגרמו למפעילים להשקיע בתשתיות. כדי להבין איך עושים את זה, צריך לחזור לרשות התקשורת האנגלית.

דרוש שילוב זרועות בין הרגולטור למפעילים הסלולריים

"אנו מקיימים התייעצויות ואוספים מידע מהמפעילים הסלולריים לגבי עלויות הפריסה וההשקעות, ובהתאם לכך ייתכן שנצטרך לשקול מחדש את התנאים ששקלנו", נכתב במסמך שפורסם על-ידי אופקום. הרשות האנגלית מנתה ארבעה צעדים נדרשים כדי לשפר את המצב. צעדים שכוללים שילוב זרועות בין המפעילים למדינה: 

1. לסבסד מפעיל חדש שיכסה את כל האזור שאינו מכוסה היום על-ידי מפעילים סלולריים. זה ככל הנראה הכלי האפקטיבי ביותר לכיסוי אזורים שאף מפעיל אינו מכסה. העלות לכיסוי משתנה בהתאם למיקום, אך הערכה היא שמדובר בהיקף השקעה של 3-6 מיליארד יורו. 

2. נדידה פנים ארצית בין מפעילים. כלומר מפעילים יאפשרו למשתמשים שאינם לקוחות שלהם, לעלות על הרשת במקומות שבהם לאותו לקוח אין כיסוי על-ידי הרשת שלו. הערכה היא שיהיה קשה לאכוף זאת עליהם. רעיון דומה הועלה על-ידי משרד התקשורת לאחר התקלות בפלאפון בחודש האחרון. 

3. שיתוף תשתיות. למפעילים סלולריים יש שיתוף נרחב בהסדרי תשתיות שמאפשרים להם לחלוק בעלויות פריסת הכיסוי. אופקום שוקלת דרכים שבהן תוכל להקל על הרחבת השיתוף.  

4. תכנון רפורמה שתביא להפחתה בעלויות הכיסוי. ישנם שורה של אמצעים שהמדינה יכולה לנקוט כדי להביא להפחתה בעלויות הבנייה וההפעלה של אתרי הסלולר, ועל-ידי כך להקל בפריסה. האמצעים שמוזכרים כוללים את השוואת הרגולציה של המפעילים הסלולריים, בדומה לחברות תשתית נייחות, והרחבת ההקלות עבור פריסת סיבים אופטיים שחיוניים לקצבים גבוהים.

כאמור, המקרה מתייחס לבעיה שאינה קיימת בישראל, אבל הוא אבן-בוחן מרתק לגישה רגולטורית רעננה. נראה כי אופקום אינה נרתעת מחשיבה יצירתית כדי לתקן בעיה חמורה בשוק.  

ומה אצלנו? מנכ"ל המשרד נתי כהן אמר בראיון שהדור הרביעי בסלולר בארה"ב מתקדם יותר מאשר בישראל. הוא ציין שמדובר בחוויית גלישה אחרת לגמרי. כהן כמובן צודק. יש בישראל חברות שהפריסה שלהן בדור הרביעי היא בהיקף נמוך מאוד. לכן, מכרז התדרים בדצמבר הוא כה קריטי לשוק הסלולר. המדיניות שתעמוד מאחוריו תבטא את הדרך להסדרה מאוזנת שכהן הכריז על כך שהיא כה נדרשת. 

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים