גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניסוי מוצלח לפרוטליקס, הסכם בארה"ב למדיוונד, זינוק במדיגוס

המוצר של פרוטליקס לטיפול בפברי נמצא עדיף על זה של המתחרה ● מדיוונד חתמה על הסכם של 43 מיליון דולר עם רשות פיתוח המוצרים הביולוגיים עבור ממשלת ארה"ב והצבא האמריקאי ● העברת השליטה לכפיר זילברמן הזניקה את מניית מדיגוס ב-18%

משה מנור - מנכ"ל פרוטליקס / תמר מצפי
משה מנור - מנכ"ל פרוטליקס / תמר מצפי

מלבד עסקת השיא למכירת חברת מזור למדטרוניק , פורסמו בימים האחרונים עוד מספר דיווחים מהותיים של חברות ישראליות הפועלות בענף הביומד. כך, דיווחה חברת פרוטליקס במהלך החג על תוצאות חיוביות בניסוי שבו הושווה המוצר המוביל שלה, התרופה Prx-102 לטיפול במחלת פברי, למתחרה השנייה בגודלה בשוק הטיפול בפברי, התרופה Replagal, המשווקת על-ידי חברת שייר.

בניסוי נבדקו עד כה 16 מטופלים (מתוך 22 שייכללו בניסוי המלא), אשר השתמשו עד תחילת הניסוי במוצר של שייר ועברו במסגרת הניסוי למוצר של פרוטליקס. תפקוד הכליות של קבוצה זו, שנחלש בממוצע במהלך השימוש במוצר של שייר, שב והתחזק בממוצע כאשר המטופלים עברו למוצר של פרוטליקס, והתוצאה הייתה מובהקת למרות המדגם הקטן.

בעקבות ההודעה עלתה מניית פרוטליקס  בנאסד"ק ביום שישי שעבר ב-16%, למחיר שמגלם לחברה שווי של 107 מיליון דולר. בשעה זו עולה מניית החברה בתל אביב 14%.

פברי היא מחלה גנטית נדירה שבמהלכה מצטברים חלבונים לא רצויים באיברים רבים בגוף. זו הפעם הראשונה שמוצר הפברי של פרוטליקס עובר ניסוי השוואה מול מוצר מתחרה. בניסוי שלב I/II שערכה החברה היא טיפלה בחולים חדשים, שלא קיבלו עד אז תרופה אחרת. הנתונים שהשיגה הושוו לנתוני עבר של המוצרים הקיימים בשוק, והתוצאות של פרוטליקס נמצאו עדיפות, אך השוואה לנתונים היסטוריים נחשבת לראיה חזקה פחות לעדיפות התרופה, מאשר ניסוי השוואתי הנערך באותם חולים.

בשוק הפברי פועלים היום שלושה מתחרים מלבד פרוטליקס. ג'נזיים היא המתחרה המובילה עם המוצר פברזיים, והיא שולטת בשוק האמריקאי. שייר עם רפלגל - שמולו נערך הניסוי הנוכחי - פועלת רק מחוץ לארה"ב, וחולקת את השוק האירופי עם ג'נזיים בערך באופן שווה. חברת אמיקוס פיתחה מוצר לפברי בבליעה (היתר ניתנים בהזרקה), אך הוא מתאים רק לחלק מחולי הפברי. השוק כולו מגלגל היום כ-1.4 מיליארד דולר, והוא נמצא בצמיחה עקב אבחון וטיפול מוקדמים יותר בחולים.

הניסוי החשוב יותר שעורכת פרוטליקס בימים אלה הוא ניסוי שלב III השוואתי מול המוצר של ג'נזיים, שנערך ב-78 חולים. ניסוי זה אמור להניב תוצאות סופיות ב-2021, אם כי החברה עומדת להיוועץ בקרוב עם ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, ולבקש מסלול קצר יותר.

מוצר הפברי של פרוטליקס מוסחר לחברת קייסי האיטלקית, בהסכם בלעדי כלל-עולמי, שההכנסות של פרוטליקס ממנו עשויות להגיע, במקרה של הצלחה יוצאת דופן, ליותר ממיליארד דולר.

ניסויי ה"ראש בראש" חשובים לפרוטליקס במיוחד משום שעם כניסת המנכ"ל משה מנור לתפקידו ב-2014, הוא הגדיר כי החברה תביא לשוק רק מוצרים עם עדיפות על התרופות הקיימות.

התרופה הראשונה שהביאה החברה לשוק, תרופה לטיפול במחלה הגנטית גושה, הייתה זולה יותר לייצור ומוגנת יותר מפני זיהומים בייצור לעומת מתחריה, אך דומה להם מבחינת ביצועים קליניים, והיא לא הצליחה לכבוש מהם נתח שוק משמעותי ברוב המדינות. לכן, לפרוטליקס חשוב להראות שהמוצר לפברי הוא שונה - כלומר עדיף מבחינת קלינית, שכן גם במקרה הזה היא מגיעה לשוק שבו המתחרים כבר מבוססים.

פרוטליקס רושמת הכנסות של מספר מיליוני דולרים ברבעון ממוצר הגושה. לאחרונה עברה החברה הסדר חוב, שלאחריו נותרה עם חוב בהיקף של 40 מיליון דולר באג"ח להמרה. אם תצליח בניסוי שלב III, תשלומי אבני דרך מההסכם עם קיייסי צפויים לכסות את החוב, וכן ייתכן כי האג"ח יומרו. נכון לסוף הרבעון השני יש לחברה 28.3 מיליון דולר בקופה.

חוזה נוסף למדיוונד עם BARDA בהיקף של עד 43 מיליון דולר

חברת מדיוונד, המפתחת תרופות לטיפול בכוויות ובפצעים קשי ריפוי, הודיעה כי חתמה על הסכם נוסף עם BARDA, רשות פיתוח המוצרים הביולוגיים עבור ממשלת ארה"ב והצבא האמריקאי. במסגרת ההסכם הנוכחי אמורה BARDA לשלם למדיוונד עד 43 מיליון דולר, מהם לפחות 12 מיליון דולר שישמשו את החברה לפיתוח המוצר לתחום הכוויות, כך שיתאים לטיפול בכוויות גז חרדל, ויתר הסכום שישמש לפעילויות פיתוח נוספות, לניסויים ולרישום של המוצר לשיווק בארה"ב, וכן להצטיידות של BARDA במוצר.

מדיוונד כבר התקשרה בעבר עם הסכם פיתוח דומה עם BARDA, שבמסגרתו כבר הושקעו בה 21 מיליון דולר, במוצר של מדיוונד לטיפול בכוויות, אשר כבר מאושר לשיווק באירופה ונמצא בניסויים לשם אישורו בארה"ב. ההסכם הקודם בין החברה לארגון יכול להגיע עד סכום כולל של 132 מיליון דולר במענקי מחקר ובתשלומים עבור הצטיידות במוצר. כל ההשקעות של BARDA בחברה הן השקעות לא מדללות.

מדיוונד  נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 175 מיליון דולר, לאחר שמניית החברה עלתה אתמול כ-1.7% בעקבות הידיעה.

"מאה שנות מחקר לא הניבו מוצר מאושר לטיפול בנזקי העור של גז החרדל", אמר מנכ"ל מדיוונד גל כהן בהודעת החברה. "על בסיס מידע מבטיח מניסויים בבעלי חיים, אנחנו מאמינים כי למוצר שלנו פוטנציאל ייחודי לעזור לקורבנות של אירועים רבי-נפגעים שבהם מעורב החומר הזה, אשר ללא עזרתנו יהיו חייבים לעבור ניתוח להסרת העור המזוהם".

המוצר של מדיוונד מחליף את התהליך הנקרא "הטריה" - הסרה של עור פגוע באמצעות ניתוח, בטיפול באמצעות משחה המבוססת על אנזימים מצמח האננס, אשר מעכלת רק את העור הפגוע ללא פגיעה בעור הבריא. המוצר הוכיח את האפקטיביות הרבה שלו בכוויות "קלאסיות", וכעת יש להראות כי הוא רלוונטי גם לפגיעה מגז חרדל, המאופיינת ברסיסי חומר הניתזים על הנפגע ומכסים את גופו בטיפות-טיפות של צריבה.

גז החרדל נתן את הופעת הבכורה שלו בזירת הקרבות העולמית במלחמת העולם הראשונה. בשנים האחרונות הוא צץ שוב, ככל הנראה, כאשר שימש בהתקפות משטר אסד על המורדים והאזרחים בסוריה, וכן על-ידי דאע"ש, כך על פי האו"ם. סביר להניח כי ממשלת ארה"ב שוקלת להצטייד במוצרים נגד גז חרדל לשם לוחמה באזור וכן למקרה שהגז ישמש לטרור בעולם המערבי.

כיום מוצר הכוויות של מדיוונד משווק גם לשוק האזרחי באירופה, אך ההכנסות עדיין אינן גבוהות - כמיליון דולר בלבד ברבעון השני של 2018, וזאת בעיקר על רקע היעדר שיפוי ביטוחי למוצר בחלק מן המדינות. תוצאות מניסוי רב-מרכזי לצורך רישום המוצר לשיווק בארה"ב צפויות להתקבל עד סוף 2018. כמו כן עורכת החברה ניסוי בשימוש במוצר בילדים.

שוק הפצעים הוא השוק הפוטנציאלי הגדול יותר עבור החברה, והיא מסרה כי עד סוף השנה תיפגש עם ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, כדי לגבש פרוטוקול ניסויים למוצר לתחום זה.

מניית מדיגוס עולה בעקבות העברת השליטה לזילברמן

מניית חברת המכשור הרפואי מדיגוס  עולה היום כ-18% בתל אביב לאחר שחברת פיור בשליטת כפיר זילברמן, המתמחה בחברות דלות פעילות ומחזיק בכ-6.5% בחברה, זכה לרוב באסיפת בעלי המניות ביום חמישי והחליף את דירקטוריון החברה. פרופ' בנעד גולדווסר, מן הדירקטורים שעליהם המליץ זילברמן, צפוי לשמש כיו"ר החברה. מדיגוס נסחרת היום לפי שווי של כ-42 מיליון שקל.

מדיגוס פיתחה ומשווקת מכשיר רפואי לטיפול בצרבת חמורה, כחלופה לניתוח, ולדבריה המכשיר מכיל את המצלמה הזעירה ביותר בעולם. ואולם, במהלך שש השנים מאז אישור המוצר לשיווק, החברה לא הצליחה לרשום הכנסות משמעותיות. הכנסותיה ברבעון השני של 2018 עמדו על כ-50 אלף דולר, ירידה של 34%. ההפסד ברבעון היה 1.15 מיליון דולר. בשנה האחרונה ולפני המהלך הנוכחי, איבדה החברה 60% מערכה.

לפני כחודשיים ביצעה החברה גיוס של 10 מיליון דולר, גיוס גדול יחסית לשוויה והיקף פעילותה. הגיוס נועד להשקעה במדיגוס במתכונתה הקיימת, אולם מרגע שנכנס המזומן לחברה, שנסחרה באותה עת במחיר נמוך משווי המזומן, היא הפכה לאטרקטיבית עבור זילברמן, שהחל לרכוש מניות בחברה והכריז על עצמו כבעל עניין מספר ימים לאחר מכן. באמצעות החזקה של 6.5%, הוא הצליח כעת להשתלט עליה בפועל.

מדיגוס מנוהלת על-ידי המנכ"ל האמריקאי כריס רולנד שנכנס לתפקידו ב-2013. על פי ההערכות, זילברמן לא יותיר את פעילות החברה הקיימת, אלא ינסה למכור אותה, וכך ייתכן שיתווסף לחברה סכום נוסף במזומן.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה