גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אימת הבולענים: מאחורי הקלעים בקרב על הרכבת הקלה

"גלובס" חושף: שני בולענים באדמה הובילו את נת"ע להורות על המשך העבודות בשבת ● וגם, הלחצים שהפעילה עיריית בני ברק על הקבלן המבצע של הפרויקט – חברת דניה סיבוס ● המגעים השקטים עם האחרונה שחוששת מעבודות בשבת "כי יש לנו הרבה להפסיד" ● והמתווך המפתיע – מוטי בן משה בעל השליטה החדש באפריקה ישראל, שעדיין לא השלים את רכישת החברה

מכונת הכרייה TBM של הרכבת הקלה /  צילום: נת"ע
מכונת הכרייה TBM של הרכבת הקלה / צילום: נת"ע

בצהרי יום שישי האחרון קיבל בית המשפט המחוזי בתל-אביב את עמדת נת"ע, החברה הממשלתית שאחראית על פרויקט הרכבת הקלה בתל-אביב, כי אין לעצור לפי שעה את העבודות על הרכבת המתבצעות בבטן האדמה מחשש לפגיעה בחיי אדם. החלטת בית המשפט הובילה להפגנות מחאה של הציבור החרדי ששיתקו את כביש מספר 4 בליל שישי. בתום ההפגנה התייצבו תושבים מבני-ברק באתר העבודות "אם המושבות" של הרכבת הקלה, ניסו לפרוץ את הגדרות והתפרעו.

כעת נחשף כאן לראשונה, כי לאירועים הללו קדמו בשבועות ובחודשים האחרונים שורת  התרחשויות דרמטיות שבמרכזן עצירה חד-צדדית של העבודות בשבת על ידי דניה סיבוס. הסיבות לעצירת העבודות: לחצים כבדים שהופעלו על דניה סיבוס מצד עיריית בני-ברק, עבירות בטיחות חמורות שאירעו כתוצאה מכך, ובהמשך החלטה של נת"ע לעצור למשך חודשיים את העבודות בקו.

ההתדיינויות מול עיריית בני-ברק בשאלת העבודות בשבת, מטעם נת"ע ומטעם דניה סיבוס, מתנהלות כארבע שנים. במקור הושגה הסכמה כי עבודות המנהור (החפירה) יתקיימו בשבת, אולם לפני כשנה חזרו בהם עיריית בני-ברק והרב לנדא, בעל השפעה רבה בקרב תושבי בני-ברק, מן ההסכמות. אז, הגיעה דניה סיבוס להסכמות משלה עם עיריית בני-ברק על עצירת העבודות בשבת.

באוקטובר 2017 נודע לנת"ע על ההתחייבות הזו שנעשתה בניגוד לכללי הבטיחות - עצירה שגוררת חשש לסכנת חיי אדם - בשל היווצרות בולענים, שקיעות באדמה שיקשו על המשך הפעילות של מכונת הכרייה ועד קריסות קרקע. כל זאת בשל העובדה שמדובר באזור מאוכלס הנמצא מתחת לציר ז'בוטינסקי ובסמיכות לבתי מגורים.

בעקבות כך הודיעה נת"ע לדניה סיבוס במכתב רשמי כי היא דורשת ממנה לחזור בה מההתחייבות כלפי עיריית בני-ברק. למכתב צורפו הנחיות של המהנדס הראשי, לפיהן אין לשתק את המכונה שחופרת את המנהרה, והנחיות לצעדי בטיחות בעת עצירה - לרבות הוראה שלא לעצור את עבודות החפירה מתחת לציר ז'בוטינסקי. אלא שגם לאחר מכן ובמשך מספר חודשים, כאשר הכרייה התבצעה תחת שטח פתוח, המכונות עצרו בשבת. בהמשך תסריט האימה ממנו הזהירה נת"ע התממש: שני אירועי בטיחות חמורים התקיימו בבטן האדמה.

במהלך הדיון המשפטי שנערך ביום שישי האחרון הודה רונן גינזבורג, מנכ"ל דניה סיבוס, באירועים ואמר: "צריך להבין שעשינו תקלה הנדסית מהמעלה הראשונה, ובעקבות זה חטפנו שני בולענים רציניים...לא רק זה, אנו מסכנים­ את העובדים­ בתוך המכונה כשהיא נתקעת. התופעה של קריסת הקרקע על ראש המכונה, התכווצות הקרקע ותקיעת המכונה והצורך לשחרר את הקרקע ושאיבת חול בכמות גדולה, גורמת לזה שתהיה קריסת קרקע. היא יכולה לגרום­ לקריסת המכונה, לאיטום­ של אלמנטי­ם במכונה ולמוות של אנשי­ בתוך המכונה. גם­ מכך פוחדים הסינים­".

"הקריסה הראשונה קרתה כשהמכונה יצאה מהתא המוגן קדימה לכיוון ז'בוטינסקי. כתוצאה מהפסקת עבודה בסוף שבוע קרתה אותה קריסה, ונת"ע עצרה את העבודות למשך חודשיים", אמר גינזבורג בבית המשפט ביום שישי האחרון. 

הקו האדום של הרכבת הקלה יעבור באזורים העמוסים ביותר במטרופולין

"כל יום הוציאה העירייה צו אחר"

מה הוביל את דניה סיבוס להתנהל ישירות מול עיריית בני-ברק ולעצור חד-צדדית את העבודות? "אנחנו, דניה סיבוס, יש לנו הרבה מה להפסיד בבני-ברק" אמר גינזבורג בעדותו. החברה מבצעת עבודות רבות, שכולן קשורות לפרויקט הרכבת הקלה בבני-ברק.

על פי מקור בענף התשתיות, על החברה הקבלנית הופעלו לחצים כבדים מצד עיריית בני-ברק: "כל יום הוציאה העירייה צו אחר - עצרו את המים, ניתקו מהביוב ומהחשמל, הוציאו כתבי אישום אישיים - כל זה קרב על השבת".

ל"גלובס" נודע כי היחסים בין דניה סיבוס ועיריית בני-ברק מטרידים את החברה, עד כדי כך שלתמונה נכנס גם הבעלים החדש של אפריקה ישראל (חברת האם של דניה סיבוס), מוטי בן משה. מדובר במעורבות מפתיעה, לאור העובדה שבן משה טרם השלים את קבלת השליטה בחברה.

לדברי המקור המעורה בפרטים, התערבותו של בן משה נעשתה בהמשך לבקשת הרב לאו, השניים מתפללים באותו בית כנסת. "מוטי ניסה לתווך בין הצדדים כדי להגיע לפשרה. זו הייתה מחווה של רצון טוב", טוען אותו מקור. בן משה נפגש עם רב העיר בני-ברק בנושא ואף הציג לעירייה על דעת עצמו מתווה פשרה. עיריית בני-ברק דחתה את המתווה משיקולים שלה, בעוד נת"ע שלא היתה מעורבת גם במגעים אלו דוחה אותו כיוון שלטענתה הוא אינו עונה על הסכנה הבטיחותית.

כך מתאר רונן גינזבורג מנכ"ל דניה סיבוס את מעורבותו של בן משה: "ביום ראשון בערב בשעה 21:00 הם הזמינו אותי יחד עם הבעלים המיועד של החברה לרב לנדא. את הפשרה שמוטי שם על השולחן בערב יום כיפור, אגב, עוד לא הבאנו לנת"ע, לאף אחד".

עיריית בני-ברק: לא סוכם על עבודה בשבת

עבודות כריית המנהרות אותן מבצעת נת"ע במסגרת הפרויקט הסתיימו ברובן, למעט האזור שמתחת לבני-ברק הנמצא מתחת לציר ז'בוטינסקי ובסמיכות לבתי מגורים. לפי נת"ע, עבודות אלה אמורות להסתיים בעוד כשלושה-ארבעה חודשים. הקו האדום יהיה הקו הראשון ברשת קווי רכבת קלה של גוש דן. מועד הסיום המשוער הוא אוקטובר 2021, ומדובר בקו שיעבור בין פתח-תקווה, בני-ברק, רמת-גן, תל-אביב-יפו ובת-ים וצפוי לשרת כרבע מיליון תושבים ועובדים בגוש דן. פרויקט הרכבת הקלה בגוש דן צפוי להקל באופן משמעותי על הגודש בכבישי גוש דן. הפרויקט מבוצע על ידי חברת נת"ע הממשלתית, בעלות כוללת של יותר מ-45 מיליארד שקל. לאחרונה פורסמו מכרזים להקמת שני הקווים הנוספים - הירוק והסגול.

מעיריית בני-ברק נמסר בתגובה: "לא היה ולא נברא - לא היו שום הסכם חתום מול עיריית בני-ברק לבצע עבודות בשבת. ההסכם היחיד שנחתם הוא מול מדינת ישראל לא לבצע עבודות בשבת, וצריך לקיים הסכמים גם כלפי הקהילה החרדית. כל מי שחותם על הסכם, צריך לדעת מראש על מה הוא חותם".

מנת"ע נמסר: "העבודות להקמת הקו האדום מנוהלות תוך הקפדה על נהלי בטיחות ותקני איכות מחמירים. כפי שהוסבר לעיריית בני-ברק וכפי שקבע בית המשפט, הרציפות בעבודת הכרייה הכרחית לשמירה על יציבות הקרקע לשם בטיחות העובדים והתושבים".

מחברת דניה סיבוס לא נמסרה תגובה. ממוטי בן משה לא נמסרה תגובה. 

הצרות של דניה סיבוס: 9 צווי בטיחות מתחילת 2017

זו איננה ההסתבכות הראשונה של דניה סיבוס בשנים האחרונות. שמה נקשר למספר פרשות, שהבולטת בהן היא קריסת 'חניון הברזל', חניון תת-קרקעי שבצעה החברה וקרס בשלבי בניה מתקדמים ברמת החיל בתל אביב. החניון קרס בתחילת ספטמבר 2016, באירוע שבו נהרגו שישה פועלים. עבודות החילוץ ואיתור הנפגעים באתר נמשכו ימים ארוכים, והחקירה באשר למעורבות ואחריות החברה באירוע עדיין נחקרת. רק לאחרונה העבירה המשטרה את חומרי החקירה לפרקליטות לצורך קבלת החלטות את מי מהאחראים לחניון שקרס להעמיד לדין פלילי, אם בכלל. באותו הזמן, בעירייה כבר הודיעו שהחניון ייבנה מחדש ואותה החברה, דניה סיבוס נבחרה שוב להיות הקבלן המבצע. מהחברה נמסר בהקשר זה כי "כידוע, האירוע נמצא עדיין בחקירת רשויות החוק המוסמכות לכך, וכל עוד לא פורסמו המסקנות בקשר עם סיבת הכשל, מנועה החברה מלהתייחס להיבטים השונים של האירוע. זאת, על אף שמרבית הסימנים מצביעים על כך שאין מדובר בכשל ביצועי אלא תכנוני".

הרקורד הבטיחותי של דניה סיבוס בשנים האחרונות כולל, על פי נתוני מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה, 9 צווי בטיחות שהוצאו לחברה מאז תחילת 2017. מדובר בפרויקטים בהרצליה, בשדה התעופה רמון שבדרום, בפרויקט שיפוץ בנק ישראל בירושלים, בחיפה, פרויקט נוסף בירושלים ופרויקטים ברמלה הרצליה ובאר יעקב. במקביל, עוד על פי אתר מינהל הבטיחות, לחברה היו גם ארבעה מקרים של אתרי בניה שנסגרו בעקבות תאונות. מדובר באתר החניון ברמת החייל, בשדה התעופה רמון בתמנע, בפרויקט לבניית קניון עזריאלי בראשון-לציון ובפרויקט ברחוב ניסנבאום בעיר בת-ים.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט