גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירידה של 9% במחירי הדיור בת"א? באוצר לא מחוברים למציאות

באוצר ציינו בסיפוק החודש את הנתון שפרסם הכלכלן הראשי, לפיו חלה ירידת מחירים דרמטית של 9% במרכז ובצפון הישן של ת"א • אלא שבדיקה שערך "גלובס" מעלה כי המצב בשטח שונה, והירידות, אם ישנן, הן מינוריות בלבד • המתווכים והמוכרים באזור מסבירים את הפער בין המספרים: תוכנית הרובעים החדשה בעיר יוצרת עיוות בנתונים

כיכר המדינה בתל-אביב / צילום: איל יצהר
כיכר המדינה בתל-אביב / צילום: איל יצהר

"זה לא סוד שהחודשים האחרונים היו חודשים קשים, ולקח הרבה זמן למכור דירות בגלל בלבול וחוסר ודאות אצל הקונים, שהטילו עליהם מס רכישה מוגדל, ואצל הרוכשים שחויבו בהיטלי השבחה", מסביר עזרא אליאס, בעל משרד התיווך הוותיק עזרא נכסים ברחוב יהודה המכבי שבצפון תל-אביב שמוסיף עוד, כי "הקיפאון כבר מורגש הרבה זמן, כמו בתקופה שלפיד הכריז על תוכנית מע"מ אפס וכולם ישבו על הגדר".

לדבריו, המצב הנוכחי הביא לירידת מחירים מצומצמת באזור שבו הוא פועל - הצפון הישן של תל-אביב - עם זאת, הוא מצהיר כי "ירידת מחירים משמעותית בצפון הישן זו פנטזיה. תל-אביב היא המרכז של המרכז וזה לא יעזור לאף אחד. היום אנשים בורחים מבתים של 500 מ"ר בקיסריה וסביון כדי לגור בתל-אביב, כי כולם רוצים לגור בה. לא הולכים לייבש את הים, ועם כל הביורוקרטיה האיטית אני לא רואה שהולכים לבנות פה אלפי יחידות דיור בתקופה הקרובה. אז מי שרוצה להמשיך ולחכות, ולהגיד שבכל העולם המחירים יורדים אז גם בתל-אביב המחירים ירדו כי זה לא הגיוני, שימשיך לחכות. נכון, זה לא הגיוני. רק במדינת ישראל אחד ועוד אחד שווה שלוש. ולכן מי שמחפש היגיון כלכלי בחיים לא יקנה דירה ויתרחק מהחלום של קניית דירה שנות אור".

דבריו של אליאס נאמרים על רקע בליל הנתונים שפורסמו בשבועות האחרונים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ובמשרד האוצר ויצרו בלבול מסוים בציבור לגבי מגמת המחירים הנוכחית. מדד המחירים של הלמ"ס לחודש יולי הצביע על עלייה של 0.3%, מגמה שהמשיכה את החודשיים שקדמו לו. לנוכח נתונים אלה ביקשו במשרד האוצר להדגיש את ירידת המחירים השנתית בהיקף 0.5% כנתון המשמעותי שעליו הציבור צריך להסתכל "נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה חושפים: ירידת המחירים השנתית הדרמטית ביותר מאז שנת 2007. מחירי הדיור בירידה. זו עובדה", כתב שר האוצר משה כחלון בעמוד הפייסבוק שלו לפני מספר ימים.

על רקע ההתמקדות בשברי האחוזים לכאן ולכאן בלט בימים האחרונים נתון יוצא דופן שפרסם אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. לפיו באחד האזורים המבוקשים ביותר בארץ - במרכז ובצפון הישן של תל-אביב, נרשמה מאז תחילת 2017 ירידת מחירים מצטברת של 9%. לפי סקירת האגף בכל הארץ נרשמה ירידה במספר העסקאות ברבעון השני של 2018 ובמילים פשוטות: פחות אנשים רכשו דירות. עוד נכתב כי אזור תל-אביב בלט במיוחד בירידה חדה ומתמשכת במספר העסקאות, ובפרט בדירות יד שנייה. על פי הנתונים נמכרו באזור זה ברבעון השני השנה, כ-1,700 דירות. מספר שמצביע על ירידה של 15% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. מדובר בהיקף עסקאות שקרוב לשפל שנרשם ברבעון הראשון של 2003 - תקופה שהושפעה מהאינתיפאדה השנייה ומהמיתון במשק.

באגף הכלכלן הראשי אף הפתיעו כשבדקו כאמור ספציפית את אזור מרכז תל-אביב והצפון הישן ומצאו כי אחרי עלייה של פי 3.4 במחירי הדירות בין השנים 2000-2016, החל מהרבעון הראשון של 2017 נרשמה ירידת מחירים מצטברת בשיעור של 9%. "ירידת מחירים זו אינה מפתיעה לאור הירידה החדה במספר העסקאות", נכתב בסקירה שהקפיצה לא מעט אנשי נדל"ן שפועלים בשטח כמו אליאס ושעמם שוחחנו. אלה מתארים תמונה אחרת לפיה אמנם נרשמה ירידה מסוימת, אך היא רחוקה מלעמוד על 9%. ויש להם גם הסבר לנתון החריג - תוכנית הרובעים של עיריית תל-אביב שנכנסה לתוקף לאחרונה ושייתכן שהביאה לעיוות בנתוני המחיר הסופי. יש מי שרואים במתווכים אינטרסנטים בלבד, יחד עם זאת, מבדיקת "גלובס" עולה כי המגמה שעליה הם מדברים קרובה המציאות יותר מזו של האוצר.

"המוכרים כיום גמישים"

"הדירה משופצת ואת לא צריכה להביא כלום חוץ ממזוודות ולהיכנס לגור", אמר לנו השבוע י' שמוכר דירה בת 102 מ"ר ללא מרפסת בבניין בן 30 שנה עם מעלית וחנייה באחד הרחובות הקרובים לארלוזורוב. המחיר המבוקש - 4.5 מיליון שקל.

"שמעת שמשרד האוצר פרסם שממש באזור הזה נרשמה ירידת מחירים של 9% בשנה האחרונה?", שאלנו את המוכר כמתעניינים פוטנציאליים. "ירידת מחירים? תלוי איזה עיתון קראת. בעיתון שאני קראתי אומרים שהייתה עליית מחירים", ענה י’.

המתווך אבי אייקורט, מנהל חברת אייקורט נכסים מרחוב פרישמן, סיפר כי "לפני שנה קיבלנו דירה ברחוב לוי יצחק, עם מעלית וחניה, שהערכתי אותה ב-3.7 מיליון שקל. לקח אמנם זמן למכור אותה, והיא נמכרה רק לפני שלושה חודשים, אבל בדיוק ב-3.7 מיליון שקל. הרוכשת אגב, קנתה אותה להשקעה אפילו שהעסקה מגלמת תשואה נמוכה יחסית. אז נכון שהיה קיפאון בשנה האחרונה, אבל עדיין אין שינוי במחירים", ציין אייקורט והוסיף גם כי "ב-2001 היה מיתון רציני בתל-אביב. דירת 2 חדרים עמדה על 200 אלף דולר והיה קשה למכור אותה. אבל לא היה היצע, ולכן גם לא היו ירידות מחירים. היום המצב הוא בדיוק אותו דבר. יש קיפאון אבל אין היצע, ולכן אין ירידה במחירים".

כדי להמחיש את הטיעון, מספר אייקורט כי "בשדרות חן 19 פינת הנביאים, בניין באוהאוס שפורסם ששלומית מלכה ויהודה לוי שכרו בו את הפנטהאוז, מכרנו דירת 4 חדרים בקומה ראשונה ללא חנייה ב-5.5 מיליון שקל. זאת תל-אביב, ומה שקורה בתל-אביב שונה ממה שקורה בערים אחרות. לכן מי שחרץ את דינה של תל-אביב הוא שוטה. למרות הקיפאון, למרות מס הרכישה הגבוה, והתשואה הנמוכה, בתל-אביב יש אנשים עם יכולות כלכליות, אין היצע, ולכן לוקח זמן למכור דירה. ולכן להכניס את תל-אביב למשבצת של מה שקורה בחוץ זה הדבר הכי לא נכון". 

אבי אייקורט / תמונה פרטית

המתווך צ'רלי שמעון (פאטיו נכסים) שמתמחה בנכסי יוקרה מסכים שמדובר בירידת מחירים, אלא שלדבריו יש הבדל משמעותי בין נכסי יוקרה לשאר הנכסים בצפון הישן. "בנכסי יוקרה ששוויים נע סביב 10 מיליון שקל המוכרים כיום גמישים. השינוי לעיתים דרמטי ברגע סגירת העסקה, שכבר יצא לי להתפלא עד כמה המוכר היה גמיש בצורה שלא ציפיתי. במקרים כאלה אפשר לדבר על ירידת מחירים שעליה מצביע האוצר, אבל ביתר הנכסים השינוי הוא זניח ונע סביב ירידה של 3% עד 5%. אבל בוא נהיה הוגנים, אלה הם חיי המסחר - כשקונים מכונית חדשה בחברה והמחיר הוא 100 אלף שקל ומתמקחים קצת אז גם ב-97.5 אלף שקל המכונית תימכר, אז אנחנו מדברים על משהו שהוא נורמלי", הוא מסביר.

גם שמאי המקרקעין ירון ספקטור מטיל ספק בנתוני האוצר לגבי ירידת המחירים "השונות בין הדירות בתל-אביב היא גדולה, ולכן יש קושי להסיק מהנתונים ממצאים על כל השוק באזור. השונות גדולה לא רק בין דירות חדשות לישנות, אלא בין הדירות הישנות עצמן. הפער בין דירה משופצת ללא משופצת יכול לגלם את הירידה שהאוצר מדבר עליה. בדיוק בגלל השונות הזו, גם אם יש הטייה בנתונים של 2%-3% לא ניתן להסיק מכך על ירידה או עליה במחירי הדירות. בשנה האחרונה הורגש ללא ספק קיפאון בעסקאות וירידה בקצב העסקאות אבל המוכרים לא הורידו את מחירי הדירות, בטח לא ב-9%".

אפרת טולקובסקי, המנהלת את מכון גזית גלוב לחקר הנדל"ן במרכז הבינתחומי, מופתעת מהמספרים שהציג האוצר שכידוע התבססו על מדד קייס שילר (עסקאות חוזרות באותו הנכס). "הבעייתיות של מדדים המבוססים על מחירים חוזרים הוא מיעוט נקודות הדגימה. בעיר תל-אביב יש כ-750 דגימות מתחילת 2017. שזה מספר די נמוך", ציינה טולקובסקי שהוסיפה כי "בדקתי את מספר העסקאות שהיו ברובע 4 בתקופה זו ומצאתי כ-180 עסקאות, כשחלקן בשכונת בבלי שלא ברור אם היא חלק מהמדד שפורסם על ידי הכלכלן הראשי באוצר. לצורך הענין למדוד מחירים ברובע עם פחות מ-20,000 יחידות דיור ופחות מ-200 עסקאות נראה לנו לא נכון. מעבר לזה. כשכלכלן מפרסם נתונים סלקטיביים על שכונה בודדת בגוש דן ראוי היה שיבהיר למה בחר בשכונה זו", אומרת טולקובסקי שמוסיפה כי בתקופה האמורה הם מצאו עליות מחירים בשיעור של 0.66% בכל תל-אביב.

התוכנית שמעוותת את הנתונים?

לדברי אילי בר, מנכ"ל חברת אקו סיטי הפעילה בתחום ההתחדשות העירונית במרכז תל-אביב והצפון הישן, תוכנית הרובעים של תל-אביב שנכנסה לתוקף לאחרונה אחראית במידה משמעותית לנתונים שמציג אגף הכלכלן הראשי, שמצביעים כאמור על עליית מחירים חריגה בהשוואה לנתונים הכלליים. מדובר בתוכנית המתייחסת לרובעים 3 ו-4, שכוללים את המרכז והצפון הישן, ושמגדירה את זכויות הבנייה לבניינים באזורים אלה. התוכנית מעניקה ודאות תכנונית לגבי גובה הקומות המותר ומספר היחידות הנוספות שניתן להקים בבניינים, בעיקר במסגרת תמ"א 38.

אילי בר / צילום: תמר מצפי

עם כניסת התוכנית לתוקף, החלה העירייה לגבות היטלי השבחה ממוכרי הדירות באזורים אלה, כשהסכומים, לעיתים עומדים על מאות אלפי שקלים. "ברובעים 3 ו-4, מרבית העסקאות הן יד שנייה כי אין באזורים האלה כמעט דירות חדשות. ברגע שאושרה שם תוכנית הרובעים, עיריית תל-אביב החלה בגבייה של היטלי השבחה והמספרים הם עצומים. ברובע 3 מדובר בשומות השבחה בסכומים של 300-400 אלף שקל, וברובע 4 שומות בסכומים שיכולים להגיע ל-600 אלף שקל".

לדבריו, תשלום היטל ההשבחה גרם בתחילה לעצירת עסקאות, אך מעבר לכך הוא הביא לשינוי במספרים הנחזים להיות מחיר הדירה הסופי, היות שלא אחת הקונים שילמו את היטל ההשבחה. במילים אחרות - היות שבחלק מהמקרים חלק מהתשלום (היטל ההשבחה) שולם על ידי הקונה, מחיר הדירה כפי שהוא בא לידי ביטוי בנתונים הרשמיים לכאורה ירד.

גם אייקורט מספר על מקרה שבו הקונה השתתף בתשלום היטל ההשבחה - מה שיכול לגרום לעיוות במחיר הדירה הסופי. "היה לנו מקרה ברחוב חולדה 7, שמוכר דירה דרש עליה 2.85 מיליון שקל, ואז קיבל בעל פה דרישה לתשלום היטל השבחה בסכומים שנעים בין 250-400 אלף שקל", הוא אומר, "בסוף הדירה נמכרה ב-2.975 מיליון שקל, סכום שמגלם השתתפות של הקונה בתשלום ההיטל שהמוכר נדרש לשלם".

לדברי אליאס, אין ספק שסוגיית ההיטלים תגיע בסוף להכרעת בית המשפט. "אי-אפשר לדרוש היטל השבחה רעיוני בבניינים שכלל לא ברור אם ניתן לעשות בהם תמ"א. יש בניינים שאי-אפשר לעשות בהם תמ"א מכל מיני סיבות. אז איך אפשר לחייב אותם בתשלום? הסיפור הזה יגיע לבית המשפט בסוף, כי אין סיכוי שזה יעבור בצורה כזו שרירותית. הרבה יותר נכון לגבות היטל השבחה ממי שכבר מוציא היתר בנייה לזכויות שהתוכנית המשביחה נתנה. מה שבטוח שדרישה לתשלום היטל השבחה רק מביאה לעליית מחירים, כי מוכר יגלם את שווי המסים במחיר הדירה ולא ייתן לעולם למסים לפגוע בשווי הדירה שלו".

אליאס מתייחס לכך שהשוק היה שרוי "באיפוק" במשך תקופה מאוד ארוכה ואומר: "אנשים ישבו על הגדר ואפילו הייתה ירידה מתונה במחירים, אבל בסוף מי שרוצה לקנות דירה בצפון הישן, יודע שההיצע מוגבל. היום אף אחד באזור הזה לא מוכר דירה במחיר שוק רגיל, אלא במחיר שוק ותוספת פוטנציאל השבחה מתוכניות של התחדשות עירונית".

אז עד כמה השפיעה סוגיית היטלי ההשבחה ברובעים 3 ו-4 על מחירי הדירות שם? לדברי עו"ד זיו גרומן, המתמחה במקרקעין ובהתחדשות עירונית באזור זה מציין כי "לפני שהתוכנית קיבלה תוקף ברובעים אלה, כולם ידעו שהעירייה עומדת לשלוח היטלי השבחה ולכן קונים העדיפו להמתין, כדי שהמוכרים יישאו בתשלום ההיטל".

"מוכרים שהיו לחוצים למכור כי התחייבו לדירה אחרת נאלצו גם להתגמש, וכתוצאה מכך, היה קיפאון בעסקאות, וירידת מחירים שלא חצתה את ה-5%. לזה אפשר גם להוסיף את העלייה במס הרכישה שהוציאה את המשקיעים מהשוק. עכשיו, אחרי שהתוכנית קיבלה תוקף, והפקק השתחרר, המחירים צפויים לעלות בחזרה, גם זה לצד ההבנה של מי שציפה לירידת מחירים משמעותית כתוצאה מצעדי הממשלה, שירידה כזאת לא תהיה", הוא אומר אבל מוסיף תחזית מפתיעה, "בטווח היותר ארוך, כשיתקבלו היתרי בנייה להתחדשות עירונית ברובעים אלה, ורחובות שלמים יעברו תהליך של תמ"א 38, תהיה עלייה בהתחלות הבנייה ובהיצע הדירות ואז צפויה להיות ירידת מחירים".

מעיריית תל-אביב נמסר: "על פי החוק, בתוכנית הרבעים, כמו בכל תוכנית משביחה אחרת, יש חבות בהיטל השבחה על כל מי שהנכס שלו הושבח. בהתאם לכך, פועלת הוועדה המקומית וקובעת היטלי השבחה, כאשר כל מקרה נבחן לגופו ובהתאם להוראות הדין".

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

למרות הקיפאון: עסקת ענק בצפון הישן של ת"א

אחת העסקאות היקרות שבוצעו לאחרונה ברובע 3, היא מכירת דופלקס חדש בפרויקט תמ"א 38 של חברת 'אקו סיטי' במחיר של 18 מיליון שקל. המחיר משקף סך של כ-59 אלף שקל למ"ר. הפרויקט נמצא ברחוב שולמית 11. מדובר ברחוב סמוך לכיכר דיזנגוף והוא ממוקם מול גינת יעל כשהדירות צופות אל הגינה.

18 מיליון ש' לדופלקס בפרויקט תמ"א 38, ליד כיכר דיזינגוףצילום: שלומי יוסף

הפרויקט קיבל היתר בנייה לפני כשנה וחצי, במסלול של חיזוק ותוספת בנייה, (ללא הריסה ובנייה מחדש). בתמורה לחיזוק הבניין מפני רעידות אדמה, תתווסף ל-9 הדירות הקיימות בבניין בהיקף של מטרים רבועים ספורים, (בגלל מגבלות תכנוניות ברובע 3). בנוסף לכל הדירות תתווספנה חניות באמצעות מתקן רובוטי תת קרקעי, ומעלית. כחלק מהפרויקט נבנות רק שתי דירות חדשות. דירת דופלקס בקומה 4,5, ודירה נוספת בת 4 חדרים. במסגרת העסקה שבוצעה כאמור, נמכרה דירת הדופלקס לתושבי חוץ שחוזרים לישראל ומתכוונים לגור בדירה. הדירה, כוללת שטח של 235 מ"ר, ובנוסף מרפסות בשטח 145 מ"ר, שאחת מהן כוללת גם בריכת שחייה. בניית הפרויקט צפויה להסתיים בסוף 2019. מהיזמים נמסר כי הדירה עמדה למכירה במשך כשנה. 

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

סערה בבריטניה: הנסיך לשעבר אנדרו נעצר במסגרת פרשת ג'פרי אפשטיין

על פי דיווח ב-BBC, אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לאפסטין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● על פי דיווחים ועדויות רבים, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד עבריין המין המורשע אפשטיין

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"אקזיט? אנחנו בכיוון של הנפקה": חברת השתלים הישראלית שכובשת את ארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; המניה הקטנה בבורסה שמזנקת בכמעט 30%

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.2%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם