גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קח אותי לירח יוסאקו מאזאווה

אני כל-כך רוצה וצריך להיות שם ● מגיע לי! זה החלום שלי

ילדי הירח / איור: תמיר שפר
ילדי הירח / איור: תמיר שפר

א. חברות וחברים, חדשות מרגשות. יש לי גיבור חדש: יוסאקו מאזאווה, המיליארדר היפני שהולך להיות התייר הראשון לירח. לא יודע איך זה עובד אצלכם, אבל בשבילי, גיבורים זה עניין רציני מאוד ולא סתם עוד שם תואר שנשחק משימוש יתר לא מתאים עד שהתרוקן לגמרי ממשמעות, כמו "גאון". אנשים קוראים גאון לכל אהבל שמצליח להפוך חביתה. זה מעצבן אותי. גם "גיבור" סובלת מאותה בעיה, חייבים להודות. מדובר במילה שהידרדרה עד שהפכה לסרח עודף שנגרר מאחורי "אח שלי", וחבל. אבל נעזוב את זה עכשיו.

יוסאקו מאזאווה לא נכנס לרשימת הגיבורים שלי בגלל שהוא יפני, אף שזה בהחלט יתרון. הוא גם לא נכנס לרשימה בגלל שהוא מיליארדר, אם כבר, זה היווה עבורו מכשול, והוא אפילו לא נכנס לרשימת הגיבורים בגלל שהוא טס לחלל, אף שזה החלום הכי גדול שאי פעם היה, יש וככל הנראה גם יהיה לי. יוסאקו מאזאווה הוא הגיבור שלי כי הוא עשה הרבה יותר מסתם להגשים חלום שלי - הוא הראה לי איך באמת צריך לחלום. אני מודה, בפעם הראשונה שקראתי את ההכרזה של אלון מאסק וספייס אקס על תייר החלל הראשון, בערה קנאתי כאש. קינאתי עד שהלב שלי התחיל לפמפם דם ירוק לוורידים, כמו בכל פעם שאני קורא על תיירי חלל כאלה, רק פי אלף, שזה פחות או יותר מכפלת המרחק שיעשה מאזאווה ביחס לקודמיו: עד עכשיו נסעו תיירי החלל לא יותר רחוק מתחנת החלל הבינלאומית, שנמצאת במרחק של 400 קילומטרים מפה. הירח במרחק של כ-384,400 קילומטרים.

העניין הוא שאני לא אוהב לקנא באנשים. קנאה היא רגש מורכב ורפלקסיבי שמאלץ את הקנאי להתמודד עם עצמו, כישלונותיו והחמצותיו. קנאה זה רגש נורא מעייף. אז חשבתי לעצמי להמיר את הקנאה בשנאה, הרי שנאה היא רגש כל-כך הרבה יותר זול ופשוט וקל להכיל, לא ככה? כל מה שאני צריך, סברתי, זה פשוט לשנוא את המיליארדר היפני בן ה-42 והקנאה תיעלם. אבל לאינטרנט היו תוכניות אחרות בשבילי.

ב. הטיסה המדוברת לירח - הביג פלאקון רוקט של ספייס אקס - לא תצא לפני 2023. הטיל שאמור לשאת את החללית טרם נוסה, וחתיכת טיל זה אמור להיות: העוצמתי ביותר שנבנה, עם 31 מנועי ראפטור חדשים ומספיק כוח כדי לשאת 150 טונות מחוץ למסלול סביב כדור הארץ. כמו שאר הטילים של ספייס אקס הוא יהיה רב פעמי. גם החללית, מלאכת מחשבת באורך של כחמישים מטרים ומסוגלת לשאת מאה איש, עדיין בשלב התכנון. החללית על נוסעיה לא אמורה לנחות על הירח אלא לחוג סביבו במרחק של 200 קילומטרים. זו גם לא הפעם הראשונה שאלון מאסק מכריז על שיגור תיירי חלל בקול רם ומאוחר מקפיא את התוכנית בלחש, אבל עכשיו זה נראה רציני יותר.

כבר מזמן הבנתי שכמו ברוב התחומים, גם הטיסות לחלל יהיו בשלב הראשון עניין לעשירים בלבד ורק הרבה יותר מאוחר ייפתחו השמיים שמעל השמיים גם לאנשים רגילים כמונו. כל תיירי החלל עד עכשיו (מדובר בלא יותר מעשרה אנשים) היו מיליארדרים כאלה ואחרים שפינקו את עצמם. אני מבין, אבל זה לא אומר שזה לא מעצבן אותי. ואתם יודעים מה הכי מעצבן אותי? יותר משמעצבן שהם טסים, מעצבן אותי שהם לא טסים. מיליארדרים הם כאלה קמצנים, בחיי! טיסה ושהות של שבועיים(!) בתחנת החלל הבינלאומית עולה משהו כמו שלושים מיליון דולר. אם הייתי מיליארדר, זה הדבר הראשון שהייתי עושה, ולפחות פעם אחת - רק כי אפשר ואני יכול. אין בלבי רגש מלבד בוז כלפי מי שיכול לטוס לחלל ולא טס. אין פלא, אגב, שאף מיליארדר ישראלי לא טס לחלל: העשירים הישראלים הם, בגדול, חבורה של חמוצים שלא יודעים ליהנות מהחיים.

אבל יוסאקו מאזאווה לא רק שטס לירח - הוא גם לוקח איתו ועל חשבונו חבורה של שמונה אמנים (תיכף נגיע לחלק הזה). איך אפשר שלא לחוש משהו חוץ מכבוד כלפי איש כזה. מאזאווה ומאסק סירבו לומר כמה שילם הראשון על התענוג, אבל אפשר להעריך את הסכום במשהו כמו מיליארד דולר: החברה המתחרה, ספייס אדוונצ'רס, מציעה הרפתקה דומה במאה מיליון דולר לכרטיס בודד. מאזאווה הוא לא ג'ף בזוס: לבזוס יש 150 מיליארד דולר, למאזאווה - שלושה. לא מדובר בהוצאה שולית עבורו - האיש הולך לכלות שליש מהונו על חלום. זו לא סתם גחמה בשבילו. ולגבי הונו: הוא לא סוחר נשק, איל נפט או טייקון הימורים. מאזאווה לא הוסיף אלימות וניצול לעולם, אם כבר גרע מהם. הוא איש של מוזיקה ואופנה, הדברים היפים של החיים. אגב, אלה בדיוק שני הדברים שאני מתלבט לגביהם בכל מה שקשור לטיסה לירח: מה ללבוש ומה לשמוע.

ג. הרעיון לצאת לירח עם אמנים, הוא מספר, עלה לו כשעמד ובהה ב"ללא כותרת", ציור של האמן ז'אן מישל בסקיה מ-1982, שאותו רכש לפני כן בדיוק בסכום של 110.5 מיליון דולר. "חשבתי מה היה קורה אם בסקיה היה יוצא לחלל והיה רואה את הירח מקרוב - איזו יצירת מופת נהדרת יכול היה ליצור; וג'ון לנון - איזה שירים היה כותב לו היה רואה בעיניו את הארץ ככדור". חשב והגה תוכנית: לקחת לירח שישה עד שמונה מתוך הרשימה: במאי, צייר, רקדן, סופר, מוזיקאי, מעצב אופנה, פסל, צלם וארכיטקט - כולם מהטופ של הטופ - ולתת להם ליצור. לא ליצור משהו עבור מאזאווה - אלא בשביל עצמם.

איזו מחשבה פשוטה וטהורה, איזו אמונה בכוח של האמנות. נשבע לכם שכמעט בכיתי מרוב התרגשות כששמעתי אותו מדבר על כבוד לירח כמקור השראה לאנושות מאז ומעולם. "נטוס לירח בשם האמנות והשלום", אמר. מיליארדרים אחרים רוכשים קבוצות כדורגל ופוליטיקאים, מאזאווה מקדם את האנושות, ולא מנסה למכור שום דבר לאף אחד. הוא לימד אותנו איך צריך לחלום: בשביל כל העולם. זה גיבור.

ברור מאיפה הוא קיבל את זה: מהרוקנרול. בעבר היה מאזאווה מתופף בלהקת פאנק, ועד היום, כשהוא מיליארדר מכובד, הוא מציג את עצמו כ"סקייטר, מתופף ויזם" ושומר ברשתות החברתיות על כינוי הפאנק שלו: You suck (משחק מילים על שמו, יוסאקו). עדות אופי מכרעת שממנה אני למד שהאיש לא לוקח את עצמו ברצינות גדולה מדי, וזו אולי המחמאה הכי גדולה שאני יכול לתת למישהו. בגלל זה, אגב, אני גם מאוד אוהב את אלון מאסק: הוא חופשי. כשתצא הטיסה בעוד חמש שנים יהיה יוסאקו מאזאווה בגיל שלי היום. אין הרבה דברים טובים שאני יכול לומר על הגיל שלי, מלבד זה: מדובר בגיל מושלם לטוס בו לירח.

ד. מתופף בלהקת פאנק שהפך להיות מיליארדר לוקח שמונה אמנים מכל העולם לטיול של שבוע סביב הירח. אני כל-כך רוצה וצריך להיות שם. מגיע לי! זה החלום שלי. כן, אני יודע שאני לא אחד משמונת האמנים בטופ של העולם - לא צריך להגיד לי את זה, תודה רבה באמת - אבל על החללית המתוכננת יש מקום למאה איש, יש עבודה לעשות, דברים לסחוב, שירותים לנקות, משקאות להגיש. הצייר צריך לנקות את המברשות שלו על מישהו, לא? כל עבודה מכבדת את בעליה, בעיקר בחלל.

חלום באספמיא, אני יודע. החללית הזאת תצא ככל הנראה בלעדיי, אם תצא. זה עדיין סימן מעורר תקווה לתיירות חלל במחיר נורמלי בעתיד הרחוק אך הנראה לעין, אולם לאט-לאט אני מתחיל לקבל את העובדה שעד שאני אגיע לירח כתייר חלל, כבר יהיה שם מקדונלדס ובית חב"ד, כמו שמתואר באלבום הנהדר Tranquility Base Hotel & Casino של ארקטיק מאנקיז. אבל זה בסדר מבחינתי, אני אולי נשאר פה - אבל לפחות יש לי גיבור חדש.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי