גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

50 אלף ספורטאים ב-5 שנים: מה נותר מהיומרה וההצהרות

פרויקט "פרחי ספורט", שיצא לדרך ב-2014 ותוקצב ב-370 מיליון ש', העמיד יעד יומרני: להוסיף 50,000 ספורטאים צעירים בתוך חמש שנים • מבדיקת "גלובס" עולה כי מאז הצטרפו 27 אלף איש, ובסה"כ רשומים בישראל 102,162 ספורטאים • רק 20% מהספורטאים בישראל הן נשים

המתעמלת האמנותית לינוי אשרם בתחרות באיטליה, אפריל 2018 / צילום: shutterstock
המתעמלת האמנותית לינוי אשרם בתחרות באיטליה, אפריל 2018 / צילום: shutterstock

לפני ארבע שנים הוציאה שרת הספורט דאז לימור לבנת את אחד מהפרויקטים הכבדים במדינה מבחינת מימון בספורט - 370 מיליון שקל לפרויקט "פרחי ספורט". מטרת הפרויקט הייתה להוסיף 50,000 ספורטאים צעירים למעגל העוסקים בספורט תחרותי בישראל בתוך חמש שנים, מתוך מחשבה נכונה שהגדלת בסיס הפירמידה תוביל להישגים ולצמצום פערים בתחום הספורט.

מנתונים שהגיעו ל"גלובס" עולה כי המצב משתפר. אמנם לא בקצב הרצוי והמוצהר, אבל הכיוון חיובי. נכון לשנת 2018 פועלים בישראל 102,162 ספורטאים תחרותיים ב-61 ענפים. בתוך ארבע שנים נוספו כמעט 27,000 ספורטאים - עלייה של 35%. כיוון חיובי אם לוקחים בחשבון שהגידול באוכלוסיית המדינה בשנים הללו עמד על 8%, ולמעשה לראשונה בהיסטוריה שבישראל פעילים למעלה מ-100 אלף ספורטאים (בניכוי ענפי השחמט והברידג' שאינם מוגדרים עוד כענפי ספורט). בשנה האחרונה בלבד הצטרפו למעגל הפעילות 4,110 איש - עלייה של 4% בתוך שנה.

ספורטאים

ספורטאי תחרותי בישראל מוגדר כמי שבעבורו זכאי האיגוד והאגודה שאליהם הוא משתייך לתקצוב. כלומר, לא מספיק להיות רשום בחוג או לרוץ בפארק, אלא להימנות עם חברי אגודה ולקיים מספר תחרויות שמוכרות על ידי המדינה. הנתונים עליהם אנו מתבססים נכונים לשנת הפעילות 2016/17, והם הבסיס לחלוקת הקצבות הטוטו לאיגודים ולאגודות בשנת 2018. למה למספרים יש משמעות ומדוע לראשי ענפים יש אינטרס להגדיל את כמות הפעילים? בעיקר בגלל שיטת התקצוב הקובעת כי אחד הפרמטרים המרכזיים שקובעים את המימון שמקבל הענף מהמדינה היא כמות הפעילים. יותר פעילים שווה יותר כסף.

איך נראית מפת הפעילות והאם יש סימנים לאופטימיות?

1. התמונה הכללית מעט מרמה מאחר שישראל ממשיכה להיות מדינת כדורגל וכדורסל. 52% מכלל העוסקים בספורט בישראל עוסקים באחד משני הענפים הללו (27,617 כדורגלנים, 25,953 כדורסלנים). יתר 59 הענפים חולקים ב-48% הנותרים של הספורטאים. עם זאת, הפופולריות של הכדורגל נמצאת בדעיכה מסוימת בעוד שהכדורסל פורח - בעוד שבארבע השנים האחרונות נרשמה צמיחה בכלל הענפים של 35% בכמות הפעילים, לכדורגל הצטרפו כ-500 שחקנים בלבד (עלייה של 1.8%). הכדורסל הוא הענף הצומח מאז 2014 מבחינה כמותית עם תוספת של 8,393 שחקנים.

את תמונת חמשת הענפים הפופולריים משלימים ענף הכדורעף (5,434 שחקנים), ההתעמלות (3,324) והטניס (3,015 ספורטאים). הכדורעף נמצא מתחת לרדאר ברמת הפופולריות התקשורתית, אבל בשנים האחרונות הוא עשה את הקפיצה המשמעותית ביותר מבחינת היקף הפעילות שלו - אם לוקחים בחשבון כי בישראל רשומים עוד 1,036 שחקני כדורעף חופים, הרי שבארבע השנים האחרונות הכפיל הענף את עצמו פי שלושה (6,470 פעילים ב-2018, לעומת 2,153 בשנת 2014).

2. בשנות ה-80 עם ההצלחה של טניסאים ישראלים להתברג ברמה העולמית (עמוס מנסדורף, שלמה גליקשטיין, גלעד בלום) נוצר הבום הגדול בענף, ואלפי ילדים החלו לשחק טניס בכל רחבי הארץ והפכו אותו לענף פופולרי מוביל. מאז הטניס דעך אמנם, אבל מהפכה דומה עוברים כעת ענפי ההתעמלות והג'ודו, בזכות הרוח הגבית שנותנות ההצלחות של לינוי אשרם, שגיא מוקי, אורי ששון וירדן ג'רבי. כמות הפעילים בהתעמלות זינקה תוך ארבע שנים ב-73%, בעוד בג'ודו נרשמה עלייה של 137%. מאז 2014 מצטרפים לשני הענפים הללו ביחד 650 ספורטאים בכל שנה בממוצע.

שני ענפים אגרסיביים שמאוד אהודים לאחרונה על חובבי הספורט בארץ - פוטבול אמריקאי שהפך לענף ה-12 מבחינת פופולריות בישראל, עם 1,376 ספורטאים (עלייה של 97% בתוך ארבע שנים) והראגבי שמדורג 14 מבחינת פופולריות עם 1,137 ספורטאים (עלייה של 241%).

3. בצד השני של המשוואה נמצאים שני ענפים שבמקרה או שלא נמצאים גם במגמה פחות זוהרת מבחינת הצלחות: ענף השחייה איבד בארבע השנים האחרונות כ-6% מהפעילים בו ועומד נכון להיום על 1,990 ספורטאים. השייט, שחתום על שלוש מדליות אולימפיות מתוך התשע של ישראל אבל מתקשה לרשום הישגים גדולים בשנים האחרונות, מדורג רק במקום ה-34 מבחינת הפופולריות בישראל עם 527 ספורטאים בלבד - למרות עלייה של 15% בתוך ארבע שנים. המצב בשני ענפים אלו עוד פחות טוב בהתחשב שסומנו כ"ענפים מועדפים" - חלק מ-10 ענפים שזוכים לתוספת תקציבית.

4. הנקודה המשמעותית ביותר קשורה ליחס בכמות הפעילים בין נשים לגברים. בישראל פועל מאז 2007 ארגון "אתנה" לספורט נשים, שמטרתו העיקרית, באמצעות תוספת תקציבית של עשרות מיליוני שקלים, להגדיל את כמות הספורטאיות ולצמצם הפער בין גברים לנשים. אלא שהנתונים מראים שהכסף לא עושה את העבודה: רק 20.5% מהספורטאים התחרותיים בישראל הן נשים. בסך הכל פועלים בישראל 81,221 אלף ספורטאים גברים, לעומת 20,941 ספורטאיות. מדובר פחות או יותר ביחס שנשמר בחמש השנים האחרונות, 20-80.

הסבר אחד לכך הוא שחלק מהענפים הם "גבריים" יותר, למשל הכדורגל עם 26,619 ספורטאים, לעומת 922 ספורטאיות. אבל זה חוצה את כל הענפים, גם כאלו שאמורים להיות שווים יותר בהגדרה - כמו הכדורסל (21,247 ספורטאים, 4,266 ספורטאיות) או טניס (2,279 טניסאים, 736 טניסאיות), ואופניים (1,002 רוכבים גברים, רק 130 נשים). וזה נמשך גם בענפים עם מודלים נשיים מוצלחים לחיקוי (ירדן ג'רבי) כמו הג'ודו (1,759 ספורטאים, 550 ספורטאיות).

מלבד "אתנה" גם התמרוץ התקציבי הנוסף הקיים לאגודות ולאיגודים, המבטיח 10% יותר על כל ספורטאית רשומה לעומת ספורטאי, לא מצליח לצמצם פערים שמושרשים עמוק בתרבות.

5. הפעילות התחרותית מתקיימת ברובה בתוך "גיל הפריון הספורטיבי" - 91,937 מכלל הספורטאים (90%) הם בני 35 ומטה. רק 2,390 ספורטאים תחרותיים הם בגיל 56 ומעלה. אם בעבר איגודים ואגודות החזיקו ספורטאים מבוגרים באופן חשוד, רק כדי לנפח את הכמות - מה שיבטיח להם תקציב גבוה יותר - הרי שבשנים האחרונות אין לספורטאים אלו משמעות תקציבית עבורם. הוועדה הציבורית שקובעת את אמות המידה חלוקת כספי הטוטו קבעה כי על כל שקל שמקבל איגוד עבור ספורטאי ב"גיל הפריון הספורטיבי" (עד 35) הוא יקבל רק 10 אגורות בעבור ספורטאי מבוגר (56 ומעלה). כך הולכים ונדחקים הספורטאים המבוגרים אל פעילות עממית.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק