גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא יודע עד כמה השלטון רקוב, אבל המדינה מאוד מושחתת"

בשנים האחרונות מיקם עצמו עו"ד שחר בן מאיר בין מובילי האופוזיציה לרה"מ וכלוחם במונופולים וביוקר המחיה • הוא חתום, בין היתר, על העתירה שהובילה לכך שנתניהו ישלם מס בגין מימון חלק מהוצאות מעונו הפרטי ועל חשיפת הפגישות בין רה"מ לבעל השליטה בבזק • בן מאיר מבהיר שלא מדובר ברדיפה אישית ומפנה אצבע מאשימה בעיקר כלפי היועמ"ש ("מנדלבליט הוא כישלון")

שחר בן מאיר/ צילום: יונתן בלום
שחר בן מאיר/ צילום: יונתן בלום

"למה לא מוגש כתב אישום נגד ראש הממשלה בפרשת בזק? כל הזמן מדברים על הסיקור ב'וואלה' וההקלטות של ניר חפץ, אבל אפשר להגיש מחר כתב אישום נגד בנימין נתניהו בפרשת בזק, בלי קשר לסיקור ב'וואלה' ולשאלה אם פורסמו או לא פורסמו תמונות מחמיאות של שרה נתניהו. הוא עבר עבירה של הפרת אמונים לפי העובדות הידועות לכולם ושהוא עצמו הודה בהן - כשנתניהו כיהן כשר תקשורת, הוא קיבל החלטות בנוגע לבעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ, ולא גילה לאף אחד שהוא חבר שלו. זה כתב אישום מוכן להרשעה בהפרת אמונים".

על האמירות הנחרצות הללו חתום עו"ד שחר בן מאיר, שמיקם את עצמו בשנים האחרונות בראש האופוזיציה של ראש הממשלה נתניהו, מבלי שיהיה לו תפקיד רשמי בפוליטיקה הישראלית. הוא עשה זאת בזירה המשפטית, באמצעות שלל עתירות שהגיש לבג"ץ ובקשות לחשיפת מידע על-פי חוק חופש המידע נגד הממשלה, היועץ המשפטי לממשלה וגופים אחרים. בין היתר, הוא חתום על פרישתו של היועץ המדיני של ראש הממשלה, עו"ד יצחק מולכו, לאחר שהגיש עתירה נגד המשך העסקתו במשרד ראש הממשלה; על העתירה שהובילה לכך שנתניהו נאלץ לשלם מס בגין מימון חלק מהוצאות מעונו הפרטי בקיסריה, לאחר שנים שבהן ראש הממשלה נהנה מפטור שאינו מעוגן בשום חוק; על חשיפתן של הפגישות בין נתניהו לאלוביץ; וכן על חשיפתן של הוצאות הנסיעות של נתניהו לחו"ל אשתקד.

יש לך משהו נגד נתניהו באופן אישי?

"אישי? מה לי ולנתניהו. אני לא מכיר אותו, אין לי משהו אישי נגדו. הסיטואציה היא שהוא בשלטון 10 שנים, הימין בשלטון 10 שנים, אז מטבע הדברים העתירות שלנו הן נגד השלטון, אבל השאלות עצמן הן שאלות עקרוניות".

בן מאיר היה גם הראשון להגיש עתירה לבג"ץ בפרשת 4000 (תיק בזק), במסגרתה ביקש מהיועמ"ש לנמק מדוע ראש הממשלה לא נחקר - ובעקבות זאת הודיעה המדינה לבג"ץ כי נתניהו אכן ייחקר. מנגד, עתירה שהגיש לחשיפת תמלילי שיחות נתניהו ומו"ל "ידיעות אחרונות", נוני מוזס, במסגרת חקירת החשד ליחסים שוחדיים בין השניים - נדחתה, בשל החשש כי החשיפה תפגע בחקירה.

ריבוי העתירות מצטייר כרדיפה אישית ופוליטית.

"אין פה רדיפה של איש, וגם אין קשר בין העתירות שלי לפוליטיקה. מה לעשות שנתניהו ראש הממשלה, מה לעשות שהוא חבר של אלוביץ ומקבל החלטות הקשורות בו? הרי הוא לא נחקר סתם במשטרה. לא אני עשיתי את השיחות עם מוזס לסדר את שוק התקשורת - הוא עשה אותן".

הטענות של בן מאיר לא מופנות היום רק כלפי נתניהו. את האצבע המאשימה הוא מפנה בעיקר לעבר היועמ"ש, עו"ד אביחי מנדלבליט. "איפה היועץ המשפטי לממשלה? מנדלבליט לא מתאים לתפקיד שלו באופן מובהק, ופרשת בזק זו הדוגמה הכי ברורה לכך. ראש הממשלה התמנה להיות שר התקשורת בנובמבר 2014, ובמשך שנה וחצי, עד יוני 2016, שאז מתפרסמת סדרת כתבות בנושא, הוא לא מצהיר ולא מספר לאף אחד שהוא חבר אישי של אלוביץ. בזמן הזה הוא מקבל החלטות מהותיות בנוגע לשוק התקשורת וחברת בזק. זו עבירת הפרת אימונים פר-אקסלנס.

"בשביל זה לא צריך שום חקירות. אם רוצים לחקור עוד דברים שיחקרו, אבל את העבירה של הפרת אמונים נתניהו עבר בין נובמבר 2014 ליולי 2016 בוודאות. לא צריך בשביל זה לא הקלטת סתר, לא עד מדינה, לא כלום. זה הכול מהעובדות שהוא הודה בהם. על בסיס זה שמעון שבס (לשעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה בממשלת רבין) הורשע, אבל אצל נתניהו זה יותר חמור, כי לאורך השנים בהחלטות שהוא קיבל, הוא נתן לאלוביץ מיליארד שקל רווח כל שנה".

אגב חקירות נתניהו והחקירות, האישומים וההרשעות של שורת שרים, ח"כים וראשי רשויות - אנחנו מדינה כל-כך מושחתת? השלטון פה רקוב?

"לא יודע לומר עד כמה השלטון רקוב, אבל המדינה מאוד מושחתת, לא רק בפן של החקירות הפליליות וההרשעות של נבחרי ציבור, אלא בסלחנות הציבורית לנורמות פסולות, לגילוי של התנהלות מסוימת של נבחר ציבור שלא הובילה להרשעה. זה אבסורד שבישראל אם אתה לא הורשעת בפלילים, אז אתה אדם זך וטהור, כאילו שאף פעם זה לא היה.

"יש את הנורמה הפלילית, ויש את הנורמה הציבורית, ונראה שהנורמה הציבורית פה פשטה רגל. תראי לי מדינה בעולם המערבי המסודר - לא מדינות שיש בהן שחיתות כמו איטליה, אלא צרפת, אנגליה או ארה"ב - שבהן מכהן שר בממשלה כמו אריה דרעי שלפני 10 שנים ישב בכלא על שוחד שהוא קיבל באותו משרד ממשלתי שעליו הוא ממונה היום. אין מצב כזה".

מצד שני, צריך להיזהר מלינץ' ציבורי במקום שבו אדם רק נחקר ונחשד בעבירה, אך לא הוכח כי הוא עשה את המעשים המיוחסים לו.

בן מאיר: "לא צריך להיות לינץ' ציבורי ומשפט שדה, אבל לא הגיוני שאדם שלא הורשע בפלילים נחשב פה לאחד מ-ל"ו הצדיקים. שר הביטחון ויו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, הוא דוגמה נוספת. בדוח שכתב עליו היועמ"ש לשעבר, יהודה וינשטיין, הוא אומר שאין לו ראיות מספיקות להרשעה פלילית, אבל הוא כותב שם דברים איומים על ליברמן. איך בן אדם כזה מתמנה לשר ביטחון? מה זה משדר לציבור? אתה מצפה שאנשי ציבור לא יהיו מלאכים, אבל דרישה אלמנטרית היא שהם יהיו אנשים ישרים והגונים".

ההצלחות של בן מאיר

הילד האנרכיסט בפנימייה הצבאית

בן מאיר נולד בעפולה, בן למורה ומנהלת בית ספר ולאב עובד מדינה שעבר בין תפקידים ומשרדי ממשלה, ובעקבותיו נדדה המשפחה לבאר שבע ולגדרה. הוא מעיד על עצמו שהיה "ילד אנרכיסט" ו"ברדקיסט" שהוביל מרידות כיתתיות, עד שבגיל 14 הגיע לפנימייה הצבאית בחיפה, ונשאב למערכת כללים וחוקים לא גמישה בעליל. "אני לא בנוי לצבא בכלל, לזה שמחלקים לי הוראות", נזכר בן מאיר בתקופת לימודיו בפנימיה. ובכל זאת, שירת בן מאיר בצבא שש שנים, ואת המילואים סיים בדרגת סא"ל.

את התיכון הוא סיים ללא בגרות מלאה, לאחר שנכשל בבגרות באנגלית ולא כיכב במיוחד בבגרות במתמטיקה ("לא למדתי בפנימייה. היינו יושבים על הדשא עד 2 בלילה"); ואל עולם המשפט הגיע לגמרי "במקרה" ("לא היה לי אף עורך דין במשפחה, לא הכרתי עורכי דין, אבל זו הייתה אחת האופציות ללימודים והלכתי על זה").

גם מלימודי המשפטים באוניברסיטת תל-אביב הוא לא נהנה במיוחד ("הלימודים לא היו מעניינים"), והוא לא ממש ידע באיזה תחום התמחות יבחר, אך הוא ידע שהוא לא רוצה להיות שכיר אפילו לא יום אחד בחייו. יום לאחר סיום ההתמחות, ב-1990, הוא פתח משרד עצמאי בחדר ששכר במשרד בכיכר המדינה, והחל לעסוק בתחום האזרחי-מסחרי.

מחאת הקוטג' והמהפך האישי

בשנים הראשונות התנהל בן מאיר מתחת לרדאר הציבורי והתקשורתי, כשהוא מייצג לקוחות בתחום האזרחי-מסחרי, בכל תיק שהגיע אליו ("הייתי כולבויניק של אזרחי מסחרי. עשיתי חוזים, תביעות וכל דבר בתחום"), וכך חלפו להן 20 שנה - עד שהגיעה מחאת הקוטג' שחוללה שינוי דרמטי בחייו המקצועיים.

"כשהתעוררה מחאת הקוטג' ב-2010-2011, הנושא עצבן אותי. הניצול של הצרכנים, של כולנו. ישבתי במרפסת בבית והתחלתי לחקור את הנושא של גביית מחיר מופרז על-ידי מונופולים. קראתי המון וראיתי שמבחינה משפטית כל הנושא של המחיר המופרז בעייתי. חברתי לעו"ד אופיר נאור, שאותו הכרתי במהלך עבודתי בתיק אחר, והחלטנו להגיש תביעה ייצוגית נגד תנובה בטענה לגביית מחיר מופרז על הקוטג'. עד אז לא הייתה שום תביעה שהצליחה בנושא של מחיר מופרז. היו כל מיני ניסיונות, ואף בית משפט לא אישר ייצוגית בנושא".

אבל בן מאיר דווקא הצליח. הבקשה לאישור ניהול תביעה ייצוגית נגד תנובה בגין גביית מחיר מופרז על הקוטג' הייתה הראשונה שאושרה נגד מונופול בעילה של מחיר מופרז במחוזי, והעליון אף דחה את הערעור שהוגש על האישור. בימים אלה, שבע שנים לאחר שהוגשה התביעה, מגיע התיק לשלב הסיכומים, שלאחריו נדע אם קונצרן תנובה יחזיר לצרכנים טפח מהסכומים שגבה מהם לאורך השנים.

בעבור בן מאיר התיק הזה סימן התחלה של דרך חדשה - הוא נטש את התביעות האזרחיות-מסחריות, ועבר לעסוק באופן בלעדי בתביעות ייצוגיות, נגזרות (תביעות בעלי מניות מיעוט נגד בעלי שליטה ודירקטורים בשם החברה, כאשר החברה עצמה לא תובעת) ובייצוג הציבור בעתירות נגד השלטון (ראו מסגרת).

מאז הוא הגיש, בין היתר, שתי תביעות נגד בזק - האחת בגין חלוקת דיבידנדים אסורה (יחד עם עו"ד אופיר נאור), שבה הוא הפסיד; והשנייה בקשה לניהול ייצוגית נגד בזק בטענה לרווח מונופוליסטי עקב היעדר תחרות בשוק התקשורת הקווית - אשר טרם הוכרעה; בתביעה ייצוגית אחרת, בהיקף 450 מיליון שקל, הוא תוקף (יחד עם עורכי הדין רנן גרשט, אופיר נאור ויצחק אבירם) את חברת קוקה קולה (החברה המרכזית למשקאות), בטענה כי ניצלה לרעה את כוחה המונופוליסטי בשוק המשקאות הקלים; והוא גם פתח חזית מול פייסבוק העולמית, בטענה של ניצול לרעה של כוחה כמונופול. 

"פייסבוק היא דוגמא קלאסית לכך שכוח כלכלי עצום משפיע באופן משמעותי על תקשורת ועל חופש העיתונות, על הפרטיות, ועל ההוגנות בבחירות - ומה מאפיין את כל אלה? הם היסודות של הדמוקרטיה. אז בשביל שאיזה יהודי יעשה מיליארדים בארה"ב העולם 'משלם' במחיר של הפגיעה בכל האלמנטים המהותיים הללו - וזה דבר רע באופן מוחלט לדעתנו", אומר בן מאיר.

התחלת להילחם במונופולים בעקבות מחאת הקוטג', שהולידה מחאה ציבורית רחבה ב-2011. משהו השתנה מאז?

בן מאיר: "המחאה הציבורית השפיעה. נוחי דנקנר נפל. אליעזר פישמן נפל. הם ואחרים נפלו בעיקר בזכות המחאה, ולא בזכות שוב דבר אחר. זה נכון שיוקר המחיה עדיין גבוה, כולל מחירי הדיור, אבל המונופולים נזהרים.

"מאז שאושרה התביעה הייצוגית על הקוטג', הוגשו עוד 15-20 תביעות ייצוגיות על מחיר מופרז - וזה משהו שלא היה לפני זה. וגם בשוק ההון, בעקבות התביעות הנגזרות שהוגשו ואושרו בשנים האחרונות בעקבות חלוקת דיבידנדים אסורה - בהן התביעות נגד אילן בן-דוב, נוחי דנקנר, בזק - החברות נזהרות בחלוקות רווחי שיערוך".

ועדיין יוקר המחיה פה מהגבוהים בעולם המערבי.

"אני לא מצפה שנגיש תביעה ואז מחיר השוק יהיה נפלא ונהדר. כל פעם שאתה נוסע לחו"ל ואתה חוזר לארץ, אתה משתגע מהיוקר פה. אבל עדיין הדברים משתנים. המטרה היא לא להשיג את השינוי המלא אלא לשאוף שהדברים יהיו יותר טובים - ודי בזה.

"יוקר המחיה זה האבסורד של מעמד הביניים, שהפך למעמד הנמוך. מה שפעם ההורים שלנו יכלו לקנות אם עבדו - להגיע לדירה - היום הוא בלתי אפשרי. אתה עובד, עם מקצוע נחשב, שהשקעת בו, למדת - עורכי דין, מהנדסים - ולא מצליח לקיים את עצמך. הם לא יכולים בחיים להגיע לדירה. הציבור קורס תחת יוקר המחיה פה".

מי אשם?

"הפוליטיקאים ורשות ההגבלים שהזניחו את הציבור, אבל בעיקר הממשלה והכנסת שצריכים לחוקק חוקים נגד הריכוזיות. מתי פירקו פה מונופול? צריך לפרק את המונופולים".

ומה עם האחריות של הצרכן? אנחנו נטולי כוח ורק צריכים שידאגו לנו?

"גם אנחנו אשמים. חד-משמעית. אם תנובה גובה מחיר שלא נראה לכם, אז אל תקנו תנובה, תקנו טרה".

אבל טרה שייכת לחברה המרכזית, שיש לה מונופול בשוק אחר, שוק המשקאות.

"נכון, אבל בשוק החלב לתנובה יש 70% מהשוק, אז נקנה מהמתחרים. אני עושה את זה בבית. אני לא קונה תנובה, ולכן אין לי ברירה אלא לקנות טרה. אתה לא יכול להימלט ממונופולים בישראל. זה בדיוק העניין - אתה נופל ממונופול למונופול, ולכן חשוב לפעול נגד הריכוזיות בישראל".

הכישלונות של מנדלבליט

בנקודה הזאת, שוב, מפנה בן מאיר את האצבע המאשימה לעבר היועמ"ש. "העובדה שאני, איציק אבירם, אופיר נאור, רנן גרשט ועורכי דין פרטיים אחרים צריכים להגיש עתירות ציבוריות על דברים שהם בעיני מובנים מאליהם, זה מראה על הכישלון של היועמ"ש".

במה מנדלבליט נכשל?

"יש לו הרבה כישלונות. היועמ"ש הוא כישלון, כי למה אני צריך להוציא אלפי שקלים על חוות דעת ולפנות לבג"ץ בעניינים ציבוריים שכל משפטן מתחיל מבין שהם לא תקינים? המאפיין של כל התיקים שאני ואחרים מגישים - של מולכו, של חקירות ראש הממשלה, של המסים על מעון ראש הממשלה ועוד - הוא מאפיין אחד: כשהיועמ"ש מגיע לנקודת החלטה אם לקבל החלטה שנוטה לכיוון השרים או ראש הממשלה, לשרת את האינטרס שלהם או את האינטרס הציבורי והשמירה על שלטון החוק ועל הגינות - בכל נקודת זמן הוא בוחר בצד של השרים וראש הממשלה. הוא תמיד יעדיף את הממשלה על פני הציבור".

אתה תוקף נחרצות רק את מי שמזוהה עם מחנה הימין. אתה שייך למפלגה במחנה השמאל?

 "לא שייך, לא למפלגה ולא לאף אחד".

יש לך תכניות לרוץ לפוליטיקה? להשפיע משם?

בן מאיר: "לא, ממש לא. מהמרפסת בבית, שבה אני כותב את העתירות והבג"צים, אני משפיע הרבה יותר מאשר בכל מקום אחר". 

בא-כוח של ראש הממשלה: "בן מאיר ממשיך במסע הרדיפה האובססיבי שלו"

עוד עמית חדד, בא-כוחו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסר בתגובה: "לאחר שעו"ד שחר בן מאיר נכשל באינספור העתירות שהגיש לבג"ץ נגד ראש הממשלה הוא ממשיך את מסע הרדיפה האובססיבי שלו בראיון לעיתון, שגם בו הוא בוחר לעוות ולכופף את המציאות, המשפטית והעובדתית, כדי שתתאים לקו המתלהם שלו.

"אבל, משאלות הלב של עו"ד בן מאיר לחוד, והעובדות לחוד. "בניגוד לטענתו, ראש הממשלה אינו חבר של אלוביץ, הוא לא ביקר בביתו ואינו בקשר אישי איתו. גם הטענה, שלפיה ראש הממשלה פעל לטובת אלוביץ ובזק או קיבל החלטות שמיטיבות עימו משוללת כל יסוד עובדתי. אם כבר, העובדות, כפי שבאות לידי ביטוי בדוחות הכספיים האחרונים של בזק, ואף פורסמו ב'גלובס', מוכיחות כי מדיניותו של ראש הממשלה לפתוח את שוק התקשורת לתחרות ורפורמת 'השוק הסיטונאי' פגעה בעסקיו של אלוביץ וגרמה לו הפסדים במיליארדי שקלים.

"כפי שנאמר אינספור פעמים, ראש הממשלה פעל אך ורק על-פי החלטות הוועדות המקצועיות, כגון המועצה לכבלים ולוויין, הרשות להגבלים עסקיים, והמלצתה המפורשת של היועצת המשפטית של משרד התקשורת. רק לאחרונה התראיינה יו"ר מועצת הכבלים והלוועין היוצאת ואישרה שההמלצה לאשר את עסקת בזק-yes הייתה משיקולים מקצועיים בלבד. נתניהו פעל תמיד משיקולים ענייניים ולא לטובת איש. כך היה, וכך יהיה".

מטעם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, נמסר בתגובה: "בניגוד לטענותיו של עו"ד בן מאיר, בית המשפט העליון חזר פעם אחר פעם וגיבה את פעולותיו של היועמ"ש הן במסגרת ייצוגו את הממשלה בערכאות והן בעתירות הנוגעות להחלטותיו בתחום אכיפת החוק וחקירות ראש הממשלה. בהקשר זה ראוי אף לציין כי רוב עתירותיו של עו"ד בן מאיר נדחו על-ידי שופטי בג"ץ בהיעדר כל עילה להתערבות, בין היתר, בנושאים אשר ציין בראיונו. לרעיונות כמו של בן מאיר, שלפיהם ניתן להרשיע אדם אף בלי לחקור (גם אם מדובר בראש הממשלה) אין כל מקום בשיטת משפט של מדינה דמוקרטית".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי בפסיקה נקבע כי 95% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד ושם קץ למסע ההכפשות שניהלו האחים נגדו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?