גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השפעות העלאת הריבית: החריגה שהפכה לנורמה

לפי המודלים הפשוטים, בעקבות העלאת ריבית ניתן לצפות גם לעלייה בתשואות האג"ח ● בדיקה של שמונה העלאות הריבית שהיו בארה"ב מ-2015, כולל האחרונה, מראה ששבע מתוכן דווקא גררו בעקבותיהן ירידה בתשואת אג"ח ארה"ב ● למה זה קורה ואיך אפשר להרוויח מכך

ג'רום פאואל / צילום: רויטרס    Joshua Roberts
ג'רום פאואל / צילום: רויטרס Joshua Roberts

"דרך כוכב מיעקב", כך התייחס רבי עקיבא לבר כוכבא, כאשר טען שהוא המשיח. רבי עקיבא האמין שבר כוכבא הוא המשיח משום שהוא היה, בין היתר, גנרל מוצלח, אשר ניצח במספר קרבות נגד הרומאים במהלך המרד. אלא שההיסטוריה הראתה שניצחון בקרבות נגד הרומאים לא הופך אדם למשיח, ואכן - המרד דוכא באלימות רבה, בר כוכבא נהרג בקרב על ביתר ורבי עקיבא נרצח לאחר עינויים רבים. אם רבי עקיבא טעה בנוגע לזהות המשיח בגלל אופוריה של ניצחון בקרבות - קל וחומר שכלכלנים יכולים לטעות בהשפעות של הריבית רק משום שבעבר קרה שהיה מתאם חיובי בין העלאות ריבית לתופעות כלכליות.

הגידול במאזני הבנקים המרכזיים מאז 2003השפעת העלאות הריבית על תשואת האג"ח של ארה"ב ל-2028

ריבית עולה - תשואה עולה?

אמש העלה הבנק המרכזי בארה"ב את הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 2.25%. לו היינו מתייחסים למודלים כלכליים פשוטים - הרי שהעלאת הריבית הייתה אמורה להוביל לעלייה בתשואה של איגרות החוב. בפועל, תשואת איגרת החוב לעשר שנים ירדה מרמה של 3.09% לרמה של 3.03% הבוקר.

בחינה של שמונה העלאות הריבית מאז שלהי שנת 2015 מצביעות על כך שלא מדובר בתופעה חריגה. הגרף המצורף מציג את תשואת איגרת החוב של ארה"ב הנפדית בנובמבר 2028 בקו הלבן הרציף, והעמודות הן עיבוד להשפעה של העלאת הריבית על התשואה.

העמודה מתחילה במועד ההחלטה על העלאת הריבית, ונמשכת מספר ימים לאחר מכן. העלאת הריבית הראשונה בוצעה בשלהי 2015, ולאחר מכן העלאה נוספת בשלהי 2016, ומאז העלאת ריבית מדי כל רבעון כמעט.

בעת העלאת הריבית הראשונה, ההשפעה שלה הייתה אגרסיבית ל"שלילה" מבחינת האפקט הרצוי. לאחר העלאת הריבית תשואת האג"ח ירדה בכ-70 נ"ב (0.7%) בתקופה קצרה יחסית. כל שאר העמודות מסומנות באדום, ומסמלות ירידת תשואה לאחר העלאת הריבית, והעמודה הירוקה היחידה מסמנת עלייה בתשואה לאחר העלאת הריבית. מדובר בהחלטת הריבית בדצמבר 2017. כאשר משקללים גם את העלאת הריבית אמש, מתוך שמונה העלאות הריבית האחרונות, רק פעם אחת התשואה עלתה בימים שלאחר העלאת הריבית.

פערים של תפיסה

התפיסה שלפיה העלאת ריבית משפיעה באופן ישיר על התשואה הארוכה לא ממש מוכיחה את עצמה בשלוש השנים האחרונות. בין דצמבר 2016 לספטמבר 2017 היו שלוש העלאות ריבית, והתשואה הארוכה ירדה משיעור של כ-2.7% לשיעור של כ-2%.

מנגד, בין ספטמבר 2017 לספטמבר 2018 היו שלוש העלאות ריבית, והתשואה עלתה חזרה לשיעור של כ-3.1%. במונחי השפעה על התשואה הארוכה כמגמה, מתברר שמה שמשפיע בעיקר זה הצפי לצמיחה של המשק האמריקאי - ועל הנתון הזה, תוצאות בחירות האמצע המתקרבות ישפיעו יותר מכל החלטת ריבית. מה שכן ניתן לומר על הטווח הקצר, ב-87.5% מהעלאות הריבית מאז 2015, התשואה ירדה בימים שלאחר החלטת הריבית.

על ריבית ומאזני בנקים מרכזיים

נתון נוסף שכדאי להתייחס אליו בנוגע להשפעות של העלאת ריבית הוא היקף המאזן של הבנקים המרכזיים. הגרף המצורף, המציג את הגידול באחוזים במאזני הבנקים המרכזיים של ארה"ב, האיחוד האירופי ויפן מאז שנת 2003, מצביע על כך שהגידול במאזני הבנקים של האיחוד האירופי ויפן נמשך, ומנגד, ההחלטה לצמצם את המאזן של הבנק המרכזי בארה"ב בשלהי 2014, הובילה לכך שהמאזן נותר יציב.

הגדלת היקף הנכסים המוחזקים במאזני הבנקים המרכזיים היא תולדה של הבועה הפיננסית שהתפוצצה בשלהי 2007. העלאת הריבית בארה"ב, אם כן, מגדילה מחד את הגירעון בהיבט של גידול בהוצאות המימון, אך יחד עם פערי הריבית בין ארה"ב למדינות שבהן הריבית עדיין אפסית ואף שלילית, ויחד עם "מלחמת הסחר", ישנו צמצום בגירעון המסחרי של ארה"ב, שעל פניו מקזז את ההשפעה השלילית של גידול בהוצאות המימון.

ניתן אפוא להניח בסבירות גבוהה, שבטווח הנראה לעין, הגירעון הממשלתי לא צפוי לגדול באופן מהותי כתוצאה מהעלאת הריבית; ייתכן גידול בגירעון על רקע תוכנית ההשקעה בתשתיות של הנשיא טראמפ, אבל זו סוגיה הקשורה לצמיחה ולמדיניות פיסקאלית, ולא לריבית ולמדיניות מוניטרית.

ההשפעה על מאזן הפד

נקודה שראוי לתת עליה את הדעת היא שריבית גבוהה יותר עוזרת להקטין את המאזן של הפד (הבנק המרכזי של ארה"ב) באופן מהיר יותר. הסיבה היא שבכל פעם שנפרעות איגרות חוב, חלק מהכסף משמש לרכישה חוזרת של אג"ח, רק בהיקף קטן יותר. למשל, נפרעת סדרת אג"ח בהיקף של מיליארד דולר, ובכסף שהבנק מקבל, הוא רוכש 990 מיליוני דולרים של סדרת אג"ח אחרת, ובמקביל מקטין את המאזן ב-10 מיליון דולר.

אבל לאור העלאת הריבית, האיגרות החדשות שרוכש הבנק המרכזי נושאות ריבית גבוהה יותר, מייצרות תזרים גבוה יותר, תזרים אשר בתורו משמש אף הוא להקטנת המאזן של הפד הנקוב בדולרים. חשוב לציין שלבנקים אחרים זה עוזר פחות, משום שהם נמדדים באירו, בין יפני וכיו"ב, ולא בדולר - ואז נכנסים שיקולי גידור, שערי חליפין ועוד.

שיקול נוסף שעולה בעקבות העלאת הריבית מצד הפד, הוא שאם ארה"ב לא הייתה מעלה את הריבית, ייתכן שהיה מתפתח תרחיש של מכירות אג"ח ארה"ב על-ידי מחזיקים זרים. במקרה כזה, בלאו הכי גל המכירות היה מוביל לכך שארה"ב הייתה נדרשת לגייס חוב חדש בריבית גבוהה יותר. אבל הפעם זה היה בגלל התשואות שבהן היו נסחרות איגרות החוב שלה בשוק המשני, ולאו דווקא בגלל הריבית - נתון שעליו משפיע הבנק המרכזי ולא משקיעים זרים.

שלוש השנים האחרונות מלמדות אותנו שבשבע מתוך שמונה פעמים, עליית ריבית הובילה לפחות בטווח הקצר לירידת תשואה, מכאן שייתכן שלא יהיה זה רעיון רע לרכוש איגרות חוב ארוכות של ארה"ב לפני העלאת הריבית הבאה, ולמכור אותן לאחריה. מועדים לשמחה. 

■ הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט