גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחים את תשלום היטל ההשבחה בת"א? יתכן שתשלמו יותר

עיריית תל אביב הציעה לבעלי דירות בעיר לדחות את התשלום, אך מחירי הנדל"ן יעלו, גובה היטל ההשבחה יעלה גם כן ● "מדוע העירייה ששה לוותר כעת על היטל השבחה ממאות בעלי נכסים שמבקשים לקבוע אותו במסגרת תכנית המתאר החדשה שלה? כנראה שלא כל 'מתנה' היא חינם"

תל אביב / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
תל אביב / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מי לא היה רוצה לדחות בכמה שנים תשלום משמעותי לרשויות? בעליהן של דירות רבות בתל-אביב-יפו (לפי הערכות מדובר במאות בעלי דירות לפחות) הופתעו לאחרונה למצוא בתיבות הדואר שלהם מכתב מהעירייה ובו הצעה שבמבט ראשון נראית מפתה - לדחות את תשלום היטל ההשבחה בגין הנכסים שלהם. במבט ראשון זה נראה כמו מהלך נדיר שבו העירייה מוכנה לוותר על הכנסות נאות ומידיות לקופתה. אלא שגורמים בענף הנדל"ן מתריעים כי במידה ומחירי הנדל"ן יעלו בעתיד, גובה היטל ההשבחה שישלמו בעלי הנכסים בעוד כמה שנים יהיה גבוה משמעותית מהיום.

הסבר קצת על קצה המזלג: בשל כניסתה לתוקף של תכנית תא 5000 - תכנית המתאר של העיר, נוצרה וודאות לגבי זכויות שניתן לממש בנכסים שונים ברחבי העיר. ובמילים אחרות יש נכסים שניתן להגדיל בהם את אחוזי הבניה, מה שמאפשר השבחה מבחינת בעל הנכס ומחייב בצידו תשלום היטל השבחה לעירייה. במכתב ששלחה העירייה נכתב כי :"ביום 18.7.18 פורסם בספר החוקים תיקון מספר 126 לחוק התכנון והבנייה. תיקון זה עסק, בין היתר, גם בקביעת הוראות מיוחדות בנוגע לגביית ותשלום היטל השבחה בגין תוכניות כוללניות, מסוגה של תוכנית תא/5000 (תוכנית המתאר של תל-אביב-יפו). מאחר וטרם שולם ההיטל בגין תוכנית תא/5000, לפי שומה סופית, הרי שהנכם רשאים לבקש כי שומת ההשבחה בגין תוכנית תא/5000 תיערך רק לאחר אישורה של תוכנית נוספת החייבת בהיטל...אשר על כן, בהתאם לתיקון בחוק, בידכם הבחירה האם לנהל כיום הליכים בגין שומת הוועדה המקומית בגין תוכנית תא/5000, או שמא לבחור בדחיית עריכת השומה בגין תוכנית תא/5000 למועד שלאחר אישורה של תוכנית נוספת החייבת בהיטל". כלומר, העירייה מציבה בפני בעלי הנכסים בחירה האם לשלם כעת או בעתיד, לאחר שתתאשר תכנית מפורטת.

גורמים בענף הנדל"ן עמם שוחחנו הסבירו כי יתכן ובעתיד בעלי הנכסים ישלמו סכום גבוה יותר מהסכום שלו הם נדרשים כיום: "במבט ראשון נראה שהמכתב תמים ובא לקראת בעל הזכויות. אלא שיתכן ושווי זכויות הבעלים בעתיד יהיה גבוה יותר - בעת אישור תכנית מפורטת - כך שככל ובעלי הזכויות ידחו את מועד תשלום ההיטל, העירייה תוציא שומות היטל השבחה גבוהות פי כמה מאשר כיום. מי שלא מבין בתחום עשוי להתפתות לדחות את התשלום אבל ישלם על כך יותר בעתיד".

עו"ד צבי שוב שמתמחה בתחום הוסיף "הפתגם הידוע אומר - טוב ציפור אחת ביד משתיים על העץ, אבל לא אם יש לך סולם ושתי הציפורים על העץ עשויות מזהב טהור. מדוע עיריית תל-אביב ששה לוותר כעת על היטל השבחה ממאות בעלי נכסים שמבקשים לקבוע אותו במסגרת תכנית המתאר החדשה שלה? כנראה שלא כל 'מתנה' היא חינם לפעמים פשוט מדובר במתנה בתשלום וכשמדובר בהיטל השבחה שכידוע הוא 50% מההשבחה העתידית, התשלום גבוה מאוד. מה שהבינה עיריית תל-אביב בעקבות התיקון החדש לחוק התכנון והבניה ולא הפנימו רוב בעלי הנכסים ששמחים לכל דחייה, הוא שהיא עתידה להפסיד מיליונים של שקלים בהיטלי השבחה אם תיאלץ לגבות כעת את ההיטל על פי תכנית המתאר הכוללנית שלה. זאת מאחר ובעתיד כשתהיינה תכניות מפורטות לגבי השטחים הרבים הנכללים בה, מחירי הנדל"ן כבר ירקיעו שחקים, כפי שקורה בשוק הנדל"ן המקומי ב-10 השנים האחרונות. לכך תתווסף וודאות תכנונית על הקרקע - במקום שלא היה ברור כמה קומות ניתן יהיה לבנות שכן תכנית המתאר קובעים לעתים טווחים, כעת יהיה הדבר ברור כשמש. עליית מחירי הקרקע ביחד עם הוודאות התכנונית תקפיץ באופן טבעי את היטלי ההשבחה והעירייה באופן טבעי תרוויח מהמהלך, וממש לא קשה לנחש על חשבון מי".

עו"ד צבי שוב/ צילום: כפיר סיון

גם עו"ד ישי איצקוביץ, שותף במשרד אגמון, רוזנברג הכהן ושות' מצביע על בעייתיות שעשויה להיווצר בעקבות דחיית תשלום היטלי ההשבחה, והפעם דווקא מהכיוון של התחייבות הרוכשים והמוכרים הנוגעת לתשלומי היטלים. "להבנתי המכתב האמור נשלח לכל מי שמכר דירה או נכס וביקש אישור לטאבו על העדר חוב/דרישה לתשלום. הבעיה היא שמי שמכר דירה וביקש אישור, עשוי להסתבך עכשיו עם הקונה שלו. מי שפנה לוועדה המקומית וקיבל דרישת תשלום (או שכבר שילם) עשה זאת לאחר שחתם על ההסכם עם הקונה. בהסכמים נהוג לכתוב שהיטל השבחה בגין תכנית שאושרה למתן תוקף לפני מועד החתימה חל על המוכר. לפיכך, למוכרים שקיבלו את המכתב לא עומדת אפשרות אמיתית שלא לשלם שכן הקונה יטען שהתשלום חל עליהם. הרציונל של התיקון היה לדחות את התשלום לאחר אישור תכנית מפורטת/היתר אך זה אינו עומד בקנה אחד עם ההסכמים שייתכן ונחתמו בין הרוכשים למוכרים".

מעיריית תל-אביב נמסר בתגובה: "ביולי האחרון התקבל תיקון לחוק התכנון והבניה. המכתבים נשלחו לנישומים אשר חויבו בהיטל השבחה על תכנית תא /5000, כשירות לציבור ועל מנת ליידע את הנישומים בדבר זכותם לדחות מועד החיוב בגין תא/5000 למועד מאוחר יותר, כמפורט במכתבים. וביתר פירוט, התיקון קובע כי בעסקאות שנעשו עד 18/7/18 (כולל), הבחירה האם לדחות את החיוב או לא, לרבות השיקולים הכלכליים הכרוכים בכך, נתונה לשיקול דעתו של הנישום, והועדה המקומית תכבד כל החלטה שלו. פרטים נוספים אודות התיקון והברירות העומדות בפני הנישומים מפורסמות באתר העירוני".

עוד כתבות

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת של פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית מתרסקת אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צוללת בבורסה ביותר מ-16% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

דוחות חדשים חושפים: אלה העובדים המבוקשים בעידן ה־AI באמריקה - ובישראל

לפי נתוני חברת המחקר Synergy Research Group, חוות השרתים הפכו לאחד ממוקדי התעסוקה הצומחים ביותר כיום ● כתוצאה מכך, הביקוש לעובדים טכניים מתרחב - מחשמלאים ועד רתכים

רמי קאליש

OpenAI רוכשת את נפטון של פיטנגו הישראלית

ענקית הבינה המלאכותית OpenAI רכשה אמש את חברת הבינה המלאכותית הפולנית נפטון, שהמשקיעה הראשונה בה היא פיטנגו, קרן ההון סיכון הישראלית של חמי פרס ורמי קאליש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; המניות הדואליות קופצות, ארית תעשיות צוללת בכ-16%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6% ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, על אף דוח התעסוקה של ADP, שהצביע על ירידה חדה ומפתיעה בכמות המועסקים ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

משרדי חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

פשרה בייצוגית נגד טבע: האם התרופה להקלת גודש באף באמת מועילה?

טבע דחתה את הטענות כי התרופה "טבע קולד" אינה יעילה, אך במסגרת הפשרה הסכימה לתרום תכשירים בשווי של 440 אלף שקל לעמותת "חברים לרפואה" עפ"י צורכי הארגון

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

"חיזבאללה סיים את תפקידו": ישראל ולבנון סיכמו לקיים פגישה נוספת עוד החודש

המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● החטוף החלל שהושב לישראל - סותטיסאק רינטלאק ● רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● בכירים מצריים מזהירים מפני "תוכניות ישראליות לתקיפות שישתקו את לבנון ● אחרי התקרית בעזה צה"ל תקף מפקד שטח בחטיבת רפיח, צה"ל תקף מפקד חמאס ברפיח, ברצועה מדווחים על 6 הרוגים ● עדכונים שוטפים

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף-פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

מפעלי ICL בים המלח / צילום: ap, Ariel Schalit

בג"ץ קבע: ICL תשלם מאות מיליוני שקלים על שאיבה מים המלח

בעקבות עתירות שהגישו אדם טבע ודין ולובי 99, בג"ץ חייב את חברת ICL לשלם על המים ששואבים מפעלי ים המלח ● היקף התשלום עשוי להגיע לכ-500 מיליון שקל משנת 2018 ועד סוף הזיכיון בשנת 2030 ● ICL בתגובה: "פסק הדין אינו מידתי וסותר את עמדת המדינה ואת לשון החוק"

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

לראשונה: מינהל התכנון עוקף רשות מקומית ונותן היתר בנייה

רשות הרישוי הארצית הוציאה לראשונה היתר בנייה, לאחר שהמועצה האזורית הגלבוע סירבה לאשר הקמת שדה סולארי בתחומה למרות הוראות ועדת הערר ● מדובר בשימוש תקדימי בסמכויות שקיבלה הרשות השנה, במסגרת מהלך שמטרתו להסיר חסמים תכנוניים ● האם נראה בקרוב שינוי כיוון גם בתחום הבנייה למגורים?

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את מינוי השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת

אורי יוגב / צילום: יונתן בלום

הקרן שחתומה על שני אקזיטים בשבוע: "רצינו להוכיח לשוק"

קרן אלומה סיכמה על מכירת אקסלרה בחצי מיליארד שקל וחלק ממניותיה באסקו ● היו"ר אורי יוגב: "מחיר המניה שלנו מאוד ירד, וחשבנו שאנחנו ‫צריכים להוכיח לשוק. זו ההוכחה האולטימטיבית"

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: איל יצהר

ד"ר יפעת בן חי שגב עוזבת את חדשות 13, אך הפלונטר עדיין לא הותר

דירקטוריון חדשות 13 מתנהל זה זמן רב ללא יכולת הכרעה, בשל דד לוק שיצרו שניים מחבריה ● ההתפטרות העכשווית עשויה לפתור זאת, ולהוביל למינוי מנכ"לית קבועה

סניף מקדולנד'ס בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

אחרי שקיזזה את ההנחות לחיילים, מקדונלד'ס קורצת לאנשי הקבע

מקדונלד'ס ישראל ומועדון משרתי הקבע "חבר" השיקו בשבוע שעבר מהלך משותף שיעניק הנחה של כ-35% בממוצע למחזיקי כרטיס "חבר" ● המהלך ממשיך קו של ניסיונות מצד הרשת לייצב מחדש את יחסיה עם קהל המשרתים בצה"ל מתחילת המלחמה

פרויקט ''תדהר בגיבורים'' בבת ים / הדמיה: 3DVISION

תדהר מתקדמת לכיוון הנפקה: זה הצעד האחרון שלקחה

חברת הנדל"ן תדהר ממשיכה להיערך להנפקה ראשונית בבורסה בת"א ושכרה את שירותיהם של לידר חיתום ודיסקונט חיתום ● שיכון ובינוי עתרה לבג"ץ נגד המדינה ודורשת תיקון חקיקה שיאפשר לה למכור דירות שבנתה להשכרה לטווח ארוך ● ונתי גלבוע ישקיע כ-40 מיליון שקל בגפן מגורים ויהפוך לחלק מגרעין השליטה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

רשות ני"ע אוסרת על שיווק פיקדון ה-S&P 500 של לאומי

בהמשך לחשיפת גלובס, בנק לאומי החליט לעצור את שיווק הפיקדון המובנה של לאומי, אשר עורר התנגדות עזה מצד קרנות הנאמנות ● ברשות צפויים לפרסם בתקופה הקרובה נייר עמדה המסדיר את המגבלות החלות על המוצרים המובנים