גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הבנקים הלבנוניים יוכלו להמשיך לממן את הממשלה?

ההלם החמור ביותר בשוק האג"ח הלבנוני ב-10 השנים האחרונות מעורר ספקות לגבי נכונותם ויכולתם של הבנקים המקומיים להמשיך לממן את הממשלה, ויצר לחץ על ביירות להעמיק את הרפורמות או להסתכן במשבר מטבע שיפגע ביציבות

ראש ממשלתך לבנון, סעד אל-חרירי / צילום: REUTERS/Mohamed Azakir
ראש ממשלתך לבנון, סעד אל-חרירי / צילום: REUTERS/Mohamed Azakir

ההלם החמור ביותר בשוק האג"ח הלבנוני ב-10 השנים האחרונות מעורר ספקות לגבי נכונותם ויכולתם של הבנקים הלבנונים להמשיך לממן את הממשלה, ויצר לחץ על ביירות להעמיק את הרפורמות או להסתכן במשבר מטבע שיפגע ביציבות.

אחת הסיבות לפאניקה היא "מכירת החיסול" הרחבה יותר של אג"ח מדינות השווקים המתעוררים. כשהאג"ח הבינלאומיות של לבנון צנחו בעבר, ניתן היה בדרך-כלל לסמוך על הבנקים הלבנוניים שירכשו אותן, אך הפעם זה שונה.

"כשיישויות זרות גילו שהבנקים הלבנוניים מוכרים בגדול את התיקים שלהם, הן התחילו להיפטר מהתיקים שלהן", אמר מרוואן מייקל, כלכלן ראשי בבנק Bloominvest בביירות.

אנתוני סימונד מ-Standard Aberdeen Asset Management מצביע על השינוי במבנה מחזיקי האג"ח. "בעבר היו הבנקים המקומיים רוכשים את האירובונד גם במחיר גבוה ממחיר השוק - תמיד. אז לבנון רשמה בדרך-כלל ביצועים טובים מאוד בשווקים יורדים, בגלל שתמיד הייתה לך את התמיכה הזאת בדמות קיומו של מישהו שיקנה את האג"ח", אמר סימונד, מנהל השקעות לונדוני.

לפני קצת יותר משנתיים החזיקו הבנקים הלבנוניים אירובונד לבנוניות בשווי של קרוב ל-20 מיליארד דולר. ביולי עמדו החזקות אלה על קצת יותר מ-16 מיליון דולר, לאחר שבאפריל צנחו ל-13 מיליארד דולר במקביל לתפיחת נטל החוב הכללי.

דעיכת תפקידם של הבנקים המקומיים כרוכשי אג"ח שניתן לסמוך עליהם, הסיטה את תשומת-הלב של השווקים לאיכות האשראי של לבנון בבואם לתמחר את האג"ח, "ולא מדובר באיכות מעולה", אמר סימונד.

לבנון סובלת מגירעונות כרוניים בתקציב ובחשבון השוטף. חברות דירוג האשראי מעניקות ללבנון דרגה שאינה דרגת השקעה - דהיינו "דירוג זבל" - בדומה לדירוג של מצריים או אנגולה. באוגוסט הזהירה S&P Global Ratings כי רמות החוב ימשיכו לעלות מרמתן הגבוהה הנוכחית.

ביוני השמיעה קרן המטבע הבינלאומית אות אזעקה ודחקה בביירות לבצע שינוי פיסקלי "מיידי ומשמעותי".

הצמיחה נמוכה והמקורות המסורתיים של מטבע זר - תיירות, נדל"ן והשקעות זרות - נפגעו משנים של מתח אזורי ומלחמה בסוריה השכנה. לבנון תלויה כעת יותר במיליארדי הדולרים שמפקידים בבנקים הלבנוניים אזרחים לבנונים שמתגוררים בחו"ל.

הבנק המרכזי של לבנון מציע תשואות גבוהות לבנקים מסחריים שמפקידים דולרים, ומאמצע 2015 הוא ביצע שורת מהלכים פיננסיים מורכבים - כולל חילופי אג"ח עם משרד האוצר והחלפים פיננסיים עם בנקים - כדי להשיג עוד יותר דולרים, שיסייעו לו להגדיל את יתרות המטבע הקשה.

אך זה הקטין את כמות המטבע הקשה הנוסף שיכולים הבנקים להזרים לאירובונד הריבוניות. "האם הם רוצים להוסיף עוד 20 או 50 מיליון דולר להחזקות שלהם? קרוב לוודאי שלא, וזה עושה הבדל עצום בשוק בעת הנוכחית", אמר סימונד.

לבנון העניקה עדיפות ליתרות מט"ח גבוהות במטרה להגן על הצמדת המטבע שלה בעשרים השנים האחרונות, שלאחרונה נחשפת ללחץ בשל התפטרותו המפתיעה של ראש הממשלה סעד אל-חרירי בנובמבר.

מאז התאוששו יתרות המט"ח של הבנק המרכזי - למעט הזהב - מההפסדים שרשמו כשהגנו על הלירה, ובסוף מאי הן זינקו לשיא של כל הזמנים בסך 45 מיליארד דולר, אך באמצע ספטמבר הן ירדו ל-43 מיליארד דולר. בימים האחרונים נרגע במקצת שוק האג"ח. CDS ל-5 שנים ירדו חזרה לרמה של קצת יותר מ-700 נקודות בסיס מהשיא בסך 803 נקודות בסיס שרשמו באמצע ספטמבר, למרות שסיימו את אוגוסט ברמה של 642 נקודות בסיס.

אך המשקיעים הזרים מנסים לאמוד את הסיכונים שייווצרו אם ייחלשו האג"ח הלבנוניות עוד יותר, מכיוון שזה עלול להקשות על הממשלה להשיג מימון בריבית סבירה בחו"ל.

מחקר שערך בנק MUFG הראה כי קרוב למחצית האג"ח נקובות המט"ח של הממשלה יבשילו ב-5 השנים הבאות.

"המאזנים של המדינה הם הגרועים ביותר באזור המזרח התיכון וצפון אפריקה, וייתכן אף שבכל השווקים המתעוררים", כתב לאחרונה ג'ייסון טרבי מ-Capital Economics בעדכון למשקיעים. הוא הוסיף כי האג"ח נקובות המטח של הממשלה שוות ל-50% מהתמ"ג של המדינה, וכי אם תפרוץ השלה חפוזה מצד המשקיעים הזרים, עלולה המדינה הקטנה לשקוע במשבר עמוק עוד יותר. לדבריו, "בריחת הון נמשכת תדלדל במהירות את יתרות המט"ח ובסופו של דבר תאלץ את הרשויות לפחת את הלירה".

כלכלנים לבנוניים רבים טוענים כי תרחיש זה פסימי מדי, ומציינים כי רק כ-11% מהחוב הציבורי של לבנון מוחזק בידי משקיעים זרים. "אף אחד כאן אינו אומר שאין אתגרים, אבל יש הבדל גדול בין אתגרים לבין פיחות מאולץ של הלירה וכניסה לתרחיש בסגנון יוון או טורקיה", אמר נאסיב גובריל, כלכלן ראשי בבנק Byblos הלבנוני.

אך הסיכויים למציאת פתרונות לבעיותיה הבסיסיות של לבנון נראים מרוחקים. באפריל הבטיח ראש הממשלה סעד אל-חרירי לצמצם את הגירעון התקציבי, אך רפורמה פיסקלית לא תצא אל הפועל עד לכינונה של ממשלה. הפוליטיקאים מתקוטטים על כינונה של ממשלה חדשה מאז מאי.

סימונד אמר כי הצעדים שנקט הבנק המרכזי כדי לתמוך ביתרות המט"ח נחלו עד כה הצלחה, אך תלותו של הבנק בהפקדות מט"ח בלבנון מצדם של בנקים מסחריים, פירושה שהמצב דומה להונאת פונזי. "הבנק המרכזי יצר מערכת שבה הוא משלם לכל מי שמשלם למישהו אחר להכניס כסף, וזה עובד, אך בסופו של דבר זה יפסיק לעבוד, וזאת הסיבה לכך שהם חייבים לבצע רפורמה, ולבצע אותה במהירות רבה מאוד". 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"