גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשד: אב ובנו נתנו שוחד בתמורה למכרזי התעשייה האווירית

לפי החשד, האב והבן נתנו כספי שוחד בהיקפים גדולים והבטיחו טובות הנאה נוספות לעובדי ציבור בתע"א עבור קידום זכייתם במכרזים ● התעשייה האווירית: החקירה החלה ביוזמתנו; עובדינו אינם חשודים ● מעצר החשודים הוארך עד 8 באוקטובר; השופט: "עוצמת החשדות גבוהה ביותר"

שוחד / צילום: Shutterstock
שוחד / צילום: Shutterstock

עוד פרשיית שחיתות ושוחד לכאורה סביב מכרזים של התעשיות הביטחוניות, כאשר במרכז הפרשה, שוב, התעשייה האווירית (תע"א): במהלך הלילה עצרו חוקרי היחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל) בלהב 433 שני חשודים, אב ובנו, לחקירה באזהרה בחשד למעורבות בעבירות שוחד והבטחת טובות הנאה. זאת, בתמורה לקידום זכייתם במכרזים של תע"א סביב רכישת רכיבים ששימשו לייצור כלי נשק.

על-פי החשד, השניים נתנו כספי שוחד בהיקפים גדולים והבטיחו טובות הנאה נוספות לעובדי ציבור עבור קידום זכייתם במכרזים. עוד עולה החשד כי במסגרת ההבטחות לטובות הנאה, החשודים הבטיחו לכאורה לעובדי הציבור אחוזים מכל עסקה שאלה יטו עבורם במסגרת המכרז.

בנוסף לפעילותה בתחומי כלי הטיס ומערכות ההגנה האוויריות, התעשייה האווירית מפתחת, מייצרת ומספקת למגוון לקוחות בארץ ובעולם פתרונות ללוחמה ביבשה. בין פתרונות אלה ניתן למצוא מל"טים, רכבים רובוטיים, פלטפורמות ממוגנות, מאוישות ובלתי מאוישות, לפריצת מכשולי קרקע, לפינוי מוקשים ומטענים בשדה הקרב וכן מטעני תצפית, מערכות שליטה ובקרה מתקדמות, מערכות נשק הכוללות טילים מונחים ארטילריה מדויקת ועוד. מדי שנה מפרסמת החברה מאות מכרזים בקשר לרכיבים המשמשים לייצור כלי נשק, ובמסגרת מכרזים אלה היא מתקשרת עם מאות קבלנים בארץ שמספקים לה שירותים ומוצרים בתחום העיבוד השבבי, מתכות ועוד.

על-פי הודעת המשטרה על המעצרים, התנהלה חקירה סמויה של הפרשה מזה תקופה, אשר הבוקר (ד') עברה לשלב הגלוי שלה, עם המעצרים, החקירות ודיוני הארכות המעצר של החשודים. מדובר בחקירה המתנהלת במשטרת ישראל בשיתוף הממונה על הביטחון במשרד הביטחון ובליווי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, ומתמקדת בעבירות הנוגעות לטוהר המידות.

בהודעת המשטרה נמסר כי "משטרת ישראל תמשיך לחשוף ולחקור תהליכים פסולים, תוך ניגוד עניינים, וכן לחתור ולהגיע לכל מקום בו יש חשד לשחיתות ציבורית הפוגעת בסדרי השלטון ובמינהל התקין". 

מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה: "החקירה החלה ביוזמת התעשייה האווירית, שהעבירה את ממצאיה בנושא לגורמים הרלוונטיים. נכון לעכשיו לא ידוע לחברה על חשדות נגד מי מעובדיה".

"עוצמת החשדות גבוהה ביותר"

אחד העצורים, האב בן ה-70, נעצר אתמול (ג') בשעות הערב המאוחרות, ונחקר ב-2:30 בלילה, לאחר שהחוקרים פשטו על ביתו וערכו שם חיפוש יסודי. היום, בשעות הצהריים המאוחרות, הובאו האב ובנו לדיון בבקשת המשטרה להאריך את מעצרם ב-12 יום בבית משפט השלום בראשון-לציון. אולם כבר בפתח הדיון הודיע בית המשפט לצדדים כי המעצר לא יוארך לפרק זמן כה ממושך, והציע להם להסכים על כך שהוא יאריך את מעצרו עד יום שני הקרוב, קרי למשך 6 ימים - מחצית מהזמן שביקשה המשטרה.

בסופו של דבר האריך בית המשפט יאת המעצר של האב עד ל-8 באוקטובר. "בתמצית ייאמר שמדובר במי שלפי החשד, שיחד את עובד התעשייה האווירית, על-מנת לקדם אינטרסים כלכליים של החשוד. לא מצאתי להכביר מילים בדבר חומרת העבירות המיוחסות לחשוד והנזק שהיה עלול להיגרם כתוצאה מהן. עיינתי בחומרי החקירה מתוכם מצאתי לסמן מסמכים, ואני קובע קיומו של חשד סביר הקושר את החשוד לעבירות המיוחסות לו. באופן משמעותי ביותר", כתב בית המשפט והוסיף כי "העבירות המיוחסות לחשוד מקימות עילת מעצר מסוג חשד לשיבוש הליכי חקירה", וכן כי "חלקם הארי ניתן לשיבוש".

באשר לבקשתו של החשוד שלא יפורסם שמו, ציין בית המשפט כי לא מצא עילה לקבלה, אך עיכב את פרסום השם על-מנת לאפשר לחשוד לערער על ההחלטה להתיר את פרסום שמו. "אבהיר כי כל פרסום בדבר החשדות המיוחסים לחשוד. ודאי פרסום בדבר חשדות מסוג זה שעלה בבקשה דנן, עלול לגרום נזק לשמו הטוב, למוניטין שלו וכן למוניטין העסקי. מנגד, הפסיקה קבעה כי יש להצביע את נזק משמעותי ויוצא דופן. אוסיף כי עוצמת החשדות היא גבוהה ביותר, וגם בכך מצאתי סיבה לדחות את הבקשה", נקבע.

גם מעצרו של הבן הוארך עד יום שני, 8 באוקטובר. 

שלל חקירות נגד התעשיות הביטחוניות

החקירה הנוכחית מצטרפת לשלל חקירות שמתנהלות סביב התעשיות הביטחוניות בארץ, והתעשייה האווירית במרכזן. אחת הפרשות המרכזיות היא הפרשה שבמסגרתה המליצה המשטרה בראשית השנה להעמיד לדין פלילי את שר העבודה והרווחה, חיים כץ, ששימש בעבר כיו"ר ועד העובדים בחברה. זאת, בחשד כי ניצל לתועלתו האישית משאבים ועובדים של התעשייה האווירית בשווי אלפי שקלים.

הפרשה הטילה צל כבד על התעשייה האווירית, שהיא אחת מהחברות הממשלתיות הגדולות והחשובות בארץ. לפי החשד, כץ התערב במינויים פנימיים בחברה, פעל בניגוד עניינים והעסיק קבלן של תע"א לעבודות פרטיות.

המשטרה המליצה להעמיד לדין גם את בנו של כץ, את יו"ר הוועד, אהוד נוף, ובכיר נוסף, אלי כהן, ואת חבר הדירקטוריון תא"ל (מיל') אמל אסעד. כל החשודים בפרשה מכחישים את החשדות המיוחסים להם. חלק מהחשדות בפרשה זו נחשפו בכתבות של משה ליכטמן שפורסמו ב"גלובס" במארס ובאפריל 2015.

התע"א היא חברה ממשלתית ישראלית המפתחת ומייצרת בעיקר מוצרים תעופתיים, מערכות חלל, מערכות ביטחוניות וצבאיות ומוצרי אלקטרוניקה. מדובר בחברה הגדולה בישראל בתחום תעשיית המטוסים והחלל, אשר הכנסותיה בשנת 2015 הסתכמו ב-3.7 מיליארד דולר. רוב משרדיה ומתקניה ממוקמים בחלקו המזרחי של נתב"ג בלוד, על פני שטח של כ-2,000 דונם. בנוסף, קיימים מפעלים של תע"א ביהוד, באשדוד, בבאר-יעקב, בבאר-שבע, בשדה התעופה עטרות וברמת הגולן.

בחברה מועסקים כ-15 אלף עובדים, רובם מהנדסים והנדסאים. עוד כמה אלפי עובדים של התעשייה האווירית עובדים בחו"ל. לפני כשנתיים וחצי יצאה התעשייה האווירית בתוכנית לצמצום כוח-אדם, שבמסגרתה פרשו מרצון כ-700 עובדים.

אולם לא רק תע"א על המוקד. לאחרונה התפרסמו מספר חקירות שבהן מעורבות התעשיות הביטחוניות או גורמים המתקשרים עמן במרכזים. בין החקירות המתנהלות כיום בתחום גם חקירה נגד חברת מספנות ישראל המצויה בימים אלה בלב-לבה של חקירת פרשיית שוחד לכאורה באפריקה. החברה היא אחת מהחברות הבולטות והמובילות בתחום ייצור כלי השייט לצרכים אזרחיים וצבאיים. החשדות מתייחסים להסכם שהגיע לידי החוקרים, ושבו מפורטים תנאי עסקת מכירת כלי שיט לניגריה ב-2010, בסכום כולל של כ-25 מיליון שקל. מדובר בשתי ספינות "שלדג" שהתמורה ששולמה עליהן גבוהה משמעותית מערכן בשוק. על רקע המחיר המופרז, עלו חשדות לתשלום שוחד מצד בכירי החברה לפקיד ציבור בניגריה, וזאת תוך קביעת עמלות גבוהות שאינן פרופורציונליות להיקפים הכספיים של העסקה. 

*** גילוי נאות: החשודים בפרשת מכרזי רכיבי הנשק של תע"א, כמו גם החשודים בפרשות האחרות המוזכרות בכתבה, בהם חיים כץ, בנו וכל האחרים, לא הואשמו בכל עבירה, והם בגדר חשודים בלבד. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, שלב החקירה בלבד, טרם הוגשו כתבי אישום, ואף אחד מהמוזכרים הכתבה לא הורשע בכל עבירה במסגרת הפרשות המוזכרות. יש לזכור כי החשודים הם בחזקת חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין. 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט