גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתחזקות של מנכ"ל פז דחפה את היו"ר עזר אל מחוץ לחברה

המחלוקות בין יצחק עזר ליונה פוגל על עתיד פעילות בית הזיקוק באשדוד וההתנהלות הפיננסית השמרנית של פז, הביאו לעזיבת היו"ר ● למרות ההאשמות הקשות ששטח עזר במכתבו, ייתכן כי מהלך ההתפטרות היה צעד מחושב

יונה פוגל / צילום: אביב חופי
יונה פוגל / צילום: אביב חופי

מאז שהצטרפה חברת האנרגיה פז נפט  לבורסה בסוף שנת 2006, היא נתפסה בדרך-כלל בעיני המשקיעים כחברה סולידית ויציבה. הנהלת פז ודירקטוריון החברה פעלו כתף אל כתף כדי להוציא לפועל את האסטרטגיה שגיבשו בהתאם לקו שהתווה להם בעל השליטה בחברה עד לפני כשנתיים, צדיק בינו. חילוקי דעות, במקרה שהתעוררו בין גורמים שונים בהנהלת החברה, נסגרו "בתוך הבית", והשקט התעשייתי שייצרה פז תחת שליטתו של בינו, נשמר גם לאחר עזיבתו את החברה.

ואולם אותו שקט החל להיסדק בחודשים האחרונים, וכעת התפרץ במלוא העוצמה עם התפטרות יו"ר הדירקטוריון של פז, יצחק עזר, שחשפה חילוקי דעות קשים בינו לבין הנהלת החברה בראשות המנכ"ל יונה פוגל, וכן בין עזר לבין חלק מחברי הדירקטוריון. במכתב ההתפטרות שפרסם עזר הוא חשף מחלוקות מהותיות בינו לבין ההנהלה וחלק מחברי הדירקטוריון "על דרך ניהול החברה, המבנה הארגוני שלה וכן ביחס לאסטרטגיה העתידית".

מנגד, שיבח אתמול המנכ"ל פוגל את חברי הדירקטוריון, ובהתייחס לחילוקי הדעות בינו לבין עזר לגבי התנהלות החברה, ציין כי "פז היא חברה מורכבת והגיוני שיהיו בה דעות שונות, אבל החלטות שמתקבלות צריך ליישם". 

משישה יוצאים שלושה-המועמדים להצטרף לדירקטוריון פז

בינו עזב ופוגל נעשה יותר עצמאי

ככל הידוע, עיקר המחלוקות בין עזר לפוגל נגעו לעתיד פעילות בית הזיקוק באשדוד בו מחזיקה פז וכן להתנהלות הפיננסית השמרנית של פז, המתאפיינת במינוף נמוך יחסית ושלפי חלק מהגורמים המכירים מקרוב את עסקיה, יכולה להגדיל את היקף חלוקת הדיבידנדים למשקיעים.

זאת, למרות שבסוף שנת 2016, אחרי עזיבתו של בינו, דירקטוריון פז אימץ מדיניות לחלוקת דיבידנד בשיעור של 70% מרווחיה הנקיים השנתיים הראויים לחלוקה, כשכל חלוקת דיבידנד תהיה כפופה להחלטה נפרדת של הדירקטוריון.

חילוקי הדעות בין עזר לבין פוגל התעוררו לאחר שהשניים שיתפו פעולה במשך שנים ארוכות תחת שליטתו של בינו - עזר עם הצטרפותו לדירקטוריון החברה ב-2005, ופוגל שהגיע ב-2007. לא מן הנמנע כי הדומיננטיות של פוגל כמנכ"ל הקשתה על עזר להתוות מדיניות בפז מאז מכר בינו את מניותיו בחברה.

כמו במקרים אחרים של פרידה מבעל שליטה, גם בפז נראה כי יציאתו של בינו מהחברה, שנעשתה בצורה חלקה באמצעות מכירת מניות בשוק, הובילה לחיזוק העצמאות של הנהלתה בראשות פוגל, שגם קודם לכן נתפס בשוק כמנהל דומיננטי, שמכתיב צעדים משמעותיים בניסיון להגדיל את הצמיחה.

מאז עזב בינו את החברה, המשיכה פז בפיתוח פעילותה, עם מהלכים שמטרתם לשמור על החברה כמובילה בישראל באספקת מוצרי דלק, הובלה בתחום ענף חנויות הנוחות yellow, השבחת נכסי נדל"ן, העמקת הסינרגיה בין הפעילויות, פיתוח והרחבת שירותים ומוצרים נוספים ועוד.

זינוק של 23% מאז השפל

עיקר פעילותה של פז מתרכז בהפעלת רשת תחנות דלק לצד רשת חנויות נוחות ובהפעלת בית הזיקוק באשדוד. בנוסף היא פועלת גם בתחומים תעשיתיים משיקים, בהם ייצור שמנים לתעשייה ולרכב, ייצור מוצרי איטום ועוד.

בכל הנוגע לבית הזיקוק, נראה כי הגישה של פוגל אופטימית יותר מזו של עזר בנוגע לערך שהוא יכול לייצר לפז. בעוד פוגל מזהה את הפוטנציאל הגלום בבית הזיקוק בשנים הקרובות, במהלכן תוצאותיו צפויות להשתפר בזכות שינוי בתנאי שוק (בעיקר תקן חדש הנוגע למזוט ימי) ולאחר השקעה של כמה עשרות מיליוני דולרים בשיפוץ שניים ממתקניו, עזר רואה שבשנים האחרונות תוצאותיו התאפיינו בתנודתיות גבוהה יחסית. במבט קדימה לא מן הנמנע כי גם עלו חששות מהשפעות אפשריות של מעבר עולמי לשימוש באנרגיה ירוקה על חשבון תיפקוד בית הזיקוק.

מניית פז, הנסחרת כיום סביב רמות השיא שלה (היום נסחרה בעליות של כ-0.5%-1%), התחזקה בשנה האחרונה בכ-7%, ומשקפת לחברה שווי של כ-5.8 מיליארד שקל. זאת לאחר שבחודש יולי האחרון הגיעה המניה לנקודת שפל של שלוש השנים האחרונות, ומאז השלימה קפיצה של 23%.

מצידו של עזר, למרות ההאשמות הקשות ששטח במכתבו, ייתכן ומהלך ההתפטרות היה צעד מחושב, רגע לפני אסיפת בעלי המניות המתוכננת בהמשך החודש (16.10), בה צפוי להשתנות הרכב הדירקטוריון, במה שהיה עשוי להוביל להדחתו מתפקיד היו"ר. עזר יצא גם נגד דרך התנהלות החברה בנושא זה וטען כי "לדעתי, הדרך שבה ניהלה ועדת המינויים של הדירקטוריון את בחירת המומלצים על ידיה, מעלה שאלות כבדות ביחס לממשל התאגידי הנוהג בחברה".

מועמדי פז מול מועמדי המוסדיים

בעלי מניות פז, שכיום כוללים בעיקר שורה של גופים מוסדיים המחזיקים יחד בכ-61% מהמניות, יתבקשו לבחור שלושה מבין שישה מועמדים להצטרף לדירקטוריון, כשמול מועמדים שהציעה החברה המליצו כמה גופים מוסדיים על מינוי מועמדים אלטרנטיביים, מרביתם בעלי ניסיון ניהולי משמעותי שיאפשר להם לכהן גם בתפקיד יו"ר.

המועמדים עליהם המליצו הגופים המוסדיים הם עודד גילת, עליו המליץ מיטב דש, שיתמודד לתפקיד דח"צ מול שאול צמח אותו הציגה פז, אליעזר שקדי, בהמלצת ילין לפידות, שיתמודד על תפקיד דירקטור מול איציק צאיג, ואריק שטיינברג בהמלצת מנורה מבטחים, שיתמודד עם תפקיד דירקטור בלתי תלוי מול פרופ' יחזקאל (חזי) אופיר.

נראה כי לא חשוב מי מבין המועמדים ייבחר, ומי מהם ימונה לתפקיד היו"ר, כדי להחזיק מעמד בתפקיד מחד, ומנגד לשמור על עצמאות הדירקטוריון ויכולת קבלת ההחלטות שלו, מערכת היחסים שלו עם הנהלת פז ופוגל בראשה תהיה מורכבת, וגם אם ירצה לאמץ שינויים בדרך ההתנהלות, אלה יידרשו להתבצע במתינות.

בסיכום המחצית הראשונה של השנה הציגה פז עלייה של 30% בהכנסותיה, שהגיעו ל-6.7 מיליארד שקל וזאת בתמיכת העלייה במחירי הנפט וכן בזכות שיפוץ תקופתי שבוצע בבית הזיקוק שלה בתקופה המקבילה אשתקד.

חברות בולטות בבורסה ללא גרעין שליטה

ואולם, בשל שחיקת מרווח הזיקוק, השפעות מט"ח והגנות מלאי, הרווח הגולמי והתפעולי שלה נשחקו והרווח הנקי שלה צנח כמעט ב-50% והסתכם ב-166 מיליון שקל.

הרווח הגולמי והתפעולי המנטרל השפעות של הגנות מלאי והשפעות חריגות נוספות היו במגמה חיובית וכך גם הרווח הנקי.

המאבק על זהות היו"ר הבא של פז מגיע חודשים ספורים לאחר מאבק אחר שנרשם על זהות יו"ר רשת קמעונות המזון שופרסל. בחודש יולי האחרון נאלץ יו"ר שופרסל, ישראל ברמן, להתפטר מהתפקיד בשל רצונו של אדוארדו אלשטיין להמשיך להיות גורם דומיננטי בניהול עסקיה, גם לאחר שחדל להיות בעל השליטה בה (עם מכירת 16.5% ממניות שופרסל תמורת כ-850 מיליון שקל באמצעות חברת דסק"ש).

בסופו של דבר המהלך של אלשטיין, שעדיין נותר כבעל המניות הדומיננטי של שופרסל עם החזקה של 33.5%, צלח - ברמן עזב את התפקיד ובמקומו מונה מקורבו של אלשטיין, מאוריסיו ביאור.

הפסקת השליטה של דסק"ש בשופרסל המשיכה תופעה שהתרחבה בבורסה בשנים האחרונות, של חברות הנפרדות מבעליהן לטובת החזקה נרחבת של הציבור ושל הגופים המוסדיים. מלבד שופרסל ופז, גם בחברת הנדל"ן כלכלית ירושלים התחלפה השליטה ב-2016 בנסיבות אחרות ומרבית מניותיה פוזרו בין כמה גופים, וכעת על הפרק עומדים שינויי שליטה בחברות הביטוח הפניקס וכלל. למרות זאת הבורסה המקומית נחשבת לריכוזית יחסית לעולם, והרוב הגדול של החברות הנסחרות בה נמצאות תחת שליטת בעלים יחיד או שותפים בודדים. 

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?