גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

"עמותות שילמו עבור יח“צ לקירשנבאום. לא נכנסתי לקרביים"

רונן צור מסר עדות על כך שסגנית שר הפנים לשעבר מטעם ישראל ביתנו ועוזרה, דאוד גודובסקי, הגיעו לסיכום עם עמותות כי הן ישלמו את שכרו עבור ייעוץ שנתן לקירשנבאום לקידום פרויקט ● לדבריו, "מבחינתנו פאינה וצוותה הם הלידרים של הפרויקט. זה לא עניינו אם העמותות ששילמו לנו הוקמו ע"י פאינה. ככה הגדירו לנו"

רונן צור / צילום:  שלומי יוסף
רונן צור / צילום: שלומי יוסף

רונן צור, אחד מיועצי התקשורת המוכרים בארץ, העיד היום (ד') בפעם השנייה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב בפרשת השחיתות המכונה "פרשת ישראל ביתנו", שבמסגרתה מואשמת סגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, בשורת עבירות שוחד ושחיתות. צור חזר על עדותו, שלפיה קירשנבאום עמדה מאחורי הפרויקט שלשמו נשכרו שירותי הייעוץ של משרדו, הגם שהתשלום עבורו לא הגיע ממנה אלא מעמותת שונות, בהן עמותת "איילים". 

במסגרת פרשת ישראל ביתנו מואשמת קירשנבאום בקבלת שוחד בתמורה לחלוקת תקציבים ממשלתיים-קואליציוניים של מפלגתה, ישראל ביתנו, בסיועו הצמוד של יד-ימינה לשעבר, דוד גודובסקי, ששימש כמנהל אגף הארגון של המפלגה ביתנו והיה הנאשם המרכזי לצד קירשנבאום בפרשה (לפני כחצי שנה הודה גודובסקי והורשע, על-פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בשורת עבירות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד והלבנת הון; ונידון ל-7 שנות מאסר. מדובר היה בהסדר טיעון שישי שנחתם עם נאשמים בפרשה).

לפי האישום, קירשנבאום ביקשה וקיבלה במישרין ובאמצעות מקורבים לה ובני משפחתה שוחד בדמות כספים, מימון חופשות, מכשירי אלקטרוניקה וטובות הנאה נוספות. זאת, בתמורה לכך שהקצתה מיליוני שקלים מהכספים הקואליציוניים של ישראל ביתנו לגופים שונים, בהם עמותות ורשויות מקומיות. לפי האישום, תשלום השוחד לקירשנבאום נעשה על-ידי הגופים שאליהם הועברו הכספים הקואליציוניים, באמצעות העברת "נתח" מאותם כספים שהתקבלו אצלם. 

עדותו של צור עסקה באירועים שהתרחשו סביב עמותת "איילים", ובאחת מ"הדרכים היצירתיות" לכאורה שבהן נקטה קירשנבאום על-מנת לקבל בחזרה נתח מאותם כספים קואליציוניים שדאגה להקצות לגופים שונים. לטענת המדינה, קירשנבאום וגודובסקי הגיעו ב-2014 לסיכום מושחת עם עמותת "איילים", שלפיו בתמורה לכך שהפוליטקאית הבכירה לשעבר תעביר ל"איילים" כספים ממשלתיים של מפלגת ישראל ביתנו, תשלם העמותה עבור שירותי יחסי הציבור שסיפק משרדו של צור לפוליטיקאית הבכירה. זאת, כך שייראה כאילו שירות יחסי הציבור ניתנו ל"איילים", למרות שבפועל הם ניתנו לקירשנבאום.

הפרקליטות טוענת, אם כן, כי התשלום עבור שירותי יחסי הציבור של משרד צור לקירשנבאום בוצע על-ידי עמותת "איילים" (באמצעות עמותת "רוח חדשה", שהייתה שותפה לפרויקטים שקידמה "איילים"). לפי הנטען, בתמורה לכך העבירה קירשנבאום ל"איילים" תקציבים ממשלתיים-קואליציוניים שקיבלה מפלגתה. יודגש כי צור ואנשי משרדו הם עדים בלבד בפרשה, ואין כל חשד למעורבות שלהם במעשים הפליליים לכאורה.

הסכם ללא חתימת קירשנבאום

לפי עדותו של צור, במסגרת פגישה בהשתתפות קירשנבאום, גודובסקי ונציגי העמותות שהיו מעורבות בפרשה, הובהר כי העמותות משלמות את השכר בעבור הייעוץ שהוא יעניק עבור עניינים שהיה חשוב לקירשנבאום לקדם. "מבחינתנו הבהירו לנו שמי שחותם אלה העמותות. מבחינתנו זה בסדר גמור", אמר.

לשאלת התובע, איך זה מתחבר לכך שהשירות ניתן למעשה לסגנית השר, וכל הפרויקט שבמסגרתו נשכרו שירותים היה יוזמה של קירשנבאום, והאם הוא לא תהה על כך - השיב צור: "מבחינתנו פאינה וצוותה הם הלידרים של הפרויקט. זה לא עניינו אם אלה עמותות שהוקמו על-ידי פאינה. אנחנו לא יחידה חקירתית".

צור סיפר כי עד העבודה המשותפת עם סגנית השר לשעבר, הייתה לו היכרות שטחית עם קירשנבאום, וכי הם היו נפגשים מדי פעם לקפה. זאת, לדבריו, עד שעובד יחזקאל, יועץ תקשורת נוסף שעבד עם קירשנבאום, שכיהן בעברו כמזכיר ממשלת אולמרט, פנה אליו ואמר לו כי קירשנבאום רוצה לקדם עניינים שונים, וכי הוא המליץ לה בחום לעבוד עם צור.

המלצתו של יחזקאל הובילה לפגישה בין צור לקירשנבאום, שבה פרשה סגנית השר דאז את האג'נדות שאותן היא רוצה לקדם, ובהן, על-פי עדותו של צור, "העניין של מניעת ירידה מן הארץ, יוקר מחיה ומעורבות במחאה החברתית". הפגישה הזאת הולידה הסכם לשכירת שירותיו של צור, שקירשנבאום אינה חתומה עליו. בהקשר זה שאל התובע, עו"ד מאור אבן-חן מפרקליטות המדינה, מדוע בהסכם שנחתם להענקת השירותים לקירשנבאום, לא צוינו כלל קירשנבאום וצוותה - וצור השיב: "ככה הגדירו לנו. עמותת 'הרוח החדשה' נושאת בעיגון של התשלומים של הגופים האחרים, וקירנשבאום וצוותה מוגדרים כמי שמובילים את הפן הפרמלמנטרי".

"לא נכנסים לקרביים"

השופט ירון לוי התעכב על נקודה זו ותהה: "אז אני יכול לבוא אליך ולבקש שתעבוד עבורי, אבל שהתובע ישלם?", וצור השיב: "אם אתה מגדיר שיש לך חוזה עם התובע, ואתם החלטתם שהוא נושא את התשלומים, אני לא נכנס למערכת היחסים ביניכם". עוד הוסיף צור כי באותו שלב הוא וצוות משרדו "לא בודקים ולא נכנסים לקרביים של העניין כדי לבחון האם זה הסדר בעייתי או לא".

השופט הקשה שוב ותהה "אם מישהו רוצה לשלם לעובד ציבור, זה לא מדליק לך נורות אדומות?", וצור השיב "לא תופסים את זה ככה, אלא כשיתוף פעולה בין נבחר ציבור לארגונים חוץ-פרלמנטריים שאנו מכירים".

בהמשך חקר בא-כוחה של קירשנבאום, עו"ד גיורא אדרת, את צור בחקירה נגדית ושאל אותו מדוע בעדותו במשטרה אמר שמבחינתו הלקוח, שקיבל את השירות, היו העמותות, וקירשנבאום נהנתה מזה בצד הפרלמנטרי, השיב צור כי בזמנו הוא לא עשה את ההבחנה בין קירשנבאום לעמותות.

עו"ד אדרת הוסיף ושאל: "לאורך כל הפעילות, מאז שיחזקאל (עובד יחזקאל) מפנה אליכם את הפעילות - תאשר לי שמבחינתך איך שאתה הבנת מהפגישות - מדובר בפרויקט משותף לעמותות ולקירשנבאום ושמי שמוביל זו קירשנבאום, ומי שממן אלה העמותות?", וצור אישר והעיד: "כן, זו מתכונת העבודה". 

קירשנבאום נותרה במערכה כמעט לבדה

אין זו הפעם הראשונה שצור מעיד בנוגע לפרשה, ולמעשה עדותו היום הייתה חזרה על עדות שמסר בינואר השנה (יחד עם מנכ"ל משרדו, אמיר נאמי, ומנהל תיקי לקוחות במשרד, ניסן זאבי) במסגרת המשפט המקביל שהתנהל בפרשת ישראל ביתנו ועסק ב"נותני השוחד" לקירשנבאום - ראשי "עמותת איילים" ועמותות נוספות. כבר אז העיד צור כי אמנם השירות שניתן על-ידי משרדו ניתן לעמותות "איילים" ו"רוח חדשה" ולקירשנבאום בצוותא, ואולם הודה כי מי שהובילה את הפרויקטים לגביהם ניתן השירות לכאורה הייתה קירשנבאום, וכי מולה גם התבצעה מרבית העבודה "בשוטף".

נאמי, שמסר אף הוא כאמור עדות, העיד כי היה לו ברור ששירותי יחסי הציבור ניתנים לקירשנבאום.

באפריל השנה חתמו מי שנחשדו כנותני השוחד בעניינה של עמותת "אייילים" על הסדר טיעון, במסגרתו הודה מתן דהן, ממייסדי העמותה, במתן שוחד לקירשנבאום ומקורביה, ונגזר עליו עונש של 6 חודשי עבודות שירות. בכך הצטרפו מייסדי עמותת "איילים" ומי שתיווך בינם לבין קירשנבאום ואנשי ישראל ביתנו לשורה ארוכה של חשודים בפרשה שהגיעו גם הם להסדר טיעון עם פרקליטות המדינה, ובראשם דוד גודובסקי, ששימש כיד-ימינה של קירשנבאום, אשר עליו נגזר כאמור עונש של 7 שנות מאסר (ועל כך תלוי ועומד ערעורו לעליון).

נכון להיום, קירשנבאום נותרה כמעט לבדה במערכה המשפטית בפרשה. 

*** גילוי נאות: פאינה קירשנבאום לא הורשעה בכל עבירה במסגרת פרשת ישראל ביתנו. המשפט הפלילי מצוי בשלב ההוכחות, ובמסגרת זו נשמעים עדי התביעה תוך ניסיון של המדינה לבסס את האישומים. בשלב הבא תינתן לקירשנבאום האפשרות להציג את עדי ההגנה ואת טענותיה. במהלך המשפט טוענת קירשנבאום לחפותה, וכל עוד היא לא הורשעה, היא זכאית ליהנות מחזקת החפות. 

עוד כתבות

נועה ארגמני בגאלה של מגזין ''TIME'' (ארכיון) / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

שורדת השבי נועה ארגמני מצטרפת לקרן ההון סיכון ויין ונצ'רס

ארגמני, שתצטרף לקרן כמנהלת פלטפורמה, אמרה לאתר ביזנס אינסיידר: "בשלב זה, אם אני רוצה ללמוד ולהשפיע, קרן הון סיכון היא המקום עבורי - אני רוצה להיות מוקפת באנשים עם חלומות גדולים"

מכלית מובילה נפט סעודי במפרץ הורמוז / צילום: ap

חברת הספנות שפיצחה את השיטה ושטה בהורמוז מתחת לאף האיראני

למרות האיומים, הירי וסגירת עורקי האנרגיה, חברת הספנות סינוקור ומדינות המפרץ מצאו את השיטה לעקוף את המצור ● השיטה: כיבוי מכ"מים והעברת נפט מספינה לספינה ● בינתיים, הסעודים הצליחו להגדיל את היצוא חזרה ל־6 מיליון חביות

מנצחות את השוק? מה קרנות האג''ח האלו לא בהכרח מספרות למשקיעים / צילום: Unsplash, kenny eliason

אל תיפלו בפח של קרנות אג"ח שטוענות שהן מנצחות את השוק

קרנות אג"ח אקטיביות טוענות שהן משיגות תשואה גבוהה ממדד הייחוס, אבל לא פעם התשואות האלה נובעות מסיכונים סמויים

אבו מאזן / צילום: Shutterstock

חזית דרמטית נגד אבו מאזן: חמאס והג'יהאד האיסלאמי סיכמו על ברית עם מוחמד דחלאן

טראמפ: לאיראן לא יהיה נשק גרעיני. זה יסתיים בקרוב ומחירי הנפט יירדו מהר ● נתניהו: "יש סימנים שלקראת הבחירות אויבינו ינסו לתקוף אותנו"● ראש האופוזיציה דורש פגישה מרובעת: נתניהו, לפיד, ראש השב"כ זיני ויו"ר ועדת הבחירות השופט סולברג. "ברגע שראש הממשלה במדינה דמוקרטית אומר בפומבי שיש איום שעלול לשבש את הבחירות, כל הגורמים המעורבים צריכים לקבל עדכון מלא" ● צה"ל ומג"ב פעלו במהלך הלילה בכפר ג'אלוד שבחטיבת שומרון בעקבות התפרעות של יותר מ-100 ישראלים

בנין משרד הבריאות ירושלים / צילום: בר - אל

"סכנה חמורה למטופלים": משרד הבריאות סוגר בית חולים פרטי בת"א

משרד הבריאות גילה בביקורת פתע במרכז הרפואי "מדיקה" ברמת החייל מקרים שבהם בוצעו פעולות רפואיות בניגוד לסמכויות המקצועיות ולהוראות המחייבות • רופאת המחוז הוציאה צו שבמסגרתו הורתה על הפסקת הפעילות עד להודעה חדשה

אתר בנייה / צילום: תמר מצפי

התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית: העיר שבראש, ואיפה נרשמה ירידה גדולה?

לפי הלמ"ס, תל אביב הובילה את התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית במחצית הראשונה של השנה, בעוד שירושלים ורמת גן רשמו ירידות גדולות בסגמנט זה

שלמה קרמר, מייסד ומנכ''ל קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

מאות מימושים: עובדי חברת הסייבר קייטו ייפגשו עם 100 מיליון דולר

חברת הסייבר הישראלית השלימה את עסקת הסקנדרי השנייה שלה השנה, כאשר העסקה הקודמת הייתה בהיקף של כ־120 מיליון דולר ● בגיוס האחרון הוערכה קייטו ב־4.8 מיליארד דולר, וכיום עומדות הכנסותיה השנתיות החוזרות על יותר מ־415 מיליון דולר

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אחרי שעות באוויר: איך תפצה אל על את הטסים למיאמי שהוחזרו לישראל?

טיסה LY017 של אל על המריאה היום מנתב"ג בדרכה למיאמי, אך לאחר מספר שעות באוויר הסתובבה ושבה לישראל עקב תקלה בלתי צפויה ● לצד הפיצוי שתעניק החברה, הנוסעים יוכלו לבחור אם לצאת בטיסה חלופית או לקבל החזר כספי ● כמה כסף יקבלו הנוסעים בכל מחלקה?

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

רשות החברות לצים: נעצרו הדיונים בעסקת המכירה

רשות החברות הממשלתיות הודיעה לצים כי היא מפסיקה את הטיפול במתווה למכירת החברה להפג-לויד ולקרן פימי, זאת לאחר שהאוצר ומשרד ראש הממשלה הביעו הסתייגויות מהעסקה, שמשקפת לצים שווי של 4.2 מיליארד דולר

הפגנות פרו־פלסטיניות בלונדון / צילום: Reuters, Krisztian Elek/ZUMA

בריטניה מאיימת לקחת את החרם על סחורות מההתנחלויות צעד משמעותי קדימה

הממלכה הודיעה על שינוי כללי המשחק מול ישראל ומאיימת בסנקציות על סחר עם ההתנחלויות ● בניגוד למדינות אחרות, הבריטים הולכים צעד אחד קדימה ושמים על הכוונת גם את השירותים, כולל את תחום הפיננסים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. ''120 ואחת'', ynet, 27.09.26 / צילום: יצחק קלמן

האם סמוטריץ' הוא היחיד שהוריד מסים ב־20 השנים האחרונות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טען שהוא הראשון להקל את נטל המס מזה שני עשורים ● יש לא מעט מקרים שהוא שכח בדרך ● המשרוקית של גלובס

הפגנת חרדים, ארכיון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

רחובות שלמים בירושלים נחסמו: תהלוכת ענק של חרדים נגד צה"ל

התהלוכה נערכת "לכבוד" עריקים חרדים ששוחררו מהכלא הצבאי ● היא יצאה משכונת גאולה בהשתתפות אלפים ● בסיום המחאה: המארגנים יחלקו כסף למשתתפים

הקומה החדשה בקניון הזהב / צילום: מורג ביטן

הקניון הגדול בישראל משיק קומה חדשה

קומת הפלטינום בקניון הזהב, המשתרעת על כ-12 אלף מ"ר, הוקמה בהשקעה של כ-100 מיליון שקל וכוללת כ-30 חנויות ● עם השלמת ההרחבה משתרע הקניון בראשל"צ על שטח כולל של כ-122 אלף מ"ר, ובכך הוא הופך לקניון הגדול בישראל

חניון תת קרקעי / צילום: איל יצהר

פערי החניה בתל אביב: 156 שקל ליום, באותה שכונה

אפליקציה חדשה מסייעת לבעלי רכבים להשוות את מחיר החניה בחניונים פרטיים ● בדרך נחשפים הפערים החריגים בין תעריפי חניונים באותן שכונות ● ולמה כדאי לשים לב

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון (ארכיון גלובס) / צילום: ט. ג. הפקות

אחרי הברקס של רשות החשמל: נחשפים התנאים החדשים להקמת חוות שרתים

לגלובס נודע כי ברשות החשמל מקדמים תנאי סף חדשים ומחמירים להקמת חוות שרתים ● על הפרק: דרישת ערבות של כ־2 מיליון שקל לכל מגוואט וקבלת רישיון מיוחד ממטה הבינה המלאכותית ● המהלך נועד להסדיר את ההחלטה לא לאפשר חיבור של חוות שרתים חדשות לרשת החשמל, בעקבות מבול בקשות

דיוויד רובינשטיין / צילום: ap, Julia Nikhinson

בן 77, מיליארדר ועדיין עובד: "לא רוצה לרדת מהבמה"

דיוויד רובינשטיין, מייסד ענקית ההשקעות קרלייל ובעל קבוצת הבייסבול בולטימור אוריולס, אומר שהוא ורבים מחבריו בני דור הבייבי־בום עובדים כיום קשה כמו לפני עשור או שניים: "אנחנו לא רוצים לרדת מהבמה" • וגם: העצה שלו לצעירים בעידן ה-AI

דן פרנס, מנכ''ל קרסו נדל''ן / צילום: שלומי יוסף

קרסו נשארה בלי הקבלן המבצע בפרויקט הירושלמי

לפי הדיווח של קרסו, בשבועות האחרונים הפסיקה החברה הקבלנית נטע ליפשיץ את העבודות בפרויקט "יובל הצעירה" בירושלים באופן חד־צדדי, ובהמשך הודיעה כי לא תוכל להמשיך בביצוען ● בקרסו מציינים כי מספר קבלנים כבר הביעו נכונות עקרונית להשלים את הפרויקט

עמית גל, הממונה על שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

על רקע עסקת אלטשולר שחם: רשות שוק ההון באזהרה חריפה לסוכני ביטוח

אחרי שברשות הצטברו עדויות על סוכנים שניסו לנצל לרעה את מכירת השליטה באלטשולר שחם, כדי להעביר כספים לגופים אחרים, הוחלט להוציא מכתב אזהרה לאותם הגופים בטרם נקיטת צעדים נוספים ● לצד הסוכנים, בין המוזהרים גם גוף מוסדי גדול בעל פעילות גמל ופנסיה

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

אחרי ההדחה: התביעה האזרחית הצפויה נגד יו"ר נתיבי איילון

בממשלה נערכים לגיבוש תביעה אזרחית נגד עידן דוד, יו"ר נתיבי איילון המודח, בין היתר בגין קבלת שכר שלא כדין בהיקף המוערך בכ־300 אלף שקל ופגיעה במוניטין החברה ● דוד הודח לאחר שעלו חשדות כי ניפח לכאורה את קורות־החיים שהציג לצורך מינויו ● אירועים ומינויים

סניף של רשת מקדונלד'ס בקליפורניה / צילום: Shutterstock

כך ה-AI משפיע על מחיר הביג מק: שיטת התמחור של מקדונלד'ס נחשפת

ענקית המזון המהיר משתמשת בכלי מבוסס AI שמנתח מיליוני עסקאות וממליץ על מחירים, בין היתר לפי הסכומים שהלקוחות בכל אזור מוכנים לשלם - כך עולה מתחקיר רויטרס ● בין סניפי הרשת בארה"ב נרשמו פערי מחירים של עשרות אחוזים ● במקדונלד'ס מדגישים כי הזכיינים קובעים את המחיר הסופי, אך אלה טוענים כי מופעל עליהם לחץ לאמץ את המלצות המערכת