גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלפון הרטרו של נוקיה: להתנתק מגלישת יתר, אבל לא לגמרי

מהדורת 2018 של הטלפון הנוסטלגי נוקיה 8110, שגנבה את ההצגה בתערוכת המובייל בברצלונה, הגיעה לאחרונה לישראל ● כתבנו בדק את המכשיר, שיחק סנייק, התלהב לחצי שעה - וברח חזרה לסמארטפון כל עוד נפשו בו ● ובכל זאת, יש לדגם יתרונות כטלפון לילדים - וכאמצעי גמילה למכורים לאינטרנט

"שיואו! איזה מגניב! יש לו גם ווטסאפ?" - זאת התגובה שסחט, פעם אחר פעם, הנוקיה 8110 4G שבדקתי בשבועות האחרונים. הטלפון שנוקיה השיקה במקור ב-1996 היה אחד המכשירים הנחשקים ביותר בשנות ה-90, וכיכב בטרילוגיית הסרטים "מטריקס", שם שימש כשער הכניסה של הגיבורים שהעביר אותם מ"העולם האמיתי" אל העולם של המטריקס.

זאת כנראה הסיבה שגרסתו המחודשת של המכשיר, שהציגה HMD הפינית בתערוכת המובייל המרכזית בברצלונה בפברואר, גנב את ההצגה אפילו מסמסונג גלקסי S9 שנחשף ברוב פאר והדר כמה שעות אחריו. רגע, אם דיברנו על נוקיה, מה הקשר ל-HMD? מדובר בחברה פינית שרכשה ב-2016 את המותג ממיקרוסופט, שב-2014 רכשה מנוקיה המקורית את עסקי הפיצ'ר-פון - הכינוי המקובל לטלפונים הסלולריים הפשוטים, שאינם סמארטפונים.

מדוע טלפון כזה, שניתן היה לחשוב שייכחד ויהפוך לא רלוונטי במרוצת השנים, מעורר כל כך הרבה עניין? אחרי הכל, השוק מלא בסמארטפונים בסיסיים באיכות סבירה ומעלה, שמחירם רק הולך ויורד. מחירו של נוקיה 8110, שהושק לפני כחודש בישראל, עומד על 400 שקל. לשם השוואה, אפשר להשיג בישראל את Redmi 6A, הסמארטפון הזול החדש של שיאומי, ב-467 שקל. בדקנו את המכשיר בניסיון להבין מה סוד הקסם. 

מה יש ומה אין בנוקיה 8110 החדש
חזק בסאונד

על דבר אחד קשה להתווכח: העיצוב הוא האלמנט שבו ה-8110, המכונה גם "בננה פון" בגרסתו הצהובה, מצטיין באמת. בנוף של סמארטפונים שנראים דומה ומחקים זה את זה, כנראה צריך מכשיר רטרו כדי לזכור שטלפון סלולרי יכול להיראות גם קצת אחרת.

מלבד זאת, המכשיר מפגין יכולות מרשימות בתחום שבו נוקיה הצטיינה באופן מסורתי - הסאונד. איכות הקול ברמקול החיצוני גבוהה, וכך גם באוזניות המגיעות עם המכשיר - אם כי הן דווקא מהוות כישלון עיצובי, ולא נוחות באוזן בעליל. איכות קליטת הרדיו FM גם היא מצוינת (נדרשות אזניות המאפשרות קליטת רדיו לשם כך).

כפי ששמו המלא מרמז, ה-8110 4G שואב בכל זאת אלמנטים מעולם הסלולר של ימינו, ולא מהווה רק השקה מחודשת לאותו מכשיר מ-1996. הדגם מתבסס על מערכת ההפעלה KaiOS, גלגול של מערכת ההפעלה Firefox OS שפיתוחה הופסק לפני כשנתיים. היא משלבת כמה מן התכונות הבולטות של הטלפונים הישנים היותר מתקדמים לזמנם, עם כמה מן התכונות המאפיינות סמארטפונים בסיסיים בני זמננו, כמו קישוריות דור רביעי.

המפרט הטכני (סנאפדרגון 205, מעבד כפול ליבה, 512 מגה-בייט RAM) מזכיר סמארטפונים בסיסיים, והבדיקה עולה שמהירות התגובה של מערכת ההפעלה והמעבר בין המסכים מהירים באופן משביע רצון. הממשק של המערכת אינטואיטיבי למדי, ודאי עבור מי שגדלו עם הטלפונים שלפני העידן הנוכחי. וכאן אנחנו מגיעים לדבר הכי משמעותי שאין במכשיר - מסך מגע. מבאס? מאוד. אבל רטרו זה רטרו.

במקום מגע, ה-8110 מגיע עם "ג'ויסטיק" מובנה במקלדת כמו פעם - כפתור מרכזי המוקף במסגרת, המשמשים יחדיו כתחליף עכבר. המשתמש מנווט את סמן העכבר על גבי המסך באמצעות המסגרת, ואילו הכפתור שבמרכזה משמש כלחצן. עקומת ההסתגלות מהירה למדי, וגם מי שלא זוכר את צורת הניווט הזאת מלפני עשור או שניים יתרגל במהרה.

למרבה השמחה, גם כאן היתרונות של שנת 2018 באים לידי ביטוי: מערכת ההפעלה יודעת לנחש את כיוון הניווט באופן חכם, ולהקפיץ את הסמן מהר יותר אל היעד המבוקש על גבי המסך. במילים אחרות, לא צריך ללחוץ לחיצה ממושכת ולהמתין שהסמן יואיל להגיע למחוז חפצנו. מצד שני, לחיצה מהירה לא מזיזה אותו מהר מדי, כך שהוא לא "בורח". באופן מפתיע למדי המכשיר כולל גם את אסיסטנט, העוזר הקולי של גוגל, כך שתוכלו להפעיל אפליקציות בעזרתו - כי גם עם כל השפצורים, הג'ויסטיק מעט מייגע.

עוד פיצ'ר מודרני יחסית שיש במכשיר הוא הוטספוט, המאפשר ל-8110 לספק חיבור אינטרנט גם למכשירים סמוכים, ותקשורת בלוטות' שמאפשרת חיבור לאזניות ולהעברת קבצים קלה ומהירה. יחסית למכשיר רטרו, נפח האחסון סביר: הוא מגיע עם 4 ג'יגה בייט, שאפשר להרחיב לעד 32 ג'יגה באמצעות כרטיס זיכרון SD.

חלש בצילום

למרות כל החידושים והתוספות, ישנם תחומים שבהם הנוקיה 8110 עדיין תקוע הרחק בעבר, ולא בקטע רטרואי מגניב. בניגוד למה שאולי נדמה מתמונות המכשיר, המסך קטן מאוד (2.4 אינץ' בלבד) ואיכותו, איך לומר בעדינות, די גרועה.

גם המצלמה האחורית, ברזולוציית 2 מגה-פיקסל, היא תזכורת לכל מה שלא היה טוב בטלפונים הסלולריים של פעם. למעט בצילום עצמים קרובים בתנאי תאורה טובים, רוב התמונות יוצאות מטושטשות או מגורענות. בצילום וידאו התמונה נמרחת. לזכותה ייאמר שניתן לשחק עם הזום בקלות תוך כדי צילום באמצעות הג'ויסטיק.

כמו בימים עברו, המכשיר מגיע עם שורה קצרה מאוד של אפליקציות מובנות: דוא"ל, שעון, מחשבון, רדיו FM, פתקים ולוח שנה וכן - גם המשחק סנייק, בגרסה צבעונית וחביבה. בנוסף תמצאו גם כמה אפליקציות מבית גוגל: חיפוש, מפות, ואפילו אפליקציית יוטיוב, למי שמשום מה רוצים לראות סרטונים במסך הקטנטן הזה.

אלא שהאפליקציה שעשויה להתגלות כחשובה ביותר במכשיר היא הדפדפן. זו כרגע הדרך היחידה להתחבר לשורה של שירותים שאין להם אפליקציה ייעודית, ובהם פייסבוק. זה גם אולי יתרונו הגדול ביותר של המכשיר, שעשוי להתגלות ככלי אפקטיבי לגמילה מהרשת החברתית, מבלי לחייב את המשתמש להתנתק ממנה לגמרי. את טוויטר דווקא אפשר למצוא בחנות האפליקציות, וגם כמה משחקים שיגוונו את הנחש המיתולוגי.

ומה עם ווטסאפ? אז זהו, שבינתיים אין, ולשירות הזה אפילו אין גרסת דפדפן שפועלת ללא חיבור לטלפון סלולרי. זו עשויה להוות בעיה עבור הורים שרוצים לקנות מכשיר בסיסי לילדיהם, אך לא לנתק אותם לגמרי מהעולם. גם ב-HMD מבינים את זה, ובתחילת יולי היא אישרה שווטסאפ תגיע בהמשך למכשיר. לצערם של הנגמלים, הדבר נכון גם לגבי פייסבוק.

טוב לנגמלים

באופן כללי, טלפונים "טיפשים" לא נעלמו מעולם מהשטח, למרות עליית הסמארטפונים בעשור האחרון. על פי טק-קראנץ', ביוני השנה דיווחה החברה המפתחת את KaiOS כי שווקו עד היום 40 מיליון טלפונים המבוססים על מערכת ההפעלה. גוגל אף השקיעה באותה חברה 22 מיליון דולר, כדי לשלב את האפליקציות מתוצרתה במערכת ההפעלה לפני שמישהו אחר יספיק לתפוס את מקומה בשוק מתפתח זה.

ההתפתחות הזאת רלוונטית קודם כל לעולם השלישי: בהודו, על פי חברת המחקר DeviceAtlas, תפסה בשנה האחרונה KaiOS את המקום השני בנפח הדאטה עם 15%, לעומת iOS של אפל עם 9.6% בלבד (המקום הראשון, בפער גדול, שמור כמובן לאנדרואיד).

בישראל המכשירים הפשוטים פופולריים מאוד כטלפונים כשרים למגזר החרדי, אך לא ממש מעבר לכך. וכאן אנחנו חוזרים לשאלה שהצגנו קודם, בדבר הצורך בטלפונים פשוטים לאור העובדה שמחירם של סמארטפונים זולים לא גבוה בהרבה. אז בשביל מה צריך את המכשיר המבאס הזה? התשובה טמונה בגוף השאלה. לפעמים מבאס זה טוב.

ה-8110 מושלם להורים שרוצים שהילד יהיה זמין ובעל גישה לרשת ככל שהכרחי, ולא מעבר לכך. אין מה לעשות, גם ההורים הכי טכנופובים רוצים שבנם או בתם לא יהיו מנותקים. כאן מוצעת להם תקשורת קולית, גישה לחיפוש מידע וקריאה קצרה, התמצאות במפה, האזנה למוזיקה או לרדיו ויכולת צילום בסיסית לכל צרה שלא תבוא. 

על בסיס אותו רעיון, המכשיר יכול להתאים גם למבוגרים רבים שרוצים רוצים לאלץ את עצמם להתנתק או להוריד למינימום את החשיפה לפיתויי הרשת, מבלי לוותר לגמרי על חיבור אליה. אפילו סמארטפונים זולים לא באמת עוזרים להיגמל מגלישת יתר ומשימוש בלתי פוסק ברשתות החברתיות, ואילו ה-8110 דווקא עשוי להצליח בכך. אישית, מצאתי את עצמי בורח חזרה לסמארטפון כל עוד נפשי בי, אבל אולי לכם זה יצליח.

שימוש נוסף שאפשר לחשוב עליו הוא כטלפון משני להאזנה למוזיקה או רדיו, או כמכשיר למקרי חרום וגיבוי, במיוחד בטיולים. המכשיר כולל סוללת 1,500 מיליאמפר שמספיקה ל-25 ימים בסטנד ביי, 11 שעות שיחה בדור 3, ועד 48 שעות האזנה למוזיקה. נראה אותך מתמודד עם זה, אייפון XS. 

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%