גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמפיין של השמצות: כך הפכו את יורם טורבוביץ' למצורע

הקמפיין נגד מינויו האפשרי של יורם טורבוביץ' ליו"ר לאומי הוא קמפיין של הגזמות ושל דאגה מזויפת לציבור

יורם טורבוביץ'  / צילום: יוסי כהן
יורם טורבוביץ' / צילום: יוסי כהן

הקמפיין התקשורתי שמתנהל בחודשים האחרונים נגד מינויו האפשרי של יורם טורבוביץ' ליו"ר בנק לאומי משלב באחת את כל הדמגוגיה-פופוליזם וגוזמאות המנותקות מכל היגיון ומציאות - האופייניות לעיתונות האג'נדה - ולעזאזל העובדות, אין צורך בעובדות ואל תטרחו לבלבל אותנו עם העובדות. המוטיב הכי מוכר בעיתונות הזו הוא מוטיב ההפחדה: כל מינוי או כל תופעה שלא נושאת חן בעיני הקמפיינרים היא בגידה באמון הציבור, פגיעה אנושה באינטרס הציבורי, חבטה בדמוקרטיה, השחתה של המידות הציבוריות ועוד כהנה וכהנה ביטויים המשתמשים במילה "ציבור" או "ציבורי".

לפעמים אני תוהה אם הקמפיינרים שנושאים את שם הציבור לשווא, מכירים כל כך טוב את ה"ציבור" שליבם יוצא אליו. מאיפה הם יודעים מה "הציבור" חושב, מרגיש או רוצה? הם עשו סקר, שאלו, בדקו? מי בכלל החליט שהם מייצגים את הציבור, כולל כל אותן תנועות שקר כלשהו בתחפושת חברתית שמתחבאות מאחורי אינטרסים זרים לחלוטין? אז התשובה היא לא. הם לא מייצגים את הציבור, הם מייצגים אך ורק את דעתם אבל דוחפים את עצמם לתקשורת כאילו הם מייצגי הציבור, הרבה בגלל תאוות פרסום. לא, הם לא מייצגי ציבור. הם מעולם לא נבחרו על ידי הציבור ומעולם גם לא ייבחרו.

במקרה של טורבוביץ' יש לקמפיינרים את הקלף המנצח: הוא עבד אצל (כמעט) כל הטייקונים ולכן אין לו את "היסודות הנפשיים" לייצג את הציבור. כי היסודות האלה, המצע שעליו גדל, הוא מילייה חברתי אחר לגמרי. באמת? רגע, מה זה אומר בדיוק? שטורבוביץ' מצורע רק בגלל שעבר אצל אנשי עסקים בולטים, חלקם כבר לשעבר? שדעתו השתבשה עליו לחלוטין שהוא משרת את אדוניו לשעבר על אוטומט? אז הנה קצת פרספקטיבה אחרת על האפשרות הדי לגיטימית שטורבוביץ' ינחת על כיסא היו"ר בבנק לאומי.

לפי הבהלה באינפלציית המאמרים נגד המינוי האפשרי, אפשר לחשוב שזה עתיד לקרות בימים הקרובים. לא, ממש לא. היום (יום ה') ייערכו הבחירות לדירקטוריון בנק לאומי,שיקבעו למעשה מי יהיו שלושת המועמדים הסופיים לתפקיד יו"ר הבנק. המתמודדים על התפקיד: סאמר חאג' יחיא, שמכהן כיום כדירקטור, אוהד מראני וד"ר שמואל בן צבי שמכהנים גם הם כדירקטורים. אלא מאי? הקדנציה שלהם הסתיימה ולכן הם עומדים היום לבחירה מחודשת ומתמודדים על שני כיסאות בדירקטוריון ביחד עם יורם טורבוביץ' (מתוך השלושה ייבחרו שניים). כלומר, בחירת היו"ר לא תתקיים היום, זה רק מהלך מקדים. מי שיבחר את היו"ר הבא זה הדירקטוריון בכבודו ובעצמו וזה יקרה רק במהלך השנה הבאה. בדירקטוריון, כמו כל דירקטוריון והנהלה של תאגיד כזה או אחר, יש פוליטיקות ויש אינטריגות ויש גם זמן עד שנה הבאה כדי שכל הפוליטיקות והאינטריגות יפעלו במלוא העוצמה. לכן, בשורה התחתונה: קשה לחזות בשלב זה מי יהיה היו"ר הבא של לאומי.

עד כמה מהותי תפקיד יו"ר של בנק? לפי הרעש שנוצר זה התפקיד הכי חשוב עלי אדמות. אמנם, מדובר באחד משני הבנקים הגדולים בישראל, לכאורה גם מדובר בתפקיד הבכיר ביותר, על אחת כמה וכמה שבתאגיד כמו לאומי שאין בו גרעין שליטה (בניגוד, למשל, לבנק הבינלאומי בו ברור לכולם שהאיש החזק הוא הבעלים צדיק בינו). אלא שבפועל, זה תפקיד שיש בו הרבה פחות כוח משנדמה. אין כיום באמת יו"רים חזקים ודומיננטיים בבנקים, כפי שהיו מאז הפיאסקו עם דני דנקנר בבנק הפועלים ושלמה נחמה לפניו - אין כבר יו"רים חזקים "שמנהלים" בפועל את הבנקים. הכוח עבר אל המנכ"לים, ובלאו הכי בלאומי הוא היה תמיד אצלם.

מה בכל זאת עושה היו"ר? מדובר בעיקר תפקיד ייצוגי, ויותר פיקוחי - שמוודא שהמנכ"ל מתנהל כמו שצריך. הרבה פעמים מאמצים להם היו"רים נושאים מאוד ספציפיים בבנק ומקדמים אותם, אבל על הניהול היומיומי ועל האסטרטגיה מופקדים המנכ"לים. ציון קינן שלט ביד רמה בבנק הפועלים והיום זה אריק פינטו, רקפת רוסק עמינח בלאומי ולפניה גליה מאור ששלטה ללא עוררין בבנק - ובדיסקונט לילך אשר טופילסקי מובילה מהפך בשנים האחרונה, וזוכה בעיקר לגיבוי מצד היו"ר יוסי בכר. כך גם אלדד פרשר במזרחי טפחות ולפניו אלי יונס, ואפילו סמדר ברבר צדיק בבינלאומי שמנהלת את הבנק מעל 10 שנים ונחשבת למקורבת מאוד לבינו.

איזונים ובלמים: דווקא בגלל שהכוח נמצא אצל היום המנכ"לים של הבנקים ודווקא משום שהיו"רים בכל הבנקים נושאים תפקידים ייצוגיים, טורבוביץ', עם הניסיון העסקי העשיר שלו, יוכל לשמש כמאזן לשליטתה של רקפת רוסק עמינח בבנק. מה זה רע? לדעתי זה מצוין. כל יו"ר חלש אחר ייכנס למשבצת שבה רוסק עמינח עושה ככל העולה על רוחה והוא מקבל נאומים בוועידות כלכליות.

האם היו"ר משפיע על זהות המנכ"ל הבא? לפי ההיסטוריה בבנקים ממש לא.

מדובר בעיקר יורש/ מקורב של המנכ"ל הקודם שמפלס לו את הדרך לתפקיד: גליה מאור סייעה לרוסק עמינח להיבחר, יונס סייע לפרשר שהיה יד ימינו במזרחי טפחות וקינן סייע לפינטו שהיה מקורב אליו שנים רבות. היו"ר היחיד שהיה דומיננטי במינוי מנכ"ל היה בכר שהביא למינויה של אשר טופילסקי בדיסקונט.

עיקרון האי-תלות: טורבוביץ' הוא איש עשיר מאוד שעשה הון רב (מאות מיליונים על פי הערכות) ויכול כבר מזמן לצאת לפנסיה. הוא לא צריך תפקיד בבנק גדול בשביל להתחנף למילייה כזה או אחר כדי שיקפיצו אותו לתפקיד מתגמל לאחר סיום הקדנציה שלו. לכן, דווקא אי=התלות הזו והעצמאות הפיננסית משחקת לידיו. הוא לא צריך לעשות חשבון לאיש.

מה הכישורים שצריך יו"ר? אינני מבין איזה סט של תכונות עילאיות מחפשים הקמפיינרים אצל יו"ר אופטימלי. בסופו של דבר, חוק החברות שולט עדיין בכיפה, אם אנחנו אוהבים זאת או לא. לכן, יו"ר של תאגיד, לאומי או אחר, אמור לשרת את בעלי המניות, לדאוג לכך שהבנק יפעל בצורה עסקית נכונה (וכמובן הוגנת), לשפר את התוצאות ולהשיא רווחים לבעלי מניותיו. רגע, בשביל זה המועמד אמור להיות בעל רקע ורקורד עסקי עשיר שיתרמו לבנק להשיג את מטרותיו? הלא כן? ממתי ניסיון, רקורד ועצמאות הופכות אנשים למצורעים. כנראה שרק בישראל.

עוד כתבות

גרינלנד / אילוסטרציה: ap, Evgeniy Maloletka

התוכנית האירופית: להציב חיילים מהיבשת בגרינלנד נגד השתלטות טראמפ

לאחר שהנשיא האמריקאי החריף את הרטוריקה בנושא גרינלנד בימים האחרונים, מדינות אירופה שוקלות לשלוח חיילים למדינה ● ראש ממשלת בריטניה שוחח על כך עם מנהיגים נוספים, בגרמניה פוליטיקאים ואנשי ציבור קוראים לבצע את המהלך ובדנמרק איימו על סופה של נאט"ו: "הנשיא האמריקאי שינה את כללי המשחק"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

גבי ויסמן, יורם זלינגר, אורן הולצמן / צילום: נובה, ולנס סמיקונדקטור, יח''צ

חברת השבבים הישראלית שזינקה בכ-60% ביום אחד בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● חברת השבבים הישראלית ולנס קפצה בכ-60% ביום שישי, ייתכן שבעקבות ציוץ שהצביע על פרסום שגוי לגביה באחד האתרים הכלכליים ● נובה עלתה לשיא כל הזמנים ● ואודיטי טק ירדה לשפל של מעל שנה, אך האנליסטים חיוביים לגביה

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

שמש בעשרות אלפי שקלים לשנה: כיצד תהפכו את הגג לאפיק השקעה

מהשנה מי שיבנה בית פרטי מחויב להתקין פאנלים סולאריים ● למעשה ניתן להרוויח מהם לא מעט: רשות החשמל משלמת סכומים משמעותיים על חשמל בגגות ביתיים

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

כיצד סייע לכאורה בנקאי חמקמק לזרימת הכסף הלא חוקי אל צפון קוריאה

ה- FBI מציע פרס של 7 מיליון דולר עבור תפיסתו של סים היון סופ. עבודתו, על פי גורמים אמריקאים, חיונית למשטרו של קים ג'ונג און

ליאור סגל, מנכ''ל וממייסדי עין שלישית / צילום: יקיר שוקרון

הענקית מהאמירויות אישרה רכישת 30% מהחברה הביטחונית מישראל

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' אישר את רכישת החברה הביטחונית הישראלית עין שלישית, בעסקה שנסגרה בינואר אשתקד ● האסיפה הכללית של החברה צפויה להתכנס ב־15 בפברואר כדי לאשר את מתווה העסקה הסופי

יואל חשין / צילום: גולי כהן

משקיע האימפקט על ההתעשרות: "אבא הראה לי את חשבון הבנק ושאל - כתוב פה 5 או 50 מיליון?"

"אני עושה פעמיים ביום אמבטיות קרח, שוכב במים קפואים חמש-עשר דקות ברציפות. זה קור שהופך לכאב, אבל מחדש תאים ולא מאפשר להיות בדיכאון" ● שיחה קצרה עם יואל חשין, יו"ר ומייסד קרן ההון סיכון 2B.VC

''יאפא''. התנגשות / צילום: רם שוויקי, באדיבות כאן 11, מובי פלוס הפקות

עוד אירוע ירי ביפו: "יאפא" של כאן 11 מציפה את המתיחות שקיימת בעיר

הדרמה החדשה שעלתה לתאגיד מציעה הצצה לחיים המשותפים ביפו דרך מערכת יחסים בין ערבי ליהודיה ● היחסים המורכבים נבחנים לאור המתיחות הכללית שקיימת בעיר

איור: shutterstock

כמה מתנות והטבות קיבל העובד הישראלי הממוצע בשנת 2025?

על רקע יוקר המחיה, שנת 2025 הסתיימה עם עלייה של 10% ברכישות דרך מועדוני לקוחות; העובד הישראלי הממוצע קיבל מהמעסיק מתנות והטבות בשווי של כ-1,200 שקל ● מנכ"ל חברת ICL אירח במפעלי ים המלח את שגריר ארה"ב ● התערוכה החדשה של הפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים ● וזה המנכ"ל החדש של הסניף הישראלי בחברת התרופות הגדולות בעולם ● אירועים ומינויים

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

שוק השכירות בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק השכירות בת"א: הדירות ששוות יותר ואלו ששוות פחות

אחרי שנים שבהן מחירי השכירות בתל אביב לא עצרו לרגע, ועל כל דירה שיצאה לשוק היה תור, נראה כי הביקוש לדירות בשכירות בעיר מתמתן ● המחירים עדיין רושמים עליות, אך לא בכל אזור ולא בכל תנאי

בניין ידיעות אחרונות בראשון לציון / צילום: כדיה לוי

הקיצוצים במערכות החדשות: פיטורים בידיעות אחרונות, 46 פורשים מרצון ב-i24NEWS

בידיעות אחרונות עוברים לשלב השני בהסכם שנחתם לפני כשנה וחצי ומתכוונים לקצץ כ-18 עובדים ● 46 עובדים ב-i24NEWS החליטו לפרוש מרצון לאחר שבערוץ הודיעו על החלפת הבעלים ● האירועים האחרונים מעידים: שינויים עמוקים עוברים על שוק התקשורת בישראל

מנכ''ל ולנס יורם זלינגר / צילום: ולנס סמיקונדקטור

בלילה אחד: ציוץ אנונימי הקפיץ את מניית האוטוטק מהוד השרון ב־60%

מניית ולנס לא ראתה יום כזה מאז שהחלה להיסחר: עם מחזור גבוה פי 30 מהרגיל, המניה זינקה ב־60% בן־לילה ● זאת, בשל עסקה גדולה עם יצרנית רכב וציוץ אנונימי שטוען כי השוק כולו טועה בנוגע להיקף המלאים של החברה ● האנליסטים מעריכים: יש לה עוד מקום לעליות