גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העברות חופשיות: כך הפכו קבוצות הכדורסל לתחנות רכבת

שחקנים שמוכנים לחתום על חוזה לחודש או חודשיים העיקר לעבוד, ושוק שמתנהל ב"העברות חופשיות" הוביל את שוק הכדורסל העולמי לשיא - 8,737 העברות שחקנים בעונה אחת ● הליגה שלנו נמצאת בצמרת בכל הקשור להעדפת שחקנים זרים ומיעוט דקות לצעירים

דונטה סמית מול טיילור רוצ'סטי, מכבי ת"א נגד הפועל ירושלים, ליגת העל בכדורסל / צלם: מינהלת הליגה
דונטה סמית מול טיילור רוצ'סטי, מכבי ת"א נגד הפועל ירושלים, ליגת העל בכדורסל / צלם: מינהלת הליגה

מי שיעקוב אחרי עונת הכדורסל שנפתחת החודש בישראל ובאירופה יראה תופעה שאין סיכוי שהוא יראה אותה בכדורגל: הרוב המכריע של הקבוצות יורכב משחקנים חדשים שהצטרפו במהלך הפגרה. למה בעצם? בעיקר כי שוק הכדורסל מתנהל ללא סכומי העברה (בשונה מהכדורגל למשל), כמעט כולו נע סביב "העברות חופשיות". נדיר מאוד למצוא שחקן שקבוצה שילמה מיליון אירו כדי "לקנות" אותו מקבוצה אחרת.

למה זה קורה? כי להבדיל מהכדורגל, בכדורסל אין כסף גדול שמתלווה לתארים. כל הסיפור של היורוליג למשל, ליגת הכדורסל האירופית העשירה והחזקה ביותר מחוץ ל-NBA, מסתכם בחלוקה של קצת פחות מ-40 מיליון אירו (לפי פרסומים בתקשורת) לכלל הקבוצות המשתתפות - סכום המהווה כ-3% ממה שמחלקת אופ"א לקבוצות הצ'מפיונס ליג.

התוצאה היא כזאת: לפי מחקר מקיף של ארגון CIES, בעונת 2016/17 נרשמו בעולם 8,737 העברות של כדורסלנים. וכאשר חוסר המחויבות של שחקנים לקבוצה הופך לסטנדרט, שיעור העברות בכדורסל צמח בתוך שש שנים ב-41% (6,167 העברות בעונת 2010/11).

הפעילות המרכזית של שוק שחקני הכדורסל היא אירופה, בעיקר מאחר שה-NBA קולטת מעט מאוד שחקנים מדי שנה והיחס שנוצר הוא חד כיווני - על כל כדורסלן אחד שנכנס בעונת 2016/17 לשחק בארה"ב, היו למעלה משלושה שחקנים שיצאו החוצה מארה"ב ליתר יבשות העולם (1,650 כדורסלנים ייצאה ארה"ב, לעומת 533 שייבאה). ארה"ב, שהכדורסל בה הוא רק הענף הרביעי הכי פופלרי במדינה, מייצאת יותר כדורסלנים מאשר ברזיל מייצאת שחקני כדורגל.

כך הפך הכדורסל בכל העולם לכזה שנשלט על ידי שחקנים אמריקאים. וביחד עם יתר התנועות של שחקנים בתוך יבשת אירופה - נוצר כמעט בכל הליגות רוב לא מקומי. בספרד שיעור השחקנים הלא מקומיים (לא ספרדים) עומד על 69.6%, לפני צרפת (57.8%), איטליה (56%) ויוון (54.9%). הליגה הישראלית, שבה נאבקים בחודשים האחרונים על ההגדרה מחדש של השחקן הישראלי, היא אחת מהליגות הכי זרות בעולם - מדורגת במקום השמיני מבין הליגות שנבדקו בסקר עם 47.8% שחקנים לא מקומיים.

אם יורדים לדקות משחק של זרים מול מקומיים, שהן המדד המהימן ביותר להעדפה של חלוקת זמן העבודה, הרי ששם ישראל כבר מדורגת רביעית בין הליגות שנבדקו בסקר של CIES. לפי הסקר, 23.8 דקות בממוצע למשחק שניתנים לזרים. במלים אחרות, כ-59% מדקות המשחק בליגה הישראלית "שייכות" לשחקנים לא מקומיים.

שחקנים שעוברים חמש קבוצות בעונה

הרצון של כדורסלנים למצוא עבודה בכל מחיר גורר תופעות של "חוזים קצרי טווח". שחקנים מוכנים להגיע לקבוצה במהלך העונה, אפילו בעבור חוזה לחודש או חודשיים, מאשר לשבת בבית. כך נוצר מצב של תחנות רכבת בתוך העונה עצמה - 22.5% מכלל ההעברות הן של שחקנים שעברו יותר מפעם אחת במהלך עונה, כלומר שיחקו בשתי קבוצות בתוך עונה אחת. ויש בסטטיסטיקה גם כמה שחקנים שהספיקו בתוך עונה להשלים לא פחות מחמש העברות בין קבוצות.

עושים שוק

האם הטענות שמציגים חברי ארגון שחקני הכדורסל בישראל על כך ש"בליגה הישראלית קיימת תחנת רכבת של זרים", ועל כך ששחקנים זרים בישראל נוטים להתחלף בסוף העונה ולעתים גם במהלכה - מחזיקות מים? הנתונים מראים שכן, אפילו בהשוואה למקומות אחרים בעולם.

בישראל שיחקו בעונת 2016/17 בממוצע 16.2 שחקנים בקבוצה - מקום חמישי בעולם מבין הליגות שנבדקו, אחרי הליגה הארגנטינית, היוונית, האדריאטית והבלגית. ישראל היא הליגה שמובילה בעולם (מקום ראשון!) בהחתמות שחקנים תוך כדי העונה - 2.9 שחקנים בממוצע לקבוצה חותמים אחרי שהעונה החלה, לעומת ממוצע עולמי של 1.5 שחקנים לקבוצה.

המדינות עם הכי הרבה החתמות כדורסלנים מחו"ל בעונה אחת

וגם הלויאליות לא משהו, לא של השחקנים ולא של בעלי הקבוצות: מבין הליגות שנבדקו ישראל מדורגת בתחתית, כאשר רק 25.4% מהשחקנים נותרו בקבוצות שלהם לעונה נוספת. במלים אחרות, שלושה רבעים מהסגל של קבוצה בישראל הוא חדש לגמרי. פלא שאוהדים לא מצליחים להתחבר לשחקנים?

שוק החליפין הגדול ביותר מתקיים בין ספרד לארה"ב. בסך הכל 211 שחקנים עברו בין המדינות האלו בעונה אחת, 169 אמריקאים הגיעו לספרד, 42 שחקנים עזבו את ספרד לארה"ב . שוק החליפין העשירי בגודלו בעולם הכדורסל מתקיים בין ארה"ב לישראל, ובסה"כ נרשמה תנועה של 80 שחקנים בין המדינות הללו בעונה אחת - 43 שחקנים מארה"ב שהגיעו לשחק בישראל ו-37 שעזבו מישראל לארה"ב. הסיבה העיקרית היא כמובן אמנת המס בין ארה"ב לישראל שהופכת את ההעסקה של אמריקאים למשתלמת מאוד עבור קבוצות ישראליות (עד 108 אלף דולר לא משלמים מס על כדורסלן אמריקאי).

מוסר תשלומים בעייתי? לא אצלנו

ומה לגבי שחקני צעירים? באופן כללי הכדורסל העולמי בכללותו לא נותן במה משמעותית לשחקנים צעירים מקומיים. כמות הדקות הממוצעת לשחקן מקומי מתחת גיל 21 עומדת על 5.3 דקות למשחק בכל הליגות. הליגה הסינית היא זו שנותנת הכי הרבה זמן משחק לצעירים מקומיים - 11.9 דקות בממוצע, ומבין הליגות האירופיות הליגה הטורקית היא הנדיבה ביותר על 6.1 דקות בממוצע. הליגה הספרדית נותנת 4.6 דקות בממוצע לשחקנים מקומיים מתחת גיל 21, קצת לפני ישראל (4.5 דקות). באיטליה נותנים לשחקן המקומי הצעיר 2.1 דקות בלבד בממוצע. ולגבי ישראל, זו סוגיה מוזרה ומצערת בהתחשב בעובדה שלא מכבר הוכתרה נבחרת העתודה של ישראל לאלופת אירופה.

את ריבוי המעברים של כדורסלנים אפשר להסביר גם בחוסר השביעות הרצון הכלכלית של שחקנים, דבר שבא לביטוי בתלונות על הפרות חוזה מצד מעסיקים. נכון לסוף 2017 פתוחים מאות תיקים בבוררויות של פיב"א מצד כדורסלנים וקבוצות. טורקיה, כנראה המדינה שבה מוסר התשלומים הוא הבעייתי מכולן, מובילה את דירוג הבוררויות עם 203 תיקים פתוחים, לפני איטליה עם 107, פולין (77) ורוסיה (73). ישראל, במקרה הזה, נמצא במקום טוב מאוד ולא נכללת ברשימת 12 המדינות "הבעייתיות", אותה סוגרת סין עם 14 תיקים פתוחים. 

עוד כתבות

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס