גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העברות חופשיות: כך הפכו קבוצות הכדורסל לתחנות רכבת

שחקנים שמוכנים לחתום על חוזה לחודש או חודשיים העיקר לעבוד, ושוק שמתנהל ב"העברות חופשיות" הוביל את שוק הכדורסל העולמי לשיא - 8,737 העברות שחקנים בעונה אחת ● הליגה שלנו נמצאת בצמרת בכל הקשור להעדפת שחקנים זרים ומיעוט דקות לצעירים

דונטה סמית מול טיילור רוצ'סטי, מכבי ת"א נגד הפועל ירושלים, ליגת העל בכדורסל / צלם: מינהלת הליגה
דונטה סמית מול טיילור רוצ'סטי, מכבי ת"א נגד הפועל ירושלים, ליגת העל בכדורסל / צלם: מינהלת הליגה

מי שיעקוב אחרי עונת הכדורסל שנפתחת החודש בישראל ובאירופה יראה תופעה שאין סיכוי שהוא יראה אותה בכדורגל: הרוב המכריע של הקבוצות יורכב משחקנים חדשים שהצטרפו במהלך הפגרה. למה בעצם? בעיקר כי שוק הכדורסל מתנהל ללא סכומי העברה (בשונה מהכדורגל למשל), כמעט כולו נע סביב "העברות חופשיות". נדיר מאוד למצוא שחקן שקבוצה שילמה מיליון אירו כדי "לקנות" אותו מקבוצה אחרת.

למה זה קורה? כי להבדיל מהכדורגל, בכדורסל אין כסף גדול שמתלווה לתארים. כל הסיפור של היורוליג למשל, ליגת הכדורסל האירופית העשירה והחזקה ביותר מחוץ ל-NBA, מסתכם בחלוקה של קצת פחות מ-40 מיליון אירו (לפי פרסומים בתקשורת) לכלל הקבוצות המשתתפות - סכום המהווה כ-3% ממה שמחלקת אופ"א לקבוצות הצ'מפיונס ליג.

התוצאה היא כזאת: לפי מחקר מקיף של ארגון CIES, בעונת 2016/17 נרשמו בעולם 8,737 העברות של כדורסלנים. וכאשר חוסר המחויבות של שחקנים לקבוצה הופך לסטנדרט, שיעור העברות בכדורסל צמח בתוך שש שנים ב-41% (6,167 העברות בעונת 2010/11).

הפעילות המרכזית של שוק שחקני הכדורסל היא אירופה, בעיקר מאחר שה-NBA קולטת מעט מאוד שחקנים מדי שנה והיחס שנוצר הוא חד כיווני - על כל כדורסלן אחד שנכנס בעונת 2016/17 לשחק בארה"ב, היו למעלה משלושה שחקנים שיצאו החוצה מארה"ב ליתר יבשות העולם (1,650 כדורסלנים ייצאה ארה"ב, לעומת 533 שייבאה). ארה"ב, שהכדורסל בה הוא רק הענף הרביעי הכי פופלרי במדינה, מייצאת יותר כדורסלנים מאשר ברזיל מייצאת שחקני כדורגל.

כך הפך הכדורסל בכל העולם לכזה שנשלט על ידי שחקנים אמריקאים. וביחד עם יתר התנועות של שחקנים בתוך יבשת אירופה - נוצר כמעט בכל הליגות רוב לא מקומי. בספרד שיעור השחקנים הלא מקומיים (לא ספרדים) עומד על 69.6%, לפני צרפת (57.8%), איטליה (56%) ויוון (54.9%). הליגה הישראלית, שבה נאבקים בחודשים האחרונים על ההגדרה מחדש של השחקן הישראלי, היא אחת מהליגות הכי זרות בעולם - מדורגת במקום השמיני מבין הליגות שנבדקו בסקר עם 47.8% שחקנים לא מקומיים.

אם יורדים לדקות משחק של זרים מול מקומיים, שהן המדד המהימן ביותר להעדפה של חלוקת זמן העבודה, הרי ששם ישראל כבר מדורגת רביעית בין הליגות שנבדקו בסקר של CIES. לפי הסקר, 23.8 דקות בממוצע למשחק שניתנים לזרים. במלים אחרות, כ-59% מדקות המשחק בליגה הישראלית "שייכות" לשחקנים לא מקומיים.

שחקנים שעוברים חמש קבוצות בעונה

הרצון של כדורסלנים למצוא עבודה בכל מחיר גורר תופעות של "חוזים קצרי טווח". שחקנים מוכנים להגיע לקבוצה במהלך העונה, אפילו בעבור חוזה לחודש או חודשיים, מאשר לשבת בבית. כך נוצר מצב של תחנות רכבת בתוך העונה עצמה - 22.5% מכלל ההעברות הן של שחקנים שעברו יותר מפעם אחת במהלך עונה, כלומר שיחקו בשתי קבוצות בתוך עונה אחת. ויש בסטטיסטיקה גם כמה שחקנים שהספיקו בתוך עונה להשלים לא פחות מחמש העברות בין קבוצות.

עושים שוק

האם הטענות שמציגים חברי ארגון שחקני הכדורסל בישראל על כך ש"בליגה הישראלית קיימת תחנת רכבת של זרים", ועל כך ששחקנים זרים בישראל נוטים להתחלף בסוף העונה ולעתים גם במהלכה - מחזיקות מים? הנתונים מראים שכן, אפילו בהשוואה למקומות אחרים בעולם.

בישראל שיחקו בעונת 2016/17 בממוצע 16.2 שחקנים בקבוצה - מקום חמישי בעולם מבין הליגות שנבדקו, אחרי הליגה הארגנטינית, היוונית, האדריאטית והבלגית. ישראל היא הליגה שמובילה בעולם (מקום ראשון!) בהחתמות שחקנים תוך כדי העונה - 2.9 שחקנים בממוצע לקבוצה חותמים אחרי שהעונה החלה, לעומת ממוצע עולמי של 1.5 שחקנים לקבוצה.

המדינות עם הכי הרבה החתמות כדורסלנים מחו"ל בעונה אחת

וגם הלויאליות לא משהו, לא של השחקנים ולא של בעלי הקבוצות: מבין הליגות שנבדקו ישראל מדורגת בתחתית, כאשר רק 25.4% מהשחקנים נותרו בקבוצות שלהם לעונה נוספת. במלים אחרות, שלושה רבעים מהסגל של קבוצה בישראל הוא חדש לגמרי. פלא שאוהדים לא מצליחים להתחבר לשחקנים?

שוק החליפין הגדול ביותר מתקיים בין ספרד לארה"ב. בסך הכל 211 שחקנים עברו בין המדינות האלו בעונה אחת, 169 אמריקאים הגיעו לספרד, 42 שחקנים עזבו את ספרד לארה"ב . שוק החליפין העשירי בגודלו בעולם הכדורסל מתקיים בין ארה"ב לישראל, ובסה"כ נרשמה תנועה של 80 שחקנים בין המדינות הללו בעונה אחת - 43 שחקנים מארה"ב שהגיעו לשחק בישראל ו-37 שעזבו מישראל לארה"ב. הסיבה העיקרית היא כמובן אמנת המס בין ארה"ב לישראל שהופכת את ההעסקה של אמריקאים למשתלמת מאוד עבור קבוצות ישראליות (עד 108 אלף דולר לא משלמים מס על כדורסלן אמריקאי).

מוסר תשלומים בעייתי? לא אצלנו

ומה לגבי שחקני צעירים? באופן כללי הכדורסל העולמי בכללותו לא נותן במה משמעותית לשחקנים צעירים מקומיים. כמות הדקות הממוצעת לשחקן מקומי מתחת גיל 21 עומדת על 5.3 דקות למשחק בכל הליגות. הליגה הסינית היא זו שנותנת הכי הרבה זמן משחק לצעירים מקומיים - 11.9 דקות בממוצע, ומבין הליגות האירופיות הליגה הטורקית היא הנדיבה ביותר על 6.1 דקות בממוצע. הליגה הספרדית נותנת 4.6 דקות בממוצע לשחקנים מקומיים מתחת גיל 21, קצת לפני ישראל (4.5 דקות). באיטליה נותנים לשחקן המקומי הצעיר 2.1 דקות בלבד בממוצע. ולגבי ישראל, זו סוגיה מוזרה ומצערת בהתחשב בעובדה שלא מכבר הוכתרה נבחרת העתודה של ישראל לאלופת אירופה.

את ריבוי המעברים של כדורסלנים אפשר להסביר גם בחוסר השביעות הרצון הכלכלית של שחקנים, דבר שבא לביטוי בתלונות על הפרות חוזה מצד מעסיקים. נכון לסוף 2017 פתוחים מאות תיקים בבוררויות של פיב"א מצד כדורסלנים וקבוצות. טורקיה, כנראה המדינה שבה מוסר התשלומים הוא הבעייתי מכולן, מובילה את דירוג הבוררויות עם 203 תיקים פתוחים, לפני איטליה עם 107, פולין (77) ורוסיה (73). ישראל, במקרה הזה, נמצא במקום טוב מאוד ולא נכללת ברשימת 12 המדינות "הבעייתיות", אותה סוגרת סין עם 14 תיקים פתוחים. 

עוד כתבות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

בודקים את המיתוס. בעלי חיים / צילום: Shutterstock

ארבעה בעלי חיים שהשפה העברית עושה להן עוול

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: ביטויים רבים שאבו השראה מבעלי החיים, אלא שלא פעם הם נשענו על אבחנה שגויה

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

סופית: השקעת הענק של שותפויות הגז בהרחבת פיתוח לוויתן ב-2.4 מיליארד דולר

שותפויות מאגר לוויתן, שברון, ניו-מד ורציו, החליטו סופית להשקיע בהגדלת ההפקה במאגר לקדוח שלוש בארות נוספות, במטרה להגיע ליכולת הפקה של עד 21 BCM בשנה במחצית השנייה של 2029 ● ההחלטה התקבלה לאחר הסכם יצוא הגז הענק למצרים בהיקף של כ-12% מעתודות הגז של ישראל ובהיקף כספי של 35 מיליארד דולר

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

אולם התצוגה של Walk on plan. תוכנית של הבית בגודל אמיתי / צילום: WOP

לא קונים על עיוור: הטכנולוגיה שמשנה את הדרך שבה אנחנו קונים בתים

הסוף לחוברות מהקבלן ולדירות הדוגמה? פיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים לדמות דירות עוד בטרם נבנו, מעניקים לקונים יכולת לראות את סביבת המגורים שלהם - הרבה לפני שהיא נבנתה ● בדקנו שלושה מהם

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

גליה באר–גבל / צילום: רון קדמי

היא שותפה באחת הקרנות הגדולות בישראל. זה מה שהיא עושה כל יום ב־23:00

כילדה נסעה שלוש שעות ביום לבית הספר, בצבא שירתה בפרקליטות, ולמרות שלמדה משפטים כי זו "תעודת ביטוח", היצר העסקי גרם לה לשנות כיוון ● אז היא פנתה למנכ"לית לאומי לשעבר: "הכרתי את רקפת רוסק-עמינח, וכשהיא הודיעה שהיא עוזבת את הבנק, הרמתי אליה טלפון" ● שיחה קצרה עם גליה באר-גבל, שותפה־מנהלת בקרן Team8

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

"עשו לנו מחטף": בענף התעופה הישראלי מודאגים מהפרויקט שיכניס למדינה מיליארדים

בעוד כשנה יחל פינוי שדה התעופה בהרצליה לטובת הקמת שכונה שתכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים ● אלא שתפקידו כיום קריטי: הוא מכשיר בשטחו את מרבית הטייסים לחברות הגדולות, משמש לניסויים לתעשיות הביטחוניות ומאפשר סיוע בחירום ● פתרונות בינתיים אין, ובענף מודאגים: "ייקח עשור לבנות חלופה ראויה"

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

ד''ר ג'רמי פוגל ואסף דוקטור ב''הצלחת של הארץ המובטחת''. מסע לאוכל קדום / צילום: יח''צ

הסדרה החדשה שחושפת מה היה בצלחת של היהודים הקדמונים

סדרת הדוקו החדשה של כאן 11 יוצאת למסע תרבותי־קולינרי מהמקרא ועד ימינו, ובוחנת כיצד חומרי הגלם, ההלכות והרגלי האכילה עיצבו את הזהות היהודית - מהלחם והמן במדבר ועד המטבחים היהודיים הגלובליים וארוחת הערב הישראלית

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כרטיס אשראי מיוחד לקריית שמונה: האוצר הודיע על מענקים חודשיים לתושבי העיר

על פי הודעת משרד האוצר, תושבי קריית שמונה יקבלו מענק חודשי בסך 1,000 שקל עד 2,500 שקל, שניתן יהיה לממש רק בעסקים בעיר ● התקציב לתוכנית צפוי להגיע מתוך התוכנית לשיקום הצפון, שתוקצבה במקור ב-15 מיליארד שקל ונוצלו מתוכה עד כה כ-9 מיליארד שקל