גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חקירות ראש הממשלה: "סיגרים" ו"חמגשיות" אינם "זוטי-דברים"

עד מדינה אינו "כלי חקירה" אידאלי, אך לעתים אין ברירה ● עו"ד אמיר גור במאמר תגובה לפרופ' בועז סנג'רו

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters. POOL New
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters. POOL New

קראתי היטב את מאמרו של פרופ' בועז סנג'רו (פרופסור למשפטים רציני ומכובד שאף זכיתי בעבר לשיחה בת ארבע עיניים איתו לאור חילוקי דעות בינינו על חקירות המשטרה בכלל), ולולא ידעתי מי הוא הכותב, הייתי סובר לתומי כי מדובר במאמר יח"צני מוזמן.

לגופו של המאמר, אגיב על הנקודות העיקריות בו ואדלג על התייחסות לגבי אותה הערה לעניין מספרי התיקים בהם נחקר ראש הממשלה בנימין נתניהו, כאילו במספרים אלה כבר נטמנה כוונתם השלילית של נותני אותם מספרים (ושומו שמיים, סכומם המצטבר למספר עגול, 10,000, בוודאי "מעיד" על כוונתם הרעה של אלה).

במאמר עצמו מוזכרים המושגים "סיגרים" ו"חמגשיות" 4 פעמים בהקשר שנותן רושם שבעצם מדובר ב"זוטי-דברים" (De Minimis) שראש הממשלה מבזבז בהם את זמנו, בעוד שקיימים נושאים חשובים בהרבה בניהול ענייני המדינה.

ובכן, מסתבר, לפי הפרסומים ולפי הודעתו של ראש הממשלה ("מותר לקבל מתנות"), שהוא מצא זמן פנוי לעיסוק באלה ובשאר מתנות, למרות שכידוע קיימים נושאים הרי-גורל על הפרק.

מרגע שנחקר בנושא, ראש הממשלה מקדיש הפעם, שלא מרצונו, זמן להיחקר כחשוד בנושאים אלה - עיסוק שבעבר עסק בו מרצונו ומזמנו הפנוי ורק בהיפתח החקירות בגינם "נגזל" זמנו היקר.

מצופה היה שבמאמר ייכתב שהיקף המתנות, ערכן, זהות נותניהן וייתכן מניעיהם - כל אלה יוצרים חשד לעבירות פליליות חמורות יודגש כי במאמר ניתן הסבר ראוי לגבי הפרת עבירת הפרת האמונים, אך לאורך המאמר לא אוזכרה עבירת השוחד בה נחשד ראש הממשלה ובגינה אף גובשה המלצת משטרה להעמידו לדין (אכן, המלצה שאיננה מחייבת את הפרקליטות). ראוי היה, בכל זאת, לטעמי, להזכיר גם את קיום החשד לגבי עבירה זו.

בהמשך, נכתבה ביקורת על "כלי החקירה" הלא פשוט - "עד מדינה"; אכן בעייתי, שכן מדובר בשותף לעבירה המקבל טובת הנאה (בדרך-כלל ממשית ומהותית) תמורת הפללת שותפיו. כאן אדגיש בקביעה כמעט אקסיומטית, לפיה היכולת לפענח פרשות פליליות מורכבות, סבוכות, חמורות, עם מספר מעורבים לאורך זמן ולעתים חוצות גבולות, תתאפשר, כמו במדינות רבות בעולם, רק באמצעותו של עד המדינה. המשטרה אוספת ראיות שונות סביב אותן פרשות פליליות, אך כדי לחבר את כל "הנקודות" צריך עד חי וקיים שיעשה את פעולת החיבור ההכרחית.

אכן רצוי היה ששותף לעבירה יסבך את יתר שותפיו מתוך "אלטרואיזם" ו"ציונות", אך למגינת-הלב, ברובם המכריע של החקירות, השותף דורש טובת הנאה, ובהיעדר חלופה אחרת לפיענוח הפרשה, זו תינתן לו כולה או מקצתה, והרי לפנינו עד מדינה: "כורח בל-יגונה".

זאת ועוד, הואיל ומדובר בעד שהינו עבריין, אשר גם מקבל טובת הנאה, מתעורר חשש מוצדק ביותר שמא ישקר בעדותו, כמו למשל, יעצים את חלקם של השותפים ויגמד את חלקו שלו, ולכן כבר בחקירה עדותו נבחנת ב-"77 עיניים" אל מול חומרי החקירה, ואם מוגש כתב אישום (כמו ברובם המכריע של החקירות בהן נחתם הסכם עד מדינה), הרי שגם קודם לכך הפרקליטות תבחן היטב את עדותו של עד המדינה מול שאר הראיות, ובהמשך, אם לא ייחתם הסדר טיעון עם הנאשמים, הרי שבית המשפט ייבחן את עדותו ב"777 עיניים", וכידוע, מה שלא הוזכר במאמר, כדי להרשיע לאחר שבית המשפט יאמין לעדותו, נדרשת תוספת ראייתית משמעותית (למעט חריגים שגם אז גורמי האכיפה יחפשו תוספת ראייתית), לה נערכים במשטרה ובפרקליטות טרם הגשת כתב אישום.

יש לציין כי עדיין קיימת סכנה כי עד המדינה בכל זאת יצליח להערים על גורמי החקירה כפי שקרה במשפט "הרצח בבר נוער", אך סכנות מסוג זה, שהן חמורות ביותר, מצריכות השגחה מקסימלית של גורמי החקירה (כמו שקרה בפרשת רצח הבר נוער אחרי הגשת כתב אישום), אך אין בכך כדי לשלול את כלי החקירה הכה חיוני: עד המדינה, מהטעמים שהובהרו.

בנושא ההדלפות מהחקירות, ככל שידיעתי מגעת והכרתי את האחראים על החקירות, הרי שבחקירות אלה, להבדיל, לעתים, מחקירות אחרות, ההדלפות לא יוצאות מהחוקרים (יעידו על כך כתבי הפלילים והמשפט), אלא מגורמים שונים, אולי אף לעתים ממקורבים ויח"צנים שונים בעלי עניין.

את מאמרו מסיים פרופ' סנג'רו במשפט הבא: "בינתיים יש לאפשר לראש הממשלה לטפל במשברים ולא בחמגשיות וסיגרים". שורת המחץ הזאת, כפי שהוסבר, היא טועה ומטעה ונותנת תחושה לקורא כאמור כי מדובר ב"זוטי-דברים" אל מול הנושאים האמיתיים. כפי שהובהר, אלה אינם פני הדברים.

בהמשך המאמר, אגב כך שהכותב המכובד מדלג על "פרשת בזק" (תיק 4000), שלפי הפרסומים נתפסת כחמורה ביותר ומגובה בראיות רבות בחשד לעבירת שוחד, מוזכרת "פרשת הצוללות" (תיק 3000), וכך נכתב: "כל הסימנים שפורסמו מצביעים על כך שההר הזה עומד להוליד עכבר", ייתכן ויולד בפרשה זו "עכבר" בכל הקשור לראש הממשלה, אך ראוי להביע מספר תמיהות לגבי ההחלטות שהתקבלו בחקירה זאת, ובדגש לעובדה שכל מקורבי ראש הממשלה נחקרו כחשודים, והוא עצמו נחקר אחריהם (לא כחשוד) לאחר שנה וחצי לערך, מהמועד בו הם נחקרו, על כל המשתמע מכך.

באשר לשינוי חקיקה בכל הקשור לחקירת ראש ממשלה מכהן, אכן יש צורך לדון באפשרות שינוי חקיקה, אבל יש לעשות זאת רק בסיום החקירות המדוברות, אחרת, "שינוי כללי המשחק" תוך כדי החקירה יגרור את הדיון הרציני והראוי לדיון פרסונלי אודות חקיקה פרסונלית.

ולסיום, הרי בניגוד למסר שעולה גם מהמאמר, הרי שהיועמ"ש, ד"ר אביחי מנדלבליט (מינוי שהוביל ראש הממשלה), בכירי הפרקליטות והמפכ"ל, רוני אלשיך (מינוי שהוביל ראש הממשלה גם כן), הם אלה שמובילים את החקירות, וקשה להעלות על הדעת כי הם פועלים מתוך מניעים שאינם מקצועיים בלבד.

■ הכותב שירת כ-38 שנים במשטרת ישראל, במגוון תפקידים שעיקרם בתחומי החקירות והמודיעין.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א מתחזקות; מדד הבנקים עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-7%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

דיווח: ההתעקשות של חמאס בתגובה לטראמפ - והאיתות החיובי

ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

עם תקציב של 200 מיליון דולר: היוזמה של ראש אמ"ן לשעבר ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום המחשוב הקוונטי

התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן, שמקדם האלוף (במיל') תמיר היימן, היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום