גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחלטה האחרונה של הנגידה: הריבית נשארת על כנה; פלוג: "במדינה מתוקנת מאיישים תפקידים מראש"

הפעם האחרונה שבה הייתה העלאת ריבית - יוני 2011 ● התמתנות בסביבה האינפלציונית בתקופה האחרונה עודדה את הבנק לא להעלות ריבית בשלב זה ● חטיבת המחקר עדכנה את תחזית העלאת הריבית ודחתה את מועד העלאת הריבית הצפוי מהרבעון הרביעי של השנה לרבעון הראשון של 2019 ● פלוג: "קשה להעריך את הדינמיקה בשוק הדיור"

נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג / צילום: איל יצהר
נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג / צילום: איל יצהר

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%, כך הודיע היום (ב') בנק ישראל.

מועד העדכון הבא של הריבית, 26 בנובמבר הוא המועד העדכון האחרון של הריבית ב-2018 על פי לוח הזמנים שפרסם הבנק.

חטיבת המחקר עדכנה את תחזית העלאת הריבית ודחתה את מועד העלאת הריבית הצפוי מהרבעון הרביעי של השנה לרבעון הראשון של 2019.

ישיבת הוועדה השבוע הייתה האחרונה בניהולה של נגידת הבנק הנוכחית ד"ר קרנית פלוג, המסיימת את תפקידה באמצע החודש הבא. לקראת פרסום החלטת הוועדה התגברו הציפיות להחלטה ראשונה זה שבע שנים על העלאת ריבית.

בחודשים האחרונים אותת הבנק המרכזי כי הולכים ונוצרים התנאים להעלאת הריבית ובראשם סביבת האינפלציה. בהודעה הקודמת של הוועדה נאמר כי "מסתמן שסביבת האינפלציה מתחילה להתבסס בתחום יעד יציבות המחירים" של הבנק, הנע בין 1% ל-3%. בתדרוך לעיתונאים בחודש יולי הדגישה הנגידה כי הוועדה תחל בהעלאת הריבית, כאשר תשתכנע שהאינפלציה בישראל התבססה בתוך תחום היעד, כלומר נמצאת מעל 1% באופן ממושך, הן מבחינת קצב עליית המחירים ב-12 החודשים האחרונים והן מבחינת הציפיות לאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים.

הריבית נשארה על כנה

איתות נוסף שנשלח בעדכון הקודם נגע לפילוח ההצבעה בוועדה המוניטרית. לאחר שבחודשים האחרונים תמך בהעלאת ריבית רק חבר ועדה אחד מתוך שישה, התברר עם פרסום הפרוטוקולים של החלטת הוועדה האחרונה, שמספר חברי הוועדה הסבורים שבשלו התנאים להעלאת ריבית גדל לשניים - אלא שחבר הוועדה הנוסף החליט בסופו של דבר שלא לתמוך בהעלאת הריבית בנימוק שהשווקים עדיין לא מצפים לכך.

ערב פרסום ההחלטה היום, העריכו רוב מוחלט של האנליסטים העוקבים אחר הוועדה, כי תעדיף שלא להעלות את הריבית גם הפעם. על-פי סקר שערכה "בלומברג" בקרב 16 אנליסטים קבועים העוקבים אחר הוועדה, השיבו כל הנשאלים שלהערכתם הריבית תישאר ללא שינוי. הסיבה העיקרית לכך היא ירידה בקצב עליית המחירים שנרשמה בחודשיים האחרונים, שבאה לידי ביטוי במדדי המחירים לצרכן ביולי ובאוגוסט שהיו נמוכים מהתחזיות.

במקביל, חלה ירידה בנתון ציפיות האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים - מ-1.4% באוגוסט לסביבות 1.2% עד 1.3% השבוע. ההערכה הרווחת בקרב האנליסטים היא שבתנאים כאלה הוועדה תהסס לקבוע כי האינפלציה התבססה בתוך תחום היעד.

מנגד, האינפלציה צפויה לקבל החודש רוח גבית ממחירי הנפט, שרשמו בחודש האחרון עלייה ניכרת של כ-10%. עליית מחירי הנפט מתחילת השנה היוותה גורם מרכזי להאצת קצב האינפלציה בישראל ולכניסתה לתחום היעד לראשונה זה מאז 2012 ולאחר שבמשך שלוש שנים רצופות רשם המשק שיעורי אינפלציה שליליים.

החלטת הריבית הנוכחית מתקבלת לפני שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את מדד המחירים לצרכן לחודש האחרון, זאת כתוצאה מהמעבר של הוועדה לעדכון הריבית 8 פעמים בשנה במקום עדכון חודשי כפי שהיה מקובל עד תחילת 2018.

גם בשיקול המרכזי השני בהחלטה על העלאת ריבית - שער החליפין של השקל - חלה התמתנות מסויימת בחודש האחרון. השקל נסחר השבוע מול הדולר בשער של 3.62 שקלים לדולר, שער המבטא התחזקות של השקל מרמת השפל של 3.71 שקלים לדולר אליה הגיע באוגוסט. במקרה של שער החליפין, החשש הוא כי העלאת ריבית תחדש את רכישות הספקולנטים, במיוחד אם הוועדה תרמוז על המשך העלאות ריבית בתקופה הקרובה.

ואכן, בנוסף להחלטה על גובה הריבית מצפים האנליסטים לשמוע מהוועדה המוניטרית מהו תוואי הריבית המתוכנן בטווח הקצר והבינוני. המחירים שבהם נסחרו המק"מים (מלווה קצר מועד) של בנק ישראל ואג"ח מדינת ישראל גילמו ציפיות בשווקים להעלאת ריבית אחת בששת החודשים הקרובים ולשתי העלאות ריבית ב-12 החודשים הקרובים. מחירי החוזים על הריבית הבין-בנקאית (תלבור) ל-12 חודשים קדימה למשל עמדו על 0.32 נקודות אחוז.

כאמור, חטיבת המחקר של הבנק צופה העלאת ריבית אחת ל-0.25% ברבעון הרביעי של השנה והעלאה נוספת ברבעון השלישי של 2019. בעדכון האחרון של התחזית המאקרו-כלכלית צפתה חטיבת המחקר כי האינפלציה בסוף 2018 ובסוף 2019 תעמוד על 1.2% ו-1.5%, בהתאמה.

בפעם האחרונה הועלתה ריבית בנק ישראל בחודש יוני 2011 על-ידי נגיד הבנק הקודם ד"ר סטנלי פישר. בתקופת כהונתה כנגידה הורידה פלוג את הריבית פעמיים עד לשפל הסטורי של 0.1%. אולם מאז ההורדה האחרונה במארס 2015 נותרה הריבית ללא שינוי.

למרות שמרבית האנליסטים סבורים כי התנאים במשק מאפשרים העלאת ריבית אחת ואף יותר מאחת, ישנן גם דיעות מנוגדות. כך למשל הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי, מעריך כי המשק נמצא קרוב לסיום מחזור הצמיחה הנוכחי וכי העלאת ריבית כעת עלולה לדרדר אותו להאטה. ההערכה מבוססת על נתונים על קיפאון בפעילות בשוק הנדל"ן והאטה ניכרת בקצב הגידול של האשראי הצרכני. בעדכון האחרון לתחזית המאקרו כלכלית שפרסמה ביולי העלתה חטיבת המחקר של בנק ישראל את תחזית הצמיחה שלה למשק מ-3.4% ל-3.7%.

השינוי המשמעותי היחיד בהודעת הבנק הופיע בעדכון הרבעוני של תחזית חטיבת המחקר שצורף להודעה. על-פי העדכון המועד הצפוי להעלאת הריבית הראשונה נדחה לרבעון הראשון של 2019 במקום המועד הקודם שהיה הרבעון הרביעי של השנה. כלכלני הבנק מנמקים את הדחייה בכך ש"האינפלציה בפועל נמוכה מזו שצפינו ביולי" אך מסייגים כי "הדחייה קלה מפני שאנו מעריכים כי האינפלציה המתונה בחודשים האחרונים משקפת תופעה זמנית וכי האינפלציה תוסיף לעלות בקצב דומה לקצב שהערכנו ביולי". על רקע זה ממשיכים בחטיבת המחקר להעריך כי הריבית תועלה פעם נוספת ברבעון השלישי של 2019, בהתאם לתחזית המקורית. 

ישיבת הוועדה המוניטרית השבוע הייתה האחרונה בניהולה של הנגידה היוצאת ד"ר קרנית פלוג, שתסיים את כהונתה ב-12 לנובמבר. בהתייחסות חריגה לעיכוב במינוי מחליף אמרה פלוג כי "השאלה מי ינהל את הדיונים בפעם הבאה מעסיקה את כולנו, אבל היא לא השפיעה כהוא זה על ההחלטה".

פלוג ציינה כי התנאים להעלאת הריבית "עדיין אינם מתקיימים במלואם", למרות שהצמיחה ושוק העבודה ממשיכים להפגין איתנות. פלוג ציינה כי בשנה שהאחרונה חלה עלייה מתמשכת בסביבת האינפלציה, אך מניתוח עליית המחירים התברר כי חלק ניכר מהם מבוססים על עליית מחירי הנפט התנודתיים. בין התופעות מעוררות הדאגה פלוג ציינה את ירידה ביצוא הסחורות וירידה בהשקעות בבנייה, ומנגד את שיעור התעסוקה הגבוה.

באשר למחירי הדירות אמרה פלוג כי "קשה להעריך את הדינמיקה בשוק הדיור", וציינה כי רמת התחלות הבנייה "עדיין נמוכה".

"אני מבקשת לומר בשמי ובשם כל חברי הוועדה המוניטרית כי אי-הוודאות לגבי זהות הנגיד הבא לא תשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות", אמרה פלוג וציינה כי "במידת הצורך המשנה לנגידה (ד"ר נדין בודו-טרכטנברג ע"ב) תמלא את מקומי".

פלוג ביקשה להוסיף ב"נימה אישית" כי זכתה להוביל את הוועדה ל-57 החלטות ריבית, "שלכל אחת מהן קדם תהליך סדור שאני מאד גאה בו. אני סבורה כי במבחן הזמן יתברר שקיבלנו את ההחלטות הנכונות מתוך ראייה אחת בלבד - טובת המשק והאזרחים. הריבית הנמוכה תרמה תרומה משמעותית לצמיחת המשק, ומצד שני לא התפתינו וגם לא נאלצנו לנקוט צעדים חריגים. הצלחנו לשמר את אמינות המדיניות לטווח הארוך ולהביא את האינפלציה ליעד".

פלוג ביקשה להודות לכלכלני הבנק ולחברי הוועדה המוניטרית וגם לתקשורת על הסיוע בהעברת המסרים של הבנק.

נגידת הבנק לא הסתירה את ביקורתה על תהליך מינוי מחליפה ואמרה כי "במדינה מתוקנת מאיישים תפקידים מספיק זמן מראש", והביעה תקווה שיימצא לה מחליף ראוי ובעל יכולת עמידה". כנשאלה לגבי נושאים שמדאיגים אותה בהתנהלות הממשלה, אמרה פלוג "חשוב מאד שהממשלה תשמור על המסגרות הפיסקאליות. בהסתכלות ארוכת-טווח יש אתגרים גדולים לממשלה בתחום ההוצאות האזרחיות והשירותים הציבוריים".

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו