גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקד: להגיע להסכמה מהירה לפיצוי רוכשי קרקעות הכנסייה היוונית בירושלים

שקד הודיעה על התגייסות למען החוכרים בדירות על אדמות הכנסייה בירושלים ונכנסה לפגישת מו"מ עם היזמים שרכשו מהכנסייה את הזכויות בקרקע, בהובלת משפחת בן דוד המקורבת למפלגת הבית היהודי ● היזמים רכשו מהכנסייה את הזכויות ב-140 מיליון שקל ומבקשים מהמדינה פיצוי לפי שווי של 1.5 מיליארד ● משרד המשפטים: "מעורבות השרה נדרשה גם מכוח תפקידה כיו"ר ועדת השרים לחקיקה"

שרת המשפטים איילת שקד / צילום: שלומי יוסף
שרת המשפטים איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

שרת המשפטים איילת שקד נכנסה במפתיע לפגישה חשובה במשרד המשפטים בנושא פרשת מכירת קרקעות בירושלים מידי הכנסייה היוונית אורתודוקסית לקבוצת אנשי עסקים, שחלקם אנונימיים. הישיבה עסקה באופי ובגובה הפיצוי שיינתן לאנשי העסקים, אם יגובש הסדר להעברת הקרקעות לבעלות המדינה. השרה שקד לא רק הפגינה נוכחות בישיבה, אלא לקחה את רשות הדיבור. המסר שלה לנוכחים היה: יש לנו אחריות לפתור את הבעיה, שיש בה חשיבות ציבורית. כדאי שתגיעו לפשרה סבירה, שאפשר להגן עליה משפטית, ושאנחנו נוכל להגיד לבית משפט שעשינו את כל המאמצים והגענו לתוצאה של הסדר לתושבים כנגד הסדר פיצוי לרוכשים בסכום סביר. אני מציעה לכם לנהל את המשא-ומתן בנפש חפצה. תגיעו לתוצאה - מצוין, לא תגיעו - אני אומרת לכם שאני לא אעצור את החקיקה להפקעת הקרקע. אני מציעה לכם לגמור את העניין תוך חודשיים.

הדברים שאמרה השרה שקד באותה ישיבה ועצם השתתפותה בישיבה הזו, מעוררים שאלות. לפי גישה מחמירה, שר אינו אמור להשתתף במשא-ומתן בין אנשי המקצוע במשרדו לבין גורמים מסחריים, בוודאי לא בנוכחות הגורם המסחרי שהוא צד שכנגד, ועל אחת כמה וכמה כשיש קירבה מכל סוג שהוא בין השר לבין אותו גורם מסחרי. התגייסותה של שקד לעניין העמידה אותה מול קבוצת יזמים, שאותה מובילה משפחה המקורבת לחוגי מפלגתה שלה, הבית היהודי.

גורם שהיה מודע למסר של שקד לחברי הצוות, אומר שעמדה זו אינה מתיישבת עם השקפת העולם של שקד, על מינימום התערבות ממשלתית בכלל, ובעניינים קנייניים בפרט.

בראש הישיבה, שנערכה ב-19.6 במשרד המשפטים, עמד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ. לצידו ישב השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים אוהד עיני, מי שהיה שמאי עיריית ירושלים, השמאי הראשי ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ואחר-כך מנהל מחוז ירושלים של רמ"י. עיני, תושב ההתנחלות אלעזר, נבחר לתפקיד השמאי הממשלתי על-ידי השרה שקד, בהמלצות חמות של אנשי הבית היהודי, כמו בנצי ליברמן שהיה מנהל רמ"י והח"כית לשעבר אורית סטרוק. 

מצד רמ"י השתתף יאיר פינס, ראש החטיבה העסקית והמשנה למנכ"ל, ולצידו היועץ המשפטי של רמ"י עו"ד מניה לייקין ושמאית רמ"י מירי רימון. את משרד האוצר ייצגו סגן ראש אגף תקציבים אריאל יוצר והיועצת המשפטית של האוצר אפרת פרוקצ'יה. את עיריית ירושלים ייצגה השמאית קרן שמואל ג'רסי. בישיבה לא היה ייצוג לקרן קיימת לישראל (קק"ל). מצד רוכשי קרקעות הכנסייה השתתפו עו"ד נועם בן דוד, המייצג את משפחת בן דוד מירושלים, ואתו עו"ד אברהם אברמן ממשרד עו"ד אפי אברמזון.

משפחת בן דוד היא אחת המשפחות העשירות בירושלים. המשפחה מחזיקה נדל"ן במקומות שונים בארץ, ומעורבת בעסקי תעשייה, מלונאות ואנרגיה. משפחת בן דוד ידועה כתומכת בהתיישבות ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, כתורמת לעמותות דתיות לאומיות וכמקורבת לבית היהודי. אחד האחים, איתן בן דוד, תרם בפריימריז בבית היהודי ב-2015 לח"כ מוטי יוגב. ח"כ יוגב אומר ל"גלובס", כי לא סייע לבן דוד בשום עניין עסקי ובפגישות ביניהם לא הוזכרו האינטרסים של משפחת בן דוד. 

גורמים שונים המעורבים בהשתלשלות הפרשה העלו מספר שאלות: נוצר רושם ששרת המשפטים התערבה באופן חריג בעניין מסחרי בשווי עשרות ואולי מאות מיליוני שקלים של אנשי עסקים המקורבים לבית היהודי, ובנוכחות היזמים יצרה לעובדי המדינה מסגרת זמנים מחייבת. האם השרה שקד הייתה אמורה לקבל מהיועץ המשפטי לממשלה אישור להשתתף בפגישה לאור מהותה, השתתפות היזמים בה וזהות היזמים? האם השרה שקד חרגה מהכלל לפיו שרים אמונים על קביעת מדיניות ויישומה, אבל אל להם להשתתף בפגישות על עסקאות פרטניות? לנוכח מעורבותה של השרה שקד, איך ינהג השמאי הממשלתי הכפוף לה? איך ייתכן שהמדינה מציעה סיוע ו/או חקיקה מיוחדת להפקעה ספציפית, בלי לדעת מיהם כל השותפים בקבוצת "ניות קוממיות השקעות"? מדוע קק"ל לא השתתפה בפגישה ואינה חברה מלאה בצוות? 

מנגד יש לזכור כי האיום שהשמיעה השרה שקד בדיון לקדם חקיקה להפקעת הקרקע עשוי לפגוע ביזמים, אך בתגובה לאיום זה אמרו בעבר היזמים כי מדובר באקדח ריק מכדורים. עמדתם היא, שעם כל הכבוד הם רכשו כדין את הקניין בקרקעות, וכי הליך של הפקעה משמעו ויכוחים והליכים אינסופיים למשך שנים רבות, ואין כלל ביטחון שבג"ץ יקבל את עמדת המדינה.

המבקרים את מעורבותה של שקד בפרשה זו, מזכירים פרשיות קודמות של שרים בממשלה, ואפילו ראשי ממשלה, אשר התערבו בהליכים פרטניים מול צדדים בעלי ענין, והסתבכו בגלל התערבות זו. הדוגמה הבוטה ביותר לכך היא של אהוד אולמרט במרכז ההשקעות, בהתערבות למען לקוחות של עו"ד אורי מסר, שם הדברים הגיעו להרשעה ומאסר. המקרה השני, שיש בו מידה של דמיון למקרה הנוכחי, הוא ההתערבותו של אריק שרון בהליכי הפיצוי ממע"צ וה"התחשבות" שביקש עבור ידידיו האחים מלמוד מכפר מל"ל, בגין הפקעת קרקע מנחלתם. למזלו של שרון, היועץ המשפטי לממשלה דאז אליקים רובינשטיין החליט לא להגיש כתב אישום, והסתפק בדו"ח ציבורי חריף בו הוקיע את התנהגותו של שרון.

בסיומה של הפגישה הוסמך השמאי הממשלתי אוהד עיני להמשיך במגעים מול בן דוד וצוותו. הרוכשים, שהצהירו כי שילמו לכנסייה 140 מיליון שקל עבור הזכויות, הציגו בשלב ראשון לשמאי הממשלתי הערכת שווי בגובה 3.4 מיליארד שקל. אחרי פגישה נוספת בתחילת חודש יולי בין היזמים לבין השמאי הממשלתי, הציגו היזמים הערכת שווי חדשה למגורים בגובה 1.5 מיליארד שקל, פי עשר מסכום הרכישה של הזכויות באדמות בהן מדובר. השמאי הממשלתי עיני התבקש להציג בפני הרוכשים הערכת שווי מטעם המדינה. העמדה במשרדי הממשלה היא שראוי לתת לרוכשים פרמיה מסוימת מול המחיר ששילמו, נניח תוספת של 15%-20%, כלומרה בסביבות 170-180 מיליון שקל. 

שכונת ניות בירושלים.\ צילום: איל יצהר

חומר נפץ פוליטי ודתי

האחים בן דוד הם המובילים בקבוצה של אנשי עסקים, שהתאגדו תחת השם המסחרי "ניות קוממיות השקעות" (לא קיימת חברה בע"מ בשם זה). שאר השותפים הם אנונימיים, וגורמים שניסו לזהות אותם נתקלו במערכת של שרשורי רישום והתאגדויות במפלטי רישום ונאמנות, באופן שאינו מאפשר להגיע לשמות כל השותפים. בעבר פורסם כי בקבוצה הוזכר גם שמו של היהלומן לאו שכטר.

בתחילת 2017, במסגרת הליך של הכנסייה היוונית אורתודוקסית נגד עיריית ירושלים, בדרישה לאשר לכנסייה העברת בעלות בנדל"ן לקבוצת ניות קוממיות, נודע לראשונה על העסקה. העיתונות עסקה  בפרשה בשל חשיבותה ובשל רגישותה: בסיפור שבו כנסייה מוכרת קרקע בירושלים ליהודים יש חומר נפץ פוליטי ודתי, ולאור ההיסטוריה של מכירת אדמות כנסייה, מתעוררות שאלות על המניעים לעסקה, בעיקר כשחלק מהרוכשים עלומים.

הכנסייה היוונית אורתודוקסית מחזיקה נדל"ן במספר מקומות בארץ, בעיקר בירושלים. בעסקה זו מדובר על כ-500 דונם בשלושה מתחמים, בעיקר בשכונות טלביה וניות. על הקרקעות יש למעלה מ-1,000 דירות חכורות ועוד שטחים רבים בלתי בנויים, כולל לשימושים מלונאיים ומסחריים (במסגרת תוכנית אב הידועה כ"תוכנית 2000").

באמצע המאה הקודמת הוחכרה הקרקע לקק"ל לתקופה של 99 שנים. קק"ל העבירה את הטיפול השוטף בחוכרים לאחריות רמ"י. חוזי החכירה מסתיימים בעוד כ-30 שנים, בשנים 2050-2052, אבל לקק"ל יש אופציה להארכתם בעוד 49 שנים, ואי-אפשר לפגוע בזכויות של קק"ל עד סוף החכירה.

הדיירים היו מודעים

באותו הליך משפטי של הכנסייה מול העירייה נודע לראשונה, שהעסקה החלה למעשה כבר בשנת 2011 והושלמה ב-2017: הכנסייה מכרה לניות קוממיות את הבעלות בנכסים הללו תמורת סכום מוצהר של 140 מיליון שקל. חברת ניות הייתה אמורה לקבל את הבעלות על הקרקע עליה עומדים כ-1,000 דירות, כאשר הבעלות המלאה עליהם אמורה לעבור אליה בתום תקופת החכירה. ניות קוממיות קיבלה מהכנסייה גם זכות בשווי גדול שלא הייתה לקק"ל - הסמכות לתכנן במתחמים אלה את הקרקעות שקק"ל לא ניצלה במשך השנים. בעבר הועלו טענות בקק"ל כי חברת ניות ביצעה את העסקה מלכתחילה כדי לקבל פיצוי מהמדינה בשל הרגישות של השטח והעובדה שמתגוררות עליו כ-1,000 משפחות.

פרסום העסקה והעיסוק הרב של העיתונות בפרטיה, עוררו דאגה אצל החוכרים. חלקם אמנם קשישים, שחשבו אולי בתום לב שהם חוכרים את הדירות ממדינת ישראל, אבל רבים מהם רכשו את הדירות ב-20 השנים האחרונות ואת חלקם ניתן לכנות משקיעים, ואחדים מחזיקים יותר מדירה אחת. היזמים הדגישו בראיונות לתקשורת, כי מדובר בעניין קנייני שאינו מעניינה של המדינה, וכי הדיירים מודעים היטב לכך שהחכירה מתקדמת לסיומה. השותפים בניות קוממיות העמידו בפני החוכרים את החשש, לפיו בעוד 30 שנה הם עלולים להידרש לתשלום גבוה בחידוש החכירה, ובתסריט הרע אולי אפילו יאבדו את זכות החכירה.

מחירי הדירות בשכונות החלו לרדת מאז נודע על העסקה, והדיווחים הם על ירידת מחירים בשיעור של כ-30%. עו"ד אברהם אברמן ממשרד אפי אברמזון, הציג את עמדת היזמים בפשטות: "האינטרס של הדיירים הוא כמה שיותר מהר להעביר בעלות על שמם, וקבוצת ניות יכולה להציע לדיירים בעלות על הקרקע, גם אם הם יידרשו להשתתף בעלות מסוימת כדי לקנות את הבעלות".

מצד שני, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ חזר ואמר בפורומים שונים, כי המדינה צריכה לקבל אחריות לגורלם של מי שחכרו את הדירות הללו בחכירת משנה מול רמ"י, וכי אין זה הגון לנטוש אותם בעמדת חולשה מול היזמים. קמיניץ פנה לשרת המשפטים שקד. השרה שקד הודיעה כי עמדה זו מקובלת עליה, והתגייסה לעניין בשם החובה לעזור לחוכרים באדמות הכנסייה. גם שר האוצר משה כחלון הצטרף למשימה, לצידה של שקד.

להקים צוות מיוחד למשא-ומתן

לאחר סידרת פרסומים בעיתונות על העסקה, הודיעה ח"כ רחל עזריה מסיעת כולנו על כך שהיא תקדם הליך של חקיקה להפקעת/הלאמת הקרקע. הליך הפקעה כזה טעון אישור ועדת השרים לחקיקה, בראשות השרה שקד.

את רעיון ההפקעה עיכב באופן זמני ראש הממשלה בנימין נתניהו, משום שבמקביל פרצה סערה בעולם הכנסיות, כאשר ראש עיריית ירושלים ניר ברקת איים בביטול הפטור מארנונה לכנסיות. המתווה שגובש במשרד המשפטים היה לנהל משא-ומתן עם הרוכשים, שבסיומו המדינה תרכוש מהם את הזכויות שהם רכשו מהכנסייה. במשרדי הממשלה מדברים על פרמיה סבירה מעל מחיר הרכישה, וגם על כך שהחוכרים כנראה יצטרכו לשלם מכיסם סכומים לא גבוהים כדי לקבל בעלות על הדירות.

בסיכומו של דבר הורתה השרה שקד על הקמת צוות מיוחד ומשותף של משרד המשפטים, משרד האוצר ורמ"י, כשקק"ל יכולה להשתתף בו רק על תקן של משקיף. תפקיד הצוות הוא לנהל משא-ומתן עם הרוכשים על גובה הסכום שהמדינה תשלם עבור הזכויות שהיזמים רכשו מהכנסייה. 

"לא יזמנו שום פנייה לשרה"

משרד המשפטים לא ענה באופן ישיר לשאלות והתעלם מהבקשה לקבל את הפרוטוקול, ומסר בתגובה: "להבנת הגורמים המקצועיים הבכירים במשרד המשפטים, על המדינה מוטלת חובה למציאת פתרון לבעיה המשפטית שנוצרה עקב מכירת הקרקעות בחכירת קק"ל לאנשי עסקים פרטיים. לפיכך, על המדינה - כמי שמנהלת את הזכויות בקרקע לאורך השנים - לפעול לפתרון הבעיה ואין לראות בכך "עניין קנייני, המוגדר היטב בחוזי החכירה", גרידא. יצוין, כי ניתן היה למנוע תקלה משפטית זו לפני שנים, לו הייתה קק"ל פועלת בהתאם לתפקידה ההיסטורי ורוכשת את הזכויות מהכנסייה, כפי שהמליץ לה לעשות בשעתו המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, במקום לאפשר את רכישת הזכויות בידי גורמים פרטיים.

"עם זאת, לא כל פתרון הוא אפשרי מבחינה משפטית. בטרם יאשר משרד המשפטים הצעת החוק שמטרתה הפקעת זכויות הקניין, מבקש המשרד לבחון דרכים מידתיות יותר, בין היתר באמצעות הסכם עם בעלי זכויות הקניין. פעולה זו אינה חריגה ונעשתה גם בעבר אגב מימוש מהלכי הפקעה משמעותיים. בהתאם לכך, פעל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי) לקדם פתרון מול הגורמים הרלוונטיים. המשנה ליועץ הוא שעדכן את שרת המשפטים בעניין זה, על-מנת לבחון מהלך חקיקה בהובלת הממשלה לשם פתרון הנושא. מכיוון שבמקביל הוגשה גם הצעת חוק פרטית בעניין, הרי שמעורבות השרה נדרשה גם מכוח תפקידה כיו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה. בהתאם לכך, השרה מינתה צוות בין משרדי כדי לבחון מהלכים אלה. כמקובל, מנה צוות זה רק את הגורמים הממשלתיים הנוגעים לעניין, כאשר גורמים חוץ-ממשלתיים, כגון עיריית ירושלים וקק"ל, מונו כמשקיפים. כל טענה אחרת בעניין מעורבות השרה - איננה נכונה ומטעה. עוד יצוין, כי לשרת המשפטים אין קשר ליזמים. השמאי הממשלתי לא הוציא הערכת שווי נגדית להערכת השווי של הבעלים".

מקבוצת ניות נמסר כי "לא יזמנו שום פניה לשרה או לגורמים אחרים במשרד המשפטים, אך כמובן שלא ראינו סיבה לסרב להזמנתנו לפגישה. את העסקה הצענו לקק"ל עוד בטרם עשינו אותה בעצמנו, אך קק"ל סירבה. אנו נכבד כל גורם ממלכתי שיפנה אלינו בעניין. אנו מוכנים להגיע להסדר, שיועיל לדיירים, יועיל לירושלים, ויאפשר פיתוח והתחדשות עירונית לתועלת כולם".

מקק"ל נמסר כי "לאורך כל השנים בהן פועלת קק"ל בנושא אדמות הכנסייה, החל מן העסקה מול הפטריארכיה היוונית בשנות ה-50, היא פועלת לטובת תושבי ירושלים ומתוך היענותה, כגוף ציוני, לצורכי המדינה. גם לאחר שהתבררה העסקה שבוצעה עם אותה קבוצת רוכשים, הודיעה קק"ל שתפעל לשמירת זכויותיהם של התושבים. קק"ל איננה קובעת מי ישתתפו בישיבות במשרד המשפטים, ואנו סומכים לחלוטין על שיקול דעתם של אנשי המקצוע במשרד, שיודעים לשקול איזה גוף נדרש ומתי".

משרד האוצר הודיע כי לא יגיב לשאלות בעניין אדמות הכנסייה. 

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו