גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מבצע רומא" של חברת המודיעין הישראלית: כך נעזור לטראמפ

"מבצע רומא" של חברת המודיעין הישראלית: כך נעזור לטראמפ ● "ניו יורק טיימס" חושף את הצעת החברה הישראלית Psy Group למטה הבחירות של טראמפ: טראמפ – "האריה"; הילארי קלינטון – "יער"; סנטור קרוז (שהתמודד מול טראמפ במוקדימות) – "הדב" ● ההצעה הישראלית – בעקבות פנייה של ריק גייטס, בכיר במטה הבחירות של טראמפ, שמשתף פעולה עם מולר

ריק גייטס / צילום: רויטרס
ריק גייטס / צילום: רויטרס

ריק גייטס, בכיר במטה הבחירות של דונלד טראמפ ב-2016, הוא שביקש מחברת המודיעין הישראלית סיי גרופ (Psy Group) שתכין תכנית לסייע לטראמפ במסע הבחירות לנשיאות באמצעות יצירת זהויות מזויפות ברשת, ניצול המדיה החברתית למניפולציה של קבוצות בוחרים, לרבות אלפי הצירים לוועידת המפלגה הרפובליקאית, ואיסוף מידע על מתמודדים רפובליקאים שרצו מול טראמפ בבחירות המקדימות באותה שנה ועל הילארי קלינטון, המועמדת הדמוקרטית לנשיאות. כך מדווח הבוקר (ג') "ניו יורק טיימס". העיתון השיג את מסמכי ההצעה של החברה הישראלית למטה טראמפ.

במאי השנה דיווח ה"טיימס", כי מייסד סיי גרופ, ג'ואל זמל, שתואר אז כ"בעל קשרים מסועפים עם מדינות המפרץ", נפגש עם בנו הבכור של הנשיא העתידי, דונלד טראמפ ג'וניור, וגורמים אחרים בטראמפ טאואר ב-3 באוגוסט 2016. מטרת הפגישה היתה להציע לטרמפ הבן סיוע שידחוף את אביו לניצחון בבחירות.

על פי תחקיר של סוכנות בלומברג במאי, תיארה חברת סיי גרופ את שירותיה לפוליטיקאים במערכות בחירות במדינות זרות כ"הרעלת בארות". "וול סטריט ג'רנל" מסר אז, כי לשכת התובע המיוחד הוציאה צו זימון הקשור לפעילותו של זמל (לא ברור אם הצו עסק במסמכים או באדם מסוים), אך לא הוצא צו זימון לזמל עצמו. מכל מקום, על פי דיווח נפרד ב"ניו-יורק טיימס" במאי, תושאל זמל ע"י שני חוקרים מטעם התובע המיוחד. נוסף לכך, לפחות שני סוכנים של FBI, שפעלו בשת"פ עם לשכת התובע המיוחד, טסו לישראל ותשאלו עובדים של סיי-גרופ. העיתון תיאר את עובדי החברה כסוכני מודיעין ישראליים לשעבר.

לדברי ה"טיימס" במאי, תפקד הצוות של התובע המיוחד בשת"פ עם משטרת ישראל והחרים מחשבים מאחת מהחברות של זמל.

בלומברג דיווחה במאי, כי ב-25 בפברואר השנה, הודיע מנכ"ל סיי-גרופ, רועי בורשטיין, לעובדים על סגירת החברה, בעקבות פעילויות החוקרים. בורשטיין תואר אז כ"מפקד לשעבר של יחידת לוחמה פסיכולוגית בישראל", אך לא צוין אם מדובר ביחידת צה"ל או יחידה בשירותי הביטחון. בורשטיין לא נענה אז לבקשות להגיב על הדיווחים.

בדיווחו הבוקר (9 באוקטובר), מציין "ניו יורק "טיימס", כי מטה טראמפ החל להתעניין בעבודתה של סיי גרופ בדיוק כאשר הרוסים הגבירו את מאמציהם לסייע לטראמפ להיבחר. ריק גייטס זיהה את פוטנציאל התכנית הישראלית כמכשיר שיסיט בוחרים לכיוונו של טראמפ בבחירות למרות שהיקף ההצעות של סיי גרופ היה מצומצם יותר מקמפיין ההתערבות הרוסי. לדברי העיתון, לא נראה שהיה קשר בין שתי היזמות.

גייטס, שהיה איש אמונו של יו"ר מטה הבחירות, פול מאנאפורט, משתף עתה פעולה עם התובע המיוחד בעסקת טיעון. מאנאפורט, שהורשע באחרונה על עבירות מס והלבנות כספים, חתם אף הוא על עסקה עם התובע המיוחד.

על פי הדיווח מהבוקר, גייטס ביקש - וקיבל - כמה הצעות מסיי גרופ להטיית מערכת הבחירות לטובת טראמפ. הצעה אחת עסקה ביצירת זהויות בדויות ברשת במטרה להכפיש את הסנטור טד קרוז, המתחרה העיקרי של טראמפ בבחירות המקדימות באותה תקופה, בעיני 5000 הצירים לוועידת המפלגה הרפובליקאית שהיו צריכים לבחור את מועמד המפלגה לנשיאות. החברה הבטיחה, כי "קציני מודיעין ותיקים" ישתמשו בשיטות שונות כדי לנסות להעריך את העדפות הפוליטיות של אלפי הצירים. לאחר מכן, יותר מ-40 עובדי סי גרופ ייצרו בוטים (זהויות מקוונות בדויות) כדי להציף את הצירים במסרים שמותאמים לנטיותיהם, במאמץ להטותם לצד טראמפ.

החברה הבטיחה, שיעלה בידה להשיג "מודיעין ייחודי" באמצעים שונים, לרבות "מקורות חסויים" ו"אוואטארים".

הצעה אחרת פרטה דרכים לדליית מידע שלילי על הילארי קלינטון ועשרת האנשים הקרובים ביותר אליה ומנתה מה שכונה "פעילות מודיעיניות משלימות" נגד המועמדת הדמוקרטית.

ההצעה השלישית שרטטה תכנית שהיתה אמורה להימשך חודש ושהיתה אמורה לסייע לטראמפ ע"י שימוש במדיה החברתית באמצעות חשיפת מחלוקות בין המתמודדים הרפובליקאים והדגשתן. סיי גרופ כינתה את ההצעה "מבצע רומא" והשתמשה במילות צופן לזיהוי הנפשות הפועלות: טראמפ היה "אריה"; קלינטון היתה "יער"; סנטור טד קרוז כונה "דוב".

ה"טיימס" מציין, כי אין שוום ראיה שמטה הבחירות של טראמפ השתמש בהצעות של חברת המודיעין הישראלית. לדברי מקור המודע לנושא, גייטס איבד עניין בהצעות של סי גרופ בסופו של דבר ואחת מהסיבות לכך היתה שעובדי הקמפיין החלו לפתח אסטרטגיה משלהם לניצול המדיה החברתית.

לדברי העיתון, שמע גייטס על חברת סיי גרופ בפגישה שקיים במארס 2016 עם ג'ורג' בירנבאום, יועץ פוליטי רפובליקאי שמקיים קשרים הדוקים עם פקידי רשות ישראליים בהווה ובעבר. בראיון ל"טיימס" אמר בירנבאום, כי גייטס הביע עניין בשימוש במדיה חברתית ובמניפולציות שלה כמכשיר לניהול תעמולת בחירות. בטווח המיידי הוא היה מעוניין להשפיע על צירי המפלגה הרפובליקאית בגלל החשש שהם יתמכו בטד קרוז, שהיה המתמודד המועדף על ממסד המפלגה הרפובליקאית. אדם המודע לנראטיב של גייטס אמר, כי היה זה בירנבאום שהעלה בראשונה את האופציה להפעיל חברה חיצונית כדי לרתום את המדיה החברתית לקמפיין של טראמפ.

בירנבאום היה בן חסותו של היועץ הפוליטי הרפובליקאי ארתור פינקלשטיין (שנפטר אשתקד). ב-1996, סייע בירנבאום לפינקלשטיין בניהול מסע הבחירות של בנימין נתניהו. כזכור גבר אז נתניהו על שמעון פרס, בין היתר בעקבות שימוש באסטרטגיית בחירות אמריקאית של תשדירי בחירות קצרים ואכזריים. מאז שימש בירנבאום כיועץ בחירות של פוליטיקאים ישראליים במשך שנים רבות ופיתח מערכת קשרים עניפה עם גורמי ביטחון ישראליים בעבר ובהווה. נראה שבירנבאום יצר את הקשר עם גייטס.

פרקליטו של זמל הכחיש, כי מרשו ניסה אי פעם להציע את שירותי חברתו למישהו במטה הבחירות של טראמפ.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם