גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורע את השטר? השופט העליון שטיין חולק שבחים לרפורמה של שקד שהובילה למינויו

אחד משופטי העליון החדשים, פרופ' אלכס שטיין, גורם למי שעמדה מאחורי מינויו – שרת המשפטים איילת שקד - קצת נחת: באחד מפסקי הדין הראשונים שנתן, שיגר שטיין, שנכנס לתפקידו לפני כחודשיים בלבד, מחמאה לשקד, כשבחר לציין לשבח את הרפורמה בסדרי הדין האזרחי שהובילה

השרה איילת שקד והשופט פרופ‘ אלכס שטיין / צילום:רפי קוץ
השרה איילת שקד והשופט פרופ‘ אלכס שטיין / צילום:רפי קוץ

השאלה אם שופטי בית המשפט העליון מרגישים "חייבים" למי ש"דחף" למעלה את מינוים ואולי גם יפסקו על-פי האג'נדות של האדם שקידם אותם, מעסיקה את עולם המשפט שנים. כל דיון (כמעט) של הוועדה למינוי שופטים בשנים האחרונות לווה בוויכוחים סוערים, או לפחות בדיון ציבורי, סביב הסוגיות - האם הפוליטיקאים מקדמים מועמדים שמשקפים את האג'נדות שלהם, במטרה שיפסקו פסיקות נוחות יותר למחנה שאליו הפוליטיאים משתייכים, והאם השופטים המתמנים יספקו את המצופה מהם עבור אותו גורם שעמד מאחורי מינוים.

שופטי העליון משדרים מסר ברור, שאין כל חשיבות לאדם שעמד מאחורי מינוים, וכי הם פוסקים באופן עצמאי לחלוטין; אך הפוליטיקאים בוועדות השופטים ממשיכים לדחוף את "המועמדים שלהם", תוך שהם מסבירים כי מדובר במהלך שנועד ל"גוון" את הדעות בערכאה העליונה במדינה. וכך, בינתיים כל השאלות הללו פתוחות, והוויכוח סביבן יימשך כנראה גם במינוי הבא לעליון, וגם בזה שלאחריו.

בינתיים, עם או בלי קשר לוויכוח הזה, אחד משופטי העליון החדשים, פרופ' אלכס שטיין, גורם למי שעמדה מאחורי מינויו - שרת המשפטים איילת שקד - קצת נחת, כשהוא משגר לעברה מחמאה לא צפויה: באחד מפסקי הדין האחרונים שנתן, שיגר השופט שטיין, שנכנס לתפקידו לפני כחודשיים בלבד, מחמאה לשרה שקד, כשבחר לציין לשבח את הרפורמה בסדרי הדין האזרחי שהובילה.

בשבוע שעבר (ג') קיבל השופט שטיין את אחת מהחלטותיו הראשונות בשבתו כשופט בית המשפט העליון. ההחלטה עסקה בבקשה לאיחוד דיון בשלוש בקשות ערעור, שעניינן בהשגות על החלטות רשמי ההוצאה-לפועל. במסגרת זו, דחה שטיין את בקשת האיחוד, בקובעו כי שלוש הבקשות שאיחודן מתבקש אינן עוסקות באותו נושא.

"מאות עמודים של נספחים"

בכך היה ניתן לסכם את הדיון, אולם שטיין ניצל את פסק הדין גם כדי להעיר לצדדים על היקפם הרב של כתבי הטענות והנספחים שהגישו במסגרת הבקשות לאיחוד הדיון - שכללו קלסרים רבים. שטיין ציין, כי "בקשת האיחוד משתרעת על פני שמונה עמודים וחצי, ונספחיה כוללים שלושה קלסרים עבים, המחזיקים מאות עמודים.

"לאחר עיון בתגובות, סברו המבקשות כי טוב תעשינה אם תגשנה בפניי מענה לתגובות באורך של תשעה עמודים, המלווים בנספחים נוספים. במענה זה, חזרו המבקשות על הטענות שהעלו בבקשת האיחוד, תוך שהן מבהירות שבקשתן זו היא 'בקשה דיונית פשוטה' מבלי להסביר מדוע בקשה פשוטה זקוקה ל-17 עמודי טענות ולמאות עמודים של נספחים".

לדברי שטיין, בכך הכבידו המבקשות על בית המשפט שלא לצורך, שכן מדובר בבקשה פשוטה לאיחוד. ואז הוסיף וציין, כי "מדובר בדוגמת-קצה לתופעה נפוצה אשר ממחישה בפעם המי יודע כמה את הצורך ברפורמה יסודית בסדרי הדין שחוללו תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ח-2018, אשר תיכנסנה לתוקף בעוד כשנה".

בכך התייחס שטיין לרפורמה שהובילה השרה שקד בסדר הדין האזרחי, ואשר על כניסתה לתוקף הכריזה בקול תרועה רמה רק לפני חודש, כשהיא מציינת בחגיגיות, כי "מדובר באחת מהרפורמות הכי חשובות שאני עושה בקדנציה שלי, שתשנה את כל ההתנהלות של בתי המשפט בהליכים האזרחיים".

במסגרת הרפורמה נקבע, כי 532 תקנות סדר הדין האזרחי הקיימות כיום, והנחשבות על-ידי רבים למסורבלות ולארכאיות, יפנו את מקומן לטובת קודקס אזרחי חדש, המונה 180 תקנות בלבד, וטומן בחובו שינוי מהותי בכל הנוגע לסדר הדין האזרחי. כך, למשל, נקבע בתקנות החדשות כי הליכים אזרחיים ייפתחו באמצעות דרך מרכזית אחת, ובכך בוטלו הסדרים שונים, כגון סדר דין מקוצר והמרצת פתיחה; נקבע היקפם המרבי של כתבי הטענות שמוגשים לבית המשפט; הוחלט על מינוי מזכיר משפטי, שתפקידו לאכוף את ההיבטים הטכניים של התקנות החדשות; ועוד.

השופט שטיין ציין בפסק דינו, כי תקנה 50(5) לתקנות החדשות קובעת כי ״הבקשה והתשובה, כל אחת בנפרד, לא יעלו בהיקפן על ארבעה עמודים; התצהירים המצורפים לא יעלו בהיקפם על שלושה עמודים״, ועל רקע ריבוי המסמכים שהוגשו לו, הוסיף, כי "חבל שדרישת-סף זו לא חלה בעניינו".

שופטים רבים מברכים על כניסתם לתוקף של הכללים החדשים המגבילים את היקף כתבי הטענות שיוגשו להם (כמו גם על הרפורמה כולה), אולם במקרה של שטיין, העובדה כי הוא בחר לציין את הרפורמה לטובה באחד מפסקי הדין הראשונים שלו מקבלת זווית נוספת, לאור קידומו לשפיטה על-ידי מי שעומדת מאחורי הרפורמה.

מועמד מובהק של שקד

מינויו של שטיין לעליון התאפשר בעיקר הודות לכך שהוא נחשב למועמד מובהק של השרה שקד, הרואה בשטיין משפטן בעל גישה שמרנית התואמת את השקפתה, וכמי שמתנגד לאקטיביזם שיפוטי. בחירתו קודמה אחרי ששקד ונשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, הגיעו להסכמה בנוגע אליו.

שקד ראתה בשטיין משפטן מעולה, בעל גישה שמרנית, שלא ייטה בפסקי דינו להתערב בעבודת הכנסת או הממשלה. חיות התרשמה מאוד מהופעתו של שטיין בפני הוועדה לבחירת שופטים, וציינה כי כל קורות חייו מלמדים שהוא משפטן בשיעור קומה שראוי לשבת בעליון.

פרופ' שטיין הוא אחד מאנשי האקדמיה המובילים בתחום דיני הראיות ודיני הנזיקין. על אף זאת, מועמדותו לעליון לוותה בביקורות ובהתנגדויות רבות. זאת, בעיקר משום שהוא מעולם לא כיהן בעבר בתפקיד שיפוטי, ומפני שהוא לא התגורר בישראל מאז שנת 2004, עד סמוך למינויו. זאת ועוד, מוקדם יותר השנה הגישה תנועת אומ"ץ עתירה לבג"ץ נגד מינויו של שטיין, בעקבות טענות לשוביניזם מצדו, שהועלו לראשונה על-ידי פרופסור אורית קמיר. זאת במסגרת תביעה שהגישה נגדו בבית הדין לענייני עבודה בירושלים.

עתירת אומ"ץ נדחתה על הסף, וההחלטה על מינויו התקבלה בתחילת השנה (פברואר 2018) בעקבות ההסכמה שאליה הגיעו השרה שקד והנשיאה חיות.

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים