גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקח לשוק עשור לחזור למצב נורמלי, איך נדע שהוא גם יישאר שם?

כשכל ירידה קטנה במדדים המובילים מעוררת בהלה משיבה למשבר גדול, כדאי לשים לב למספר משתנים כדי לדעת יותר על מצב השווקים העולמיים ● מדריך השקעה במניות

בורסת NYSE / צילום: רויטרס Brendan McDermid
בורסת NYSE / צילום: רויטרס Brendan McDermid

בחודש האחרון מלאו עשר שנים לשיאו של המשבר הפיננסי. במהלך העשור החולף השווקים רשמו התאוששות מרשימה מהשפל שאליו הידרדרו באותה עת. מאז תחילת 2009 זינק S&P 500 בכ-300%, הנאסד"ק קפץ בכ-550%, מניות האינטרנט המריאו ביותר מ-800% ובשוקי האג"ח נרשמו עליות של עשרות אחוזים. מחירי הנדל"ן בארה"ב כבר עקפו את רמתם מלפני המשבר והמגזר העסקי שב לצמוח בשיעורים מרשימים ולגייס כסף בקלות יחסית ממשקיעים.

לאורך כל התקופה שחלפה מאז, אולי בגלל הטראומה, כמעט כל ירידה שבועית של כמה אחוזים במדדי המניות המובילים בארה"ב, מעלה מחדש את השאלה האם אנו לקראת המשבר הבא. הסוגייה הזו מקבלת משנה תוקף כיום, עשר שנים אחרי, בעיקר מאחר שנראה כי אנו חוזרים - או לפחות מתקרבים מחדש - למצב שבעבר זכה לכינוי "נורמלי".

האינפלציה ברוב העולם כבר לא שלילית או אפסית כמו בשנות המשבר והצמיחה הכלכלית מטפסת בהדרגה ובמדינות שונות היא חזרה לרמות שלפני המשבר. האבטלה יורדת ובשווקים רבים היא ברמות שפל היסטוריות; הבנקים המרכזיים כבר סיימו את תוכניות ההרחבה שלהם או על סף סיומן והריביות הקצרות כבר בתהליך עלייה, או שלפחות הבנקים המרכזיים כבר רואים את התרחיש הזה מתקרב.

כעת השאלה המתבקשת היא האם כיום, לאחר עלייה של מאות אחוזים בנכסים הפיננסיים, גבר הסיכוי למשבר. ההיסטוריה מלמדת שעלייה חדה במחירו של נכס פיננסי, לא בהכרח מבשרת על מצב של בועה או משבר בפתח. אז מה בכל זאת חשוב לבדוק לפני שקונים נכס פיננסי כיום?

צמיחה: הכלכלה תומכת במצב חברות?

השיפור בצמיחה הכלכלית הגלובלית בא לידי ביטוי גם בעליית מדרגה באינפלציה בכל העולם, במחירי הסחורות ובירידה באבטלה. ארה"ב מובילה את הצמיחה בעולם המפותח, עם צפי לגידול בתמ"ג של מעל 3% השנה, אבטלה ברמות שפל היסטוריות (3.7%) ושיפור מתמשך ברוב הפרמטרים הכלכליים - מה שממשיך לתמוך בצמיחה של החברות.

עם זאת, מלחמת הסחר שמנהלת ארה"ב בכמה חזיתות, כולל מול סין ומול אירופה, מציבה איומים חדשים על חברות רבות בשווקים מרכזיים. בניגוד לקנדה ומקסיקו, שעמן כבר הגיעה ארה"ב להסכמי סחר חדשים, בחזית הסינית מכריזים שני הצדדים על צעדי נגד מדי כמה שבועות וגם מול אירופה אין עדיין הסכמות. באירופה מאבק הסחר הוא רק אחד משלל בעיות המעיקות על כלכלת היבשת. ברשימה הזו נכללים, בין השאר, הממשלה החדשה באיטליה שמציבה אתגרים חדשים לאיחוד האירופי עם חריגה מיעד הגירעון, הברקזיט המתמהמה והרפורמות הנדחות בשוקי העבודה והבנקאות. ביפן נראה כי אחרי שנים מקרטעות מצליחה יציבות שלטונית למשוך משקיעים, לבצר צמיחה כלכלית ואולי אפילו להוביל ליצירת אינפלציה.

מסקנה: בשלב זה, הצמיחה העולמית כיום מספקת משענת נוחה לצמיחה של החברות.

הריבית ותשואות האג"ח מעיבות על הכלכלה?

השיפור במצב הכלכלי העולמי הוביל לשינוי מגמה גלובלי בחזית הריבית, עם הפנים לצמצום מוניטארי. בארה"ב החל התהליך כבר ב-2015 עם העלאות ריבית איטיות והדרגתיות, אך בשנה האחרונה הוא צבר תאוצה וב-2018 מסתמנות ארבע העלאות ריבית. לפי שעה, נראה כי גם אחרי עליות הריבית הצפויות ב-2019 סביבת הריבית הדולרית תהיה נמוכה יותר מאשר לפני 2008, אך בהשוואה למה שהתרגלו השווקים בעשור האחרון - קשה יותר להתעלם מריבית של 2%.

למרות הריביות הקצרות הנמוכות, האיום בחזית הזו קשור דווקא לשוק האג"ח, שבו נרשמה באחרונה עליית תשואות יחסית משמעותית, המגלמת את הצפי להמשך עליית הריבית. כשהתשואות הממשלתיות בארה"ב לעשר שנים הן מעל 3.2% וכאשר הן מושכות את כל שוק האג"ח עימן, קשה להעריך כי לאורך זמן לא תהיה לכך כל השפעה על החברות. ככל שעליית התשואות תימשך, היא עשויה לפגוע ברווחיות החברות, ביכולתן לגייס חוב להמשך התרחבות וכתוצאה מכך גם במניותיהן.

באירופה וביפן הריביות לא צפויות אמנם לעלות בתקופה הקרובה, אך אין ספק כי עליית התשואות בארה"ב תשפיע גם עליהן, כפי שכבר ראינו בימים האחרונים.

מסקנה: בהנחה שעליית התשואות של הימים האחרונים מוגבלת, המגזר העסקי יוכל להמשיך לצמוח ולמחזר חובות בקלות יחסית.

תמחור: מחירי המניות יקרים היסטורית?

שוקי המניות בכל העולם המפותח עלו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים, אך השיפור בצמיחה הכלכלית ביחד עם ההתייעלות שעברו חברות רבות בעקבות המשבר, הובילו לעלייה חדה ברווחיות החברות. התוצאה אמנם היתה עלייה במכפילי הרווח של החברות בהשוואה לתקופת המשבר, אך במקרים רבים רמות המכפילים קרובות לממוצע.

כך למשל המכפיל הנוכחי של S&P 500 הוא 20.8, אמנם גבוה בהשוואה לממוצע של העשור האחרון (17.7), אך קרוב יחסית לממוצע של 5 השנים האחרונות (19). מכפיל הרווח של נאסד"ק 100, הכולל את 100 החברות הגדולות ביותר בבורסת הטכנולוגיה, הוא 25.7. מאחר שהמדד כולל חברות רבות שהובילו את הצמיחה בשווקים בשנים האחרונות, בהן אפל, אמזון פייסבוק ונטפליקס, ניתן היה לצפות כי המכפיל שלו יהיה גבוה יותר, אך הוא לא רחוק מאוד מהמכפיל הממוצע בחמש השנים האחרונות 23.

המכפילים הנוכחיים לא מעידים על בועה, אך אין ספק כי בראייה עולמית הם גבוהים. מחוץ לארה"ב, המכפילים נמוכים יותר משמעותית - הן באופן אבסולוטי והן בראייה היסטורית. כך לדוגמה, מכפיל הרווח של הדאקס בגרמניה הוא 14, לעומת מכפיל ממוצע של 18 בחמש השנים האחרונות. המכפיל של מדד המניות האירופי סטוקס 600 הוא 16.8, לעומת ממוצע של 20 בעשור האחרון. ביפן המכפיל הוא 17, לעומת מכפיל של 20 בעשר השנים האחרונות. בשוק המקומי, המכפיל הוא 19.8, בדומה לרמתו הממוצעת בשנים האחרונות.

לפי שעה, תחזיות הצמיחה לרבעון הקרוב ממשיכות לתמוך במכפילים גבוהים והשאלה הגדולה מה יהיו התחזיות שיפרסמו החברות ל-2019. בעונת הדוחות הנוכחית שתיפתח בימים הקרובים בארה"ב, צפויות חברות ה-S&P 500 לדווח על זינוק של 20% ברווחיות ועלייה של כמעט 10% בהכנסות.

מסקנה 1: בתמחור הנוכחי, גדלה חשיבות הפיזור בין סקטורים שונים ובין שווקים שונים.

מסקנה 2: גם אחרי עלייה של 100% במחירי הנכסים הפיננסיים, לא בהכרח צריך למכור. העליות של השנים האחרונות בשווקים הוכיחו כי מי שלא מסתמך על פרמטרים פונדמנטליים, עלול לטעות ובגדול. מי שנבהל בשנים האחרונות מעלייה של 100% במדדי מניות ומכר, פיספס לא פעם עלייה חדה עוד יותר. 

■ הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"