גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהנכדים שמעו לראשונה על היעד נפלו פניהם. פולין? מה נעשה שם?

כשמוקפים באגמים, קשה להחליט מהו האגם החביב עליך, ובאמת לא צריך לבחור. עצם הנסיעה וההליכה ביער, כשאגמים מכל עבר, דיה כדי ליצור רגיעה ● טיול משפחתי של שלושה דורות לאזור האגמים המזוריים בצפון פולין

מבצר מלבורק / צילום: נורית פרח
מבצר מלבורק / צילום: נורית פרח

החלק הכי קשה בחופשה משפחתית הוא שלב התכנון. במקרה שלנו, מדובר בשבעה אנשים, שכל אחד מהם מתעניין בדברים שונים. חלקנו טיילי טבע, חלקנו טיילי ערים, יש כמה שאוהבים לרכוב על סוסים, ואחרים שמעדיפים לשחק במכונות משחק במלון. רצוי לתכנן אופציות חלופיות שישמחו את כולם, לפחות חלק מהזמן.

הבשורה על הטיול המשפחתי המשותף התקבלה בהתחלה בשמחה גדולה. "יש, אנחנו טסים!", צהלו הנכדים. אבל כשהתבשרו שהיעד הוא אזור האגמים המזוריים בפולין, שככו הצהלות והשתרבבה העקיצה: פולין? מה נעשה שם? נשב לבד בחושך?

בשלב הזה לא מומלץ עדיין לספר להם על הטבע הנפלא, היערות ואלפיים האגמים שממתינים לנו שם, אלא לתת להם להקליד באינטרנט את שם המלון שהזמנו בעיירה מיקולייקי. ואכן, החיוך חזר לפניהם. מלון ברמה של חמישה כוכבים המותאם במיוחד למשפחות עם ילדים (ראו מסגרת מידע מעשי). טוב, אבל מלון - אטרקטיבי ככל שיהיה - זו לא הסיבה להגיע לפולין. אז למה בכלל להגיע למיקולייקי (Mikolajki), שהפולנים מבטאים את שמה מיקוו'אייקי, עיירה קטנה באזור האגמים המזורים של פולין? אז זהו, טוב ששאלתם.

יותר חסידות מאנשים

העיירה מיקולייקי היא עיירת הנופש המרכזית בפרובינציית וארמיה-מזוריה (Warmia Mazury), ששטחה יותר מכפול מזה של ישראל (כ-52 אלף קמ"ר). היהלום שבכתר הפרובינציה הוא האגמים - 18 גדולים, וכ-2,000 בסך הכול, וסביבם אגמים ונהרות, יערות ומגוון של ציפורים, עופות ובעלי חיים. בעיירה עצמה יש טיילת חביבה ליד מרינה עם מסעדות וחנויות קטנות, סירות מכל מיני סוגים וברבורים ושחפים שמצפים שתזרקו להם אוכל.

נחתנו בעיר גדנסק (השווה ביקור לכשעצמה), ומשם יצאנו לאזור האגמים. הדרך ארוכה, כארבע שעות, וכדאי לחלק אותה. אנחנו למשל עצרנו בכפר Zywkowo שעל גבול רוסיה. בכפר הזה יש יותר חסידות מאנשים ויותר קינים מגגות. מתברר שרבע מאוכלוסיית החסידות בעולם מקננת בפולין, רובן באזור האגמים המזוריים.

החסידות הן אורחות רצויות. אנשי הכפר מזמינים אותן לקנן שם. הם בונים על הגגות ועמודי החשמל משטחים מיוחדים, והחסידות מבינות את הרמז ובונות עליהם קינים. כשהגענו, מצאנו אינספור קיני חסידות עם גוזלים, כשההורים מנהלים משלוחי מזון מהיר לגוזליהם הצורחים.

למיקולייקי הגענו בערב, ומכיוון שלמחרת היה צפוי גשם, הכרזתי "מחר יום חופש לכיוף במלון", וזכיתי לתשואות רמות. כנראה כולם עייפו מהנסיעה הארוכה. את יום המחרת אכן בילינו, מי בבריכה, מי בחדר כושר ומי במכונות המשחק.

חסידות מקננות/ צילום: נורית פרח

לאן כדאי לנסוע

בילינו במיקולייקי שבוע בטיולי כוכב, כשהעיירה היא הבסיס שממנו יוצאים ואליו חוזרים מדי ערב. את הגיחות היומיות השתדלתי לתכנן ברדיוס של פחות משעה נסיעה. הנה כמה מקומות שאפשר לבקר בהם, ובמרחקים סבירים:

כנסיית המלאכים המרקדים - מה עושים כאשר התחזית היא ליום גשם נוסף? במרחק 45 דקות נסיעה נמצאת העיירה Swieta Lipka, בתוך יערות ובין אגמים. שלא כמנהגי, ובשל הגשם, החלטתי לבקר בכנסייה. הכנסייה של Swieta Lipka היא אתר עלייה לרגל. בתוך הכנסייה ציורי קיר מרשימים וגם אורגן בסגנון הבארוק, שסביבו פסלי מלאכים מנגנים ורוקדים. בקיץ מתקיימים בכנסייה קונצרטים של אורגן כאשר פסלי מלאכים מוזהבים מתנועעים סביבו לקצב המוזיקה.

מאורת הזאב, הבור של היטלר - את אחר הצהריים הקודרים בילינו במקום קודר עוד יותר: מאורת הזאב, שנמצאת במרחק של כחצי שעה נסיעה מהעיירה Swieta Lipka. מאורת הזאב היא אתר ביצורים של הצבא הגרמני ממלחמת העולם ה-2, שם שהו אדולף היטלר והמפקדים הבכירים שלו בין 1944-41. שם, ביולי 1944, נעשה ניסיון לחסל את היטלר, על-ידי קלאוס פון שטאופנברג - שלו הצליח, היה עשוי לשנות את ההיסטוריה.

האתר נמצא ביער על שטח של כ-2,500 דונם, והכיל כ-80 מבנים, שבחלקם עובי הקירות 6-4 מטרים. האתר כלל שדה תעופה ותחנת כוח והיה מוקף בשדה מוקשים. לקראת סוף המלחמה הרסו הגרמנים עצמם את האתר כדי שלא ייפול בידי הרוסים. כיום אפשר לראות שם בעיקר הריסות, ועדיין זה מקום מעיק. סמלי לראות איך עצי היער שולחים שורשים ו"בולעים" את ההריסות. התאים לנו מאוד לאווירה שהשמיים היו קודרים.

אגמים ויערות - ועכשיו לעיקר, הסיבה המרכזית שבשלה הגענו עד לכאן: באזור האגמים המזורים אינספור מסלולי הליכה ביער וכל אחד יכול לבחור במסלולים המתאימים לו. כשמוקפים באגמים, קשה להחליט מהו האגם החביב עליך, ובאמת לא צריך לבחור. עצם הנסיעה וההליכה ביער, כשאגמים מכל עבר, דיה כדי ליצור רגיעה.

שיט - מכיוון שהבן שלנו, אורן, הוא סקיפר, בחרנו באגם Kisanjno, כ-40 ק"מ מהמלון, כיעד ליום שלם של הפלגה נעימה. באגם הזה יש מבוך של איים קטנים. שכרנו מפרשית באורך 33 רגל בשם Antila 33 למשך כל היום (200 דולר). מפרשית זו יכולה להתאים גם לטיול בן כמה ימים, כי יש בה שני תאי שינה, מטבח, חדר אוכל ושירותים.

שיט באגם/ צילום: נורית פרח

ביזונים - הביזון האירופי הוא חיה גדולה ומגושמת, אך קטן משמעותית מבן דודו האמריקאי. האירופי הגיע כמעט למצב הכחדה בשל ציד לא מפוקח בראשית המאה ה-20. כמה פריטים שנשמרו בשבי והתרבו, הוחזרו לאחרונה לטבע. אחת השמורות שבה ניתן לראות אותם נמצאת במרחק של כ-140 ק"מ מהמלון (בווייז מקלידים: Ostoza Zubrow WolisKo).

שמורת ביזונים/ צילום: נורית פרח

גלינדיה - כשהמליצו לי לבקר בגלינדיה, בית מלון ליד אגם, תהיתי מה מעניין לבקר במלון? אבל כשהגענו לשם, הבנו. גלינדיה הוא אתר שמשחזר את חייו של שבט בלטי נכחד בשם גלינד. המקום נמצא ביער, ליד אגם. עצי היער מפוסלים כדמויות ענק שמייצגות את חיי השבט. דמויות של לוחמים, ציידים ובעלי חיים מפתיעים מכל פינות היער. אפשר להשתכשך במי האגם או לשוט בקייקים ובסירות. לא לוותר על ביקור במערה שמתחת למלון, שם מצפה חוויה ייחודית.

טירת מלבורק - המבנה הגותי המבוצר הגדול ביותר באירופה. דוגמה לאדריכלות של טירות ימי-ביניימיות קלאסית ולכן הכריז עליה ארגון אונסק"ו ב-1997 כאתר מורשת עולמית.

ניתן לשכור מכשיר קולי, מונחה GPS, שיזהה איפה אתה נמצא בתוך הטירה ויסביר לך על המקום. אפשר לבלות שם שעות רבות בשיטוט בין המבנים והאולמות. בחלקם מיצגים של בגדים, רהיטים, מטבח משוחזר ועוד, המייצגים את חיי האבירים והנזירים שחיו כאן.

מידע מעשי  

איך להגיע: יש טיסות ישירות מישראל לגדנסק עם חברת לוט הפולנית. הטיסה אורכת כ-4 שעות, ולפניכם עוד כ-4 שעות נסיעה ברכב אל היעד. נחתנו אחרי חצות, ולכן בחרנו ללון לילה בשדה התעופה במלון Hampton by Hilton (כ-400 שקל לחדר ללילה כולל ארוחת בוקר). בבוקר אספנו את הרכבים שהזמנו מראש והמתינו לנו בשדה התעופה, כ-100 מטר מהמלון.

תקשורת: מומלץ לרכוש כרטיס סים מקומי. אנחנו הצטיידנו בשבעה כרטיסי סים לגלישה כמעט בלתי מוגבלת, במחיר של בסך הכול 7 שקלים לכרטיס. בהמשך, הוא עזר בניווט בוויז ובתקשורת בין המכוניות.

מלון מומלץ למשפחות: Hotel Golebiewski Mikolajki מתקני המלון כוללים פארק מים מקורה, עם מגלשות מים מהרבה סוגים, כולל בריכת גלים, בריכות ג'קוזי, בריכות עם ג'טים למסז', וגם בריכת שחייה אולימפית. בנוסף יש גם חדר מלח להירגעות, חדר כושר, דיסקוטק, מכונות משחק, אולם באולינג ומשטח החלקה על הקרח. כל השפע הזה הוא על שפת אגם עם חוף פרטי ומזח עמוס בסירות. המלון ענקי, המסדרונות רחבים, והקטע המשעשע הוא שהילדים נוסעים בקורקינטים והובר-בורד במסדרונות. בנוסף, יש במלון שתי מסעדות ובר עם מוזיקה בערב.

שיט באגם: אפשר לשכור מפרשית, קיאק או סירות פדלים, או להצטרף לשיט קבוצתי.

שבעה כרטיסי סים לגלישה כמעט בלתי מוגבלת, במחיר של בסך הכול 7 שקלים לכרטיס. בהמשך, הוא עזר בניווט בוויז ובתקשורת בין המכוניות.

מלון מומלץ למשפחות: Hotel Golebiewski Mikolajki עם חדרים בשטח 40 מ"ר עם מרפסת. מתקני המלון כוללים פארק מים מקורה, הכולל מגלשות מים מהרבה סוגים, בריכת נחל זורם, בריכת גלים, לפחות 8 בריכות ג'קוזי, ועוד בריכות עם ג'טים למסז', וגם בריכת שחייה אולימפית למי שרוצה סתם לשחות.

למחפשים מרגוע יש חדר מלח וגם "מערת" מלח, והמאותגרים יוציאו אנרגיה בחדר כושר. במרתף יש דיסקוטק, חדר עם מכונות משחק, אולם באולינג ומשטח החלקה על הקרח. מתקני המרתף בעלות סמלית של כמה שקלים לפעילות. בחצר המלון ניתן למצוא בריכות נוספות, גבעה של סקי עם מסלול Tobagening, מגרשי משחקים, רכיבה על סוסים ועוד. כל השפע הזה הוא על שפת אגם עם חוף פרטי ומזח עמוס בסירות מסוגים שונים. המלון ענקי, המסדרונות רחבים מאוד, והקטע המשעשע הוא שהילדים נוסעים בקורקינטים והובר-בורד במסדרונות. בקיצור, גן עדן לילדים. בנוסף, יש במלון שתי מסעדות ובר עם מוזיקה בערב.

שיט באגם: שכירת מפרשית: (www.sailor.pl). אלו שאינם סקיפרים, יכולים לשכור קיאקים או סירות פדלים, או להצטרף לשיט קבוצתי באחד האגמים הרבים שבאזור.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות