גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד האסלה

בואו נודה: מדינה נמדדת באיכות השירותים הציבוריים שלה

איור: תמיר שפר
איור: תמיר שפר

א. מקסיקו, שבוע שני ואחרון. הזמן מתחיל להתקצר והחופשה צוברת תנופה: אנחנו בתנועה מתמדת, עושים שימוש במגוון רחב של כלי תחבורה, מטפסים אל ארגזים אחוריים של טנדרים, נדחסים בקרונות צפופים של רכבת תחתית, דוהרים באוטובוסים בכבישים הרחבים; במטוס קטן של 12 מקומות דאינו כנשרים את הדרך המרהיבה מההרים של וואחאקה אל וואטולקו שעל חוף האוקיינוס השקט, שעל גליו העצומים רכבנו בסירת דייגים אל לב הים וסביבנו שחו צבי ים וריקדה לה להקת דולפינים. כל-כך הרבה תנועה. אני מעריץ גדול של הרביצה, אבל החופש האמיתי הוא בתנועה, הרי תמיד יש קול שקורא לנדוד לנדוד. אפילו כדור הארץ בעצמו נענה לקריאה ומסתובב פה יותר מהר. זו עובדה מדעית.

הרבה דברים אני אוהב במקסיקו. האנשים, המוזיקה, הים, ההרים, הריקודים, העצים הנהדרים, הכבישים הארוכים מאיפשהו לאנשהו, הסמטאות המתפתלות בעיירות הקטנות, הטקילה, המסקל, את הכול פחות או יותר. התחברתי לאסתטיקה, לפולחן ולמיתולוגיה האצטקית בקשר עמוק ומיידי שלא ציפיתי לו ושכמותו לא חשתי מאז נחשפתי להורס העולמות, המכונה "ההוא שמריח כמו עז", לורד שיווה הגדול. בראש פירמידת השמש הגדולה של טאוטיאקאן - "המקום שבו הופכים גברים לאלים" בשפת הנאוואטל - עמדתי נפעם ובמוזיאון האנתרופולוגי של מקסיקו סיטי (חובה), נמשכתי כפרפר אל האש בלי לדעת למה, עד שעמדתי רועד מול פסלו של אל האש, חיוטקוטלי האדיר. האלים הישנים מחזיקים במפרט שמנגן על מיתרי לבי. זה דבר מוזר להגיד ואני אפילו לא באמת מאמין בזה, אבל לפעמים אני מרגיש שיש לי נשמה עתיקה שצריך להניע אותה בדחיפה.

ב. והכי אני אוהב פה את השמיים. אתם יודעים שאני לא אוהב ללכלך את ישראל, אבל אלה שמיים הרבה יותר יפים משלנו. זו האמת. בישראל השמיים קטנים יותר והצבע הוא גרסה עכורה, צרובה ומיובשת של כחול. האופק קרוב. אתה מרים מבט למעלה והשמיים נראים כמו עבודת טיח בתקרת אולם ספורט במתנ"ס שבשבתות הופך לבית כנסת.

פה השמיים מפוארים. לא משנה במה אני נוסע ולאן אני הולך - אני כל הזמן מסתכל על השמיים. מן הידועות שככל שמתקרבים לקו המשווה, ומקסיקו לא נורא רחוקה, גדל קוטר כדור הארץ והשמיים מתרחבים ונפתחים כמו מניפת אינסוף, מותחים את האופק אל מעבר לאופק, משתרעים לנצח, צלולים, שלווים ודרמטיים, השמש תמיד בזווית נהדרת, הצבע כמעט תמיד כחול עמוק והעננים פסגות מושלגות. שמיים מושלמים. וכשהם מתקדרים בזעף וחשרת עננים מחשיכה את הפסגות והגגות, הם לא פחות נהדרים. השמיים מושכים את המבט והמבט מושך את הנפש מעלה מעלה מעלה עם כל השירים והמנגינות.

ג. אבל תגידו, מה שווה כל הלמעלה שבעולם אם אין למטה? מה שווים השמיים אם אי אפשר ליפול מהם? ואכן, גם למטה הייתי. ועוד איך. כי במקביל לכל היופי שחוויתי, המקומות שהייתי וראיתי וכל הדברים שעשיתי, סבלתי מקלקול קיבה רציני שהטיס אותי משירותים לשירותים. זו הייתה עוד תנועה מתמדת, נוספת ומקבילה לתנועה הקודמת. מבחינתי, כאילו הייתי בשלושה טיולים באותו הזמן, אחד מסע משפחתי מגבש ומרגיע בין אתרים ומקומות, מסע שני, רוחני יותר ומסע שלישי פרטי והרבה פחות רוחני מרגיע, בין אסלות. זו הייתה החופשה שלי, זה היה מצבי הנפשי - בין תנועת השמיים לתנועת המעיים.

קוראים רבים העירו על כך שבשבוע שעבר כתבתי באריכות ובפירוט שנראו להם מוגזמים על השלשולים שלי. מצטער, זה באמת לא היה במקום. אבל זה פשוט בא לי טבעי; אצלנו במשפחה זה תמיד היה נושא שיחה מקובל בסעודות שבת וחג. פוליטיקה כמעט לא עלתה אצלנו לדיון. אני מכיר את משטר היציאות של בני המשפחה שלי, הגרעינית והמורחבת, הרבה יותר משאני יודע מה דעתם על המצב במדינה. לגלית זה היה נראה מאוד מוזר בהתחלה, שלא לומר מזעזע, ולצערי השנים לא ריככו את עמדתה. גרוע מכך, היא אף העבירה לילדינו את היחס לנושא ומאז הארוחות שלנו נורא משעממות ואין לי על מה לדבר.

אנשים לא אוהבים לדבר על שלשול, זה מביך אותם. אבל שלשול הורג כארבעת אלפים ילדים ביום, יותר משחפת, חצבת ואיידס ביחד. רוצח הילדים השני בעולם. זו עובדה מדעית.

ד. אחסוך מכם את הפרטים, הם תוארו כבר בשבוע שעבר, ואעבור ישר לתובנות. הראשונה הייתה שבכל מקום היו שירותים ציבוריים, זמינים, זולים - בין ארבע לשש פזוס, כשקל - ובעיקר נקיים. האמינו לי, בדקתי את רובם. בעיר ובכפר, בצמתים ובתחנות. בסופו של כל משעול חיכתה אסלה נוצצת. אפילו באוטובוסים היו שירותים נקיים. אף פעם לא היה מחסור, אף פעם לא עמדתי בתור. זה קריטי. כי עד כמה שסבלתי - יכולתי הרי לסבול כל-כך הרבה יותר אם המצב היה שונה.

חשבתי מה היה קורה אם הייתי תייר בישראל שמקבל קלקול קיבה. איזה סיוט זה היה יכול להיות. כמעט שאין שירותים ציבוריים, וכשיש שירותים, הם בהכללה מטונפים. כל מי שמטייל בישראל מהנהן עכשיו, מסיט את חוטמו מהסירחון שהוא מכיר כל-כך טוב משבילי ארצנו; כל עמוד משתנה, כל שלושה שיחים מחראה.

במפלי הסלע הקפואים של היירבה אל אגואה במדינת וואחאקה, שמעיין חם נובע מהם, ראיתי שלט שריגש אותי: "בבקשה לא להתייחס לצמחים בצורה לא מכובדת". התרגשתי לא רק מהמילים היפות, אלא גם מהמעשה שמלווה אותן; כי כשיש שירותים ציבוריים טובים, אתה מכבד את הטבע ולא נאלץ לעשות בחוץ כמו חיה. ויותר מכך, בעיר הגדולה מקסיקו סיטי אין את צחנת השתן המוכרת של המטרופולין. זה מכבד אותך כאדם.

בעיניי, זה חייב להגיד הרבה דברים על החברה. הרי הדבר שאנחנו כבר מקבלים כמובן מאליו הוא מזעזע כשחושבים עליו: החברה הישראלית עושה את צרכיה בציבור. המדינה לא מספקת אסלות, לא מכבדת אותנו, וכתוצאה מכך אנחנו לא מכבדים את האסלות שכבר ניתנות לנו. הרי מי מטנף את השירותים.

זה מרתיח, כי האסלה היא אחת מהמתנות החשובות שנתנה לנו הקידמה. כל גוש צואה מכיל יותר מחמישים מחלות מדבקות. זה לא סתם שמושבי האסלה מעוצבים כגלגלי הצלה: בלעדיהם כבר היינו טובעים מזמן בים גדול של מגיפות. זו עובדה מדעית. להשחית תאי שירותים זו הצורה הכי נחותה של ונדליזם מוסרי. תג מחיר נגד האנושות כולה. זה כמו לשרוף בית מרקחת.

ה. אני מרים מבט אל שמיים מקסיקנים, זוכר את האלים הישנים, מודע למיקום האסלה הקרובה וחי בהרמוניה קקפונית פנימית. זו המטוטלת. מהו אדם אם לא תנועה נצחית מהאסלה אל השחקים ובחזרה, גוף ונפש, יין ויאנג. אבל לא בקטע קודר וסופני בסגנון חנוך לוין, אלא להיפך. זו התנועה של החיים.

אז שירותים, אפשר לחשוב: בסך הכול זה מחיר זעום לשלם תמורת השמיים והאלים הישנים והמסע והלהיות ביחד עם כל המשפחה בקטע טוב. ואולי זה בכלל לא מחיר, אולי זו הדחיפה שהנשמה העתיקה שלי הייתה צריכה. רצתה להגיד לי משהו. עובדה מדעית: יומיים אחרי ששלחתי את הטור הזה נחתתי בתל אביב ובטני שככה. מזל שאני לא צריך לחפש פה שירותים ציבוריים.

עוד כתבות

עדי חכמון / צילום: דניאל אדרי

הסטארט־אפ של בוגרי תלפיות שמייצר מיליוני דולרים כשהביקוש למזגנים בשיא

אחרי שנים באוצר, עדי חכמון מנסה לפתור בעיה שהטרידה אותה במשרד בירושלים: מערכת חשמל יקרה ומסורבלת שנבנתה עבור רגעי שיא בודדים ● עם הסטארט־אפ nGrid וצוות בוגרי תלפיות, הם הקימו "תחנת כוח וירטואלית" מבוססת AI - שמייצרת מחזור של מיליוני דולרים

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

הפסקת האש הופרה: רקטה שוגרה לעבר הכוח, כטב"ם זוהה בגבול

לקראת סבב השיחות השני בין ארה"ב לאיראן שצפוי להתחיל ביממה הקרובה בפקיסטן, בישראל נערכים לפיצוץ במגעים • באיראן מאיימים: "הכנו קלפים חדשים בשדה הקרב" • טראמפ: הוצאת האורניום המועשר מאיראן תהיה תהליך ארוך שייקח זמן • שר הביטחון מאיים על מזכ"ל חיזבאללה: "ישלם בראשו" ● עדכונים שוטפים

רפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילום: רענן טל

"ההשקעות מתפוצצות": המניה שעלתה 69% מתחילת השנה והסיבות

מניית קמטק כבר נסחרת בשווי של 8.4 מיליארד דולר לאחר זינוק של 628% בשלוש שנים ● וגם: בעלי המניות שהרוויחו מכך

בנין הנאסד''ק וההייטק הישראלי

בין איראן לישראל: ההייטק הוא נדבך הכרחי בשמירה על העצמאות שלנו

מנועי הצמיחה של איראן נשענים על משאב מתכלה, תנודתי ותלוי בסנקציות, בעוד שהעוצמה הישראלית מבוססת על הון אנושי שמייצר ערך ● במיוחד השנה חשוב לזכור: עצמאות לאומית אינה נמדדת רק בהגנה על גבולות, אלא ביכולת לייצר כלכלה שאינה תלויה בחסדי המשאבים, אלא בחדשנות ● טור אורח

צילום: מחוז אומורי, יפן

רעידת אדמה חזקה סמוך ליפן: אזהרת צונאמי לפגיעה בחופי המדינה

גלי צונאמי בגובה שלושה מטרים עלולים לפגוע במחוז אומורי בצפון האי הונשו, האי המרכזי ביפן ● רעידת אדמה חזקה בעוצמה 7.5 הורגשה בים ממזרח למדינה ● שירותי הרכבות המהירות הופסקו, היערכות לפגיעה בתוך פחות מחצי שעה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הדד ליין לסיום הפסקת האש מתקרב: הנפט שוב נושק ל-100 דולר, וול סטריט יורדת

״אנחנו הולכים להגיע לעסקה מצוינת״, אמר טראמפ ● קווין וורש, מועמדו של הנשיא טראמפ לתפקיד יו"ר הפד, מתמודד כעת עם שימוע לאישור מועמדותו ● זעזוע באפל, ג'ון טרנוס מונה למנכ"ל, במקום טים קוק שכיהן כ-15 שנה ●  אמזון תשקיע 25 מיליארד דולר באנתרופיק ● אחרי נפילה של 70% בשנה, לייבפרסון נרכשת ע"י סאונד האונד

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

הקבלן המוביל מנתיבות שולף פעם אחר פעם שפן באחוזת בית

הריטואל הקבוע חזר על עצמו בפעם השלישית: הקבלן יגאל דמרי גייס מאות מיליוני שקלים ממוסדיים ברגע האחרון, במטרה להבטיח את הישארותו במדד ת"א 35 ● מה הרציונל בפרקטיקה שבה הוא נוקט פעם אחר פעם, ומה בכל זאת עלול לגרום לכך שימצא עצמו מחוץ למדד?

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

הממשל בארה"ב מאמין ב־AI, והתחום החם במדע שכדאי להכיר

הבית הלבן פרסם עקרונות שנועדו להנחות את הקונגרס בעיצוב רגולציה ל־AI ● תחום הארכת תוחלת החיים גולש לשוק פעיל וחם בביומד ● ומערכת החינוך בארה"ב עוברת שינוי מבני מואץ הישר לשוק כלכלי ● מדור חדש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, אך השווקים מהמרים על רגיעה בין ארה"ב ואיראן

מדד ה-S&P 500 ירד בכ-0.2% ● בבלומברג דיווחו כי טראמפ אמר שהסיכוי של הארכת הפסקת האש ללא הסכם חתום מאוד נמוך ● אנליסטים מזהירים: המשקיעים לא מפרשים נכונה את ההתפתחויות במזרח התיכון ● מחירי הנפט טיפסו, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● במורגן סטנלי הורידו את התחזית שלהם למחיר הזהב ● הביטקוין עלה ונסחר סביב 76 אלף דולר

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

מניות האנרגיה המתחדשת זינקו בת"א. אלו הסיבות

סוכנות האנרגיה הבין־לאומית פרסמה דוח ממנו עולה כי האנרגיה הסולארית תפסה את הנתח הגדול ביותר מהגידול בצריכת האנרגיה העולמית בשנה החולפת - וזעזוע הנפט העולמי בעקבות המלחמה עם איראן צפוי רק לחזק את המגמה ● מניות האנרגיה המתחדשת בת"א קפצו, במיוחד אלו המחזיקות בפעילות בארה"ב

כותרות העיתונים בעולם

בגלל המלחמה: סין מצאה את עצמה תלויה ביבוא מפתיע מארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המלחמה עם איראן הובילה לזינוק ביבוא אתאן מארה"ב לסין, סגירת מצר הורמוז חונקת את שוק הגופרית העולמי, והאנטישמיות בבריטניה שוברת שיאים ויהודים רבים מתמיד עולים לישראל • כותרות העיתונים בעולם

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

תחום התעופה ב"מצב הישרדות": 20 חברות בעולם כבר ביטלו טיסות

הטלטלה במצר הורמוז מצמצמת את אספקת הדלק הסילוני ומעמיקה את המשבר בענף התעופה ● לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, מלאי הדלק יספיק לכשישה שבועות בלבד, ובאירופה מזהירים מביטולי טיסות כבר בסוף מאי ● כ־20 חברות תעופה כבר מקצצות פעילות, וההיצע העולמי צפוי לרדת

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם איחור של שבוע יעכב את כניסת פאלו אלטו למדדי ת"א?

ענקית הסייבר פאלו אלטו פספסה בשבוע את המועד הקובע לצירוף למדדי ת"א בעדכון מאי, לאחר שהחלה להיסחר רק ב־23 בפברואר עקב רכישת סייברארק ● כעת ההכרעה מתקרבת: בבורסה יידרשו להחליט השבוע אם להתגמש עם החברה, ששוויה הוא הגבוה ביותר בת"א, 413 מיליארד שקל ● מה ההערכות בשוק?

שי-לי עטרי / צילום: מתוך חשיפה עם חיים אתגר, ערוץ 12

העליון: בימ"ש השלום ידון מחדש בפרסום שמו של החשוד באונס שי-לי עטרי

שם החשוד לא יפורסם עד להכרעת בית משפט השלום ● שופט העליון אלכס שטיין: אין צורך בחוות-דעת פסיכיאטרית כדי לבסס סיכון לאובדנות, אלא ניתן להסתפק בחוות-דעת מתחום הפסיכולוגיה הקלינית

משרד לייבפרסון , רעננה / צילום: תמר מצפי

אחרי שצנחה ב-99% מהשיא: לייבפרסון מסיימת את דרכה כחברה ציבורית

לייבפרסון נמכרת לסאונד האונד האמריקאית ● בזאת בא לסיומו תהליך ארוך של אובדן אמון משקיעים, מאבק אקטיביסטי וניסיון התאוששות כושל ● בשיאה נסקה לשווי של כ-5 מיליארד דולר, שווי השוק היום עומד על כ-40 מיליון דולר

הפקקים חזרו ובגדול / צילום: בר לביא

"עומסי התנועה גדלו וימשיכו לגדול": הפקקים חזרו, במיוחד בכבישים האלה

המלחמה הורידה את היקף התנועה בכבישים, ואחרי שהיא נגמרה, הפקקים חזרו ובגדול ● במרכז ובדרום נרשמה חזרה מהירה לשגרה ● בצפון עדיין אין התאוששות מלאה

הענקת צלש / צילום: דובר צה''ל

העיטור הגבוה יחזור אחרי 50 שנה? כך מתכננים בצה"ל להכיר בגיבורי המלחמה

האופי חסר התקדים של שדה הקרב ב־7 באוקטובר הוליד סיפורי גבורה שהמדינה לא ידעה כמותם ● כעת, בצבא מנסים לחשוב מחדש על העיטורים שמוענקים לגיבורי המלחמה ● כך גדל מספר הגיבורים במדינה מתריסר לאלפים ● המשרוקית של גלובס

על פי החשד, העצורים בפרשה זייפו אישורים וביצעו משיכה מוקדמת שלא כדין / אילוסטרציה: Unsplash, andre taissin

הותר לפרסום: עדי קוכמן הוא החשוד המרכזי בפרשת משיכת כספי הפנסיה

עדי קוכמן, שנידון למאסר רק ב-2024 בפרשה דומה, נעצר שוב בחשד שהוביל מנגנון למשיכת כספי פנסיה תוך קבלת פטור ממס במרמה ● לפי החשד, עובד ברשות המסים בשם ישראל אבבה העניק אישורי נכות פיקטיביים, וסוכן ביטוח ביצע את המשיכות ● כבר נחשפו מיליוני שקלים ששוחררו, והיקף הפרשה עשוי להגיע לעשרות מיליונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בעליות; נופר אנרג'י זינקה, מניות הביטוח והבנייה ירדו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● המסחר התנהל לאור המתיחות המתחדשת בין ארה"ב לאיראן ● מחירי הנפט טיפסו ● מיטב: "הקשר בין וול סטריט לשקל התחזק באופן מובהק" ● הפניקס: בנק ישראל לא צפוי להתערב בשוק המט"ח ● וול סטריט ג'ורנל: משקיעי האג"ח בארה"ב לא הצטרפו לחגיגה ● "רחוק מדי, מהר מדי": בוול סטריט מזהירים שהראלי עלול שלא להימשך

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

בדרך לרבנות עוצרים ברשות המסים: הדרישה החדשה של היועמ"שית והמחלוקת

חוות דעת שהגישה היועצת המשפטית לממשלה לבג"ץ מאיימת להפוך הליכי גירושים רבים לאירוע מס ● בלשכת עורכי הדין טוענים: "דרישה שגויה ומרחיקת לכת של היועמש"ית, שמבקשת להפוך את רשות המסים לחלק בלתי נפרד מהליכי הגירושים"