גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד האסלה

בואו נודה: מדינה נמדדת באיכות השירותים הציבוריים שלה

איור: תמיר שפר
איור: תמיר שפר

א. מקסיקו, שבוע שני ואחרון. הזמן מתחיל להתקצר והחופשה צוברת תנופה: אנחנו בתנועה מתמדת, עושים שימוש במגוון רחב של כלי תחבורה, מטפסים אל ארגזים אחוריים של טנדרים, נדחסים בקרונות צפופים של רכבת תחתית, דוהרים באוטובוסים בכבישים הרחבים; במטוס קטן של 12 מקומות דאינו כנשרים את הדרך המרהיבה מההרים של וואחאקה אל וואטולקו שעל חוף האוקיינוס השקט, שעל גליו העצומים רכבנו בסירת דייגים אל לב הים וסביבנו שחו צבי ים וריקדה לה להקת דולפינים. כל-כך הרבה תנועה. אני מעריץ גדול של הרביצה, אבל החופש האמיתי הוא בתנועה, הרי תמיד יש קול שקורא לנדוד לנדוד. אפילו כדור הארץ בעצמו נענה לקריאה ומסתובב פה יותר מהר. זו עובדה מדעית.

הרבה דברים אני אוהב במקסיקו. האנשים, המוזיקה, הים, ההרים, הריקודים, העצים הנהדרים, הכבישים הארוכים מאיפשהו לאנשהו, הסמטאות המתפתלות בעיירות הקטנות, הטקילה, המסקל, את הכול פחות או יותר. התחברתי לאסתטיקה, לפולחן ולמיתולוגיה האצטקית בקשר עמוק ומיידי שלא ציפיתי לו ושכמותו לא חשתי מאז נחשפתי להורס העולמות, המכונה "ההוא שמריח כמו עז", לורד שיווה הגדול. בראש פירמידת השמש הגדולה של טאוטיאקאן - "המקום שבו הופכים גברים לאלים" בשפת הנאוואטל - עמדתי נפעם ובמוזיאון האנתרופולוגי של מקסיקו סיטי (חובה), נמשכתי כפרפר אל האש בלי לדעת למה, עד שעמדתי רועד מול פסלו של אל האש, חיוטקוטלי האדיר. האלים הישנים מחזיקים במפרט שמנגן על מיתרי לבי. זה דבר מוזר להגיד ואני אפילו לא באמת מאמין בזה, אבל לפעמים אני מרגיש שיש לי נשמה עתיקה שצריך להניע אותה בדחיפה.

ב. והכי אני אוהב פה את השמיים. אתם יודעים שאני לא אוהב ללכלך את ישראל, אבל אלה שמיים הרבה יותר יפים משלנו. זו האמת. בישראל השמיים קטנים יותר והצבע הוא גרסה עכורה, צרובה ומיובשת של כחול. האופק קרוב. אתה מרים מבט למעלה והשמיים נראים כמו עבודת טיח בתקרת אולם ספורט במתנ"ס שבשבתות הופך לבית כנסת.

פה השמיים מפוארים. לא משנה במה אני נוסע ולאן אני הולך - אני כל הזמן מסתכל על השמיים. מן הידועות שככל שמתקרבים לקו המשווה, ומקסיקו לא נורא רחוקה, גדל קוטר כדור הארץ והשמיים מתרחבים ונפתחים כמו מניפת אינסוף, מותחים את האופק אל מעבר לאופק, משתרעים לנצח, צלולים, שלווים ודרמטיים, השמש תמיד בזווית נהדרת, הצבע כמעט תמיד כחול עמוק והעננים פסגות מושלגות. שמיים מושלמים. וכשהם מתקדרים בזעף וחשרת עננים מחשיכה את הפסגות והגגות, הם לא פחות נהדרים. השמיים מושכים את המבט והמבט מושך את הנפש מעלה מעלה מעלה עם כל השירים והמנגינות.

ג. אבל תגידו, מה שווה כל הלמעלה שבעולם אם אין למטה? מה שווים השמיים אם אי אפשר ליפול מהם? ואכן, גם למטה הייתי. ועוד איך. כי במקביל לכל היופי שחוויתי, המקומות שהייתי וראיתי וכל הדברים שעשיתי, סבלתי מקלקול קיבה רציני שהטיס אותי משירותים לשירותים. זו הייתה עוד תנועה מתמדת, נוספת ומקבילה לתנועה הקודמת. מבחינתי, כאילו הייתי בשלושה טיולים באותו הזמן, אחד מסע משפחתי מגבש ומרגיע בין אתרים ומקומות, מסע שני, רוחני יותר ומסע שלישי פרטי והרבה פחות רוחני מרגיע, בין אסלות. זו הייתה החופשה שלי, זה היה מצבי הנפשי - בין תנועת השמיים לתנועת המעיים.

קוראים רבים העירו על כך שבשבוע שעבר כתבתי באריכות ובפירוט שנראו להם מוגזמים על השלשולים שלי. מצטער, זה באמת לא היה במקום. אבל זה פשוט בא לי טבעי; אצלנו במשפחה זה תמיד היה נושא שיחה מקובל בסעודות שבת וחג. פוליטיקה כמעט לא עלתה אצלנו לדיון. אני מכיר את משטר היציאות של בני המשפחה שלי, הגרעינית והמורחבת, הרבה יותר משאני יודע מה דעתם על המצב במדינה. לגלית זה היה נראה מאוד מוזר בהתחלה, שלא לומר מזעזע, ולצערי השנים לא ריככו את עמדתה. גרוע מכך, היא אף העבירה לילדינו את היחס לנושא ומאז הארוחות שלנו נורא משעממות ואין לי על מה לדבר.

אנשים לא אוהבים לדבר על שלשול, זה מביך אותם. אבל שלשול הורג כארבעת אלפים ילדים ביום, יותר משחפת, חצבת ואיידס ביחד. רוצח הילדים השני בעולם. זו עובדה מדעית.

ד. אחסוך מכם את הפרטים, הם תוארו כבר בשבוע שעבר, ואעבור ישר לתובנות. הראשונה הייתה שבכל מקום היו שירותים ציבוריים, זמינים, זולים - בין ארבע לשש פזוס, כשקל - ובעיקר נקיים. האמינו לי, בדקתי את רובם. בעיר ובכפר, בצמתים ובתחנות. בסופו של כל משעול חיכתה אסלה נוצצת. אפילו באוטובוסים היו שירותים נקיים. אף פעם לא היה מחסור, אף פעם לא עמדתי בתור. זה קריטי. כי עד כמה שסבלתי - יכולתי הרי לסבול כל-כך הרבה יותר אם המצב היה שונה.

חשבתי מה היה קורה אם הייתי תייר בישראל שמקבל קלקול קיבה. איזה סיוט זה היה יכול להיות. כמעט שאין שירותים ציבוריים, וכשיש שירותים, הם בהכללה מטונפים. כל מי שמטייל בישראל מהנהן עכשיו, מסיט את חוטמו מהסירחון שהוא מכיר כל-כך טוב משבילי ארצנו; כל עמוד משתנה, כל שלושה שיחים מחראה.

במפלי הסלע הקפואים של היירבה אל אגואה במדינת וואחאקה, שמעיין חם נובע מהם, ראיתי שלט שריגש אותי: "בבקשה לא להתייחס לצמחים בצורה לא מכובדת". התרגשתי לא רק מהמילים היפות, אלא גם מהמעשה שמלווה אותן; כי כשיש שירותים ציבוריים טובים, אתה מכבד את הטבע ולא נאלץ לעשות בחוץ כמו חיה. ויותר מכך, בעיר הגדולה מקסיקו סיטי אין את צחנת השתן המוכרת של המטרופולין. זה מכבד אותך כאדם.

בעיניי, זה חייב להגיד הרבה דברים על החברה. הרי הדבר שאנחנו כבר מקבלים כמובן מאליו הוא מזעזע כשחושבים עליו: החברה הישראלית עושה את צרכיה בציבור. המדינה לא מספקת אסלות, לא מכבדת אותנו, וכתוצאה מכך אנחנו לא מכבדים את האסלות שכבר ניתנות לנו. הרי מי מטנף את השירותים.

זה מרתיח, כי האסלה היא אחת מהמתנות החשובות שנתנה לנו הקידמה. כל גוש צואה מכיל יותר מחמישים מחלות מדבקות. זה לא סתם שמושבי האסלה מעוצבים כגלגלי הצלה: בלעדיהם כבר היינו טובעים מזמן בים גדול של מגיפות. זו עובדה מדעית. להשחית תאי שירותים זו הצורה הכי נחותה של ונדליזם מוסרי. תג מחיר נגד האנושות כולה. זה כמו לשרוף בית מרקחת.

ה. אני מרים מבט אל שמיים מקסיקנים, זוכר את האלים הישנים, מודע למיקום האסלה הקרובה וחי בהרמוניה קקפונית פנימית. זו המטוטלת. מהו אדם אם לא תנועה נצחית מהאסלה אל השחקים ובחזרה, גוף ונפש, יין ויאנג. אבל לא בקטע קודר וסופני בסגנון חנוך לוין, אלא להיפך. זו התנועה של החיים.

אז שירותים, אפשר לחשוב: בסך הכול זה מחיר זעום לשלם תמורת השמיים והאלים הישנים והמסע והלהיות ביחד עם כל המשפחה בקטע טוב. ואולי זה בכלל לא מחיר, אולי זו הדחיפה שהנשמה העתיקה שלי הייתה צריכה. רצתה להגיד לי משהו. עובדה מדעית: יומיים אחרי ששלחתי את הטור הזה נחתתי בתל אביב ובטני שככה. מזל שאני לא צריך לחפש פה שירותים ציבוריים.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק