גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקט שלפני המשבר הבא: כיצד יורדים מגב הנמר הדוהר בלי להתרסק

10 שנים כבר חלפו מפרוץ המשבר הגדול האחרון, אבל אף שהמדדים זינקו מאז, אגב התמודדות עם המשבר, נוצרו מספר תופעות לוואי קשות ● האם יש לנו כלים להתמודד עמן? ● במבט קדימה, ישנם כמה סימני אזהרה המבשרים רעות ● עשור למשבר הכלכלי - כתבה שלישית בסדרה

ג'רום פאוול, ראש הפד /  צילום: Al Drago - רויטרס
ג'רום פאוול, ראש הפד / צילום: Al Drago - רויטרס

אחת הבעיות החמורות יותר שנוצרו בעשור החולף, שהיא תוצאת לוואי של המדיניות המוניטארית המרחיבה שננקטה על ידי הבנקים המרכזיים, היא גידול ניכר במצבת החובות, קודם כל - החוב הממשלתי, ויחד עמו - החוב העסקי והחוב הפרטי שהריבית הנמוכה עודדה, הן את החברות והן את הצרכנים, למנף עצמם.

הבנקים המרכזיים לא היו לבד. הממשלים, גם הם צברו גירעונות תקציביים עצומים ויחס החוב לתוצר שנחשב בנצ'מרק של איתנות פיננסית של מדינה ובסיס חשוב לדירוגה, נסק.

הגירעון של ארה"ב, שהייתה הסמן הימני של הקפדה שלא להיקלע לגירעונות, במיוחד תחת ממשלים רפובליקאים, נסק מכ-1% לפני המשבר, ל-10% בשיאו, וכעת הוא מתקרב ל-4%, והוא מאיים להתרחב מחדש, והפעם תחת הנשיא דונלד טראמפ.

לרפורמת המס של טראמפ יש ועוד יהיה חלק מרכזי בכך. רפורמה זו בנויה על תחזית צמיחה אגרסיבית שאמורה להגדיל את תשלומי המס, אלא שתחזית זו היא אופטימית באופן מאוד בעייתי. טראמפ, שכאיש עסקים הרבה למנף את עצמו, לא רואה כנראה מניעה להעתיק גישה זו לרמת המדינה, ולא ברור אם הוא מבין את המשמעות של מהלך כזה. חובותיה של ארה"ב, שעמדו לפני עשור על כ-7 טריליון דולר, צמחו ליותר מ-20 טריליון דולר כיום, ולפי הערכות הם צפויים להכפיל עצמם בתוך העשור הקרוב.

פחות אך עדיין ממנפים

הריבית הנמוכה מאוד בעולם עודדה ואפשרה לחברות עסקיות לגייס חוב בריביות מאוד אטרקטיביות. זה היה טוב ויפה כל עוד הפעילות הכלכלית הייתה ברמה טובה, אבל כאשר הריבית תעלה לרמה נורמלית יותר ו/או הצמיחה תיעצר, יקשה על החברות הללו להמשיך ולגייס כספים בריביות החדשות וכך למחזר את חובותיהן, ומכאן ועד פשיטות רגל של חלקן המרחק לא מאוד גדול.

לפי ניתוח שהתפרסם ב"וול סטריט ג'ורנל", חצי משווי השוק של אגרות חוב תאגידיות בארה"ב שמדורגות בדירוג השקעה, מרוכז בדירוג ההשקעה הנמוך ביותר. זו בעיה גדולה ובולטת מאוד בסין, אבל ממש לא ייחודית לה.

ולבסוף, הצרכנים, שכוח הקנייה שלהם נשחק עוד לפני המשבר, ובוודאי במהלכו, גם הם חיים מעל ליכולתם (למרות שניכרת כיום נטייה לחסוך יותר בהשוואה לימי טרום המשבר). מינוף הצרכנים בשנים האחרונות ירד אמנם, אבל הוא עדיין ברמה שאינה נמוכה. הסטודנטים בארה"ב, למשל, מממנים כך את לימודיהם וצוברים חובות עתק על בסיס ההנחה שהם יחזירו את ההלוואות כאשר יעבדו וישתכרו היטב, אך מי יתקע לידיהם שתהיה להם עבודה בסיטואציה של האטה כלכלית, שלא לומר, מיתון?

ישראל: חוב ממשלתי ירד, פרטי עלה

וכך, "הר החובות" איננו רק נחלת ארה"ב. החוב הממשלתי של יפן מגיע ליותר מ-230% במונחי תוצר, החוב הפרטי של גרמניה עומד על 150%. בעיה קשה יש גם לאיטליה ולבנקים הגדולים שלה.
גם בסין יש בעיה חמורה מאוד של מינוף, שם מדובר בעיקר על הסקטור העסקי.

מצבה של ישראל בכל הקשור לחוב הממשלתי הוא מצוין. החוב הממשלתי במונחי תוצר, לא רק שלא עלה בעשור האחרון, אלא ירד לאזור של ה-60%, ולא במקרה הועלה הדירוג של ישראל לאחרונה. עם זאת, בחוב הפרטי חלה בשנים האחרונות עלייה ניכרת.

הבועות החדשות: אמנות, קונצרניות וגם נדל"ן

עוד סיכון מהותי מאוד למערכת הכלכלית נעוץ, איך לא, במערכת הפיננסית, אותה מערכת שעמדה בליבו של המשבר הקודם. אמנם הרבה נכסים רעילים הורדו מהמאזנים של הבנקים ונרכשו על ידי בנקים מרכזיים. אמנם מאז הוקשח הפיקוח עליהם. אמנם נעשו לא מעט מבחני עמידות, מבחני לחץ שמטרתם לבדוק את מידת איתנותם. אולם כאשר רואים שחלק מהמכשירים הפיננסיים המהונדסים של 2007-2008 חוזרים, וכאשר מתבוננים בהתנהלות של הבנקים ובתרבות הארגונית שלהם, קשה להתעודד. חלק מן הבעיה טמון בכך שבנקאי 2008 לא נענשו.

במהלך ההתאוששות מן המשבר, אחת מתוצאות הלוואי הייתה יצירה מחודשת של בועות - בועה של הר חובות שעליה הרחבנו את הדיבור, בועה של מחירי הנדל"ן במדינות רבות, לרבות ישראל, ויש שיאמרו גם בועה במחירי יצירות אמנות, מחירי אגרות החוב הקונצרניות וכד'.

ואם לא די בכך, הרי שבלי קשר ישיר למשבר, מייצר טראמפ סיכון ענק בדמות של מלחמות סחר. מלחמות סחר של ארה"ב מול סין, ואולי גם מול אירופה לא מבשרות טובות. יש כאן מהלכים שמייצגים תפיסה פרוטקציוניסטית, שהיא ההפך מכללי הסחר החופשי ונסיגה גדולה מהגלובליזציה. אם אכן זה יהיה הכיוון, כי אז התוצאה תהיה נסיגה בהיקף הסחר העולמי, מה שעלול להביא למיתון ולמשבר כלכלי חדש. כתבנו על כך במדור זה לא מעט, ולכן לא נרחיב ורק נאמר שלקובעי המדיניות, הן בצד הפיסקאלי והן בצד המוניטרי, אין יותר מדי כלים בארסנל להתמודד עם מציאות שכזו.

הסיבה: גירעונות גדולים מאוד, כאמור, של המדינות בנוסף לריבית נמוכה מאוד ברבות מאוד שלא ניתן, או שיהיה מסוכן מאוד להוריד אותה. בהקשר הזה מתעוררת גם שאלת האמון של הציבור במהלכים שיינקטו. האמון של הציבור בצעדים שננקטו לפני עשור היה קריטי להצלחה. לא ראינו תופעה נרחבת של "ריצה אל הבנקים". השאלה היא, האם במשבר הבא יזכו מקבלי ההחלטות לאותה רמה של אמון ושל שיתוף-פעולה.

טראמפ מגדיל הסיכון למשבר נוסף

אבל, תוצרי הלוואי של העשור האחרון אינם רק כלכליים. הם גם חברתיים ופוליטיים. רמת אי השוויון רק גדלה בעשור האחרון. אמנם הריבית הנמוכה סייעה גם לבני המעמד הבינוני ומה שלמטה ממנו, אך זה כאין וכאפס מול ההתעשרות של העשירים בעלי נכסי הנדל"ן והנכסים הפיננסיים, ובראשם המניות. כלומר, הכלים שבהם נעשה שימוש להתמודדות עם המשבר גרמו לעלייה חדה באי השוויון והביאו להקצנה פופוליסטית משני צדי המפה הפוליטית.

אין זה מקרה, שמעמד הביניים ששכרו נשחק עוד לפני המשבר, הוביל את תנועת "אוקיופיי וול סטריט" בארה"ב, ואת מחאת קיץ 2011 בישראל. אין זה גם מקרה, שבמדינות רבות באירופה ומחוצה לה התחזקו תנועות פופוליסטיות, ימניות ברובן, שהצמיחו משטרים אפלים, וכנראה, אין זה גם מקרה שבארה"ב נבחר נשיא פופוליסט שבינו ובין דאגה אמיתית למעמד הביניים ולמה שמטה ממנו, אין ולא כלום, ושבמקום לייבש את "ביצת וושינגטון" ו"וול סטריט" ולהילחם בבנקים הגדולים, כפי שהבטיח במערכת הבחירות שלו, בינתיים הוא עושה את ההפך ומבצע מהלכי דה-רגולציה שמגדילים את הסיכון של משבר נוסף.

7 השנים הרעות ושאר מיתוסים

אחרי כעשור של התאוששות כלכלית מהמשבר ומחזור כלכלי חיובי מלווה בגאות בשווקים הפיננסיים, מפתה מאוד לחשוב שזה יימשך. מי לא רוצה בכך? אבל, כדאי לשים את משאלות הלב בצד ולנסות לנתח את מה שצפוי לקרות במבט שכלתני יותר.

מתבקשת השאלה, האם כל זה מאחורינו? האם ייתכן שהחשיבה, שגיאות בשוקי המניות לא נמשכת יותר מ-5 שנים, היא מיתוס כפי שהוכח, או שזה היוצא מן הכלל שאינו מעיד על הכלל? האם ייתכן שגם הקביעה שיש מחזוריות כלכלית ושבדרך כלל אחרי "שבע" השנים הטובות, באות "שבע" השנים הרעות, כבמצרים העתיקה, גם היא מיתוס? האם אנחנו חיים בפרק זמן כזה שבו החדשנות הטכנולוגית מוחקת את המיתוסים ומאריכה, הן את הגאות בשוק המניות והן את תקופת המחזוריות הכלכלית? והרי לא מעט מיתוסים כבר נשברו בעשור האחרון. אחד מהם הוא האינפלציה. כולנו למדנו שהדפסת כספים מאסיבית גורמת לאינפלציה נוראית. מישהו ראה אינפלציה בעשור האחרון? ומדוע לא? לאן היא נעלמה? יש שפע של הסברים בדיעבד, ואחד מהם נוגע, איך לא, שוב לנפלאות החדשנות שאיפשרה התייעלות והורדת מחירים.

אין ספק, שריבית נמוכה היא ה"אמא של הבועות", והשאלה היא מה יקרה כאשר הריביות בעולם יחזרו לרמה יותר נורמלית, יחד עם מהלכים נוספים להידוק מוניטרי, ירידה מן המינוף העצום, וניסיון לצמצם גירעונות תקציביים. איש אינו יודע לומר מה בדיוק יקרה, אבל בשורות טובות זה לא יביא איתו.

המצב הנוכחי איננו בן קיימא לטווח ארוך, והשאלה הבסיסית היא כיצד יוצאים מזה, כיצד יורדים מהמינוף בלי לגרום לזעזועים בשווקים הפיננסים ובכלכלה האמיתית. קוראים לזה Exit Strategy, או בלשון אחר: כיצד יורדים מגב הנמר הדוהר בלי להתרסק.

וזה איננו הסיכון היחיד, כמובן. יש סיכונים שאת חלקם הזכרנו ואת חלקם לא, כמו האיום של איטליה על גוש האירו, וגם איומים שקשורים לעניינים אחרים לגמרי, כמו למשל האיום הדמוגרפי של ירידה בשיעור הילודה, שאגב התגברה בתקופת המשבר, והתארכות תוחלת החיים.

בנסיבות אלה ונוכח רמת שערי המניות בארה"ב, אין זה מקרה שהולכות ונערמות האזהרות למשבר ב-2019 או ב-2020.

והשאלה המכרעת: האם קברניטי הכלכלה והגופים הרגולטוריים והפיננסיים הפנימו את לקחי המשבר וערוכים למשבר הבא כאשר יגיע?

על כך, בכתבה הבאה.

■ הכותב הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. 

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש