גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

Tudo Nao Bom, הכול לא בסדר בברזיל

הדמוקרטיה הרביעית בגודלה בעולם פונה פנייה חדה להדהים ימינה

ז’איר בולסונארו. מעולם לא עשה משהו ראוי לציון / צילום: Gettyimages/Anadolu
ז’איר בולסונארו. מעולם לא עשה משהו ראוי לציון / צילום: Gettyimages/Anadolu

לפני שנתיים חסר חודש התבונן העולם בהשתאות באמריקה, ושאל איך ייתכן הדבר שהארץ אשר בחרה פעמיים בברק אובמה לנשיא החליפה אותו לבסוף בדונלד טראמפ.

איך קורים דברים כאלה? איך ארץ עוברת משיכרון של ליברליזם ופלורליזם אל שיכרון של פופוליזם ושל קסנופוביה? ובכן, השאלה הזו נשאלת השבוע אפילו ביתר שאת בדמוקרטיה השנייה בגודלה ביבשת אמריקה, הרביעית בגודלה בעולם: ברזיל. שם המעבר הוא עוד יותר קיצוני.

ביום א׳ השבוע, בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, הברזיליאנים הקפיצו קצין צבא זוטר בדימוס למקום הראשון, עם 46%. הוא דמגוג וולגרי, השוזר מלים גסות בנאומיו הפומביים מעשה שיגרה, ומעליב נשים, שחורים, אינדיאנים והומוסקסואלים; מבטיח לחמש שוטרים מכף רגל ועד ראש, ולשסות אותם בפושעים, גם מחוץ למסגרת החוק; מתכחש להפרדת דת ממדינה; מתייחס בבוז לאיכות הסביבה ולהתחממות האקלים; ומבטיח לגדוש את הקבינט שלו בקציני צבא קשוחים.

ז׳איר בולסונארו בא משולי הפוליטיקה, מעולם לא נבחר אלא לציר בבית הנבחרים, ומעולם לא עשה משהו הראוי לציון. בהתקרב הבחירות, הוא המריא בסקרים במהירות עוצרת נשימה. אבל גם כך, אף אחד מן הסקרים לא התקרב לחזות את היקף ניצחונו. ברזיל כולה זזה ימינה, לאין שיעור יותר ממה שקרה בארה״ב. כדי למצוא משהו מקביל צריך לנדוד עד מיודעינו רודריגו דוטרטה בפיליפינים (2016) או נרנדרה מודי בהודו (2014) או איטליה בתחילת השנה.

בולסונארו עדיין צריך להתמודד בסיבוב שני ומכריע ב-28 באוקטובר. תיאורטית, כל מתנגדיו עדיין יכולים לעשות יד אחת ולהכשיל את בחירתו. אבל האפשרות הזו מוכרחה להיחשב לקלושה מאוד. ברזיל עומדת לעבור לשלטון ימני קיצוני, המזכיר לרבים את טראמפ, אבל אולי צריך להזכיר משטרים פוליטיים באירופה בשנות ה-20 וה-30 של המאה שעברה.

הסבתא הסוציאליסטית שלהם

כדי לתפוס את גודל השינוי מוטב להיזכר, כי ארבע פעמים במרוצת 16 השנה האחרונות, ברזיל חזרה והצביעה לטובת מועמדי השמאל הסוציאליסטי. הראשון היה פועל פלדה לשעבר ופעיל איגודים מקצועיים, שסיים שלוש כיתות של בית ספר עממי; השנייה הייתה לוחמת גרילה מרקסיסטית לשעבר, שעונתה פעם במרתפי הדיקטטורה הצבאית. בברזיל שרר משטר צבאי במשך 20 שנה, עד החזרה לדמוקרטיה ב-1985.

הראשון, איגנאסיו לולה דא סילבה, היה גיבור עממי. ניצחונו הקפיץ את כל אמריקה הלטינית על רגליה, ועורר התרגשות ניכרת גם במקומות אחרים. התעורר הרושם שברזיל השתנתה לבלי שוב; שהיא לא תוכל ולא תרצה עוד לחזור אל הרגלי שלטון ישנים, כאשר את הטון נתנו גנרלים, אילי הון ואילי מדיה. הארץ הענקית, 200 מיליון תושבים ויותר, האדימה באוקטובר 2002. וגם מי שלא האדימו ,לפחות צבעו את לחייהם בוורוד. בורגנים חיפשו, וגם מצאו, את הסבתא הסוציאליסטית שלהם.

בניגוד להרבה מעמיתיו בשמאל של אמריקה הלטינית, לולה היה דמוקרט, אולי לא בכל רמ״ח אבריו, אבל בוודאי בקמ״ח. זה לא היה מובן מאליו. אוגו צ׳אווס עסק בימים ההם בכינון ״סוציאליזם של המאה ה-21״ בוונצואלה, עם צמצום גובר והולך של החופש הפוליטי, עם הלאמות ועם בזבוז הרה אסון של משאבים. המופת של צ׳אווס מצא מחקים בבוליביה ובאקוודור. ארגנטינה חזרה אל הרגלים פופוליסטיים ישנים ורעים עם ניחוח שמאלי.

המעצמה הגדולה של יום המחר

נראה שעל דעתו של לולה לא עלתה האפשרות של כינון משטר סמכותני, גם מפני שלא היה בו צורך וגם מפני שברזיל גדולה מדי ומגוונת מדי. לולה עלה לשלטון בימים הראשונים של גאות כלכלית, בזכות האמרת מחיריהם של מינרלים ושל חומרי גלם, העומדים במרכז היצוא של ברזיל. הוא היה סוציאליסט עם מזל: הרפורמות שרצה לחולל לטובת העניים לא חייבו אותו להדפיס כסף או להפקיע אותו. זה היה כסף לגיטימי.

הבנק העולמי העריך, כי בין 2004 ל-2014, כמעט 30 מיליון ברזיליאנים עלו מעל קו העוני, המוגדר כשכר של 140 ריאל בחודש (37 דולר על פי שער החליפין הנוכחי, כ-80 דולר בסוף העשור שעבר). ברזיל הייתה המעצמה הגדולה של יום המחר, והתחלקה באורות הזרקורים עם ארבע שותפותיה בדור העתיד, סין, רוסיה, הודו ודרום אפריקה, שחכמים נתנו בהן את הסימנים BRICS, אם מישהו עדיין זוכר.

בשנת 2000, בסוף תקופת כהונתו השנייה, לולה היה הפוליטיקאי הפופולרי ביותר בתולדות ברזיל. כבודו גדל עוד יותר כאשר עמד בפיתוי, ולא ניסה לשנות את החוקה כדי להתמודד פעם שלישית. חבריו לשמאל הרדיקלי, האנטי-אמריקאי, בוונצואלה, בבוליביה ובאקוודור שינו את חוקותיהם. תחת זאת, לולה העביר באלגנטיות את השרביט לראש הסגל שלו, דילמה רוסף (לוחמת הגרילה המרקסיסטית הנ״ל), והיה מוכן להפוך לאבי האומה.

פרשת השחיתות שפוגגה את האופוריה

לרוע המזל, מחירים של חומרי גלם תמיד יורדים, וכגודל עלייתם גם גודל נפילתם. התמוטטותם התחילה בסוף העשור שעבר הורידה את ברזיל (ואת רוסיה, ואת דרום אפריקה ואת ונצואלה) מנכסיה. מיליוני עניים שעלו מעל קו העוני, לפחות לתפארת הסטטיסטיקה, חזרו וירדו. השותפים הלא-סוציאליסטיים בקואליציה של לולה קשרו קשר נגד יורשתו, והדיחו אותה במשפט במליאת הסנאט לפני שנתיים. סגנה הלא סוציאליסטי תפס את מקומה.

לרוע המזל כל זה קרה בשעה שברזיל שמעה יום אחר יום את פרטיה של פרשת שחיתות מבעיתה, Lava Jato, או ״רחיצת רכב״: קשר עצום ממדים בין אנשי עסקים לפוליטיקאים, שעניינו היה שוחד וטובות הנאה. הפרשה שלחה שורה של בכירים לבית הסוהר. תביעה פעילה מאוד הניחה לבסוף את ידיה על לולה עצמו, והוא הורשע על קבלת טובות הנאה.

האופוריה של הימים האדומים התפוגגה. ברזיל התנסתה במשבר כלכלי קשה, שהיא נחלצת ממנו עכשיו בקשיים ניכרים. הפשיעה האלימה גברה. שירות בלומברג נתן זה לא כבר המחשה סטטיסטית: ב-2015, ברזיל הפסידה 75 מיליארד דולר בשנה מחמת הפשיעה, פי שניים מהפסדיה 20 שנה קודם. הסכום הזה שווה ל-4.38% מן התמ״ג שלה. הסימנים מעידים שההפסדים גדלו מאז.

מי מפחד מ״ניאו ליברליזם״?

נפילת ההמונים בזרועותיו של סרן (מיל) בולסונארו מבטאת בראש ובראשונה עייפות: עייפות מן המיתון החריף, עייפות משחיתותם המבעיתה של הפוליטיקאים מכל הצבעים האידיאולוגיים, עייפות מחוסר הביטחון ברחובות. סקרים מראים שכמעט 40% מן הברזיליאנים קצו בדמוקרטיה, ורוב קטן, 53%, מוכנים לדיקטטורה ״אם היא תניב תוצאות טובות״. המאיסה הזו באה רק 38 שנה לאחר שהגנרלים ויתרו על השלטון. בימי שלטונם, רדיפות פוליטיות, אלימות, חטיפות, עינויים ועונשים דרקוניים היו לחם חוקם של מתנגדי המשטר. כמה שהזיכרון קצר.

מעניין ששתי המלים, אשר שימשו נשק פוליטי רב עוצמה בידי המשאל הלטיני בשנים הראשונות של המאה, איבדו את כוחן: ״ניאו-ליברליזם״. זה היה האיפיון שהשמאל העניק להחלה לא-מבוקרת של כללי השוק החופשי על כלכלות לא מפותחות. ריחו של הניאו-ליברליזם הובאש בכל אמריקה הלטינית.

המועמד הסוציאליסטי בבחירות של השבוע, פרננדו האדאד (מבית חדד, בנם של מהגרים נוצריים מלבנון), שיתמודד בסיבוב השני, חוזר ומזהיר מפני שיבת הניאו-ליברליזם אם בולסונארו ינצח. רוב הברזיליאנים מושכים בכתפיהם. המדד בבורסה של ריו דה ז׳ניירו עלה ב-6% בבוקר שלמחרת הסיבוב הראשון. אל-נכון מזומנות לו עוד עליות בשבועות הבאים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם