גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

85% מהציבור סבורים כי המעסיקים שלהם מעדיפים עובדים עד גיל 40

סקר שערך "ליידי גלובס" מלמד כי 85% מהציבור סבורים כי המעסיקים שלהם מעדיפים עובדים עד גיל 40 ● ומצד שני, לדעת רוב הנשאלים (43%), בטווח הגילים 40–50 הסיכוי למצוא עבודה פוחת משמעותית

גילנות (אייג'יזם) בשוק העבודה. כולם מפסידים / צילום: shutterstock
גילנות (אייג'יזם) בשוק העבודה. כולם מפסידים / צילום: shutterstock

האם שוק העבודה בישראל מאופיין בדעות קדומות כלפי מבוגרים ונגוע באפליה גילאית? סקר אינטרנטי שביצע מגזין "ליידי גלובס" באמצעות חברת המחקר סי.איי מידע שיווקי בשיתוף פאנל וויו, בקרב 512 משיבים במדגם כלל ארצי בני 18-70, בוחן האם קיימת העדפה גילנית בשוק העבודה.

לפי תוצאות הסקר, בקרב העובדים עצמם קיימת העדפה לעמיתים צעירים; טווח הגיל הפופולרי ביותר לעמיתים לעבודה הוא 30-40, וצעירים עד גיל 40 מעדיפים יותר לעבוד לצד בני גילם. עוד לפי הסקר, ככל שעולים בגיל (מעבר לגיל 40), ההעדפה הגילנית פוחתת, וקיימת פתיחות לעבוד עם כל טווח הגילים.
רוב המשיבים (85%) ציינו כי בקרב המעסיקים שלהם קיימת העדפה לעובדים עד גיל 40. כמחצית ציינו העדפה לבני 20-30 והיתר לבני 30-40. רק 2% מהמשיבים סבורים כי מעסיק יעדיף עובד מעל גיל 50. יחד עם זאת, 71% מהמשיבים ציינו כי אילו הם היו מעסיקים עובדים, הם היו מעדיפים לשכור לארגון שלהם עובד מעל גיל 50. ציינו זאת בעיקר נשאלים מעל גיל 40.

לדעת רוב הנשאלים (43%), בטווח הגילים 40-50 הסיכוי למצוא עבודה פוחת משמעותית. 37% סבורים שרק החל מגיל 50-60 הסיכוי למצוא עבודה יורד משמעותית.
לדברי מירב שפירא, מנכ"לית משותפת של חברת המחקר סי.איי מידע שיווקי, "הציבור חושב כי קיימת העדפה אצל המעסיקים לשכבות גיל צעירות יותר, וכי בעיני המעסיקים עובד מאבד מערכו משמעותית אחרי שחצה את גיל 40. מעניין מאוד לראות כי תמונת המצב משתנה לחלוטין כאשר נשאלו הנדגמים, 'ונניח לרגע שאתה המעסיק, האם היית מעדיף עובד בגיל 50 ומעלה?', התשובה של למעלה מ-70% מהנשאלים הייתה כי היו מעדיפים עובדים מעל גיל 50. מתן דגש על העובדים הצעירים בלבד הוא טעות. עובד שעבר את גיל 40 ובעל ניסיון רלוונטי, רכש ניסיון, מיומנויות וכלים, עשוי להתמודד בצורה טובה יותר עם תפקידו מהעובד הצעיר. "גיוון היא מילת המפתח", אומרת שפירא, "מנהל טוב צריך לדעת לבנות לו צוות עבודה המשלב עובדים בטווח גילים רחב. התוצאה היא הפריה הדדית, שיתוף הידע והניסיון, וחיבור המהווה כר פורה ליצירתיות והצלחה עסקית".

סקר

במצב הכי פחות טוב: המבוגרים

לפי נתוני שירות התעסוקה, בחודש ממוצע בשנת 2017 התייצבו בלשכות התעסוקה כ-25 אלף בני 50 פלוס. הם היו 29% מכלל המחפשים. 65% מתוכם לא מצליחים למצוא עבודה לפני שמסתיימת התקופה שבה הם זכאים לדמי האבטלה. עוד לפי הנתונים, בני 40 פלוס הם 62% מדורשי העבודה בישראל. עובדים מבוגרים, בעיקר בני 50 פלוס שפוטרו, מתקשים לחזור לשוק העבודה בשל העדפה של המעסיקים לעובדים צעירים.

עובדים רבים, בני 45-55, נאלצים לאפסן את שנות הניסיון הרבות שלהם והידע המקצועי, ולחשב מסלול מחדש. "בבדיקה שערכנו, עולה כי לאוכלוסייה של בני ה-50 ומעלה ישנו קושי רב יותר במציאת עבודה. אנחנו מגלים שדווקא האוכלוסייה הזו, שזכאית להכי הרבה ימי אבטלה, מחפשת ומחפשת ונתקעת בבית בלי עבודה, לאחר שמיצתה את דמי האבטלה", אומר חגי לוין, סמנכ"ל מחקר בשירות התעסוקה. "יש טענה שאומרת 'אנשים רוצים לנוח ומשתמשים בדמי האבטלה'. אני די בטוח שאדם שממצה את דמי האבטלה שלו לא רוצה להיות בבית בלי עבודה. ויש לא מעט כאלה, בעיקר מבוגרים".

מה קורה בישראל מבחינת תעסוקת מבוגרים בשנים האחרונות?
"אם מסתכלים על הגרף, רואים התנהגות מוזרה. רק כ-20% מהצעירים עד גיל 30 מגיעים למצב שבו הם בבית בלי דמי אבטלה ובלי עבודה. מגיל 30 ועד 40, אחוז הנותרים בלי עבודה עולה באופן איטי. אבל בגיל 50 יש קפיצה משמעותית - 45%-55% פשוט לא מוצאים עבודה. יש נקודת שבר בגיל הזה. הקושי למצוא עבודה גדל עם הגיל, אבל באזור הגיל הזה, המצב אקוטי. אגב, יש הבדל של 1% בממוצע לרעת הנשים בעניין הזה, אבל זה לא משמעותי. הקושי הוא לשני המגדרים".

ועם זאת, האבטלה בישראל במגמת ירידה בשנים האחרונות.
"זה נכון. כשמדברים על אבטלה בישראל מתייחסים לסקר חודשי של הלמ"ס, שלפיו בודקים כמה אנשים מעידים שהם מובטלים ומחפשים עבודה. כשרואים מה קרה בין 2013 ל-2017, רואים שיש ירידה של 60 אלף איש במספר מבקשי העבודה. בדקנו עכשיו מי האוכלוסיות האלו באופן מפולח, והתמקדנו בשני פרמטרים; גיל ורמת השכלה. גילינו שהמצב הכי פחות טוב הוא למבוגרים".

סקר אג'יזם

מה המגמות העתידיות שאפשר להסיק מהנתונים?
"כשמדברים על מגמות, מסתכלים על ההיסטוריה ועל ראי העולם. קשה לנו במקרה הזה ללמוד ממדינות, מפני שהעולם המערבי מזדקן מאוד וחייב לקלוט מבוגרים. אצלנו המגמה היא אחרת; החברה בישראל צעירה יותר. האתגר של ישראל הוא למלא את המקומות שבהם יש צורך. ישראל תהיה חייבת לשפר את כמות האנשים שיכולים להיכנס להייטק. יש בישראל בערך 100 אלף משרות פנויות בכל רגע נתון. רק 20 אלף מתוכן הן משרות בעלות שכר ממוצע ומעלה. כל היתר הן בשכר פחות מהממוצע. מתוך ה-20 אלף הללו, בערך 10,000 הן משרות בהייטק, 3,000 בעולם הבריאות, ובערך 6,000 לכל היתר".

שוק העבודה בישראל הוא שוק שמפלה על רקע גיל?
"אפליה זה לומר באופן מודע: 'אני לא רוצה X'. כשאתה מדבר עם מעסיקים, גם על אוכלוסיות אחרות, בסופו של דבר המעסיק אומר לך ‘אני אדיש. אני מחפש את הכי טוב לצרכים שלי’. הבעיה היא שהנטייה הפסיכולוגית של אנשים היא ללכת למוכר. אם עד היום הוא היה רגיל לעבוד עם צעירים, כמו בהייטק, למשל, אז הוא הולך לשם. הוא מפחד להתנסות בלא מוכר. זה צמצום סיכונים מבחינת מעסיקים".

לפי הנתונים שלכם, ב-2018 יש עלייה בשיעור בני ה-45 ומעלה בעלי השכלה אקדמית שנפלטים משוק העבודה. דווקא מבוגרים ללא השכלה אקדמית משתלבים יותר.
"זה מאפיין של כלכלות מערביות, וגם של השוק הישראלי. מה שקורה אצל כולם, אצלנו קורה יותר מהר. ניהול הביניים, המשרות הרגילות שאינן הייטק, לא צומחות. אם ניקח את האדם הסטנדרטי האקדמאי, אין לו באופן מובהק לאן לצמוח, ולהייטק מתאימים מעט מאוד אנשים. הצעירים שיוצאים מהאקדמיה תופסים את המשרות, ולמבוגרים יותר קשה. כמות המתמודדים המתחרים על משרות היא אדירה.

"מה שצומח בישראל זה ההייטק, או מגזרים שמספקים שירותים שנדרשות עבורם פחות מיומנויות. למשל, ישנו מחסור בעובדים בעולם המזון, הסיעוד והמכירות. אלו תחומים שאי אפשר עדיין לייבא מכונות כדי להחליף בהם את העובדים. האתגר כעת הוא לא לשנות את הכלכלה, אלא לעזור ליותר אנשים להשתלב בהייטק ובעולם מסביב לו שצומח".

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה